ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Τα δημόσια νοσοκομεία φρακάρουν και αντί για επίταξη τρέχουν παζάρια με κλινικάρχες

Φρακαρισμένα λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, με το ελάχιστο και εξουθενωμένο προσωπικό τους να δίνει καθημερινά αγώνα δρόμου για την προστασία της ζωής των ασθενών, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται. Μέρα με τη μέρα κλιμακώνονται οι συνθήκες πολέμου που έχουν διαμορφωθεί, μετρώντας όλο και περισσότερα ράντζα στους διαδρόμους και σε τρίκλινα δωμάτια, διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, και με τις απλές κλίνες να είναι εξίσου ασφυκτικά γεμάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες το πρωί στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ 23 διασωληνωμένοι ήταν σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ Covid και Γενική ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό 53χρονου διασωληνωμένου ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και 8 μέρες εκτός εντατικής, σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ πέντε αναπνευστήρες δίνουν οξυγόνο σε 50 ασθενείς!

Μπαλώματα και παζάρια αντί για επίταξη δίχως αποζημίωση

Και ενώ η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δραματική, η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην επίταξη των πέντε μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων της Αττικής και να τα εντάξει μαζί με το προσωπικό τους στην καθημερινή εφημερία, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποσυμπίεση.

Αντ' αυτού, συνεχίζονται τα μπαλώματα, οι μεταφορές και τα κλεισίματα κλινικών, ενώ σε συνέχεια των «εκκλήσεων» προς τον ιδιωτικό τομέα να διαθέσει κλίνες, ανακοινώνει «εθελούσιες παραχωρήσεις» στο ΕΣΥ δύο ιδιωτικών μονάδων («Ιατρικό» Περιστερίου και κλινική «Λητώ»). Σε αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, θα νοσηλεύονται Covid περιστατικά από αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρεβάτια που διαθέτουν αυτές οι δύο κλινικές είναι 200, δηλαδή το 5% των 4.000 κρεβατιών ιδιωτικών κλινικών στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Σημειώνεται δε ότι 100 κρεβάτια γεμίζουν μονάχα σε μια εφημερία του «Αττικόν»! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το μαιευτήριο «Λητώ» δεν διαθέτει Πνευμονολογική κλινική, επομένως και τις αντίστοιχες ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την περίθαλψη των Covid ασθενών.

Αυτή τη «γαλαντομία» των κλινικαρχών ο Β. Κικίλιας την παρουσίασε ως «περαιτέρω ενίσχυση» του συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της «συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα».

Από την άλλη, παραμένει «γκρίζο» το πόσα έχουν να λαμβάνουν οι ιδιώτες κλινικάρχες από τις λεγόμενες «εθελούσιες παραχωρήσεις», αφού δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα σχετικά με τις αποζημιώσεις τους, που για το υπουργείο Υγείας είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν. Αλλωστε, όποτε έχει τεθεί το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα στις τακτικές ενημερώσεις του υπουργείου, μόνιμη απάντηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Β. Κοντοζαμάνη είναι ότι η «επίταξη» πρέπει να αποζημιώνεται.

Θυμίζουμε δε ότι μόλις από τον περασμένο Μάρτη υπάρχει η περιβόητη ΠΝΠ βάσει της οποία κάθε κρεβάτι του ιδιωτικού τομέα που θα «παρέχεται» στο κράτος αποζημιώνεται διπλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ιδιοκτήτες έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν πόσα και ποια περιστατικά θα δέχονται, ενώ απαλλάσσονται από το clawback και το rebate, θωρακίζοντας έτσι την κερδοφορία τους, καθώς η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει και πληρότητα, μην τυχόν και θιγούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα δηλώνει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρ. Σαραφιανός. «Διανύουμε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης στις κλινικές, καθώς ο κόσμος φοβάται και υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια», είπε, εκφράζοντας προφανώς «προσδοκίες» για νέα δωράκια από την κυβέρνηση, για «συνεργασία» όπως λένε οι κλινικάρχες. «Η επίταξη είναι δύσκολο πράγμα, το ζητούμενο είναι να υπάρχει συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά σε παρεμβάσεις του, όπως και ότι «οι συμφωνίες γίνονται σε επιχειρηματικό επίπεδο».

Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στο μεταξύ, και όσο τα προκλητικά παζάρια της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες συνεχίζονται, απελπιστική είναι η εικόνα από τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττικη:

-- Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο η πληρότητα στα κρεβάτια ΜΕΘ χτες ήταν 100% (γεμάτα και τα 17 κρεβάτια), ενώ στις απλές κλίνες νοσηλεύονται 10 ασθενείς παραπάνω. Το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει φτάσει στα όριά του, καθώς μπορεί να δώσει συγκεκριμένες ποσότητες, τις οποίες ήδη έχει υπερβεί. Χτες το πρωί αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων απευθύνθηκε στη 2η ΥΠΕ, μπροστά στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που εκτυλίσσεται, ξεκαθαρίζοντας πως μοναδική άμεση λύση αποτελεί η πραγματική επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, του εξοπλισμού και του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτουν. Παράλληλα επεσήμαναν τον σοβαρό κίνδυνο και το «Θριάσιο» να μην μπορεί να ανταποκριθεί τις επόμενες μέρες στην αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου, και να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή δεκάδων ασθενών που ήδη νοσηλεύονται. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Εργαζομένων, αποφασίστηκε στάση εργασίας την Παρασκευή (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, καλώντας σε συμμετοχή σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

-- Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, μέρα εφημερίας του νοσοκομείου, έγιναν 58 εισαγωγές περιστατικών Covid, με αποτέλεσμα να βγει από την εφημερία χωρίς να υπάρχει κανένα κρεβάτι διαθέσιμο στις κλινικές Covid. Μέσα σε λίγες ώρες η πληρότητα έφτασε το 100%, καθώς τα 130 κρεβάτια για ασθενείς με κορονοϊό γέμισαν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν ράντζα ή τα περιστατικά Covid θα διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία, όπως π.χ. ο «Ευαγγελισμός», που ήδη «στενάζει».

-- Στον «Ευαγγελισμό», πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφημερία χτες στις 2.30 το μεσημέρι ξεκίνησε με καλυμμένα τα 160 κρεβάτια Covid από τα 200 συνολικά (πριν από την έναρξη της εφημερίας). Επίσης, από τις 57 συνολικά κλίνες ΜΕΘ Covid, οι 51 είναι ήδη κατειλημμένες.

Σχέδιο ...«έκτακτης» ανάγκης

Οσον αφορά το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης, αυτό εξαντλείται σε μαγειρέματα με τις ΜΕΘ και στις προσθήκες μερικών κλινών - σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων και των αναγκών, παράλληλα με την αφαίρεση 828 κρεβατιών από άλλες νόσους, κάτι που σημαίνει «παύση θεραπειών» για χιλιάδες άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, χτες προστέθηκαν 10 κλίνες ΜΕΘ Covid στο Τζάνειο, και ενώ τα ράντζα μόνο στο «Αττικόν» ξεπερνούν τα 70, η κυβέρνηση θριαμβολογεί για 15 «νέες» κλίνες, χωρίς επιπλέον προσωπικό.

Επίσης, το «Σισμανόγλειο» μετατρέπεται σε all Covid νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο έχει 300 κρεβάτια και εντάσσεται στο καθεστώς της παχυλής αποζημίωσης από το κράτος, με τα διπλά νοσήλεια.

Το «Ωνάσειο» καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα, με μόλις 17 κρεβάτια ΜΕΘ, δηλαδή είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών που θα απευθυνθούν στις Καρδιοχειρουργικές κλινικές των νοσοκομείων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Μόνο στον «Ευαγγελισμό» χειρουργούνταν 800 περιστατικά ετησίως, 70 - 80 το μήνα, το 1/3 επείγοντα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η έξαρση της πανδημίας δεν αντιμετωπίζεται με «εθελούσιες» παραχωρήσεις αλλά με επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Σε σχόλιό του για τις εθελούσιες παραχωρήσεις ιδιωτικών κλινικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η έξαρση της πανδημίας και η κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας δεν αντιμετωπίζεται με τις "εθελούσιες" παραχωρήσεις 2 ιδιωτικών κλινικών, αλλά με επίταξη ιδιωτικών κλινικών που διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ασθενείς δεν είναι χαρτόκουτα για να τους βάλουμε κάπου όπως - όπως. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει τα 5 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αττική και να τα εντάξει στην εφημερία για Covid και μη Covid περιστατικά, για τα οποία έχει σχεδόν κηρυχθεί "παύση θεραπειών".

Η κυβέρνηση απλά επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζει την προστασία της δημόσιας υγείας ως περιττό "κόστος", ότι δεν θέλει να θίξει στο ελάχιστο τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, που εν μέσω πανδημίας κάνουν "χρυσές δουλειές", και ότι εναποθέτει τα πάντα στην ατομική ευθύνη και στα όποια "μπαλώματα"».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ενταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς παζάρια και αποζημιώσεις

«Οι όροι που απευθύνει το υπουργείο στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας δεν είναι όροι αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά όροι προστασίας της κερδοφορίας των ομίλων», τονίζει το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας για την απόφαση χρήσης ιδιωτικών κλινικών από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Θυμίζει ότι πέρσι «διπλασιάστηκε η αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους επιχειρηματίες της Υγείας για τις κλίνες ΜΕΘ που χρησιμοποιεί» και τονίζει ότι δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην ιδιωτική Υγεία.

Τονίζει ότι «η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να γίνει χωρίς παζάρια και αποζημιώσεις, με κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, εξασφαλίζοντας όλους τους απαραίτητους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους εργασίας των εργαζομένων, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και τις αναγκαίες προσλήψεις».

Παράλληλα, το Σωματείο επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δίνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας σε όσους έχουν ανάγκη, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας» καθώς «εδώ και χρόνια δεν υπογράφονται Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας».

Σημειώνει επίσης τους εκφοβισμούς της εργοδοσίας στους εργαζόμενους του κλάδου, τις συνθήκες πίεσης που είναι καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα ακόμα και «το μεγάλο κύμα των καθημερινών παραιτήσεων. Εκατοντάδες συνάδελφοι παραιτούνται μετά από πολυετή προϋπηρεσία».

Οσον αφορά το σύνολο των νέων εργαζομένων, «η εργασία στις μονάδες ιδιωτικής Υγείας δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από τη συμπλήρωση μίας γραμμής στο βιογραφικό σημείωμα. Αυτή η κατάσταση είναι καθολική, δεν αφορά μόνο τις μικρές μονάδες αλλά και τους μεγάλους ομίλους της ιδιωτικής Υγείας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για προσλήψεις - Κλαδικές Συμβάσεις - αυξήσεις».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, «κοχλάζει» η Αττική...

Αρνητικό ρεκόρ είχαμε χτες με 3.215 νέα κρούσματα, αλλά και αύξηση θανάτων, διασωληνωμένων και νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Χτες άλλοι 46 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 6.843.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα νοσοκομεία της επικράτειας μόνο χτες ήταν 390 (ημερήσια μεταβολή +15,73%). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 484.

1.572 από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 395 στη Θεσσαλονίκη και 149 στην Αχαΐα. Πλέον 30 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: 49 στην Κοζάνη, 48 στο Ηράκλειο, 47 στην Κορινθία, 46 στη Χαλκιδική, 38 στην Ημαθία, από 33 σε Βοιωτία και Αιτωλοακαρνανία.

Στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων σε αστικά λύματα (αφορούν την περίοδο 1 - 7 Μάρτη) από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας καταγράφονται αυξητικές τάσεις σε σχέση με τη βδομάδα 22 - 28 Φλεβάρη, πλην του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Οι τάσεις καταγράφονται ως εξής: +128% στο Ηράκλειο Κρήτης, +77% στον Βόλο, +49% στη Θεσσαλονίκη, +15% στην Αττική, +12 στη Λάρισα, +10% στην Πάτρα, -2% στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ