ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κομπάζει για την «πρόοδο» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης

Eurokinissi

Για την «πρόοδο» που καταγράφεται στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» διαβεβαίωσε την αστική τάξη, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσπερνώντας φυσικά ότι πρόκειται για πρόοδο στην «καρατόμηση» δικαιωμάτων του λαού.

Οπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, σημειώθηκε πρόοδος (...) καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (...) και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος». Πρόσθεσε ότι οι διαφορές εστιάζονται πλέον στο ζήτημα των Εργασιακών.

Στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι «μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ής Μάρτη να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019 (...) Επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι απλώς και μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Γιατί, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο είναι προϋπόθεση για να αποκτήσει το εγχώριο κεφάλαιο πρόσβαση σε ρευστότητα. «Είναι ακριβώς αυτή η συνολική λύση που θα επιτρέψει και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, θα υποτιμήσει τον κίνδυνο και θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος», ανέφερε σχετικά.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ, καταφέρνοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει τη στρατηγική τους σύμπλευση, όταν δήλωσε ότι «αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται αλλά «δεν επηρεάζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δάνειο με την Παγκόσμια Τράπεζα, απάντησε ότι «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας, ένα οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει καταπολέμηση, μάλλον, της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, από την ελληνική κυβέρνηση παίρνονται διάφορες πρωτοβουλίες, τις οποίες, όμως, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να ανακοινώσω».


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αγχος για ΕΕ, ευρώ και γεωστρατηγικά

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετείχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τοποθετήσεις του να εστιάζουν στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας εντός ΕΕ και ευρώ, αλλά και της γεωστρατηγικής της θέσης στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, μέσα κι από την παροχή «υπηρεσιών» προς υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΕΛΚ, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ παρουσίασε ως βασικά θέματα για συζήτηση στα διαβούλια της ΕΕ και τα ζητήματα της Ασφάλειας, της Αμυνας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Με αυτά κατά νου, είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, A. Ταγιάνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο.

Μετά το τέλος των συναντήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τις ανησυχίες που μας προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, είχα σήμερα την ευκαιρία να συζητήσω εδώ στις Βρυξέλλες τις αναδυόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και στα Βαλκάνια». Εξέφρασε, δε, την «έντονη ανησυχία» του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, διαφημίζοντας κι αυτός από την πλευρά του - όπως και οι κυβερνώντες - τη γεωστρατηγική αξία και χρησιμότητα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ της χώρας, επέμεινε ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας».

Παρεμβάσεις και κινήσεις στο φόντο των απαιτήσεων του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, άμεσα σχετιζόμενη με τη γενικότερη υπόθεση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, στην αναζήτηση εναλλακτικών για τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου, θεωρήθηκε η παρέμβαση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», επιτέθηκε στον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «καραμανλικό ευκαιρίας» και «α λα καρτ» και κάνοντας λόγο για το ότι «βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός ΝΔ να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους» και «θυμίζοντας» ότι τάχα «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (σ.σ. ο πρεσβύτερος) έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον», σε μια έμμεση αναφορά για το ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Εξάλλου, συνδεδεμένη με τη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στο αστικό πολιτικό σκηνικό αλλά και στα γεωστρατηγικά, θεωρείται από διάφορες πηγές και η παρέμβαση διάφορων «καραμανλικών» βουλευτών το τελευταίο διάστημα, που ζητάνε εμμέσως πλην σαφώς «συναίνεση» από μεριάς ΝΔ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και «ρίξιμο των τόνων» σε ό,τι αφορά το αίτημα για εκλογές.


Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Με έγνοια για τυχόν αποσύνθεση της Ευρωένωσης

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, συμμετέχοντας στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Παίρνοντας θέση ενάντια σε μια ΕΕ «πολλών ταχυτήτων», και προβάλλοντας την ανάγκη για ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ΕΕ στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ζήτησε «να ανατραπούν οι συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας», όπως επίσης και «να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή στο παγκόσμιο σύστημα, κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα». Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι «σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων χάνεται η δυνατότητα συμμαχιών από τις οποίες κερδίζουμε όλοι στα θέματα εθνικής ασφάλειας. Συμμαχίες μόνο με τις χώρες του Νότου, έναντι ενός ισχυρού club των χωρών του Βορρά, θα οδηγήσουν πιο γρήγορα στην αποσύνθεση της ΕΕ».

Χαρακτήρισε «απειλητικό το έλλειμμα αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών, υποστηρίζοντας ότι «οδηγεί σε έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ευρώπη, αφήνοντάς τους πιο ευάλωτους στην ακροδεξιά ρητορική και τον ευρωσκεπτικισμό». «Πώς διασφαλίζεται η ενότητα, αν προχωρήσουμε σε ένα στενό πυρήνα;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει ότι «ένας εσωτερικός πυρήνας ομοιόμορφων χωρών δεν εξασφαλίζει την ενότητα».

Σημειωτέον, κατά τη Γεννηματά ο μετέχων στην προσύνοδο ως «παρατηρητής», Αλ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι «δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε», με το Μαξίμου να διαρρέει ότι το νόημα της παρέμβασής του ήταν πως για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΕ ευθύνονται και οι σοσιαλδημοκράτες.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εμφανίζει «ειδυλλιακή εικόνα», ενώ «τρέχουν» διάφορα σενάρια

Την ίδια στιγμή που κορυφώνονται τα διάφορα σενάρια περί πιέσεων των κλιμακίων της τρόικας για άμεση πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, ούτως ώστε να μειωθεί άμεσα το μερίδιο της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει πως «τα Ενεργειακά δεν αποτελούν εμπόδιο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης».

Σε δημόσια παρέμβασή του χτες από την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Σταθάκης, εμφανίστηκε σταθερός στη «γραμμή» της κυβέρνησης ότι οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ποσοστού λιανικής της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το 2020 και ταυτόχρονα εξαπέλυσε τη συνήθη επίθεση στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ γίνεται για «ευρωπαϊκούς λόγους και όχι λόγω συμφωνίας με τους θεσμούς» και πως πλέον το μόνο ανοιχτό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορά τα Εργασιακά...

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωναν χτες ότι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του νέου γύρου συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, σημειώνοντας ωστόσο πως το κλείσιμο της συμφωνίας για τα Ενεργειακά θα ενισχυθεί και από την πρόταση που κατατέθηκε για δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ και πώλησή τους σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφεραν πως από τη στιγμή που άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει λόγο να ολοκληρώσει και τυπικά τις διαπραγματεύσεις των δικών του θεμάτων, αφήνοντας την αίσθηση πως ίσως να μην είναι και ακριβώς έτσι η εικόνα όπως θέλει η πολιτική ηγεσία να παρουσιάσει δημόσια...

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, εντείνονται οι αναφορές περί σταθερής θέσης της τρόικας για άμεση πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απαίτηση η οποία συνδέεται και με την εν εξελίξει έρευνα που διεξάγει η DG Com (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της ΔΕΗ» στη χονδρική αγορά, ξεκινώντας τον έλεγχο από το 2010. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που αναπαράγει συστηματικά τις τελευταίες μέρες ο Τύπος, η έρευνα της DG Com συνδέεται άμεσα με την «αξιολόγηση», ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό πόρισμα - το οποίο μάλιστα θα βγει και τις αμέσως επόμενες βδομάδες - θα είναι «επιβαρυντικό» για τη ΔΕΗ, γεγονός που θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για άμεση πώληση σε ιδιώτες κάποιου μετοχικού ποσοστού της επιχείρησης και μονάδων παραγωγής.

  • Συνεχίστηκε στο μεταξύ και χτες η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ύψος του εφάπαξ που έλαβε κατά τη συνταξιοδότησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, Σ. Νίκας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ανακοινώσεις με «αιχμηρό» περιεχόμενο, σε μια περίοδο που η στρατηγική τους σύμπλευση τόσο στα ζητήματα της Ενέργειας όσο και στη γενική πολιτική κατεύθυνση, κάνει εντελώς δυσδιάκριτες τις αναμεταξύ τους «διαχωριστικές γραμμές».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ