ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στην Κόρινθο το Σάββατο για τα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς

Μ' εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται το συλλαλητήριο για τους νεκρούς στα «Σωληνουργεία»

Με περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της Κορίνθου, συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απλώνουν το μήνυμα του αγώνα και της απαίτησης να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης που πριν μια βδομάδα θρήνησε ακόμα έξι νεκρούς εργάτες στα «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ». Καλούν όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Κορίνθου να συμμετάσχουν μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 12 του Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια.

Χτες, τα στελέχη του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβανάκης, Γ. Σταυρόπουλος και Θ. Κούτρας επισκέφτηκαν νωρίς το πρωί τις εγκαταστάσεις των «Σωληνουργείων Κορίνθου» και περιόδευσαν στα εργοστάσια «ΛΑΤΙΣ» και «ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ», σε γυμνάσια και λύκεια, ενώ μοίρασαν ανακοινώσεις στο εμπορικό κέντρο της Κορίνθου.

Οι συνδικαλιστές στις περιοδείες και στις συζητήσεις που είχαν με εργαζόμενους επισήμαναν ότι υπεύθυνοι για τα καθημερινά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων είναι η πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου που δε λογαριάζουν τίποτα στο κυνήγι του κέρδους. Οπως σημείωσαν, το μεγάλο κεφάλαιο έχει εξαπολύσει πόλεμο στην εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας εργαζόμενους είτε με βόμβες όπως στο Ιράκ είτε μέσα στα εργοστάσια όπως την περασμένη βδομάδα στην Κόρινθο.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους εξέφραζαν της οργή τους για το θάνατο των έξι εργατών, χαρακτηρίζοντάς το έγκλημα εκ προμελέτης που έγινε στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών οι οποίοι δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή και τη θεωρούν «παράπλευρη απώλεια».

Οπως αναφέρει και το ΠΑΜΕ στο κάλεσμα του, πρέπει οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε συνεχή συναγερμό και αγωνιστική κινητοποίηση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και επισημαίνει: «Φτάνει, ως εδώ. Οχι άλλο αίμα για το καπιταλιστικό κέρδος. Οχι άλλοι νεκροί της εργατικής τάξης, ούτε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ούτε στους χώρους δουλιάς».

  • Τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι καλούνται να κάνουν σήμερα οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας με απόφαση της Ομοσπονδίας Μετάλλου μετά το έγκλημα με τους έξι νεκρούς στην Κόρινθο. Ταυτόχρονα στις 3 το μεσημέρι η διοίκηση της Ομοσπονδίας μαζί με τα προεδρεία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας όπου θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Ε. Τζιόλα.
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
Σήμερα η σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της απεργίας

Αποφάσισαν ήδη σε Λάρισα και Πειραιά

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, θα γίνει η σύσκεψη στην Αθήνα με θέμα: «Τα μέτρα προετοιμασίας για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα» στην οποία έχουν καλεστεί οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των Επιτροπών Αγώνα και των Συντονιστικών Επιτροπών που μετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Επίσης σήμερα, σύσκεψη διοργανώνεται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Εργατικού Κέντρου, ενώ η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ Εύβοιας έχει καλέσει σε σύσκεψη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας στην πλατεία Τζαμιού (πρώην υπουργείο Συγκοινωνιών).

Ακόμα με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σήμερα πραγματοποιούνται συσκέψεις: Σε Αλεξανδρούπολη, στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αθηνά», στην Κομοτηνή στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Ανατόλια» και στο Ηράκλειο στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Συσκέψεις έχουν προγραμματιστεί την Παρασκευή στη Λήμνο στις 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων στη Μύρινα, το Σάββατο στη Λαμία στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και τη Δευτέρα 14 Απρίλη στη Φωκίδα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αμφισσας.

Συσκέψεις διοργανώνουν οι τοπικές επιτροπές του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα τη Δευτέρα 14/4/2003 στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στη Λευκάδα, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Πειραιά

Σήμα κατατεθέν για την απόφαση του λαού του Πειραιά να κλιμακώσει τον αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα, να δώσει σύσσωμος το «παρών» του στην υποδοχή των αρχιφονιάδων στις 16 Απρίλη, αλλά και στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, αποτέλεσε η μαζική ανταπόκριση, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν, αντιπροσώπευαν περισσότερους από 30 συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της πειραιώτικης περιφέρειας. Συγκεκριμένα καταγράφτηκαν εκπρόσωποι από συνδικάτα, στεριάς και θάλασσας, συνταξιούχων και εν ενεργεία, από Επιτροπές Ειρήνης, δημοτικές Κινήσεις, από συλλόγους γυναικείους, πολιτιστικούς και νεολαιίστικους. Ενδεικτικό της μαζικότητας αποτέλεσε άλλωστε και το γεγονός ότι ο μόνος χώρος του Κέντρου που μπορούσε να υποδεχτεί αυτό τον κόσμο ήταν το αμφιθέατρό του.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής, τη συζήτηση «άνοιξε» με την ομιλία του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μεταφέρουν το αγωνιστικό σύνθημα σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά της περιοχής του Πειραιά, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο. «Ο ξεσηκωμός μας ενάντια στους ιμπεριαλιστές πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος με σαφή στόχο και προσανατολισμό», σημείωσε, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι αυτή είναι η καλύτερη βοήθεια προς το λαό του Ιράκ, αλλά και ο μόνος τρόπος για να εμποδιστεί η παγκόσμια κυριαρχία που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες και οι σύμμαχοί τους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να ξεζουμίσουν την εργατική τάξη, τους λαούς.

Αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος σε βάρος της εργατικής τάξης και της χώρας και κάλεσε τους εργαζόμενους ταυτόχρονα με τους αγώνες τους, να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με την ψήφο τους για τη συμμετοχή της στη συμμορία των φονιάδων, όπως και τη ΝΔ που τη στηρίζει, αλλά και αυτούς που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, «ο μικρός δηλαδή ιμπεριαλιστής» μπορεί να αποτελέσει το... αντίπαλο δέος των ΗΠΑ. Ακόμα υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο και προς τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΠ, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν να σκεπάσουν τις κυβερνητικές ευθύνες, υπονομεύουν τους αγώνες που αναπτύσσονται και κρύβουν ότι ο πόλεμος γίνεται από τους ιμπεριαλιστές για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών.

Στη Λάρισα

Την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας αποφάσισε για την 1η Μάη η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Για την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς και την προετοιμασία της απεργιακής συγκέντρωσης, το ΔΣ του ΕΚΛ αποφάσισε στάσεις εργασίας μιας ώρας στις 29 και 30 Απρίλη.

Τη φετινή Πρωτομαγιά - τονίζεται στην απόφαση - τη γιορτάζουμε σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα οξύνεται, σήμερα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του λαού του Ιράκ και αύριο σε βάρος κάποιου άλλου λαού που δεν υποτάσσεται στις επιλογές των ΗΠΑ. Κι αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση που προώθησε τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο, αναφέρεται στην άλλη, «πολεμική» επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, δημοκρατικών ελευθεριών, καλώντας τους εργαζόμενους ν' αγωνιστούν κατά της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

«ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ»
Στον αέρα εργαζόμενοι και προμηθευτές

Κατάληψη των εγκαταστάσεων του ναυπηγοξυλουργείου «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» στο Κορωπί ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι εκεί μετά από ένα μήνα επίσχεσης εργασίας κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις τους. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Νίκος Αμαριδάκης, έχει αφήσει απλήρωτους τους περίπου 400 εργαζόμενους εδώ και δύο μήνες, ενώ τους χρωστάει υπόλοιπα μισθών και δώρων από τον Απρίλη του 2002, φτάνοντας συνολικά το ποσό στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Χτες το πρωί, η οργή των εργαζομένων μεγάλωσε όταν ξαφνικά αντιμετώπισαν προμηθευτές που τους χρωστάει η εταιρία χρήματα, οι οποίοι πήγαν μαζί με δικαστικούς κλητήρες και την αστυνομία για να κατασχέσουν μηχανήματα. Οι εργαζόμενοι τους εμπόδισαν και σφράγισαν αμέσως τις πόρτες με φορτηγά και λουκέτα προχωρώντας σε κατάληψη των εγκαταστάσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ