ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Σηκώνουν ξανά κουρνιαχτό σκανδαλολογίας

Η σκανδαλολογία ανασύρεται ξανά από τη φαρέτρα των αστικών κομμάτων, ενόψει εκλογών και προκειμένου να συγκαλυφθεί η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης, ΝΔ και άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Αφορμή χτες έδωσε η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας με την οποία ζητείται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδου, για να κληθεί για κατάθεση στην υπόθεση «Novartis».

Ο φάκελος θα διανεμηθεί στα κόμματα, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να εισηγηθεί στην Ολομέλεια υπέρ ή κατά της άρσης της ασυλίας του Ανδ. Λοβέρδου. Η Ολομέλεια θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ σε περίπτωση που τελικά αρθεί η ασυλία του βουλευτή θα αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη ως απλός πολίτης.

Στη δικογραφία φέρεται να υπάρχουν καταθέσεις συγκεκριμένου μάρτυρα, ο οποίος φέρεται να κατονομάζει τον Ανδ. Λοβέρδο ότι λειτουργούσε επ' ωφελεία της «Novartis», καθώς και για τη διοχέτευση χρημάτων από τον πρώην γενικό διευθυντή της «Novartis», Κωνσταντίνο Φρουζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία έχει συμπεριληφθεί και έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται ότι «εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από τη "Νovartis" για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος».

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες το απόγευμα, ο Ανδ. Λοβέρδος μίλησε για κουκουλοφόρους που τον κατηγορούν με καραμπινάτα ψέματα, ενώ ισχυρίστηκε ότι με τον Φρουζή - που είχε την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων - συναντήθηκαν μόνο μια φορά, εντός υπουργείου. Είπε ακόμη ότι πρώτος αυτός θα ψηφίσει στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του και ότι αρνείται τις κατηγορίες, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς του, ούτε των συγγενών και συνεργατών του.

Η σκανδαλολογία, με την υπόθεση «Novartis» να κυριαρχεί, μονοπώλησε χτες - όπως αναμενόταν - και τον ψευτοκαβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με την προσπάθεια και εδώ να στηθούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που θα κρύβουν τη μεταξύ τους σύμπλευση.

Τον τόνο έδωσε εισαγωγικά ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χτες κατά την ενημέρωση των συντακτών για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» και για υπόθεση που «από την πρώτη στιγμή κατατρομοκράτησε τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», οι οποίες, συνέχισε, «δεν δίστασαν να μηνύσουν εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, να απειλήσουν μάρτυρες, να προαναγγείλουν την εξόντωση πολιτικών τους αντιπάλων, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες». Με βεβαιότητα υποστήριξε ότι όλοι αυτοί στους οποίους προαναφέρθηκε «έστηναν δουλειές, έβαζαν χέρι σε δημόσιο χρήμα», ενώ δεν παρέλειψε να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στα φαινόμενα της διαφθοράς, που είναι σύμφυτα με το σάπιο σύστημα, λέγοντας πως αυτά είχαν ως αποτέλεσμα «να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια το 2010».

Ο ίδιος πάντως, σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες υποθέσεις που «σηκώνουν» η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα, για την υπόθεση Πετσίτη μίλησε για προσωπικές επιλογές του για τις οποίες θα ελεγχθεί, κάλυψε πλήρως την γγ κατά της Διαφθοράς, κα Ξεπαπαδέα, καταγγέλλοντας «κατασκευασμένες, ψευδείς ειδήσεις», ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει τη σχέση Παππά - Αρτεμίου.

Για τις εξελίξεις στην υπόθεση «Novartis», η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωνε χτες μεταξύ άλλων πως «αποδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που έζησε ο τόπος», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» είπε ότι «όλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ενάμιση χρόνο εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες που στοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα και τα βάζουν σε μία λασπομαχία, ενώ δεν αποδεικνύεται κάτι».

ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Δίνουν «σάρκα και οστά» στην παγίδα εγκλωβισμού του λαού

Για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου συνεδρίασε χτες εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, απ' την οποία δημοσιοποιήθηκε μόνο η προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς τον κομματικό μηχανισμό για ευρεία κινητοποίηση «των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και της νεολαίας, των στελεχών και βουλευτών», ώστε «να πάρει σάρκα και οστά» το νέο σχήμα εγκλωβισμού του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, της κατ' όνομα «Προοδευτικής Συμμαχίας», μεταξύ άλλων και με την προσπάθεια οργάνωσης «επιτροπών στήριξης» ανά την επικράτεια. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και νέα ονόματα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η προερχόμενη από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά, όπως και ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με «πρώτο πιάτο» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Γεύμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, με πρωτοβουλία του Ρουμάνου πρέσβη, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών ως προς την αντιλαϊκή «συνέχεια» που θα υπάρξει στην Ελλάδα, τόνισε πως «η ΝΔ θα είναι μία κυβέρνηση με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόσημο», ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε και μέσω συνέντευξης στο «Reuters», δηλώνοντας πως «θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Ταυτόχρονα, στη γνωστή γραμμή της ΝΔ για μεγαλύτερη «ευελιξία» ως προς τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ άλλων και με μια «αλλαγή των παραμέτρων» του «μεταμνημονιακού μνημονίου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «ευελιξία που θα πρέπει να επιδείξουν τα κράτη - μέλη αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τους τρόπους που αυτοί θα επιτευχθούν», διαβεβαιώνοντας πάντως και εδώ πως η εκκίνηση αυτής της διαδικασίας θα γίνει αφού πρώτα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας με την υλοποίηση ενός τολμηρού «μεταρρυθμιστικού» σχεδίου.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, επανέλαβε ότι η ΝΔ αν αναδειχτεί κυβέρνηση «θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της», δίνοντας «έμφαση στη διασφάλιση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το brand "μακεδονικός"».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία» και ότι «η σκευωρία της "Novartis", στην οποία η κυβέρνηση ενέπλεξε 10 πολιτικά πρόσωπα, είναι δυστυχώς μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα της αντίληψης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου».

Σύσκεψη της ΚΟΒ Μηχανικών - Τεχνικών Εταιρειών Αττικής

Οι ΚΟΒ Μηχανικών - Τεχνικών Εταιρειών της ΤΟ Κατασκευών Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), σύσκεψη με θέμα «Ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Περιοδεία στην ΕΑΒ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Ο Θ. Παφίλης θα συναντηθεί με τη διοίκηση και στις 9.30 π.μ. θα μιλήσει σε εργαζόμενους στο χώρο του εστιατορίου (αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων). Επίσης, θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ και θα περιοδεύσει στους χώρους του εργοστασίου.

Περιοδείες σε Σώματα Ασφαλείας

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 10 π.μ, ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την 1η ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο.

-- Στις 9 π.μ., ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Β' Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου.

-- Ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφθεί στις 9 μ.μ. το ΑΤ Εξαρχείων και στις 11 π.μ. το ΑΤ Ομόνοιας.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Μιχάλης Σοφικίτης θα επισκεφτεί το ΑΤ Νέας Ιωνίας.

-- Στις 10 π.μ., ο Μιχάλης Μιχαήλ θα επισκεφτεί την ΠΥ του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

-- Ο Γιώργος Παλιούρας θα επισκεφτεί το ΑΤ Πατησίων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στη σκανδαλολογία που κρύβει την ταύτιση στη βάρβαρη πολιτική

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αντιπαράθεση γύρω απ' τα σκάνδαλα:

«Οσο σημαντικό είναι να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα και να μη μείνει κανείς ατιμώρητος, άλλο τόσο σημαντικό είναι ο λαός να γυρίσει την πλάτη στη γνωστή σκανδαλολογία, που επιλέγεται προεκλογικά, για να κρύψει την ταύτιση των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε μια βάρβαρη πολιτική, που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα, τη φτώχεια, αλλά και τη διαφθορά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ