ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σχεδιασμένη, συνειδητή και πολιτικοποιημένη απάντηση από το λαό

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 989»

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 989» και τους δημοσιογράφους Μπ. Κούτρα και Ρ. Μπιζόγλη, παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

-- Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τις τελευταίες ώρες, είπε ότι δε θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο μηχανισμό και αν δανειστούμε τον επόμενο μήνα, θα δανειστούμε με τα επιτόκια που τρέχουν. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

-- Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να παίρνει τοις μετρητοίς όλα όσα λέγονται. Λένε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα προπαγάνδας. Λένε ότι οι κερδοσκόποι, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ληστεύουν ή θέλουν να ληστέψουν τα ελληνικά ομόλογα, γιατί γίνεται πολλή συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι η καπιταλιστική οικονομία, η καπιταλιστική αγορά έχει τους δικούς της νόμους κίνησης και δεν καθορίζονται αυτά από τα σχόλια που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν είναι ζήτημα προπαγάνδας, ούτε ψυχολογίας. Οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες, και εδώ είναι και Ελληνες επιχειρηματίες που παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι, κοιτάνε αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, κοιτούν τα κέρδη τους, τον εαυτό τους. Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ καλά, δεν πανικοβάλλονται χωρίς λόγο.

Θέλουν το λαό κολλημένο στον τοίχο

-- Είχατε προβλέψει ότι αυτά τα οικονομικά μέτρα δεν πρόκειται να επηρεάσουν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου.

-- Πολλοί νομίζουν ότι η θέση μας απέναντι σε αυτήν τη Σύνοδο της ΕΕ που αποφάσισε αυτό το «μηχανισμό στήριξης» είναι μια θέση από κεκτημένη ταχύτητα. Οχι. Παρακολουθήσαμε πολύ καλά τι αποφασίστηκε, ξέρουμε και τις γενικές τάσεις και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι δεν αποφασίστηκε τίποτα. Διότι υπάρχουν τέτοιες αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ αυτήν τη στιγμή - την οποία, όταν τη λέμε λυκοσυμμαχία, γνωρίζουμε τι λέμε - και καταλαβαίνουμε ότι δε θα υπάρχει αποτέλεσμα.

-- Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πάμε κάποια στιγμή και το βλέπω και πολύ κοντινό αυτό το ενδεχόμενο.

-- Στο βαθμό που εν πάση περιπτώσει η ζώνη του ευρώ απειλείται, κάτι θα κάνουν. Ομως, ό,τι και αν κάνουν, από χέρι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κολλημένοι στον τοίχο και γι' αυτό πρέπει να ξεκολλήσουν από τον τοίχο. Είτε πάμε ακόμα στο ΔΝΤ, μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει με μικρότερα επιτόκια, εδώ πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Ακόμα και αν μειωθούν τα ελλείμματα, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια, είναι τόσο βαθιά και σύμφυτη με το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείται που σε ένα δύο χρόνια το πρόβλημα θα ανακυκλωθεί.

Και μην ξεχνάτε ότι οι σχέσεις μέσα στην ΕΕ είναι σχέσεις ιεραρχίας, άλλες χώρες είναι πάνω, άλλες κάτω. Είναι σχέσεις ανισότιμες και κάθε μια κοιτάζει για λογαριασμό της, όχι για λογαριασμό του λαού της, αλλά για λογαριασμό των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Τους λαούς τούς έχουν γράψει. Επομένως, δεν μπορεί να ξυπνάμε το πρωί και να κοιτάμε πόσο είναι το επιτόκιο...

Είμαστε ανήσυχοι για το Αιγαίο

-- Σας είχα ακούσει που είχατε εκφράσει φόβους για το θέμα των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Μετά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα είστε πιο ήσυχη ή πιο ανήσυχη;

-- Είμαστε πολύ πιο ανήσυχοι. Καταρχήν, τότε είχαμε πει ότι είναι έτοιμη συμφωνία να υπογραφεί. Δηλαδή έχει ετοιμαστεί. Δεν έγινε τώρα με τον κ. Δρούτσα. Αυτά που λένε ότι θα κάνουν διαλέξεις κ.λπ. είναι αστεία.

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε σύγκρουση με την Τουρκία. Ούτε λόγος να γίνεται. Αλλά το Αιγαίο έχει τελειώσει. Δηλαδή από τον 25ο παράλληλο και μετά δε θα θεωρείται ελληνικό έδαφος που να μπορεί να οργανωθεί η άμυνα από την ίδια τη χώρα. Οχι να την αναθέσει στο ΝΑΤΟ. Στο ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία. Θα μας πουν: Είμαστε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει το Αιγαίο, είναι και στρατηγικός εταίρος. Ομως, θα σημειώσουμε το εξής: Οι αντιθέσεις ανάμεσα στους λεγόμενους συμμάχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οξύνονται. Είδατε τι γίνεται στην Κιργιζία; Είναι ή δεν είναι αμερικανορωσικός πόλεμος; Ποιος μας λέει αύριο ότι ένας αμερικανοευρωπαϊκός πόλεμος δε θα εκφραστεί στην περιοχή του Αιγαίου ή την Κύπρο κ.λπ.; Πόλεμος στην κυριολεξία ή με έμμεσο τρόπο. Σε ποιους συμμάχους αναθέτουμε τα σύνορα; Ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα είναι ο ελληνικός λαός.

Δε νομίζω ότι και η σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενη έχουν αυταπάτες ότι δεν υπάρχουν οξύτατες αντιθέσεις μέσα στην ΕΕ, αντιθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε ένοπλη σύρραξη. Δεν υπάρχει πόλεμος που δεν οφείλεται στην πάλη των αγορών. Δε λέω ότι ξεκινούν με πόλεμο.

Ομως, όταν δεν μπορούν να διαβούν τα κεφάλαια με ειρηνικά μέσα, με πολιτικό, με εμπορικό πόλεμο, γίνεται και στρατιωτικός.

Βλέπετε πως είναι πακέτο τα προβλήματα, δεν είναι ένα ένα. Αρα η απάντηση του λαού πρέπει να είναι σχεδιασμένη, συνειδητή και πολιτικοποιημένη, καταρχήν να μη νομιμοποιήσει τίποτα στη συνείδησή του. Εδώ δεν είναι να κάνεις μια αυθόρμητη και μια συναισθηματική εξέγερση. Σας λέω κάνουμε μια, δυο, τρεις απεργίες και συλλαλητήρια. Δεν είναι εύκολο να τα αποκρούσεις τα μέτρα. Βάζεις, όμως, υποθήκη για τον επόμενο χρόνο. Δηλαδή, αυτός ο αγώνας που γίνεται σήμερα, και αν δε φέρει άμεσα αποτελέσματα, σίγουρα είναι το λίπασμα του αύριο και αυτό πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά, γιατί τα μέτρα αυτά χτυπούν ιδιαίτερα τις νέες ηλικίες.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εξόρμηση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πλατύ άνοιγμα σε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές σχεδιάζουν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ.

  • Τη Δευτέρα, 12 Απρίλη

-- Στις 10 π.μ.: Στην ΣΤΕΦ Αθήνας, ο Ν. Σταματόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Γεωλογικό και στο Χημικό, ο Β. Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στη Φιλοσοφική, ο Χ. Μπάθας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, στη ΣΓΤΚΣ ο Λ. Σακκάς και στη ΣΔΟ Αθήνας, ο Γ. Καρασούλος, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 12 το μεσημέρι: Στην Αρχιτεκτονική, η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Την Τρίτη, 13 Απρίλη

-- Στις 9.30 π.μ.: Στα ΤΕΦΑΑ, ο Θοδωρής Λιάπης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ.: Στο Πάντειο ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, στην ΑΣΟΕΕ, η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, στα Παιδαγωγικά, ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, στη Νομική, η Μ. Σιούλη, Γραμματέας της ΑΕ Δικηγόρων της ΚΟΑ, στο Πολυτεχνείο, ο Βαγγέλης Μαρούπας, στην Υγεία, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας, στη Γεωπονική, ο Βίκτωρας Θωμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ, στα τμήματα Οδοντοτεχνικής και Οπτικής της ΣΕΥΠ, ο Γιάννης Πατσής, Γραμματέας της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ.

-- Στις 11 π.μ.: Στο Φυσικό, η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη, 14 Απρίλη

-- Στις 10 π.μ. στο τμήμα Ναυπηγικής, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

  • Την Πέμπτη, 15 Απρίλη

-- Στις 10 π.μ. στη ΣΤΕΦ Αθήνας, η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Στις 5 μ.μ. στη ΣΤΕΦ Πειραιά, ο Γιάννης Πρωτούλης.

Στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

-- Την Τρίτη 13 Απρίλη, στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με την Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με την Εθνική Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις τη Δευτέρα 12 Απρίλη και ώρα 1 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ