ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντανακλά προσδοκίες και ανταγωνισμούς της πλουτοκρατίας

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο γύρω από το ζήτημα του ευρωπαϊκού «μηχανισμού στήριξης» της Ελλάδας, ο διεθνής και ευρωπαϊκός Τύπος έδινε από χτες το στίγμα των εξελίξεων, αντανακλώντας τις προσδοκίες και τα συμφέροντα των ισχυρότερων τμημάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του συστήματος.

Οι Ευρωπαίοι «θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Ελληνες το ζητήσουν», διαβεβαίωσε χτες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», όπου δεν παρέλειψε να υποστηρίξει τα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν».

Επισήμανε ακόμα ότι «το σχέδιο βοήθειας δε θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό», προσθέτοντας ότι «διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού» και παραπέμποντας τη λύση στην επερχόμενη σύνοδο των υπουργών οικονομικών του Eurogroup.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε χτεσινή συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», επανέλαβε ότι «σε αυτή τη φάση η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δε θα είναι αναγκαία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης με τρόπο πολύ αποφασιστικό».

Είπε ακόμα πως η χρεοκοπία της Ελλάδας «δεν είναι υπό συζήτηση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, αλλά και τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης».

Ολοι δηλώνουν «πρόθυμοι»

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επανέλαβε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα», τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» και πως «εναπόκειται στην Ελλάδα και στα κράτη της ευρωζώνης, με σύσταση της ΕΚΤ και της Κομισιόν, να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίησή του».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους και στο ευρώ.

Ενα βήμα πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης σπρώχνει την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος, αντανακλώντας τις προθέσεις της καπιταλιστικής αγοράς και τα συμφέροντα μιας ισχυρής μερίδας της παγκόσμιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας.

Οι «New York Times» σημειώνουν: «Το μήνυμα των αγορών δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: Ωραία διατυπωμένα ανακοινωθέντα από τις Βρυξέλλες δεν αρκούν πλέον. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο στήριξης από την Ευρώπη, και το χρειάζεται σύντομα».

Στο ίδιο πνεύμα, στη «Wall Street Journal» σημειώνεται πως οι προχτεσινές εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μια θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γαλλική «Les Echos», που τονίζει ότι «είναι τώρα η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι να παρέμβουν. Είναι πια καιρός να συγκεκριμενοποιήσουν τις προϋποθέσεις του σχεδίου βοήθειας. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να πληρώσουμε και εμείς τη νύφη».

Η «Le Figaro» τονίζει: «Ηρθε η ώρα να ενεργοποιηθεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, διότι εάν δε συμβεί τίποτε, η Ελλάδα ενδέχεται να μην τα καταφέρει να δανειστεί το ποσόν των 20 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Και τότε μπορεί η σπίθα να γίνει φωτιά».

Η κρίση είναι ακόμα στην αρχή

Την εκτίμηση ότι η «πιστωτική κρίση» - όπως την αποκαλεί - της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο βρετανικός «Economist»: «Ο Γιώργος Παπανδρέου βιάστηκε να μιλήσει. Στις 6 Απριλίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη διακήρυξη του Ελληνα πρωθυπουργού ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει", οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν από το 6,5% σε άνω του 7% (...) Η ελληνική πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν φτάνει στο τέλος της, αλλά έχει μόλις αρχίσει».

Παρέμβαση, σχετικά με την ελληνική οικονομία, έκανε και ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Reuters». Υποστηρίζει πως αν δεν υπήρχε η σύγχυση όσον αφορά την απροθυμία της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα, τα επιτόκια θα ήταν αισθητά χαμηλότερα και προσθέτει: «Ελπίζω ότι η Γερμανία θα συνειδητοποιήσει ότι το να μιλάει για δανεισμό με τα επιτόκια της αγοράς είναι η λάθος θεραπεία. Θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο».

Χτες, ο οίκος αξιολόγησης «Fitch» μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (από BBB+ σε BBB-), επειδή «αυξήθηκαν οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο» τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Στρατηγική εναντίωση στην πολιτική του κεφαλαίου

Σε εκδήλωση αλληλεγγύης στο ΚΚΕ που διοργάνωσε το Γερμανικό ΚΚ, συμμετείχε και μίλησε το μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γερμανικό Κομουνιστικό Κόμμα στο Μόναχο, στις 7 Απρίλη, με θέμα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Αλληλεγγύη με το ΚΚΕ και τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», παραβρέθηκε και μίλησε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο Λέο Μάγερ, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Μπ. Αγγουράκης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του κόμματος για το χαρακτήρα της κρίσης, πρόβαλε τους στόχους πάλης για αιτήματα στο ύψος των αναγκών των εργαζόμενων και ανέδειξε την ανάγκη η πάλη να αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, να αμφισβητεί σήμερα περισσότερο από ποτέ τον καπιταλισμό και την εξουσία της πλουτοκρατίας.

Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι η κρίση ανέδειξε την τεραστία συσσώρευση πλούτου, κάνοντας ακόμα ποιο αναγκαία τη σχεδιασμένη οικονομία, τη λαϊκή ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας, που μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί μια ανάπτυξη προς όφελος των εργαζόμενων και όχι του κεφαλαίου.

Ανέλυσε την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της Στρατηγικής του 2020, τις επιδιώξεις του «μηχανισμού στήριξης» της ΕΕ και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Σημείωσε ότι τα ίδια μέτρα προωθούνται παντού, ενώ στη Γερμανία είχαν προϊστορία αρκετών ετών πριν, άρα δεν είναι θέμα ελλειμμάτων, χρέους ή κερδοσκόπων όπως διατείνονται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη όξυνσης της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τον αντικομουνισμό, με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό, με τις θέσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αναζητούν συνταγές σωτήριας του συστήματος και θέτουν αναχώματα στην όξυνση της ταξικής πάλης, στην πάλη για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.

Ανέπτυξε την πείρα του κόμματος και τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ ενάντια στους «κοινωνικούς διαλόγους», για την απομόνωση των ξεπουλημένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Αναφέρθηκε ακόμα στα βήματα που κάνει η οργάνωση του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και στην πολιτική συμμαχιών με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και Ελληνες μετανάστες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Την ίδια μέρα, ο Μπ. Αγγουρακης, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βάσιο, γραμματέα της ΚΟ Μονάχου του ΚΚΕ, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας του Μονάχου, με επικεφαλής τον προέδρου της κ. Σπύρο Ξενάκη.

Ρέει το ρευστό στους επιχειρηματίες

Δισ. ευρώ και νέα προνόμια στους «επενδυτές», συμπληρωματικά στα αντιλαϊκά μέτρα

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη μετά τη συνάντησή της χτες με τον πρωθυπουργό. Η υπουργός δήλωσε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος απορρόφησης του 15% των κονδυλίων για το 2010, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση εργάζεται αποτελεσματικά, για να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ στους «επενδυτές», στο όνομα της «ανάπτυξης» της οικονομίας, την ίδια ώρα που απομυζά ανελέητα τα πορτοφόλια των λαϊκών νοικοκυριών με τα μέτρα της.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνονται οι αξιολογήσεις για την α' φάση των προγραμμάτων γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ξεκινάει και η β' φάση των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ και τη στήριξη του μεταποιητικού κλάδου».

Μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες, θα γίνουν ανακοινώσεις για τα προγράμματα σχετικά με την ψηφιακή σύγκλιση και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ προωθούνται και τα προγράμματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Την επόμενη βδομάδα, θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού νόμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ