ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Διαδήλωσαν μαζί με τις οικογένειές τους

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε την Κυριακή
Εξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου μαζί με τις οικογένειές τους, γυναίκες και παιδιά, βρέθηκαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να κάνει τις πλάτες στην εργοδοσία του Μάνεση. Οι απεργοί, έχοντας στο πλάι τους αλληλέγγυους για μια ακόμα φορά και σωματεία, εργαζόμενους, νέους κ.ά. συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί με πορεία έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου, ζητώντας τη στήριξή τους από την κυβέρνηση. Η απουσία του υπουργού εκείνη την ώρα στη βουλή χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι, ώστε να μην εμφανιστεί στο υπουργείο παρά το γεγονός ότι το σωματείο ανέμενε για αρκετή ώρα εκεί.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήρθε σαν συνέχεια της συνάντησης που είχε το σωματείο των χαλυβουργών με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Εκει οι συνδικαλιστές αντιμετώπισαν για μια ακόμα φορά την προκλητική στάση του υπουργού που επέμεινε και πάλι μιλώντας σαν εκπρόσωπος του Μάνεση, να τους παροτρύνει να σπάσουν το περήφανο αγώνα που δίνουν και να επιστρέψουν στο εργοστάσιο υποταγμένοι. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της θέσης του υποστήριξε ότι θα «πιέσει» από την πλευρά του την εργοδοσία, κηρύσσοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις που έχουν γίνει και ότι θα προειδοποιήσει ότι θα ανακαλέσει την άδεια για το λιμάνι αν παραμένει κλειστό το εργοστάσιο.

Με τα παιδιά και τις γυναίκες τους στο πλευρό οι απεργοί χαλυβουργοί απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες στον Μάνεση
Με τα παιδιά και τις γυναίκες τους στο πλευρό οι απεργοί χαλυβουργοί απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες στον Μάνεση
Οσον αφορά όμως τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν θέσει οι απεργοί, ώστε να στηριχτούν εκείνοι και οικογένειές τους, που θα αποτελούσαν πραγματική πίεση προς την εργοδοσία δήλωσε ότι δεν μπορεί αν κάνει τίποτα!

Συγκεκριμένα, το σωματείο και με σχετικό έγγραφο - υπόμνημα ζήτησε:

  • Πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση με στόχο την ανάκληση των απολύσεων.
  • Εκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ για τις γιορτές του Πάσχα.
  • Ολόκληρο το επίδομα ανεργίας χωρίς καμιά περικοπή σε όλους τους απολυμένους χαλυβουργούς.
  • Αναγνώριση των ενσήμων της απεργίας.
  • Πάγωμα των τραπεζικών δανείων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος και νερού για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία.

Τελικά, ο υπουργός και κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών, το μόνο που αρκέστηκε να υποσχεθεί ήταν ότι θα πάρει πρωτοβουλία και θα καλέσει την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση τις επόμενες μέρες.

Πάντως, οι απεργοί χαλυβουργοί διαμήνυσαν και χτες ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν το σκληρό αγώνα που δίνουν και ετοιμάζονται να κάνουν και «Ανάσταση στη χαλυβουργία».

Αλληλεγγύη από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο

Με τους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας, που συνεχίζουν τον αγώνα τους για πάνω από 5 μήνες, βρέθηκε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την Κυριακή το μεσημέρι, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Στη μικρή γιορτή που στήθηκε με τις μουσικές της Κούβας, ένα ποτήρι ρούμι, πολύ απεργοί μίλησαν με τα μέλη του Συνδέσμου, τους φίλους του Νησιού της Επανάστασης, αντάλλαξαν εμπειρίες στον κοινό αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη σημείωσε μεταξύ άλλων πως παρά τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών όπου Γης, των κεφαλαιοκρατών όπως ο Μάνεσης με τα τσιράκια και τις κυβερνήσεις τους, οι εργάτες μπορούν να ζήσουν και χωρίς τ' αφεντικά, όπως τα έχουν καταφέρει οι Κουβανοί.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Υπόμνημα στήριξης στον αγώνα των χαλυβουργών

Κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσαν πέντε Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Ελευσίνας, Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου, Μεγάρων), στο οποίο καταγγέλλουν την εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αλλά και την κυβέρνηση για τη στάση της και δηλώνουν τη στήριξη στον αγώνα των χαλυβουργών.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν αναφέρει συγκεκριμένα:

«Οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της Αττικής, που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα, καταγγέλλουμε την εργοδοσία της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", η οποία σε όλη τη διάρκεια της απεργίας πραγματοποιεί ένα άτυπο λοκ άουτ, επιχειρεί δε με διάφορα μέσα, ψέματα, μηνύσεις και εξώδικα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να συκοφαντήσει και να σταματήσει το δίκαιο και ηρωικό αγώνα των εργαζομένων.

Χρησιμοποιώντας τα εργοστάσια στο Βόλο και στο Βελεστίνο σαν απεργοσπαστικό μηχανισμό στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, επιβάλλει φρενήρεις ρυθμούς δουλειάς στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα την έκρηξη και τον τραυματισμό εργάτη πριν λίγες ημέρες.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί:

  • Ενώ ο βιομήχανος Μάνεσης απολύει εργάτες σε περίοδο απεργίας, που σύμφωνα με το νόμο είναι παράνομες και καταχρηστικές, η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί.
  • Ενώ ικανοποιεί το φάκελο της εταιρείας που απαιτεί άδεια λιμανιού με δέσμευση να απασχολεί 420 εργαζόμενους, δεν προχώρησε σε έλεγχο αν ικανοποιεί αυτή τη δέσμευση και του παραχωρεί την εν λόγω άδεια.
  • Ενώ τινάχτηκε στον αέρα η στέγη του εργοστασίου, οι κυβερνητικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες και δεν μπορεί να κωφεύει μπροστά στην ανασφάλεια, στην αγωνία τόσων οικογενειών.

Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να εξαντλήσει τις αρμοδιότητες που έχει και να προχωρήσει η συζήτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων των χαλυβουργών με την ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων, να εφαρμοστεί η ΣΣΕ και να ενισχυθούν άμεσα όλοι οι απεργοί από τον ΟΑΕΔ.

Τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής που υπογράφουμε, δηλώνουμε καθαρά ότι στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα των χαλυβουργών και καλούμε να δυναμώσει η αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους».

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΗ
Ανακοίνωση για τη συκοφαντική επίθεση

Ανακοίνωση έβγαλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΕΗ για την προσπάθεια του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλου, και των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να ρίξουν την ευθύνη και στις ταξικές δυνάμεις, σχετικά με το ζήτημα των υπερτιμολογήσεων τιμολογίων που αφορά σε ταξίδια που διοργάνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ, εταιρεία αστικού χαρακτήρα η οποία ανήκει στη ΓΕΝΟΠ και χρηματοδοτείται από τη ΔΕΗ). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ κάνοντας το άσπρο - μαύρο δεν μας αγγίζει. Οπως και η προσπάθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έντυπων και ηλεκτρονικών, να συκοφαντήσουν και να εντάξουν και το ΠΑΜΕ στη σαπίλα τους, αποκρύπτοντας σκόπιμα τις ανακοινώσεις του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ, από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει και καταγγείλει τη δημιουργία του ΟΚΔΕ, δε συμμετείχαμε στη διοίκησή του και στη διαχείριση των κονδυλίων. Είχε ζητήσει να έρθουν επανειλημμένα τα θέματα αυτά στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και αρνήθηκαν. ΓΙΑΤΙ;

Για όλα αυτά είχαμε ενημερώσει και τους εργαζόμενους έγκαιρα, όπως προκύπτει και από τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα "ΠΑΛΜΟΣ".

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ ασχολείται με τη διαχείριση των χρημάτων που δίνονταν από τη ΔΕΗ και διαπιστώνει υπερτιμολογήσεις στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων.

Σε αυτά να απαντήσουν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΤΕΛ
Προχωρούν σε απεργία μεθαύριο

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν τη Μεγάλη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, αντιδρώντας στο σχεδιασμό των εργοδοτών να καταγγείλουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με στόχο, ουσιαστικά, να την καταργήσουν και να επιβάλουν μείωση των μισθών. Παράλληλα, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις από τις αρχές του Απρίλη.

Για αυτό το λόγο, οι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, απαιτώντας να ανακληθούν οι έξι απολύσεις συναδέλφων τους από τις είκοσι που έχει προαναγγείλει συνολικά ότι θα πραγματοποιήσει η διοίκηση του ΚΤΕΛ.

Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων επιχείρησαν να σπάσουν την απεργία και να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τα δρομολόγια. Σε συνδρομή στην απεργοσπασία κλήθηκε και ήρθε και η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι απεργοί άπλωσαν μπροστά στις ρόδες των λεωφορείων και οι ιδιοκτήτες επιτέθηκαν εναντίον τους και προσπάθησαν να τους απομακρύνουν. Τελικά δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκαν.

Σήμερα η συγκέντρωση στο Βόλο

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράταξης στους απεργούς Χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου διοργανώνει, σήμερα Τρίτη, 10 Απρίλη, στις 7μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ