ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και την προπαγάνδα της κυβέρνησης

Είναι γνωστό ότι η κρίση και τα αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων που τη συνοδεύουν, έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και έμπορους σε γενικευμένα αδιέξοδα. Ενα μεγάλο τμήμα τους, με δεδομένη την αναδουλειά, την ένταση της μονοπώλησης και την εξαντλητική φορολογία των τελευταίων χρόνων, βρίσκεται διαρκώς φορτωμένο με χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, τράπεζες και προμηθευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατήρησε και αύξησε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η αλήθεια πίσω από το κυβερνητικό ρεσιτάλ εξαπάτησης

Δεν διστάζει, όμως, αυτές τις μέρες να δώσει ένα ακόμα ρεσιτάλ εξαπάτησης, με αφορμή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα τμήμα των αυτοαπασχολούμενων που υπάγονταν έως τώρα στον ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση, με προεξάρχοντες την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, με θράσος κρύβουν το δάσος πίσω από το δέντρο και εμφανίζουν τις σαρωτικές ανατροπές που έφερε ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος ως πράξη φιλολαϊκή και κοινωνικά δίκαιη.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ήδη «καεί» κατά χιλιάδες από την πολιτική της κυβέρνησης, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τον κουρνιαχτό που επιχειρεί αυτή να σηκώσει για να αποσπάσει την ανοχή τους.

Μια ματιά στις συνέπειες του νέου αντιασφαλιστικού νόμου και της πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, αρκούν για του λόγου το αληθές: Οι όποιες παροχές Υγείας - Πρόνοιας είχαν απομείνει, θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, αναγκάζοντας τους αυτοαπασχολούμενους να βάλουν πολλαπλάσια το χέρι στην τσέπη. Ηδη η συμμετοχή στα φάρμακα είναι της τάξης του 25%, ενώ μια σειρά ακόμα και απλών εξετάσεων έχουν μεταφερθεί σε ιδιώτες με αντίστοιχο φυσικά αντίτιμο. Οι τεράστιες μειώσεις όλων των τελευταίων χρόνων στην κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία - Πρόνοια, οι οποίες παγιώνονται και για το 2017, όπως και τα ελλείμματα του νέου υπερταμείου (1,05 δισ. ευρώ για το 2017), σηματοδοτούν νέα επιδείνωση στην ήδη άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία, τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κ.τ.λ. Οι όποιες απαραίτητες φροντίδες Υγείας - Πρόνοιας για τον αυτοαπασχολούμενο και την οικογένειά του θα πληρωθούν στο πολλαπλάσιο στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης, που ήδη κάνουν πάρτι για τα δώρα τής κατά τ' άλλα «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης.

Η περικοπή των συντάξεων μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης είναι τόσο δραστική που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. 35ετία) μέχρι και το 40%. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που πλήρωναν έως τώρα υπέρογκες εισφορές, βλέπουν τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα. Με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα το εισόδημα είναι εξαιρετικά περιορισμένο (80% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν κάτω από 10.000) και πολλοί βγαίνουν στη σύνταξη με χρέη, χιλιάδες θα κληθούν να επιβιώσουν κυριολεκτικά με ψίχουλα (582 ευρώ σύνταξη για την 35ετία αναλογεί σε ετήσιο εισόδημα στο ύψος του βασικού μισθού, δηλαδή 7.000). Δεν συζητάμε καν για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 35ετία ή αυτούς που ήλπιζαν σε σύνταξη χηρείας, σε κάποια προνοιακή σύνταξη, αφού και αυτές εξανεμίζονται με το νέο νόμο. Οι ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένους από αυτούς μειώνονται, οι ίδιοι όμως καταδικάζονται να περάσουν τα γεράματά τους στη φτώχεια.

Συμπέρασμα: Αυτή είναι η ανταποδοτικότητα που χαρακτηρίζει το νέο αντιασφαλιστικό νόμο επί του πρακτέου, που στην απλή καθομιλουμένη σημαίνει για το μέσο αυτοαπασχολούμενο και εργαζόμενο: «Εχεις λεφτά; Θα έχεις και παροχές Υγείας - Πρόνοιας, αξιοπρεπή σύνταξη. Δεν έχεις λεφτά; Να εύχεσαι να μη σε πιάσει ούτε γρίπη»...

Ποντάρουν στην απελπισία για να αποσπάσουν ανοχή...

Φυσικά, ενώ πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ψυχανεμίζονται ότι οι συνέπειες της πολιτικής αυτής θα έρθουν προσαυξημένες στο λογαριασμό του επόμενου διαστήματος, κάτω από τα τρέχοντα πιεστικά προβλήματα δηλώνουν «ας αναπνεύσω σήμερα και αύριο βλέπουμε». Η ίδια η κυβέρνηση ποντάρει στην απελπισία τους, προκειμένου να αποσπάσει την ανοχή τους για παλιά και νέα μέτρα.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι από τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ δεν μπορεί να εισπράξει και πολύ περισσότερα. Ηδη, στα 10.000 ευρώ εισόδημα ένας επαγγελματίας καλείται να πληρώσει περίπου 2.700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, 1.900 ευρώ περίπου φόρο εισοδήματος, 650 ευρώ φόρο επιτηδεύματος και ό,τι άλλο έχει θεσμοθετήσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (π.χ. ΕΝΦΙΑ). Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει σήμερα με υπόλοιπο 4.750 ευρώ περίπου το χρόνο;

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν χαρίζει ούτε ένα ευρώ από τις χρωστούμενες εισφορές (322.000 ενεργοί επαγγελματίες χρωστάνε στον ΟΑΕΕ), αλλά αντίθετα αυστηροποιεί τις διατάξεις των διάφορων ρυθμίσεων που κυκλοφορούν. Ηδη το 1/3 αυτών που είχαν μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ήδη αποβληθεί από αυτή. Ταυτόχρονα, με νέα Υπουργική Απόφαση, στέλνει τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ακόμα και αυτά κάτω από 5.000 ευρώ) για άμεση αναγκαστική είσπραξη, ποντάροντας και στη γενίκευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που προωθείται αυτές τις μέρες, για να εισπράξει και το τελευταίο χρωστούμενο ευρώ.

Και μετά απορεί κανείς γιατί δεν τρέχουν οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώσουν τα ραβασάκια της πρώτης ασφαλιστικής εισφοράς πανηγυρίζοντας...

Να μην περάσουν η εξαπάτηση και η δραστική συρρίκνωση δικαιωμάτων

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν την εξαπάτηση της κυβέρνησης αυτής, που έχει αποδειχτεί μανούλα στην κοροϊδία, αλλά και στη συνέχεια της επίθεσης προκειμένου να δώσει «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο. Ακόμα περισσότερο, δεν πρέπει να αποδεχτούν τη δραστική συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των αναγκών των οικογενειών τους, που φέρνει αυτός ο δρόμος ανάπτυξης και ο οδικός χάρτης της ανάκαμψης.

Ο δρόμος της ανατροπής αυτής της πολιτικής, της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το κράτος και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, ο δρόμος της Κοινωνικής Συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών τους, αλλά και να αποσπάσει ορισμένα μέτρα πραγματικής ανακούφισης μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί.


Του Θανάση ΤΖΙΜΑ*
*Ο Θανάσης Τζίμας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για τους ΕΒΕ

ΠΑΣΕΒΕ
Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία

Σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ εντείνουν τη δραστηριότητά τους για την επιτυχία της πανελλαδικής Μέρας Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, την Τρίτη 14/3, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στις 9 π.μ., καλεί η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ κινητοποιήσεις σε τοπικές εφορίες θα πραγματοποιηθούν σε Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Καλλιθέα και Ηλιούπολη.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής Μέρας Δράσης, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ προγραμματίζει για την Τρίτη 14/3 συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. έξω από τη Δ' ΔΟΥ, στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα και αύριο πραγματοποιεί μαζικές εξορμήσεις προκειμένου το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση να φτάσει σε όλους τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής.

Ειδικότερα, σήμερα θα γίνουν εξορμήσεις στα καταστήματα του Ε' Διαμερίσματος της Ανω και Κάτω Τούμπας, της Νεάπολης, της Πολίχνης και των Αμπελοκήπων, ενώ αύριο θα γίνει μαζική εξόρμηση στα καταστήματα του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Κινητοποιήσεις διοργανώνονται επίσης στις 14/3 στην Καβάλα, στις 8.30 π.μ. στην εφορία, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου Κομμωτών, στην Ξάνθη, στις 8.30 π.μ. στην εφορία και στην Αλεξανδρούπολη, στις 8.30 π.μ. στην εφορία.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Κινητοποίηση την Τρίτη για το Ασφαλιστικό

Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 14/3, στις 6.30 μ.μ., καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων, οικονομολόγων κ.ά.), δίνοντας συνέχεια στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη συγκέντρωση καλούν επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Κινητοποίηση για την Υγεία στην Κερατέα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κερατέα, έξω από το «Κέντρο Πρίφτη», διοργανώνει αύριο, Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, στις 10.30 π.μ., διεκδικώντας: Τη λειτουργία του «Κέντρου Πρίφτη» ως Κέντρο Υγείας. Να γίνουν όλες οι προσλήψεις που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει και ως κέντρο αποκατάστασης. Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το «Κέντρο Πρίφτη» έχει περάσει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), με αποτέλεσμα να στηρίζεται στην αυτοχρηματοδότηση και την υποχρέωση των ασθενών να πληρώνουν 10 και 20 ευρώ για να τους δει κάποιος γιατρός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ