ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η βαρβαρότητα κατά μεταναστών

Icon

Να σταματήσει η βαρβαρότητα κατά των κρατουμένων μεταναστών, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων του ιμπεριαλισμού, ζητά ανάμεσα σε άλλα το ΚΚΕ, με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων φυλακισμένων μεταναστών.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στην Αμυγδαλέζα και σε όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, ακόμη και σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι φυλακισμένοι, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, παρά μόνο γιατί θέλησαν να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους. Φυλακίζονται ακόμη και αιτούντες άσυλο, κατά παράβαση ακόμη και διεθνών συνθηκών. Την ίδια στιγμή, η τρικομματική κυβέρνηση προαναγγέλλει τη λειτουργία και νέων τέτοιων κολαστηρίων, που προκλητικά τα ονομάζει κέντρα "φιλοξενίας", αλλά δεν είναι τίποτε άλλο παρά σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αυτή η βαρβαρότητα, η κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έχει οδηγήσει ορισμένους από τους κρατούμενους μετανάστες μέχρι και σε απόπειρες αυτοκτονίας, πρέπει να σταματήσει.

Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας και να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης. Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, ρήξη με την πολιτική της ΕΕ. Να υπάρξουν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες παροχής ασύλου στους πρόσφυγες. Να δοθούν άδειες παραμονής σε όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις "Ξένιος Ζευς"».

Σημειώνεται ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας υπολογίζεται ότι κρατούνται 1.500 - 2.000 μετανάστες έχοντας καταλήξει εκεί μετά τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας. Από το περασμένο Σάββατο εκατοντάδες κρατούμενοι μετανάστες, αθώοι άνθρωποι, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την αδικαιολόγητη παράταση του χρόνου κράτησής τους από δέκα έως και δεκαοχτώ μήνες. Σύμφωνα με καταγγελίες, προχτές βράδυ και χτες πρωί αστυνομικοί ξυλοφόρτωσαν μετανάστες και τους επέβαλαν να μείνουν πολλές ώρες στο προαύλιο πιέζοντάς τους να διακόψουν τη διαμαρτυρία τους.

  • Σήμερα, στις 9 π.μ., θα μεταβεί στο χώρο της Αμυγδαλέζας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη.
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Δεν πέρασαν οι τραμπουκισμοί των χρυσαυγιτών

«Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο Νοσοκομείο», λέει το ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων, με αφορμή την ανεπιτυχή «έφοδο» που επιχείρησαν τη Δευτέρα

Νέο κρούσμα τραμπουκισμού από φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σημειώθηκε Δευτέρα βράδυ στην Καλαμάτα, στο Γενικό Νοσοκομείο, καθώς ομάδα νεοναζί, με επικεφαλής τον βουλευτή τους Δ. Κουκούτση επιχείρησε μετά τις 11 μ.μ. «έφοδο» για να εντοπίσει «παράνομες» αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, όπως είχαν κάνει και στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Τα φασιστοειδή εμποδίστηκαν από την ασφάλεια του νοσοκομείου. Ακολούθως, ενόσω αποχωρούσαν ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα Τσιγγάνων, οι οποίοι είχαν μεταφέρει εκεί 22χρονο που είχε ξυλοκοπηθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, οι Τσιγγάνοι (που αποδίδουν τον τραυματισμό του 22χρονου σε ρατσιστές) πίστεψαν ότι οι χρυσαυγίτες τούς περίμεναν επί τούτου στο νοσοκομείο. Προκλήθηκε ένταση και στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η εμφάνιση των φασιστοειδών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο τονίζει: «Είναι η περίοδος που η κατάσταση στα Νοσοκομεία χτυπάει κόκκινο. Ελλείψεις υλικών και προσωπικού, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών από την τσέπη τους για παροχές Υγείας. Δε θίγουν τίποτε από όλα αυτά οι Χρυσαυγίτες. Είναι αγκαλιά με την τρικομματική κυβέρνηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού. Υπάρχει σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τυχόν παρατυπίες. Δε χρειάζονται κανενός είδους προστάτες και μάλιστα φασιστοειδή (...) Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο Νοσοκομείο». Η διοίκηση του Νοσοκομείου, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει «τη βαθιά της αντίθεση για την αυθαίρετη και ανεπίτρεπτη ανωτέρω ενέργεια».

Καταδικάζει και η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ: «(...) καλούμε το λαό της Μεσσηνίας σύσσωμο, από κοινού με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να τους απομονώσουν, να μη δεχτούν άλλες τέτοιες ενέργειες. Η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση και στο χώρο της Υγείας. Ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, εξευτελιστικοί μισθοί, απλήρωτες υπερωρίες και πάγωμα προσλήψεων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, για να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στα φάρμακα πρέπει να πληρώσουν ολοένα και περισσότερα από την τσέπη τους. Γι' αυτά δε λένε τίποτα, τα κάνουν γαργάρα με την κυβέρνηση (...) Ελληνες και μετανάστες βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και από κοινού πρέπει να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει θέση για το ζήτημα. ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ».

Σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους: «Να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία τους με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι ο ρατσισμός και η βία προς τους αδύναμους. Αυτοί που έκαναν ντου χθες στους αδύναμους είναι οι ίδιοι που πήγαν και προσκύνησαν στο Μελιγαλά και έδωσαν τον όρκο του ταγματασφαλίτη».

Ούτε γη, ούτε νερό στους ναζί!

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τον Κουκούτση να λέει σε καφενείο στα Φιλιατρά «(μας κατηγορούν ως) έκτρωμα, μίασμα... γρυλίζετε, φασιστόμουτρα, χιτλερόμουτρα, ταγματασφαλίτες... ε, δε μας ενοχλεί κιόλας...».

«Αυτή είναι η Χρύση Αυγή! Είναι απόγονοι των λαομίσητων συνεργατών των Γερμανών, των διαβόητων Ταγμάτων Ασφαλείας, που ορκίζονταν πίστη στο Χίτλερ», απαντά η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σε σχόλιό της για το αίτημα των φασιστοειδών να τους παραχωρηθεί το Λιμενικό Πάρκο.

«Εχουν απύθμενο θράσος! Τώρα ζητάνε να τους παραχωρηθεί επίσημα χώρος στην Καλαμάτα, για να προπαγανδίσουν τις ναζιστικές φασιστικές ιδέες τους! Στην Καλαμάτα που κάθε γειτονιά της είναι ποτισμένη με το αίμα εκατοντάδων αγωνιστών που δεν ανέχτηκαν την μπότα του Χίτλερ στον τόπο τους. Ούτε γη, ούτε νερό στους φασίστες και στους ναζιστές!

Καλούμε το δήμαρχο Καλαμάτας και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου να μη δεχτούν να συναντηθούν καν μαζί τους, πόσο μάλλον να τους παραχωρηθεί δημόσιος χώρος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τέτοιου τύπου μορφώματα και οι πρωτοβουλίες τους», καταλήγει.

ΜΕΝΙΔΙ
Συγκέντρωση ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις

Ηχηρή απάντηση ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις επιθέσεις φασιστοειδών κατά μεταναστών, όπως και στην ανοχή της αστυνομίας σε τέτοιες επιθέσεις δόθηκε την Κυριακή το απόγευμα στις γειτονιές του Μενιδίου. Εκατοντάδες μετανάστες - εργάτες από το Πακιστάν από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην όδο Αγίας Τριάδας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κοινότητάς τους, έχοντας στο πλευρό τους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος της πόλης, τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Εκεί, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα συχνά κρούσμα επιθέσεων φασιστοειδών σε ανύποπτους μετανάστες και τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό που έγινε στις 31 Μάρτη στις οδούς Δέδε και Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου 3 μετανάστες χτυπήθηκαν βάναυσα και με σιδερογροθιές από 6 άτομα που εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί και μετά από αντιδράσεις περίοικων τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο, η αστυνομία που έφτασε στο χώρο έσπευσε να προσαγάγει τους μετανάστες και στη συνέχεια με το πρόσχημα ότι οι δύο δεν είχαν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα να τους συλλάβει όντας χτυπημένοι και στο πρόσωπο. Οπως καταγγέλλουν μεταναστευτικές οργανώσεις, μόνο μετά από πολλές ώρες τούς έστειλαν στο νοσοκομείο για να επιστρέψουν στη συνέχεια στο κρατητήριο, όπου και κρατούνται ως σήμερα.

Την περασμένη Κυριακή μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ακολούθησε πορεία στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί, αντιπροσωπεία των μεταναστών συνοδευόμενη και από εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής επισκέφτηκε τον διοικητή και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε στην Καρδίτσα από εκπροσώπους των σωματείων, Οικοδόμων και Ιδιωτικών υπαλλήλων), από εκλεγμένους συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), νέους του ΜΑΣ, αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, εκπροσώπους Λαϊκών Επιτροπών, τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και από τον ιστορικό σύλλογο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης.

Στόχος της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη της δράσης ώστε καμία λαϊκή οικογένεια της Καρδίτσας που έχει ανέργους και χαμηλοαμειβόμενους, να μείνει χωρίς φαγητό, νερό, ρεύμα, θέρμανση, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Αμέσως μετά τη συγκρότησή της, η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καρδίτσας ξεκίνησε τη δράση με την κατάθεση των πρώτων ονομάτων ανέργων και χαμηλοαμειβόμενων, ζητώντας από το Δήμο Καρδίτσας την κατάργηση ή τη μείωση της τιμής του νερού και των δημοτικών τελών από τις παραπάνω κατηγορίες δημοτών. Ταυτόχρονα, κατατέθηκε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας να δίνεται σε καθημερινή βάση ένα απλό γεύμα (γάλα, σάντουιτς, φρούτο), για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των σχολείων του δήμου (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια).

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6.36' χτες τα ξημερώματα στη νότια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Νεάπολη Λακωνίας. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 5 χλμ., και το επίκεντρο του σεισμού στο θαλάσσιο χώρο 2 χλμ. βορειοανατολικά της Νεάπολης Βοιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, αλλά και στην Αθήνα. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ