ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
Η πραγματικότητα...

Σε «πήλινα πόδια» η Τουρκία, «απομονωμένος» ο Ερντογάν, «στριμώχνεται» από τη διεθνή κοινότητα, «χρήσιμος ηλίθιος», «αλλοπρόσαλλος ηγέτης» και άλλα παρόμοια γράφτηκαν στον Τύπο του Σαββατοκύριακου, ως «εξηγήσεις» για την τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται. Τέτοιες «αναλύσεις» αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα και απογυμνώνουν τις εξελίξεις από το πραγματικό τους περιεχόμενο, από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη στις πλάτες των προσφύγων, των μεταναστών και των λαών της περιοχής. Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να ξεπλύνουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να εξωραΐσουν τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, να μη βλέπουν οι εργαζόμενοι τον μεγάλο ένοχο για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Εβρο και στα νησιά.

... σε καραντίνα!

Η τουρκική κυβέρνηση είναι λοιπόν τόσο «απομονωμένη», που διαπραγματεύεται σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, αμφισβητεί με τα όπλα σύνορα και διεθνείς συνθήκες από τη Μ. Ανατολή μέχρι το Αιγαίο και την ίδια στιγμή, αυτοί που την ...«απομονώνουν», η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, της χαϊδεύουν την πλάτη για να εντείνει την εισβολή και κατοχή συριακών εδαφών. Είναι δε τέτοια η «καραντίνα» που έχει επιβληθεί στον Ερντογάν, που μέχρι και η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του δίνει δίκιο για την εισβολή στο Ιντλίμπ της Συρίας, που δημιουργεί νέα καραβάνια προσφύγων, πάνω στους οποίους μετά ξεσπάει τον τσαμπουκά της! Μετά από ένα τέτοιο αναποδογύρισμα της πραγματικότητας, πάει πολύ να χαρακτηρίζονται από διάφορα παπαγαλάκια ως «εκτός πραγματικότητας» οι θέσεις του ΚΚΕ για άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων, με κατάργηση των Συμφωνιών του Δουβλίνου και ΕΕ - Τουρκίας, όπως και για εξέταση των αιτημάτων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας. Η «πραγματικότητα» όμως των παζαριών για τον ρυθμό των «ροών», για το πόσες φυλακές και πού θα φτιαχτούν στα νησιά, για το πόσοι θα είναι οι φυλακισμένοι, είναι μια πραγματική καταδίκη και για το λαό και για τους ξεριζωμένους.

Παραμύθια

Με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα αστικά επιτελεία «πήραν φωτιά», διαφημίζοντας την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ως παράγοντα «ασφάλειας και σταθερότητας». Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν ήταν το εξής: «Ενας Εβρος που στην κοίτη του θα "κυλάνε" μονίμως επικίνδυνες εντάσεις δεν είναι συμβατός με την παρουσία μιας τέτοιας επένδυσης ούτε με τους γενικότερους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Επομένως, καμία αποσταθεροποίηση δεν θα είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ». Οι διακινητές των ευρωατλαντικών παραμυθιών «ξέχασαν» βέβαια να πουν ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και η ελληνική εμπλοκή, που αναβαθμίζεται με την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης για την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην «πόρτα» των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, είναι η αιτία που η περιοχή μπαίνει ακόμα περισσότερο «στο μάτι του κυκλώνα». Αυτό επιβεβαιώνουν και οι προειδοποιήσεις της Ρωσίας, του Ιράν και άλλων ότι κάθε στρατιωτική εγκατάσταση που απειλεί τα συμφέροντα και την ασφάλειά τους, θα αποτελέσει στόχο σε περίπτωση μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Με δεδομένο επομένως το ότι ολόκληρη η χώρα αποτελεί πλέον μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, μόνο σαν αστείο ακούγονται τα περί «ασφάλειας» και «σταθερότητας» για το λαό. Οσο για την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» των ΗΠΑ, τα αστικά επιτελεία μάλλον θα δυσκολευτούν πολύ να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς προκύπτουν από τη φράση του Πάλμερ ότι το Μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί «με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος»...

Επιδημική λογοκρισία

Σε ιερά σύνοδο των ΜΜΕ φαίνεται πως φιλοδοξεί να μετατραπεί ο τηλεοπτικός «ΣΚΑΪ», καθώς είναι μέρες τώρα που το μόνο που προβάλλεται στον «αέρα» του είναι η κυβερνητική επιχειρηματολογία (!) και το μόνο κόμμα που καλύπτεται η ΝΔ (!), ακόμα και για θέματα σπουδαίας σημασίας, όπως οι εξελίξεις σχετικά με το Προσφυγικό, την κατάσταση στον Εβρο και τα νησιά, αλλά και την επιδημία του κορονοϊού. Δηλώσεις υπουργών, δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, καλεσμένοι διεθνολόγοι της ΝΔ, που δεν έχουν πέσει και ποτέ μέσα σε καμιά εκτίμησή τους και σε ρόλο κυβερνητικών προπαγανδιστών οι δημοσιογράφοι, οι σχολιαστές και οι παρουσιαστές του σταθμού. Σε ό,τι δε αφορά το ΚΚΕ, πέρα από το θάψιμο των ανακοινώσεών του στα δελτία ειδήσεων, μηδαμινή είναι και η παρουσία εκπροσώπων του στα πάνελ των εκπομπών του. Αναμένουμε μια κάποια έστω παρέμβαση του μέχρι σήμερα διακοσμητικού θεσμού που λέγεται ΕΣΡ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: Του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ), με τη μορφή «οικονομικής βοήθειας», που συνοδεύτηκε με σκληρούς πολιτικούς όρους.

1900 Γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιών Πολεμιστών και Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Κατόπιν συγκροτεί και ηγείται φραξιονιστικής ομάδας («Λικβινταριστές»), ενώ συνδέεται με τον τροτσκισμό. Επειτα από έντονη εσωκομματική διαπάλη, διαγράφεται από το Κόμμα το 1927. Το 1934 η ομάδα Πουλιόπουλου ενώνεται με μια άλλη ομάδα που έχει διασπαστεί από τους Αρχειομαρξιστές και συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Το 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και το 1943 εκτελέστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Νεζερό.

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια αργότερα (1913).

1925 Ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (ΟΣΦΠ).

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα οικονομική κρίση που είχε εκδηλωθεί στις καπιταλιστικές χώρες και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για τις αγορές, τις πηγές πρώτων υλών και το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

1942 Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».

1945 Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία άμαχοι.

1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο κομμουνιστής νεοεκλεγείς ΓΓ της ΓΣΕΕ Μήτσος Παπαρήγας, καθώς και αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του 8ου Πανελλαδικού Εργατικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που έληξε τις εργασίας του δύο μέρες πριν με συντριπτική νίκη των ταξικών δυνάμεων.

1952 Πραξικόπημα Μπατίστα στην Κούβα. Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαταλείψει τη χώρα ως απόρροια της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956 Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Δεν άφησε μεγάλη δισκογραφία (μόλις 17 τραγούδια), καθώς όπως πολλοί μεγάλοι συνθέτες της εποχής σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937, αρνούμενος να υποβάλλεται στη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ