ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Τη δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, με σαφές προσανατολισμό τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, για τις οποίες οι πόροι που διατίθενται είναι ελάχιστοι, ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις και τους δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, η διοίκηση της Περιφέρειας εμφάνισε ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο, όταν οι πόροι που προβλέπονται για τις λαϊκές ανάγκες αγγίζουν μόλις το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου. Ακόμη και τα έργα που υλοποιούνται και έχουν μια αναφορά στα λαϊκά στρώματα, όπως αυτά της ύδρευσης και της αποχέτευσης, δεν εντάσσονται σ' ένα συνολικό σχεδιασμό, αλλά εκτελούνται αποσπασματικά, κάτι που μπορεί να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ενώ είναι κοστοβόρα, καθώς τα αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Την ίδια ώρα, οι όποιες δράσεις προβλέπονται για τη δήθεν καταπολέμηση της φτώχειας, γίνονται με τη μορφή εράνου που δεν δίνουν καμία ανακούφιση, αποτελώντας ξεκάθαρη πρόκληση. «Αυτά μπορούμε να κάνουμε, αυτά κάνουμε», ήταν η αποστομωτική, για την έπαρση που περιέχει, φράση της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σταυροπούλου, που παρουσίασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, σε σχετική κριτική που ασκήθηκε.

«Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οποία η μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, η αστική τάξη θέλει, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος Αλ. Μπαλού, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που καταψήφισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Η ίδια άσκησε κριτική σε σημεία του στόχου της ανασυγκρότησης στα οποία εστιάζει το Επιχειρησιακό Σχέδιο και αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, την πολιτιστική ταυτότητα, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, την προστασία της εργασίας, την τεχνολογία και καινοτομία. Ως παράδειγμα ανέφερε το στόχο της «προστασίας της εργασίας», λέγοντας ότι είναι ένα ευχολόγιο, καθώς διατίθενται ελάχιστοι πόροι γι' αυτό. Κυρίως, όμως, γιατί ως «προστασία της εργασίας» νοείται η δημιουργία επιδοτούμενων θέσεων, μισοεργασίας και πρακτική, τα οποία τελικά εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις, τα κόστη τους και τις ανατροπές που έρχονται.

Συμπλήρωσε πως από το Επιχειρησιακό Σχέδιο απουσιάζουν τα λαϊκά προβλήματα. Αντίθετα παραμένει η βασική κατεύθυνση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε πίεση στην κυβέρνηση ή το μεγάλο κεφάλαιο, από το οποίο θα μπορούσαν, μέσω της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, να προκύψουν κονδύλια.

Τέλος, αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας που αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, η Αλ. Μπαλού έκανε λόγο για «προκλητική κοροϊδία». «Η φτώχεια προκύπτει ως ένας πόλος αντίθεσης με τον πλούτο», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ακόμα όμως και αυτή η ερανική καταπολέμηση της φτώχειας απαιτεί μεγαλύτερα κονδύλια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι με βάση τις δαπάνες, προβλέπονται μόλις 270 ευρώ για ένα εκατομμύριο φτωχούς, σε βάθος πενταετίας. Από αυτές τις δαπάνες, ένα μεγάλο τμήμα αφορά σε κατασκευαστικά έργα και χρηματοδότηση ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε επίσης το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης του Δήμου Πειραιά, στο οποίο επίσης προτάσσονται η τουριστική ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα και απουσιάζουν οι ανάγκες σε έργα και δράσεις που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα.

ΤΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η πολιτική συγκέντρωση για τα προβλήματα του νησιού

Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για τα σοβαρά προβλήματα του νησιού διοργανώνει η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η ΤΕ Ζακύνθου καλεί το λαό του νησιού να διεκδικήσει:

-- Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών στο ΓΝΝ Ζακύνθου.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

-- Επάνδρωση με προσωπικό και ενίσχυση με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

-- Να εξοπλιστεί το νοσοκομείο με μαγνητικό τομογράφο.

-- Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ στο νησί.

-- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.

-- Αμεση λύση για τα σκουπίδια με ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων ενταγμένο σε κεντρικό σχεδιασμό του κράτους.

-- Λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων διαχείρισης από τις υπηρεσίες του δήμου, καμιά ιδιωτικοποίηση.

-- Διεκδίκηση και εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές.

-- Προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

-- Καμία αύξηση των τελών σε ανέργους, εργαζομένους, επαγγελματίες, μικρούς εμπόρους, αγρότες.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Παράταση στη χορήγηση βίζας για Τούρκους τουρίστες

Για έναν ακόμα χρόνο παρατείνεται η χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων σε Τούρκους επισκέπτες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα τελωνεία των νησιών. Το αίτημα είχε διατυπωθεί από τους ξενοδόχους της περιοχής και την αποδοχή του ανακοίνωσε ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στους πέντε δημάρχους της περιοχής. Παράλληλα, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις των δημάρχων από συναντήσεις που είχαν στις Βρυξέλλες προκύπτει ότι θα δοθούν 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά σαν μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τη μαζική είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Στη περιοχή αναμένεται, το επόμενο διάστημα, η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

ΒΟΛΟΣ
Αντίθετη η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις διαπλατύνσεις δρόμων

Να σταματήσει κάθε σχέδιο για τη διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη και γενικότερα η σύνδεση των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη με τον περιφερειακό δρόμο Βόλου, ζητάνε οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, επισημαίνοντας ότι η διάνοιξη θα μετατρέψει αυτούς τους δρόμους σε οδικές αρτηρίες με μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο, εις βάρος της ποιότητας της ζωής συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Ουσιαστικά αυτές οι οδοί θα επιβαρυνθούν με όλων των ειδών τα οχήματα, μεταξύ των οποίων και μεγάλα μεταφορικά μέσα, που κινούνται από τη λεωφόρο Αθηνών προς τον περιφερειακό και το Πήλιο. Αυτό σημαίνει καταστροφή των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής που έχουν διαμορφωθεί στην οδό Καραμπατζάκη, αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καταστροφή του "πνεύμονα της πόλης", του χειμάρρου Κραυσίδωνα».

Και συνεχίζουν: «Οι βαρύγδουπες και γεμάτες κυνισμό δηλώσεις της δημοτικής αρχής, ότι από αυτές τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θίγονται μόνο λίγοι κάτοικοι είναι αστήρικτες και ψευδείς. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν χιλιάδες οικογένειες που διαμένουν καθ' όλο το μήκος των οδών αυτών, που κατά κύριο λόγο αποτελούν περιοχές κατοικίας. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, σε σημεία που το πλάτος των οδών αυτών είναι πολύ μικρό θα διαμορφωθούν επικίνδυνες συνθήκες αφού στην κυριολεξία τα οχήματα θα περνούν μέσα από τις αυλές των σπιτιών».

Καταλήγοντας οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, τονίζουν: «Το ΚΚΕ, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ καλούν τους κατοίκους να ξεσηκωθούν! Να μην επιτρέψουν στη δημοτική αρχή να προχωρήσει στην "παλαιάς κοπής" έμπνευσή της να μετατρέψει τους παρόχθιους του Κραυσίδωνα, τις γειτονιές, σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Να διεκδικήσουν την άμεση ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου προς την οδό Αθηνών και την ασφαλή σύνδεσή του με τις συνοικίες της πόλης με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να απαιτήσουν το σχεδιασμό κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και έργων όπως οι κυκλικοί κόμβοι, η αποκατάσταση των κατεστραμμένων δρόμων και πεζοδρομίων, δίκτυο σύγχρονων και ασφαλών ποδηλατοδρόμων, χώρους δωρεάν στάθμευσης, δημόσιες, φθηνές και σύγχρονες συγκοινωνίες, που θα βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και θα προστατεύσουν το φυσικό και αστικό περιβάλλον».

Την Κυριακή η εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, με τη συνδρομή του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, διοργανώνει πολιτιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Λαύριο. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μεγάλη σφαγή στη Μακρόνησο, στο ΑΕΤΟ, στις 29 Φλεβάρη - 1 Μάρτη 1948. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3247.820, 6974.278.797, 6977.513.165).

Στην εκδήλωση για τους «ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες ήρωες της Μακρονήσου» καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. «Η Ιστορία διδάσκει και ο λαός της περιοχής, ιδιαίτερα η νέα γενιά που της πέφτει το φορτίο να ανατρέψει το ξεπερασμένο και σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, πρέπει να μάθει την Ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των προηγούμενων γενεών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Την Τρίτη 14 Μάρτη η δημοτική αρχή Πετρούπολης καλεί το λαό της πόλης σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι. Το σύνθημα της κινητοποίησης, που προγραμματίστηκε μετά από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, είναι: «Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για σύγχρονες υποδομές στα σχολεία, για τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας».

Πούλμαν για την κινητοποίηση θα αναχωρήσουν στις 11.15 π.μ. από το δημαρχείο Πετρούπολης.

Σύσκεψη πυροσβεστών

Κάλεσμα για ενεργή συμμετοχή σε σύσκεψη απευθύνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σε κάθε συνάδελφο (μόνιμο - πενταετή και συμβασιούχο) που υπηρετεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η σύσκεψη της ΕΑΚΠ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Pressroom του Παμπελοποννησιακού Εθνικού Σταδίου (Λεωφόρος Πατρών - Κλάους Κουκούλι Πάτρα). Θα διεξαχθεί συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανώσουν και να ισχυροποιήσουν την πάλη τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ