ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τα «παζάρια» συνυπάρχουν με τις αντιθέσεις

Συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Κίνας
Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Κίνας
ΠΕΚΙΝΟ-ΤΟΚΙΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τις αντιφάσεις που διακρίνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές σχέσεις επιβεβαιώνει η πολυήμερη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, στην Ανατολική Ασία.

«Κάθε έθνος έχει δικαίωμα να εγκαθιδρύει ζώνη αεράμυνας αλλά όχι μονομερώς, χωρίς συνεργασία, χωρίς διαβούλευση. Κάτι τέτοιο προσθέτει εντάσεις, παρεξηγήσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε επικίνδυνη σύγκρουση», δήλωσε ο Χέγκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων. Από τη μεριά του ο Κινέζος ομόλογός του, Τσανγκ Βανκουάν, επισήμανε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως την υψηλή περιπλοκότητα και ευαισθησία των σχετικών θεμάτων (σ.σ. αναφερόμενος στις «κόντρες» σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα) και να σέβονται τη θέση και την ανησυχία της Κίνας. Συμπλήρωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να λύσει τις διαφορές της διπλωματικά αλλά και να απαντήσει στρατιωτικά στις απειλές, επισημαίνοντας ωστόσο: «Δε θα πάρουμε πρωτοβουλία να προκαλέσουμε μπελάδες».

Από την μεριά του ο Χέιγκελ μίλησε στο πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στο Πεκίνο και τόνισε πως όσο ο κινεζικός στρατός εκσυγχρονίζει τις ικανότητες και επεκτείνει την παρουσία του στον Ειρηνικό, «υπάρχουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία (σ.σ. μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας)». Ενδεικτική άλλωστε ήταν και η, δίωρης διάρκειας, επίσκεψη που έκανε ο Αμερικανός υπουργός στο κινεζικό αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» τη Δευτέρα, η πρώτη δυτικού αξιωματούχου, αλλά και η επισήμανση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, που αναφέρθηκε στις νέου τύπου «στρατιωτικές σχέσεις» που θέλουν να οικοδομήσουν οι δυο χώρες, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία συνεργασία.

Την ίδια στιγμή, σε παρέμβαση που έκανε ο Κινέζος πρέσβης, Τσούι Τιανκάι, στις ΗΠΑ σε σεμινάριο στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν πάλι τη στρατιωτική τους παρουσία στον Ειρηνικό και να απομακρυνθούν από «απαρχαιωμένες συμμαχίες». Παρέμβαση στο ίδιο σεμινάριο έκανε και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, τονίζοντας: «Ως Αμερικανοί, εμείς είμαστε σύμμαχοι με την Ιαπωνία αλλά και συνέταιροι κατά κάποιον τρόπο με την Κίνα. Δε θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να διαλέξουμε. Πρέπει να κάνουμε καθαρό και στις δυο πλευρές ότι θα είμαστε συμπονετικοί και χρήσιμοι αλλά σθεναρά αντίθετοι με μια στρατιωτική αντιπαράθεση, που θα είχε αληθινά τεράστιες συνέπειες για την περιοχή».

«Υπέγραψαν» Αυστραλία - Ιαπωνία

Στο μεταξύ, αυστραλιανά και ιαπωνικά κεφάλαια (ειδικά από τους κλάδους των Τροφίμων και της Αυτοκινητοβιομηχανίας αντίστοιχα) εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους μετά την οριστική υπογραφή της Συμφωνίας «Ελεύθερου Εμπορίου» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, υπέγραψε παρόμοια συμφωνία και στη Σεούλ, ενώ αντίστοιχα σχέδια έχει και για το Πεκίνο, όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην περιοχή. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο ξεκίνησαν το 2005 αλλά «κόλλησαν» 19 μήνες μετά την έναρξή τους. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προκαλούν οι κινεζικές μεταρρυθμίσεις είναι το ότι η αντιπροσωπεία που έφτασε στη Σαγκάη, με επικεφαλής τον Αυστραλό υπουργό Εμπορίου, περιελάμβανε 300 επιχειρηματίες.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζουν στο Τόκιο Αμερικανοί αξιωματούχοι, για το μέλλον της «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου» της «Δια-ειρηνικής συνεργασίας» (TPP) χαρακτηρίζονται «δύσκολες», με ιαπωνικές πηγές να μιλούν στο «Ρόιτερς» για την «ακαμψία» των ΗΠΑ... «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωνε ο γγ του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα ένταση και προκλήσεις

TEΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο «λάδι» στη φωτιά της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης ρίχνει από χτες η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για απαγόρευση των επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων υπουργών με εξαίρεση εκείνες που αφορούν τους τομείς Αμυνας, Δικαιοσύνης και συνέχισης της υποτιθέμενης «ειρηνευτικής» διαδικασίας για το μεσανατολικό.

Η εξέλιξη επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση ως «αποτέλεσμα» των επιλογών της Παλαιστινιακής Αρχής και, συγκεκριμένα, της αίτησης που υπέβαλαν την περασμένη βδομάδα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για προσχώρηση της Παλαιστίνης σε 15 οργανισμούς του ΟΗΕ και διεθνείς συμβάσεις...

Στέλεχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, μιλώντας στους «Τάιμς» της Ν. Υόρκης, όχι μόνο δικαιολόγησε την απόφαση αλλά επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, λέγοντας ότι η προχτεσινή κατάθεσή του στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας «θα σκληρύνει τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής».

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, εξέφρασε ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων «Εργατικών» στο Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, που αναρωτήθηκε για τις επιπτώσεις της χτεσινής απόφασης, σημειώνοντας ότι «είναι ασαφές τι καλό θα προκαλέσει, ενώ αντίθετα είναι ξεκάθαρες οι ζημιές που θα προκαλέσει στο Ισραήλ και τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την πλευρά της, θεωρεί τη χτεσινή εξέλιξη προπομπό ισραηλινών οικονομικών κυρώσεων, με πιθανότερο πρώτο μέτρο την παρακράτηση φόρων και δασμών που εισπράττουν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό των Παλαιστινίων (όπως είχε γίνει προ ετών, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον παλαιστινιακό λαό).

Με αυτήν την ανησυχία μετέβη χτες στο Κάιρο και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, απευθύνοντας έκκληση για οικονομική και πολιτική βοήθεια. Ο σύνδεσμος αποφάσισε τελικά να παράσχει 100 εκατ.δολάρια.

Τέλος, στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υποδεχόμενος τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Παλαιστινιακό έχουν μπει «σε κρίσιμη φάση, όπου συνυπάρχουν οι ευκαιρίες και οι δυσκολίες».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πώληση φυσικού αερίου από την «Gazprom» προς την κινεζική και γενικά την αγορά της ανατολικής Ασίας βρίσκονται Κίνα και Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς βρέθηκε στην Κίνα για σχετικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, δήλωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του πετρελαιαγωγού ESPO, ο οποίος εκτείνεται από την Ανατολική Σιβηρία έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, στους 80 εκατ. τόνους (1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η Ρωσία διοχετεύει πετρέλαιο στην Ασία μέσω του ESPO, ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι Κοζμίνο στον Ειρηνικό, ενώ ένας κλάδος του συνεχίζει προς την Κίνα. Το 2013, μέσω του ESPO διοχετεύθηκαν 18,3 εκατ. τόνοι πετρελαίου, που φορτώθηκε σε δεξαμενόπλοια στο Κοζμίνο, ενώ η Κίνα έλαβε σχεδόν 16 εκατ. τόνους πετρελαίου μέσω του παρακλαδιού του ESPO.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Την «ενόχληση» της Κίνας για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γκενγκ Γιανσένγκ, θυμίζοντας ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει έτοιμες να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο διμερών σχέσεων.

ΠΕΡΘ.-- Δύο ακόμα ηχητικά σήματα φέρεται να εντόπισε χτες το αυστραλιανό σκάφος «Ocean Shield» ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα συνολικά τέσσερα σήματα των τελευταίων ημερών ανήκουν στο «μαύρο κουτί» του μοιραίου «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 22 νεκροί και 70 τραυματίες προκάλεσε η βομβιστική επίθεση που έγινε χτες, σε λαϊκή αγορά στα περίχωρα της πακιστανικής πρωτεύουσας. Οι Ταλιμπάν την καταδίκασαν και τόνισαν ότι θα σεβαστούν την «εκεχειρία» που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της συνέχισης των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Κάλπες βουλευτικών εκλογών στήθηκαν χτες στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία, μία από τις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 171 εκατομμύρια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Μέλος του κυβερνώντος AKP (που τελικά διαγράφηκε) ήταν ο Ορχάν Εβετ που προπηλάκισε προχτές μέσα στη Βουλή τον ηγέτη του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος Κ. Κιλιντσάρογλου. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, ώστε, σύμφωνα με ΜΜΕ της αντιπολίτευσης, να ενισχύσει το ρόλο της πάνω στις μυστικές υπηρεσίες (MIT).

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε πέντε προάστια της Βαγδάτης (όπου κατοικούν κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι) προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 55, λίγες βδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 30ής του μήνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στο δρόμο της ανεργίας οδηγούνται μέσα στους επόμενους εννιά μήνες περίπου 3.000 υπάλληλοι και στελέχη της «Τράπεζας της Αμερικής» σε τραπεζικά υποκαταστήματα και παραρτήματα σε Πουέρτο Ρίκο, Μεξικό και Φιλιππίνες, στο πλαίσιο προγράμματος «αναδιοργάνωσής» της.

ΡΙΑΝΤ.-- Το θάνατο δύο ανθρώπων από το «Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής» γνωστό και ως MERS ανακοίνωσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν ακόμη 11 νέα κρούσματα στην Τζέντα. Μέσα στην τελευταία διετία, η νόσος προκάλεσε στη Σαουδική Αραβία το θάνατο 66 ανθρώπων.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Τουλάχιστον τέσσερις έφηβοι (ηλικίας από 14 έως 17 ετών) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε σε βάρος τους συμμαθητής τους σε γυμνάσιο κοντά στο Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της ίδιας επίθεσης, τραυματίστηκαν ελαφρύτερα άλλοι 20 μαθητές. Ο δράστης, το κίνητρο του οποίου παραμένει άγνωστο, συνελήφθη και ανακρίνεται.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε χτες η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μαρία Μίλερ μετά την ανάμειξή της σε σκάνδαλο που αφορούσε τη λήψη κρατικού χρήματος για προσωπικά της έξοδα. Αντικαταστάτης της ορίστηκε ο 44χρονος υφυπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.

ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται οι βουλευτικές εκλογές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σε έξι εβδομάδες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ινδία που ξεκίνησαν τη Δευτέρα. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια.

Οι εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες αναθεώρησης των «ισορροπιών» μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και με αναδυόμενες οικονομίες, όπως και η ινδική, να ενισχύουν το ρόλο τους. Αναλυτές και δημοσκοπήσεις αναμένουν ότι το σημερινό κυβερνών κόμμα του «Κογκρέσου» (σ.σ. της οικογένειας Γκάντι) θα σημειώσει μεγάλες απώλειες, ενώ το προβάδισμα ανήκει κατά πολλούς στη βασική δύναμη της σημερινής αντιπολίτευσης, το ινδουιστικό «Μπαρατίγια Τζανάτα». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών ινδικών επιχειρήσεων εκφράζουν την προτίμησή τους για τον ηγέτη του «Τζανάτα» και για πολλά χρόνια κυβερνήτη του τοπικού κρατιδίου Γκουχαράτ, Ναρέντρα Μόντι. Ο Μόντι υπόσχεται μέτρα που θα ευνοήσουν τις καπιταλιστικές επενδύσεις στη χώρα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι «επιδόσεις» του «Κόμματος του Απλού Ανθρώπου», που ιδρύθηκε πριν ενάμιση χρόνο και στο «μανιφέστο» του εξυμνεί την «τίμια επιχειρηματικότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ