ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ και η προάσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων

Μπλόκαρε τα συμπεράσματα της Συνόδου η Πολωνία. Ψηλά στην ατζέντα και η κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια για την οποία ο Ντ. Τουσκ εισηγήθηκε «ανάληψη δράσης», κάνοντας λόγο για «ένταση και διαιρέσεις που έχουν βγει εκτός ελέγχου, εν μέρει εξαιτίας κακών εξωτερικών επιδράσεων»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Από τη χτεσινή συνεδρίαση
Με την επανεκλογή του Ντ. Τουσκ στην προεδρία του, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, παρά τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης της πατρίδας του, της Πολωνίας, άρχισαν χτες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας στη συνέχεια μια «γκάμα» θεμάτων - φωτιά για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια όπως η οικονομία, η ασφάλεια, η μετανάστευση αλλά και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Χαρακτηριστική, των ενδοαστικών αντιθέσεων είναι και η απόφαση της Πολωνίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα των εργασιών της πρώτης μέρας του ΕΣ. Δίνοντας μια γεύση των αντιθέσεων, που καθρεφτίστηκαν στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, αξιωματούχοι της Πολωνίας όπως ο ΥΠΕΞ, Β. Βαστσικόφσκι, κατήγγειλαν ότι η ΕΕ τελεί υπό τις «διαταγές του Βερολίνου». Σύμφωνα με δηλώσεις του, η επανεκλογή Τουσκ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών περί μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» και επιβεβαιώνει ότι «βρίσκεται σε διαδικασία επώασης» μια «νέα» Ευρώπη, «πολύ τοξική, που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει πολλές χώρες».

Στο φόντο των δυσκολιών στην προσπάθεια καπιταλιστικής ανάκαμψης και της συζήτησης για μέτρα «προστατευτισμού» των καπιταλιστικών οικονομιών, αλλά και για ΕΕ πολλών ταχυτήτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε στην εξέταση της κατάστασης στην οικονομία, στην εμπορική πολιτική και στην πρόοδο που σημειώθηκε ως προς τους φακέλους που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, καθώς και στην πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2017, με τον Ντ. Τουσκ σε δηλώσεις του να υποστηρίζει ότι... «τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα» σε ό,τι αφορά στην οικονομία, «κάτι που επιβεβαιώνει ότι η οικονομική μας στρατηγική είναι στο σωστό δρόμο». Συμπλήρωσε δε ότι το ΕΣ «επιβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ υπέρ του ανοιχτού εμπορίου σε αντίθεση με τον προστατευτισμό».

Σχετικά με τη μετανάστευση, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα στις 3 Φλεβάρη, όσον αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Αποφάσεις που, με πρόσχημα την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών απ' την Αφρική, άναψαν το «πράσινο φως» για ανάληψη και στρατιωτικής δράσης σε μια περιοχή «πόλο έλξης» λόγω των πλουτοπαραγωγικών της πηγών για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Εξάλλου, στενά συνδεδεμένη με αυτές τις αντιπαραθέσεις είναι και η συζήτηση για την ασφάλεια και την άμυνα, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Α. Ταγιάνι να μιλάει χτες ευθέως για τον οικονομικό ανταγωνισμό και τα παζάρια της ΕΕ με άλλα κέντρα, όπως οι Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Καναδάς, αλλά και να κατονομάζει ζώνες ενδιαφέροντος για τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, όπως Λατινική Αμερική και Αφρική. Ο ίδιος γνωστοποίησε εξάλλου ότι στη Σύνοδο μπήκαν σαν προτεραιότητες στον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας η διαλειτουργικότητα και οι συνέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών.

Αργά χτες το βράδυ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητούσε και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ξεδιπλώνονται ανησυχητικοί σχεδιασμοί που παραπέμπουν ακόμα και σε επιδιώξεις επαναχάραξης συνόρων, στους οποίους η ΕΕ δηλώνει παρούσα προασπίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων. Στα ζητήματα αυτά εστίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή της εισήγηση στο Συμβούλιο και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Φ. Μογκερίνι, που πρόσφατα επισκέφτηκε τα Βαλκάνια. Ο δε Ντ. Τουσκ ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι «η ένταση και οι διαιρέσεις έχουν βγει εκτός ελέγχου, εν μέρει εξαιτίας κακών εξωτερικών επιδράσεων, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει αρκετές χώρες για κάποιο διάστημα» και πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί την «ανάληψη δράσης».

Πολλαπλές ταχύτητες αλλά ...προσεκτικά

Σήμερα, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για να προετοιμάσουν την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, με τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ να έχει ανοίξει για τα καλά και στο πλαίσιο των αντιθέσεων να προκρίνεται από μεγάλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, η μορφή μιας ΕΕ «πολλαπλών ταχυτήτων».

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την παρέμβαση στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, λέγοντας σε ό,τι αφορά την πρόταση για ΕΕ πολλαπλών ταχυτήτων ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε» και «η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών της Ευρώπης και, δεύτερον, ότι οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με τον «EUObserver» το προσχέδιο της λεγόμενης «δήλωσης της Ρώμης», το οποίο θα επεξεργαστεί σήμερα η άτυπη σύνοδος, «κάνει ήπια αναφορά στην ΕΕ πολλών ταχυτήτων». Το κείμενο φέρεται να χωρίζεται σε τρία μέρη και να προτείνει στους Ευρωπαίους ηγέτες να υπενθυμίσουν στους πολίτες τα «επιτεύγματα» της ΕΕ, να σκιαγραφεί τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και να δίνει πιθανά στοιχεία για την ημερήσια διάταξη της Ρώμης σκιαγραφώντας ένα όραμα για την ΕΕ μετά το Brexit.

«Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποια πεδία, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι' αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα», σημειώνεται στο προσχέδιο και ακόμα γίνεται αναφορά σε μια «ενιαία και αδιαίρετη Ενωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Σαν «προκλήσεις» υποδεικνύονται οι περιφερειακές διαμάχες, η τρομοκρατία, οι εντεινόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, ο προστατευτισμός, αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και σαν στόχοι μεταξύ άλλων η περαιτέρω ενίσχυση της ΟΝΕ, η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, η προσήλωση της ΕΕ στη λειτουργία της κοινής αγοράς, η αύξηση των επενδύσεων, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Σε ό,τι εξάλλου αφορά την ασφάλεια, το προσχέδιο της δήλωσης σημειώνει πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενίσχυση της κοινής ασφάλειας και άμυνας, να αναλάβει δηλαδή ενεργότερη δράση προάσπισης και με τα όπλα των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής τα προβλήματα ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία

Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού - Υγειονομικού Προσωπικού (ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ) συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρουσίασαν συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, και την υπολειτουργία των εργαστηρίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας από τις Μονάδες του ΠΕΔΥ. Εξέφρασαν την αντίρρησή τους για τον τρόπο που επιχειρεί να ρυθμίσει η κυβέρνηση τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών (πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) που έχουν ατομικό ιατρείο και παραμένουν ως μισθωτοί στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις, καθώς και αυτών που εξαναγκάστηκαν να αποχωρήσουν το προηγούμενο διάστημα. Με τη ρύθμιση αυτή εκτίμησαν ότι θα εξαναγκαστούν σε αποχώρηση και άλλοι γιατροί που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και καλούνται να κλείσουν τα ιατρεία τους, και θα αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέδειξε ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς, όσο και οι εργαζόμενοι στην Υγεία γενικότερα και ιδιαίτερα στην ΠΦΥ, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Τόνισε την ανάγκη της ανάπτυξης ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκείς και σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, και με δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών στους ασθενείς.

Τόνισε ότι τα προβλήματα που ανέδειξαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έχουν βάση και γι' αυτό απαιτείται από την κυβέρνηση να τα επιλύσει. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα μελετήσει συγκεκριμένα τις προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία και θα τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΕΚΤ
«Χαλαρή για όσο χρειαστεί» η νομισματική πολιτική

Αμετάβλητες παραμένουν οι παράμετροι της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο την τόνωση της μάζας των νέων κερδοφόρων επενδύσεων στην Ευρωζώνη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο των χτεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε πως οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, στο φόντο βέβαια της αδύναμης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της, η ΕΚΤ αναθεώρησε οριακά τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6%), ενώ διατήρησε την πρόβλεψή της για το 2019 στο 1,6%.

Νωρίτερα χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι είναι υπέρ της «έγκαιρης έναρξης της εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ