ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
«Βράζουν» από τα κρούσματα και η εργοδοσία ξεσαλώνει

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για τη μετατροπή των σούπερ μάρκετ και άλλων χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Τα κρούσματα στο προσωπικό καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ, ενώ το «κοντέρ» σπάει και η εργοδοτική αυθαιρεσία όσον αφορά τη διαχείρισή τους.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με αναρτήσεις του στο Twitter καταγράφει την τελευταία βδομάδα τη μία συρροή μετά την άλλη: Σε κατάστημα αλυσίδας στο Περιστέρι («Μασούτης») οι εργαζόμενοι που ακόμα δεν έχουν κολλήσει μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, καθώς «πάνω από το 80% του καταστήματος νοσεί». Σε άλλη εταιρεία («My Market») καταγγέλλεται ότι δύο καταστήματα (στον Αγιο Ελευθέριο και στον Λόφο Σκουζέ) έχουν από 11 κρούσματα, ενώ στις παρεμβάσεις του Συλλόγου ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας απαντά ότι «φταίνε 100% οι εργαζόμενοι»!

Οι εργοδότες έχουν το «ελεύθερο» να μεταφέρουν εργαζόμενους από κατάστημα σε κατάστημα, ακόμα και από πόλη σε πόλη, καταγγέλλει ο Σύλλογος, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά. Υπενθυμίζει τα πρόσφατα πέρα - δώθε του προσωπικού στην αλυσίδα «Lidl», από καταστήματα της Αθήνας σε αυτό της Χίου, «με αποτέλεσμα 14 τουλάχιστον κρούσματα». Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο συνεχίζει τις παρεμβάσεις του. Την περασμένη βδομάδα έκανε παρέμβαση στο κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» στα Πετράλωνα, όπου πολλοί εργαζόμενοι έχουν βρεθεί θετικοί, ενώ με αφορμή την 8η Μάρτη βρέθηκε στο κατάστημα του «Σκλαβενίτη» στη Χαλκηδόνα, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, για άλλα 16 κρούσματα και 5 υπό διερεύνηση στο κατάστημα «Σκλαβενίτης» στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προγραμματίζει και συμβολική διαμαρτυρία έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα σήμερα Τετάρτη, στις 11 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη, στα όρια του "κίνδυνος - θάνατος", αν σκεφτεί κανείς πως στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές από όλη την περιοχή». Καταγγέλλει επίσης ότι «η επιχείρηση αρνείται να κλείσει το κατάστημα και να βγάλει σε καραντίνα τους εργαζόμενους με πλήρεις αποδοχές, και όταν κριθεί ασφαλές να γυρίσουν στη δουλειά τους».

Το Σωματείο απαιτεί να γίνουν άμεσα έλεγχοι από τις υγειονομικές αρχές και την Επιθεώρηση Εργασίας, να υπάρξει γραπτή ενημέρωση εκ μέρους της επιχείρησης σχετικά με τα κρούσματα και τα μέτρα. Επίσης, κλείσιμο του καταστήματος για απολύμανση του χώρου, 14ήμερη καραντίνα για όλους τους εργαζόμενους, με εξασφάλιση των μισθών τους από την επιχείρηση, κ.λπ.

Καταστρατηγούνται ακόμα και τα μέτρα - λάστιχο

Την καταστρατήγηση ακόμα και των ελλιπέστατων μέτρων προστασίας, που θέτει σε κίνδυνο εργαζόμενους και πελάτες, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς ομάδες, καταγγέλλει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση» στην Εθνική Τράπεζα.«Οι πελάτες μπαίνουν στα καταστήματα, όχι με βάση τα τ.μ. των χώρων, αλλά με βάση το πόσοι στέκονται στην ουρά απέξω, προκειμένου να μη χαλάει η εικόνα της Τράπεζας», σημειώνει. Εργαζόμενοι σε καταστήματα όπως αυτά στη Σταδίου και στη Λ. Αθηνών «καλούνται να προσέλθουν στην εργασία τους, γιατί δεν "βγαίνει" η δουλειά», χωρίς να τηρείται η μεταξύ τους απόσταση, ενώ η καθαριότητα «έχει συρρικνωθεί και πάλι στο δίωρο μετά τη λήξη του ωραρίου των εργαζομένων».

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία σε όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, ρίχνει την ευθύνη στους πελάτες. Αντί η τράπεζα να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού και να τηρήσει, όπως οφείλει, τα μέτρα προστασίας της υγείας μας, βάζει συνέχεια νέους στόχους που εντατικοποιούν τη δουλειά και δημιουργούν επιπλέον συγχρωτισμό στα καταστήματα», καταγγέλλει η ανακοίνωση.

Να μην πληρώσουν οι γονείς για τεστ Covid

Λουκέτο έχει μπει από την προηγούμενη βδομάδα, λόγω κρουσμάτων στο προσωπικό (3 εργαζόμενες), στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ακροπόλ» στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον, αν και ο σταθμός είχε κλείσει από την Τετάρτη 3/3, την Παρασκευή 5/3 οι γονείς ειδοποιήθηκαν «να πάνε να κάνουν το απαιτούμενο τεστ με δικά τους έξοδα»!

Μάλιστα η δημοτική αρχή φορτώνει το κόστος των τεστ (που για κάποιες οικογένειες μπορεί να υπερβαίνει τα 200 ευρώ) στους γονείς, γεγονός που καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών. Σημειώνει άλλωστε ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να καλύψει τις εξετάσεις, καθώς έχει υπογράψει σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί από την κυβέρνηση αλλά και από τη διοίκηση του δήμου να καλύπτουν κάθε έξοδο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την πανδημία.

  • Προσωρινό λουκέτο μπήκε από τη Δευτέρα στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, εξαιτίας κρούσματος στο προσωπικό. Το λουκέτο ήρθε μια βδομάδα μετά το κλείσιμο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, επίσης εξαιτίας κρουσμάτων, ενώ κλειστό θα μείνει και το ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μέλος της διεύθυνσης.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Στάση εργασίας και μοτοπορεία στις 31 Μάρτη για μέτρα προστασίας

Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31 Μάρτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συγκεκριμένη μέρα το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί σε μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει το Συνδικάτο. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, καλούνται να ζήσουν με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του προγράμματος «Συν-Εργασία», ενώ πολλοί έχουν αποκλειστεί ακόμα και από τα ψίχουλα αυτά. «Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι εκτίναξαν την εργοδοτική ασυδοσία, υπό την απειλή της απόλυσης πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν τζάμπα ενώ ήταν σε αναστολή ή μερικώς υποδηλωμένοι ή να χαρίζουν εξαντλητικά 10ωρα εργασίας στους εργοδότες χωρίς αμοιβή», προσθέτει το Συνδικάτο. Με έμφαση αναφέρεται στην έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο της πανδημίας, στην έλλειψη μέτρων προστασίας, στην εντατικοποίηση και στα συχνά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή σε εργαζόμενους διανομείς.

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση από διανομείς στις 17 Μάρτη

Μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3, στις 11 π.μ. στην Καμάρα, προγραμματίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή τα νέα «ατυχήματα» με διανομείς, τα οποία επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προστασίας.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή Διανομέων του ΣΕΤΕΠΕ, δεν προλαβαίνουν να μετράνε ατυχήματα με συναδέλφους τους το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και πανελλαδικά. Την Κυριακή 7/3, ένας εργαζόμενος έπεσε σε χαντάκι οπτικών ινών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης 4/3 όχημα χτύπησε εργαζόμενο της εταιρείας «Wolt», παρατώντας τον μάλιστα αβοήθητο. Και οι δύο εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους, όμως μόλις πριν από λίγες μέρες ένας συνάδελφός τους έπεσε νεκρός εν ώρα εργασίας στη Ραφήνα, ενώ το βράδυ της Πέμπτης στη Βέροια εργαζόμενος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από πελάτη. Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο», τα ωράρια γίνονται «λάστιχο», ενώ τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «στους διανομείς στην εταιρεία "Wolt", που εργάζονται με το καθεστώς του "συνεργάτη", δεν παρέχεται η απαραίτητη βεβαίωση κυκλοφορίας, καθώς δεν αναγνωρίζεται αυτό στο "Εργάνη", για να μπορούν να ασκούν την εργασία τους σχετικά άνετα». Εξαιτίας αυτής της κατάστασης αρκετοί έχουν δεχτεί πρόστιμα από την αστυνομία για άσκοπη μετακίνηση.

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους διανομείς

Τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, ζητώντας μέτρα για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς. 8ωρο - 5ήμερο και «φρένο» στις ατελείωτες υπερωρίες. Περιορισμένη ακτίνα κίνησης. Απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στις Ταχυμεταφορές. Διασφάλιση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. Εξοπλισμό, μηχανάκια και έξοδα συντήρησης και καυσίμων με ευθύνη της εργοδοσίας. Επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19, απολυμάνσεις σε οχήματα και χώρους δουλειάς.

ΠΑΜΕ
Ο τρίτος τόμος της «Μαύρη Βίβλου» της εργοδοσίας στην πανδημία

Τον τρίτο τόμο της «Μαύρη Βίβλου» της εργοδοσίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια να βγουν στην επιφάνεια τα εργοδοτικά εγκλήματα, μέσα από τις δεκάδες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Ολόκληρος ο τόμος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (https://pamehellas.gr/).

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, ο Τρίτος Τόμος έρχεται «όχι γιατί δεν επαρκούσαν οι δύο πρώτοι προκειμένου να πειστεί και ο πιο δύσπιστος για τη συνειδητή ταξική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας φονικής πανδημίας, αλλά κυρίως γιατί η αποκάλυψη όσων κάνει - ή δεν κάνει - η εργοδοσία σε όλους τους κλάδους φανερώνει τον πραγματικό αντίπαλο, ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που αλληλοκατηγορούνται για ανικανότητα ή για έλλειψη σχεδιασμού, ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση».

Και συνεχίζει: «Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το κράτος παραμένει αποτελεσματικό μόνο όταν υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για χάρη των οποίων έχει αφήσει τους χώρους δουλειάς "ξέφραγο αμπέλι" τόσο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και σε αυτά που η εργοδοσία οφείλει να κάνει για την προστασία της ίδιας της ζωής των εργαζομένων.

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και πάνω 6.600 νεκρούς, δεν μπορεί να παίζει κανένας με την προστασία και την υγεία των εργαζομένων.

Θα συνεχίσουμε τη δράση μας, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, χωρίς να το βάλουμε κάτω, χωρίς να αποδεχτούμε να ξαναπληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Δεν θα κάνουμε πίσω από τις διεκδικήσεις μας για τα δικαιώματά μας, την ίδια τη ζωή μας, όσο κι αν η κυβέρνηση και η εργοδοσία κλιμακώνουν την καταστολή και την τρομοκρατία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ