ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Αποχώρησε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τα «παιχνίδια» και τον εκφυλισμό

Προς λήξη με συνοπτικές διαδικασίες οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση «Novartis», με ευθύνη της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και την έμμεση στήριξη που της παρέχουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ). Την Παρασκευή ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, η οποία αφιερώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αναζήτηση ...αρμοδιότητας. Από την πλευρά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άρχισαν να εγείρουν θέμα ακυρότητας και πάει λέγοντας.

Το ΚΚΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε κάνει σαφές ότι δεν θα νομιμοποιούσε «παιχνίδια» και εκφυλισμό, απάντησε στην παρελκυστική τακτική όλων με την αποχώρησή του.

Η Επιτροπή μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες

Οπως ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και μέλος της Επιτροπής, αμέσως μετά την αποχώρησή του: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι με τη στάση του δεν θα νομιμοποιούσε παιχνίδια για τη συγκρότηση και λειτουργία της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η παρελκυστική τακτική, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και λογικές δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Είχαμε τονίσει ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή είναι πολιτικό όργανο με εισαγγελικές αρμοδιότητες, άρα μπορεί και πρέπει να εξετάσει όλες τις κατηγορίες, ακόμα και αυτές που μπορεί τυχόν να έχουν παραγραφεί με τον απαράδεκτο νόμο περί "ευθύνης υπουργών", άρα και το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την υπόθεση χωρίς εμπόδια, χωρίς καμία δικαιολογία.

Δυστυχώς, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητάνε το ζήτημα περί αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής για τα συγκεκριμένα ζητήματα και σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκουν στήριξη και από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν επαναφέρουν το ζήτημα περί ακυρότητας συγκρότησης της Επιτροπής.

Εμείς, λοιπόν, αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα παρακολουθούμε τη λειτουργία της Επιτροπής, εφόσον επανεξετάσει τη στάση και μπει στην ουσία της υπόθεσης, που σημαίνει πλήρη εξέταση των στοιχείων, εξέταση όλων των μαρτύρων, ακόμα και των προστατευόμενων με τη φυσική τους παρουσία και το ονοματεπώνυμο, και μετά των φερόμενων ότι έχουν εμπλοκή στα συγκεκριμένα αδικήματα. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα ξανασκεφτούμε ενδεχόμενα τη στάση μας».

Της κοροϊδίας το ανάγνωσμα

Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια μιας συγκροτημένης συνεδρίασης στις 22 Φλεβάρη και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το θέμα της αναρμοδιότητας το «ανακάλυψαν» με την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με βασικό επιχείρημα ότι τάχα υπονομεύεται η δικαστική διερεύνηση αφού για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος αρμόδια είναι τα τακτικά ποινικά δικαστήρια και δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για κοροϊδία αφού στην πραγματικότητα το αντίθετο συμβαίνει: Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής θα φωτίσει πλευρές της υπόθεσης και θα υποβοηθήσει το έργο της τακτικής δικαιοσύνης στην παραπέρα διερεύνησή της για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Οπως εξάλλου έχει επισημάνει από την αρχή το ΚΚΕ, η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει και το αδίκημα της απιστίας, που είναι τυπικά παραγεγραμμένο, όμως μπορεί να φωτίσει την όλη υπόθεση και να ξεπεράσει και στην πράξη τους περιορισμούς που θέτει ο απαράδεκτος νομος περί ευθύνης υπουργών.

Από την πλευρά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας την πάσα από την κυβέρνηση, κάνουν λόγο ακόμα πιο έντονα για «πολιτική σκευωρία», ενώ ακολουθούν μία τακτική «ήξεις αφήξεις», βάζοντας από τα πλάγια θέμα ακυρότητας. Είναι χαρακτηριστικές ως προς αυτό οι δύο επιστολές του Ευ. Βενιζέλου στην Επιτροπή, όπου στην πρώτη ευθέως απαιτεί την ακυρότητά της, ενώ στη δεύτερη, που απέστειλε την Παρασκευή, ζητά η Επιτροπή «να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης» και να προσέλθει ο ίδιος να καταθέσει.

Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία ψήφισε και αυτή υπέρ της σύστασης της Επιτροπής, την Παρασκευή πρότεινε να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, δίνοντας χέρι βοηθείας, όχι για πρώτη φορά, στους κυβερνητικούς τακτικισμούς. Τελικά αποφάσισαν να καλέσουν για κατάθεση τον Ευ. Βενιζέλο την ερχόμενη Τρίτη.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της Επιτροπής, στη διάρκεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκαν πώς γίνεται ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι ένας από τους 10 πολιτικούς που αναφέρονται στη σχετική δικογραφία, να κληθεί για κατάθεση σε μία επιτροπή που δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν είναι αρμόδια, απάντησαν δείχνοντας και το μέγεθος του εκφυλισμού ότι «οι καταθέσεις και η διερεύνηση της αρμοδιότητας μπορούν να γίνουν παράλληλα»!

Ολο αυτό το αλαλούμ, που συνειδητά βέβαια έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με μοιρασμένους ρόλους, είναι φανερό ότι καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση και βέβαια να αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία των σκανδάλων, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που αντιμετωπίζει το Φάρμακο, την Υγεία και την ίδια τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών ως εμπόρευμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν έχει σημασία η ιδιότητα του «πρώην»

Σχόλιο με αφορμή άρθρο του Αντ. Σαμαρά

Σε σχόλιό του με αφορμή άρθρο του Αντ. Σαμαρά στους «Financial Times» το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να γίνει αρεστός στους "ευρωατλαντικούς" εταίρους, φτάνει σε σημείο να αποδίδει ως βασικό χαρακτηριστικό του Τσίπρα την ιδιότητα του "πρώην ΚΝίτη". Αυτό είναι φυσιολογικό αφού, όπως φαίνεται, η επίθεση στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ είναι αναγκαίο συνοδευτικό με τα διαπιστευτήρια σ' όλους αυτούς. Επί του συγκεκριμένου, ωστόσο, "ρίχνει στο γάμο του Καραγκιόζη", αφού αναφέρεται στον Τσίπρα, που έχει αναδειχθεί στον πιο καλό μαθητή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδει στον Τσίπρα χαρακτηριστικά που δεν έχει, καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ιδιότητα του "πρώην" αλλά του "νυν"».

Διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ενόψει και του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, το τριήμερο 16 - 18/3.

Τελευταίο επεισόδιο, την Παρασκευή, το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα στον Στ. Θεοδωράκη σε συνάντηση τη Δευτέρα για να συζητήσουν την πρόταση νόμου του Ποταμιού που κατατέθηκε το Δεκέμβρη του 2016 για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Την κίνηση δεν είδε με καλό μάτι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει με νόημα: «Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!».

Το γάντι σήκωσε ο Στ. Θεοδωράκης, δηλώνοντας ότι «οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται περιοδείες και πολιτικές συγκεντρώσεις

Συνεχίζεται η πολιτική δράση των ΚΟ του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ «για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα και η Κοινωνική Συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Σάββατο 10 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., εκδήλωση της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ στην Κιβωτό (καφενείο Σταμπολίδη), με ομιλητή τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Την Κυριακή 11 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μάνδρας (Χατζημήτρου), με ομιλητή τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο ΚΑΠΗ Νιγρίτας Σερρών, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, βουλευτή.

Την Τρίτη 13 Μάρτη, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στο Νεοχώρι Αυλωναρίου Εύβοιας, στο «Κτήμα Κέκη», με ομιλητή τον Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της ΤΕ Εύβοιας.

Την Τετάρτη 14 Μάρτη, στις 10 π.μ., σύσκεψη - συζήτηση της Κομματικής Ομάδας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος - πλ. Κοτζιά, πίσω από το δημαρχείο), με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος του Εργατικού - Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ.

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας πραγματοποιείται η εκδήλωση της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ με θέμα «Η καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή του Βοΐου και η νικηφόρα μάχη του Φαρδύκαμπου». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Φαρδύκαμπου και στο μνημείο στην Μπάρα Σιάτιστας, όπου εκτελέστηκαν 6 στελέχη του ΕΑΜ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Λετονίας

Την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 11 π.μ., η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λετονική πρεσβεία (Βασιλέως Κωνσταντίνου 38, απέναντι από το άγαλμα Τρούμαν), στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών), για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις χώρες κατά της σύναξης νεοφασιστικών οργανώσεων στη Ρίγα της Λετονίας.

Εκλογές στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Την Κυριακή 11 Μάρτη πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες στον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, για τα κεντρικά και τοπικά όργανα διοίκησης του Συλλόγου. Η «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ», σε ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και για την ανάκτηση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, να φέρουν τις ανάγκες τους στο προσκήνιο, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους.

Οι εκλογές θα γίνουν στην Αθήνα στα γραφεία του Συλλόγου (Βρυσακίου 15 & Κλάδου), από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., και στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με τις ώρες που θα παραμείνουν ανοικτές οι κάλπες της περιφέρειας να ποικίλουν κατά τόπους. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6977227152, 6944416678, 6946799833 και στην ηλεκτρ. διεύθυνση http://www.dpk.tee.gr

Εκλογές στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σε μαζική συμμετοχή και στήριξη του ψηφοδελτίου της καλεί η ΕΑΣΚ για τις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που πραγματοποιούνται στις 18, 19, 20 Μάρτη στην Αθήνα και στις 18 Μάρτη σε Λάρισα, Πάτρα, Χανιά και Ηράκλειο.

Παράλληλα, με την υπερψήφιση του πλαισίου της ΕΣΑΚ στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, αποφασίστηκε η προκήρυξη απεργίας στα εργοτάξια της Αττικής την Τετάρτη 14 Μάρτη, μέρα που έχει προκηρύξει απεργία η Ομοσπονδία Οικοδόμων στον κλάδο.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6946799833, 6977806266.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ