ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προσηλωμένη» στην πολιτική της ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Αποκαλυπτικά τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ

Copyright 2020 The Associated

Πλήρως «δεσμευμένος» στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, που μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή της ιμπεριαλιστικής ένωσης και δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας και συνολικά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια στην περιοχή, στις πλάτες των λαών και των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εμφανίστηκε και χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε με αφορμή το ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ (βλέπε αναλυτικότερα σελ. 21).

Επιβεβαιώνοντας ότι «κοινό ζητούμενο» είναι η «προσαρμογή» της άθλιας Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τα ανάλογα «ανταλλάγματα» προς τη μεριά της Τουρκίας υπό το φως και των εξελίξεων στη Συρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο Μεταναστευτικό «εισερχόμαστε σε μία νέα φάση». Σχολιάζοντας τη χτεσινή επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες είπε ότι «για να μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά πώς η Τουρκία μπορεί να ξαναγίνει σύμμαχος της ΕΕ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει μία έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Αγκυρας. Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, μία Δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρση όσων μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να δεχτεί πίσω «με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος».

Παράλληλα, κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο «να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Οπως π.χ. κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με τη Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για τον έλεγχο των ροών από την περιοχή του. Τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα». Κάλεσμα που, όπως και η αντίστοιχη πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επί ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει την πόρτα σε επικίνδυνες εξελίξεις, αφού βάζει τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «επιδιαιτητές» στα σύνορα, σε μια περίοδο μάλιστα που δρομολογούνται επικίνδυνες «διευθετήσεις» και σχέδια συνδιαχείρισης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ταυτόχρονα, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα πάντοτε - και θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με την καγκελάριο - αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης για να το κάνει. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει - και αυτό νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται πια - υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών...».

Σημείωσε ακόμη: «Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να γίνονται πλέον όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά και από την ενδοχώρα της πατρίδας μου».

Νωρίτερα, εξάλλου, δηλώνοντας έτοιμος, με ορισμένα ανταλλάγματα, η Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του «δεσμοφύλακα» των κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, παρέπεμψε στα λεγόμενα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη στις Καστανιές, ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης», λέγοντας ότι τα λόγια αυτά αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση «πυξίδα» και ότι «η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε διμερές επίπεδο αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης (...) Οχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, γιατί και εμείς προστατεύουμε ένα από τα πιο σοβαρά ευρωπαϊκά κεκτημένα, την ακεραιότητα των εξωτερικών μας συνόρων».

Ευχαριστώντας τη γερμανική κυβέρνηση που δέχτηκε τη μετεγκατάσταση ορισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα έρθουν ξανά στην Αθήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αρμόδια επίτροπος «για να συνδιαμορφώσουμε ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Σε νέο επίπεδο» θέλει την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας η Γερμανία

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία εργάζεται «με όλη της τη δύναμη» με σκοπό «η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας να φτάσει σε νέο επίπεδο» ούτως ώστε «να οργανωθούν, να ελεγχθούν και να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», ξεκαθαρίζοντας πως «το 2020 δεν είναι 2015».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει «μεγάλη ευθύνη» για όλη την Ευρώπη και «αξίζει την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη» για να συνεχίσει να παίζει το ρόλο της φυλακής της ΕΕ και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δράση της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προσθέτοντας πως «παρ' όλη την κατανόηση για το μεγάλο βάρος της Τουρκίας, η οποία δέχτηκε 3,6 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει κατανόηση όταν προσπαθεί να λύσει δικά της προβλήματα στην "πλάτη" των προσφύγων», στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες «σε αδιέξοδο».

Ενδεικτικές στο μεταξύ για το πώς το Προσφυγικό αξιοποιείται για να ξεδιπλωθεί συνολικά η στρατηγική των ιμπεριαλιστών στην περιοχή ήταν η επισήμανση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί «πρότυπο» και για τις υπόλοιπες συμφωνίες όπως π.χ. με τις χώρες της Αφρικής καθώς και οι αναφορές της στην «καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης», πρόσχημα το οποίο αξιοποιεί η Γερμανία για την αύξηση των επενδύσεων σε Αφρική, Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων για αγορές, εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους, που είναι ακριβώς η αιτία των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσκολλημένη η κυβέρνηση στη χρεοκοπημένη πολιτική της ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ για το Προσφυγικό:

«Ακόμη και τώρα, που η πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει προσκολλημένη σε αυτήν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στάση της Γερμανίας και των άλλων κρατών της ΕΕ.

Ακολουθεί την πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων: Ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα, δήθεν αλληλεγγύη με ευρώ, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή και τελικά συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ