ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
«Οχι», μετά λόγου γνώσεως

Eurokinissi

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με το διάγγελμά του, την περασμένη Τετάρτη, εξήγησε λεπτομερώς γιατί πρέπει να καταψηφιστεί από τον ελληνοκυπριακό λαό το «σχέδιο Ανάν».

Το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου μίλησε στην καρδιά, αλλά κυρίως - και πάνω απ' όλα - στο μυαλό των Ελληνοκυπρίων. Τα έντονα συναισθήματα που ένιωσε και διέγειρε ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα του διαγγέλματος. Αυτό που χαρακτηρίζει αυτήν την ιστορική ομιλία του είναι η «ψυχρή» λογική της.

Με αυτή τη λογική ο Πρόεδρος της Κύπρου αποδόμησε κομμάτι κομμάτι το επιδιαιτητικό έκτρωμα που ο ΓΓ του ΟΗΕ «προσφέρει» σαν λύση του Κυπριακού και ταυτόχρονα γκρέμισε την επιχειρηματολογία και την κινδυνολογία των «ευέλικτων» σε Λευκωσία και Αθήνα, που προσπαθούν να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι δεν έχει άλλη επιλογή από την προσαρμογή στις απαιτήσεις των Αγγλοαμερικάνων.

Προφανώς, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πιστεύει ότι εκτός από την επιλογή της υποταγής, υπάρχει και αυτή του αγώνα. Κάτι που διαφεύγει από πολλούς Αθηναίους «κοσμοπολίτες», οι οποίοι, με σημαιοφόρο τον Γ. Παπανδρέου, προτρέπουν να κουκουλωθεί όπως όπως το Κυπριακό, είτε γιατί αυτό τους ζητούν αλλοδαποί πάτρωνες, είτε γιατί θέλουν να ξεμπλέξουν, είτε γιατί τρέφουν ψευδαισθήσεις για τις ...θεραπευτικές ιδιότητες της ΕΕ, είτε γιατί δεν έχουν, ακόμη, καταλάβει τίποτε.

To «όχι» του Τάσσου Παπαδόπουλου στηρίχτηκε σε τρεις προφανείς, αν διαβάσει κανείς το «σχέδιο Ανάν», διαπιστώσεις.

Η προτεινόμενη «λύση»:

  • Καταλύει άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ το νέο κράτος για να συσταθεί εξαρτάται από την καλή θέληση της Τουρκίας
  • Προσφέρει στους Τουρκοκύπριους άμεσα τα «ευεργετήματα» της λύσης, την ίδια στιγμή που οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να περιμένουν από τρία μέχρι δέκα εννιά χρόνια
  • Προβλέπει ότι το κόστος της λύσης θα καταβληθεί κατά 90% από τους Ελληνοκύπριους, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα του νέου κράτους και υπονομεύει την ανθηρή οικονομία της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Και ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη η θέση του Προέδρου της Κύπρου όταν ανέφερε ότι: «Διαγράφεται η εισβολή και η κατοχή». Οτι το «σχέδιο Ανάν» δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και ελεύθερης βούλησης αλλά εκβιασμών. «Δε συμμερίζομαι, είπε, τις υπερβολές και τους εκβιασμούς που οι υποστηρικτές του σχεδίου προβάλλουν στο λαό», προσθέτοντας: «Πρέπει να 'μαστε έντιμοι και ειλικρινείς έναντι του λαού». Σχετικά με τη δική του στάση ήταν αποφασιστικός. «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δε θα παραδώσω "Κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Εναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Και εκτίμησε το «σχέδιο Ανάν» ως εξής: «Με άλλα λόγια, το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει την de facto διχοτόμηση, αλλά, αντίθετα, τη νομιμοποιεί και την εμβαθύνει». Καλούμαστε, είπε, να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί κατάρρευση του νέου ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Σε όλους όσοι σε Αθήνα και Λευκωσία κινδυνολογούν μεταφέροντας εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα, δηλαδή αυτούς που υποστηρίζουν ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι η μόνη λύση, ότι η απόρριψή του θα επιφέρει δεινά, την αναγνώριση του ψευδοκράτους κλπ., ο Πρόεδρος της Κύπρου έδωσε μια, βάσιμη για τα δικά τους δεδομένα, απάντηση ως εξής:

«Αν ο κυρίαρχος λαός, είπε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, με την ψήφο του απορρίψει το σχέδιο, σε μία εβδομάδα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πετύχουμε ένα στρατηγικό στόχο που από κοινού θέσαμε για να αναβαθμίσουμε και να θωρακίσουμε πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι δογματισμός και υποδηλεί άγνοια των κανόνων της διεθνούς πολιτικής η άποψη ότι αυτή θα 'ναι η τελευταία πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού. Οι βασικές παράμετροι που επέφεραν αυτή την πρωτοβουλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την 25η Απριλίου. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα 'ναι δεδομένη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επίσης θα συνεχιστεί και έτσι η Αγκυρα θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση για την υιοθέτηση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το διεθνές ενδιαφέρον για εξομάλυνση και ειρήνευση της περιοχής μας θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες που έχουν σημασία, όπως είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί αυτές έχουν, ήδη, υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία τη Συνθήκη Ενταξης, που απαγορεύει τέτοια αναγνώριση. Οσα, δε, λέγονται για διεθνή απομόνωση αποτελούν εκβιασμό άνευ περιεχομένου».

Οποιος άκουσε ή διάβασε το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου πιθανότατα φορτίστηκε συναισθηματικά. Πάνω απ' όλα όμως άκουσε μια συνοπτική αλλά εμπεριστατωμένη ανάλυση και αξιολόγηση της προτεινόμενης, άδικης, μη λειτουργικής και μη βιώσιμης «λύσης», που οι Αγγλοαμερικάνοι επιχειρούν να επιβάλουν.

Το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, το οποίο πρωτίστως απευθύνθηκε στους Ελληνοκύπριους πολίτες, μοιάζει να είχε τελικά στόχο να υποχρεώσει τον ακροατή του να αναζητήσει το «σχέδιο Ανάν», να σκύψει επάνω στις πολύπλοκες διατυπώσεις του, να αξιολογήσει τις προβλέψεις του.

Στόχος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήταν να κρύψει την αλήθεια, αλλά να τη φωτίσει. Να ξέρει ο κόσμος γιατί ακριβώς πρέπει, αναμετρώμενος με την Ιστορία, να πει ένα μεγάλο «όχι».


Δ. Μ.

Πλειοψηφία το «όχι» σε Ελλάδα και Κύπρο

Φαίνεται πως ο ελληνικός λαός, δηλώνει, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 8/4/2004, το 57,7% των ερωτηθέντων στην Αθήνα θα ψήφιζε ΟΧΙ έναντι του 22,1% που θα ψήφιζε ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 50,6% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 23,8% ΝΑΙ. Από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 59,8% θα ψήφιζε ΟΧΙ και το 24,3% ΝΑΙ.

Το γεγονός έχει προκαλέσει αναταράξεις στις ηγεσίες των κομμάτων. Στο ΠΑΣΟΚ, που η ηγεσία του τάχθηκε υπέρ του «ναι», αρκετά μέλη της ΚΕ, πρώην υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γ. Αρσένης, Β. Βασιλακάκης, Λ. Βερυβάκης, Στ. Γιώτας, Αλ. Δαμιανίδης, Γ. Δασκαλάκης, Δ. Δημοσθενόπουλος, Θ. Κατσανέβας, Π. Κρητικός, Χρ. Λιακόπουλος, Μ. Φραγκιαδάκη, Π. Φωτιάδης και άλλοι έχουν ήδη υπογράψει κείμενο υποστήριξης των θέσεων του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Στην κυβέρνηση και τη ΝΔ συνεχίζονται υπάρχουν ταλαντεύσεις και δυναμώνουν οι κριτικές φωνές. Ετσι το παραπάνω κείμενο υπέγραψε και ο βουλευτής Στ. Παπαθεμελής ενώ και άλλα στελέχη (π.χ. Αλ. Λυκουρέζος) έχουν ανοιχτά συμφωνήσει με την άποψη του Κύπριου Προέδρου.

Μεγάλες διαφορές καταγράφονται και στον ΣΥΝ. Αρκετά στελέχη του ΣΥΝ έχουν δημόσια εκφράσει τη διαφωνία τους με την ως τώρα στήριξη από την ηγεσία του σχεδίου Ανάν.

Στην Κύπρο

Η απόλυτη πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του ΡΙΚ που δημοσιοποιήθηκε στις 9/4/2004 τάσσεται υπέρ του «όχι». Στη δημοσκόπηση που έγινε μετά το διάγγελμα του Προέδρου Παπαδόπουλου το 81,21% τάχτηκε υπέρ του «όχι» και το 17,9% υπέρ του «ναι». Να σημειωθεί οτι σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν το διάγγελμα υπέρ του «οχι» ήταν το 64%. Σύμφωνα δε με τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε στο ΣΙΓΜΑ το 85,52% τάχτηκε υπέρ του «όχι» και το 13,54% υπέρ του «ναί». Επίσης σε δημοσκόπηση της RAI για την εφημερίδα «Τα Νέα», το 67,4% των ελληνοκυπρίων τάσσεται με το «όχι» και το 21,2% υπέρ του «όχι».

Μπροστά στο δημοψήφισμα τα κυπριακά κόμματα συνεχίζουν την προετοιμασία για την τελική τοποθέτησή τους στο σχέδιο Ανάν. Ετσι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνέχιζε τη συνεδρίαση της η ΚΕ του ΑΚΕΛ προκειμένου να διαμορφώσει την πρότασή της που θα τεθεί στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συνεδριάσει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, την Πέμπτη 15/4, στις 11π.μ. και θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τελικό σχέδιο Ανάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ