ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση

«1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Με αυτό τον τίτλο, Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική τιμούν με εκδηλώσεις τους αυτό το διάστημα την Οχτωβριανή Επανάσταση. Βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις και συζητήσεις περιλαμβάνονται σε αυτές τις εκδηλώσεις, ενώ κάποιες Οργανώσεις βρίσκουν και έξυπνους τρόπους προπαγάνδισης των εκδηλώσεων. Οπως η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα που έφτιαξε ένα διαφημιστικό σποτ για την εκδήλωση (μπορεί κανείς να το δει στο πόρταλ «902.gr» και στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=6mTrDDYs77o), το οποίο καλεί τους νέους να μάθουν την αλήθεια και παρουσιάζει τη χονδροειδή αντικομμουνιστική προπαγάνδα των ΗΠΑ παλιότερων δεκαετιών και τη σχολιάζει με τα λόγια του Μπρεχτ: «Αν τα παιδιά μένανε παιδιά, θα μπορούσανε, τότε, συνέχεια να τους διηγούνται παραμύθια. Μεγαλώνουν όμως κι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται»...

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Αύριο, Σάββατο 11 Μάρτη:

Η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στο Πολυκέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Νεότητας και Κουντουριώτη, πλησίον ΗΣΑΠ Νέου Ηρακλείου), κάνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό». Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Επίσης, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΤΟ Βορείου Τομέα με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη».

  • Κυριακή 12 Μάρτη:

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, κάνει βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού έργου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"», με ομιλητή τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τη «Ρωμιοσύνη». Για το χώρο της εκδήλωσης πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 5.30 μ.μ., από: Πλατεία Γεννηματά (Ιλιον), Μετρό Ανθούπολης (Περιστέρι) και πλατεία Καράβου (Μενίδι).

Η Τομεακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ιζόλα» στην Καλλιθέα, παρουσιάζει το βιβλίο «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ. Θα μιλήσει ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119), κάνει βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Κυριακή 19 Μάρτη:

Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60), κάνει εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Ρήγα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου. Θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή.

Κινητοποίηση σήμερα από μαθητές του Πειραιά

Από την κινητοποίηση των μαθητών του Πειραιά την περασμένη Τρίτη
Από την κινητοποίηση των μαθητών του Πειραιά την περασμένη Τρίτη
Ραντεβού στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά δίνουν σήμερα στις 11 π.μ. μαθητές από σχολεία της πόλης που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Στη σημερινή κινητοποίηση, με κύρια αιτήματα να δοθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις πριν από τις ενδοσχολικές και να μην καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πολλοί και εκεί βρίσκεται η δύναμή μας, στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα για το σχολείο που έχουμε ανάγκη», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Πειραιά. Το κάλεσμα του Συντονιστικού έφτασε τις προηγούμενες μέρες στους μαθητές από διάφορες γειτονιές του Πειραιά, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Νίκαια, το κέντρο του Πειραιά και έρχεται σαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά και τη μαζική συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Αττικής (Τσόχα 15) προχωρούν μια σειρά σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα, Παρασκευή, στη 1.30 το μεσημέρι. Διεκδικούν μεταξύ άλλων μαζικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση, κάλυψη όλων των κενών, κατάργηση του νέου τύπου δημοτικού και νηπιαγωγείου, να μην εφαρμοστεί η προωθούμενη αξιολόγηση, καμιά σύμπτυξη τμημάτων.

Κοινή σύσκεψη φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων

Σε κοινή σύσκεψη για τις εξελίξεις, την οργάνωση και τη δράση φοιτητών και σπουδαστών καλεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο Σύλλογος Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, όλους τους συλλόγους φοιτητών και σπουδαστών της Αθήνας. Η σύσκεψη πραγματοποιείται στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Χατζηδάκη).

Τα θέματα της κοινής σύσκεψης θα αφορούν:

«Τις αλλαγές που έρχεται να προωθήσει ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον τομέα της Παιδείας, με τη συνέχεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και την προώθηση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • Το εργασιακό μέλλον που μας περιμένει και που μας ετοιμάζουν, τσακίζοντας το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.
  • Την οργάνωση της αλληλεγγύης στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους πρόσφυγες. Την οργάνωση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην περιοχή και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας, παίρνοντας μέτρα οργάνωσης και δράσης στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους».
Διήμερη συναυλία ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τη διοργανώνει η ΟΒ Μουσικών Αττικής της ΚΝΕ, στις 13 και 14 Μάρτη

Μεγάλη διήμερη συναυλία με πλήθος συμμετοχών από νέους μουσικούς και σχήματα διοργανώνει η ΟΒ Μουσικών της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών Αττικής της ΚΝΕ, τη Δευτέρα και Τρίτη, 13-14 Μάρτη, στη μουσική σκηνή «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119, Πειραιάς).

Το θέμα της συναυλίας δανεισμένο από τον Κώστα Βάρναλη: «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ»; Η ΟΒ καλεί τους νέους μουσικούς «να πάρουν θέση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις τους που όλο και πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια και στη γειτονιά μας. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε όλες τις λυκοσυμμαχίες των αφεντικών. Ενάντια στην πολιτική και επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης που μπλέκει το λαό της χώρας μας πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Το ενδιαφέρον από νέους μουσικούς είναι ήδη μεγάλο. Μάλιστα, κάποιοι με αφορμή αυτό το θέμα θα παρουσιάσουν και νέες δημιουργίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου synaylia.kne@gmail.com και στο τηλέφωνο 6955751564.

Μπροστά στις εκλογές στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

Την Κυριακή 12 Μάρτη, στο κτίριο του Χημείου (Ναυαρίνου 13α) και ώρα 10.00, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ), η τελευταία πριν τις εκλογές της ΕΜΕ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 19 Μάρτη.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση στην ΕΜΕ, το ψηφοδέλτιο στο οποίο συσπειρώνονται οι δυνάμεις που συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ, καλεί σε μαζική συμμετοχή και στήριξή του.

Η ενισχυμένη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στην ΕΜΕ, με άξονα τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες του λαού, την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αντίληψη σε ζητήματα επιστημονικού αντικειμένου, το αντιπάλεμα στη στήριξη της αστικής στρατηγικής για την Εκπαίδευση και τις κυβερνητικές πολιτικές, τις ανάγκες του εργαζόμενου μαθηματικού, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κινήματος στους χώρους της Εκπαίδευσης σε ταξική κατεύθυνση.

Η αποφασιστική στήριξη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης στη συζήτηση που θα γίνει στη ΓΣ, σχετικά με τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΜΕ, όπως και στις εκλογές, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την πορεία του επιστημονικού σωματείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΒΥΡΩΝ»
Γενική Συνέλευση την Κυριακή

Γενική Συνέλευση για τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης του πραγματοποιεί την Κυριακή 12 Μάρτη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «ο Βύρων». Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στις 10.30 π.μ., Γλάδστωνος 3 (στοά Φέξη), 7ος όροφος.

Τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., ο Σύλλογος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα κέντρα μελέτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ