ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πολύτιμο εφόδιο για την αγωνιστική συνέχεια η ενίσχυση της ΔΑΣ ΟΤΑ

Την περίοδο που διανύουμε και μέχρι το τέλος του μήνα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες στα σωματεία των εργαζομένων στους δήμους για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ). Μέσα στην καρδιά αυτής της σημαντικής μάχης, ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με τον Βασίλη Πετρόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γενικό γραμματέα της ΠΟΕ ΟΤΑ, και τον Γιώργο Καταχανά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, για τα βασικά μέτωπα της πάλης των εργαζομένων του κλάδου, όπως και για τη σημασία που έχει γι' αυτήν την πάλη η ενίσχυση της ΔΑΣ ΟΤΑ, του συνδυασμού των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

***

-- Μια σημαντική μάχη του προηγούμενου διαστήματος, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, είναι αυτή για τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους. Ποια είναι η πείρα που βγαίνει από αυτόν τον αγώνα;

Βασίλης Πετρόπουλος: Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα των συμβασιούχων, καθώς και τα κλαδικά συνδικάτα των ΟΤΑ σε Αττική, Λάρισα, Βόλο και Πάτρα έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Τρία χρόνια τώρα βρεθήκαμε στους δρόμους. Απαιτήσαμε την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία μέσω των παρατάσεων, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Με επίμονη τέτοια δουλειά, χτίστηκε ένα μέτωπο από τα κάτω, που οδήγησε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενιαίες για συμβασιούχους και «μόνιμους» εργαζόμενους, έγιναν δυναμικές παρεμβάσεις σε υπουργεία, ενώ το Μάρτη του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Κάτω από την πίεση αυτής της δουλειάς η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ ξαφνικά «θυμήθηκε» ότι υπάρχουν και συμβασιούχοι. Η τελική εκτίμηση που υπάρχει σε πολλούς συναδέλφους συμβασιούχους είναι ότι εντέλει η εμπλοκή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ έγινε για να εκτονώσει την κατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί συνάδελφοι που σήκωσαν το βάρος του αγώνα και έφεραν το διαγωνισμό για τις 8.100 προσλήψεις στους ΟΤΑ, να μένουν εκτός εργασίας. Για μας είναι καθαρό: Μέχρι την τελευταία στιγμή επιμένουμε ότι μαζί με το διαγωνισμό πρέπει να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, κάτι το οποίο προτείναμε να υπάρχει και ως όρος στη Συλλογική Σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί για τους συναδέλφους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ.

-- Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «επανεξέταση των ΒΑΕ από μηδενική βάση», η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση;

Γιώργος Καταχανάς: Στον κλάδο των ΟΤΑ έχουμε πάνω από 40 θανατηφόρα ατυχήματα τα τελευταία δύο χρόνια και πολλαπλάσιους σακατεμένους συναδέλφους. Δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι υποτυπώδη. Είναι λοιπόν πραγματική πρόκληση να μεθοδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την κατάργηση ουσιαστικά των ΒΑΕ, γιατί αυτό συνιστά στην πραγματικότητα η εφαρμογή του ν. 4512/18 για την επανεξέταση των ΒΑΕ! Είναι βαθιά νυχτωμένοι τόσο η κυβέρνηση, όσο και όλοι οι «πρόθυμοι» παρατρεχάμενοι, αν πιστεύουν ότι θα τους χαριστεί ένας ολόκληρος κλάδος που με σκληρούς αγώνες και ανείπωτες θυσίες, εδώ και 30 χρόνια, κατέκτησε τα ΒΑΕ ως μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ως επίδομα. Είτε με τον ν.1759/80 που εντάχθηκαν οι αορίστου χρόνου είτε με τον ν. 2703/99 που εντάχθηκαν και οι μόνιμοι στις αντίστοιχες ειδικότητες είτε με τον ν.3660/08 που επεκτάθηκε περαιτέρω.

Ηδη μετά τη δημοσίευση του ν.4354/15, που επισήμανε ότι τα ΒΑΕ μετά το τέλος του 2017 θα εναρμονιστούν με αυτά των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, οι ταξικές δυνάμεις, τα κλαδικά σωματεία στους ΟΤΑ χτύπησαν συναγερμό. Με δουλειά μυρμηγκιού, με καθημερινή επαφή, αναδείξαμε τα προβλήματα, τους αίτιους και τις αιτίες που τα γεννούν. Με συλλογικές διαδικασίες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις των κλαδικών συνδικάτων ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τις εξελίξεις, συζητήσαμε για το δικό μας σχέδιο και τον τρόπο δράσης. Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε σε συνδυαστικές μορφές πάλης, στάσεις εργασίας, απεργία, τοπικές συγκεντρώσεις, σε μια πολύμορφη δράση πάνω στην οποία θα πατήσουν και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το θέμα από εδώ και πέρα.

-- Στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο, η ΑΔΕΔΥ επανέφερε τη θέση της υπέρ μιας «μη τιμωρητικής αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων. Τι στάση κρατούν οι άλλες δυνάμεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ και ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος;

Γ. Κ.: Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος, η λεγόμενη «αξιολόγηση», έχει να κάνει με την υλοποίηση της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, με το βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και την ανατροπή των σχέσεων εργασίας. Εχει να κάνει με τη συμπεριφορά «εκτός και εντός υπηρεσίας» των εργαζομένων, την πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, που έχουν βαθιά ταξικό χαρακτήρα, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με απολύσεις και με περικοπή μισθών. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η λεγόμενη «αξιολόγηση» έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Υπεύθυνα γι' αυτές τις εξελίξεις είναι όλα τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους) που στηρίζουν την αντιδραστική κρατική «αξιολόγηση». Είναι υπαίτιοι γιατί με όχημα την «αξιολόγηση» και άλλα αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και της ΕΕ για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 300.000.

Αυτά τα κόμματα, λοιπόν, σε όλη αυτήν την προσπάθεια να περάσουν την αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, έχουν και τη στήριξη της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία λειτούργησε πραγματικά ως «λαγός» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Εχει εδώ και χρόνια καταθέσει πρόταση προς την κυβέρνηση για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, στους εκπροσώπους της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ κατά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ το καλοκαίρι του 2017: «Καλά, η ΔΑΣ ΟΤΑ κατανοώ γιατί διαφωνεί, αλλά εσείς, που έχουμε βάλει στο νόμο τις 9 από τις 10 θέσεις σας...».

-- Ας πάμε στο θέμα του «Καλλικράτη». Ποιες είναι οι συνέπειες στους εργαζόμενους από την εφαρμογή του και τι είναι αυτό που φέρνει η λεγόμενη «αναθεώρησή» του;

-- Β. Π.: Ο «Καλλικράτης» ήρθε στους ΟΤΑ ως «μνημονιακή» υποχρέωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μαζί έφερε ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία τους. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες, χωρίς την ίδια ώρα να υπάρχει και το αντίστοιχο προσωπικό. Ετσι, η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ήταν τα επακόλουθα της εφαρμογής του. Το πλαίσιο αυτό διατηρήθηκε ακέραιο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η όποια αναθεώρηση του πλαισίου δεν πρόκειται να γίνει σε κάποια προοδευτική κατεύθυνση. Προς το χειρότερο και το αντιδραστικότερο θα είναι, με ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανοίγματος της πόρτας για την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων και για συνέχιση της λειτουργίας και δράσης των ΟΤΑ με ευρωενωσιακά προγράμματα και εργαζόμενους σε διαρκή ομηρία.

-- Μέσα σε αυτήν τη γενικευμένη επίθεση, ποια είναι η σημασία της ενίσχυσης της ΔΑΣ ΟΤΑ στις αρχαιρεσίες που «τρέχουν» στα σωματεία ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας;

-- Β. Π.: Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ, σε όλη της διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, βρεθήκαμε μπροστά σε όλους τους αγώνες του κλάδου και συνολικά του εργατικού κινήματος, αναδείξαμε τις πραγματικές αιτίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, τη ρίζα και τον στόχο της ακολουθούμενης πολιτικής.

Κάτω από την πίεση της δράσης και των θέσεών μας υπήρξαν μια σειρά από κατακτήσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα και το εισόδημα των συναδέλφων. Για παράδειγμα, μετά από 8 χρόνια υπογράφτηκε νέα Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία διευρύνει εργασιακά δικαιώματα σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Εντάχθηκαν και άλλοι συνάδελφοι στις κατηγορίες για τη χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος. Βρεθήκαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών καθαριότητας σε μια σειρά από δήμους.

Οι συνάδελφοι βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι η δράση, οι θέσεις, η αγωνιστικότητα της ΔΑΣ ΟΤΑ έχουν δημιουργήσει ένα άλλο περιβάλλον. Γι' αυτό και έχει εξαιρετική σημασία να βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της στις αρχαιρεσίες των Σωματείων στους δήμους που είναι σε εξέλιξη. Η ενίσχυση αυτή θα αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο για την αγωνιστική συνέχεια, στη μάχη για την αλλαγή συσχετισμών, για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου, ως στοιχείο της συνολικότερης προσπάθειας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΕΦΚΑ
Τσακίζει κόκαλα η «ευελιξία»

Τη σταθερή επέκταση της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας δείχνουν για ακόμα ένα μήνα οι ροές μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, το Φλεβάρη του 2018 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας έφτασαν το 56,33% του συνόλου των νέων συμβάσεων, ενώ μόνο το 43,67% των νέων συμβάσεων αφορούσαν πλήρη απασχόληση. Βέβαια, μέρος και αυτών των συμβάσεων, αν και προβλέπουν πλήρες ωράριο, είναι ορισμένου χρόνου και έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, δηλαδή αφορούν προσωρινή απασχόληση.

Την ίδια τάση, της «ευελιξίας» και της ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού, δείχνουν και τα στοιχεία του τελευταίου 14μηνου. Ετσι, από το Γενάρη του 2017 μέχρι και το Φλεβάρη του 2018, σε σύνολο 2,7 εκατομμύρια προσλήψεις, μόνο το 1,221 εκατομμύριο ήταν πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 45,14%), ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις, δηλαδή το 54,86%, ήταν μερικής απασχόλησης (40,9%) και εκ περιτροπής εργασίας (13,96%).

Την ίδια εικόνα στην αγορά εργασίας καταγράφει και ο ΕΦΚΑ, από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτές, τον Αύγουστο του 2017, από τους 2.177.086 μισθωτούς με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, οι 607.906 μισθωτοί (27,92%) απασχολούνταν με μερική απασχόληση, δεν είχαν δηλαδή πλήρες ωράριο. Ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων ήταν μόλις 416,09 ευρώ μεικτά, με μέση ασφάλιση 17,74 μέρες. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι μισθωτοί που εργάζονται μερικές μέρες τη βδομάδα (εκ περιτροπής εργασία) με πλήρες ωράριο. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη», οδηγεί στην εκτίμηση ότι περίπου 4 στους 10 μισθωτούς υποαπασχολούνται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ