ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερά στην «πρώτη θέση» οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης

56,8% των νέων προσλήψεων το Φλεβάρη αφορούν σε συμβάσεις με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία

Τη σταθερή αύξηση της «ευελιξίας» στη μισθωτή εργασία καταγράφουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και για το δεύτερο μήνα του έτους, επιβεβαιώνοντας τη μονιμοποίηση της τάσης επέκτασης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Πρώτη άμεση συνέπεια είναι βέβαια η συρρίκνωση των μισθών - όπως έδειξαν και τα στοιχεία του ΙΚΑ για την εξέλιξη του εργατικού εισοδήματος - αλλά και συνολικότερα η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Και μπορεί η κυβέρνηση να... «κλαίει» για τη γενίκευση της εργασιακής «ευελιξίας», ωστόσο διατηρεί και ενισχύει όλο το αντεργατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή «ανθεί», ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Εργάνη», στις νέες προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη, το 56,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 43,24% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, δηλαδή πλήρες ωράριο. Βέβαια, και στις συμβάσεις με πλήρες ωράριο περιλαμβάνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης και κατά συνέπεια και εδώ κατά ένα μέρος υποκρύπτεται «ευελιξία».

Αναλυτικότερα, τον περασμένο μήνα έγιναν 59.775 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης (43,24% του συνόλου των προσλήψεων), 55.309 προσλήψεις με σύμβαση μερικής απασχόλησης (40,01%) και 23.158 προσλήψεις με σύμβαση εκ περιτροπής εργασία (16,75%).

Σχεδόν 5.000 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε «ευέλικτες»

Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, 2.692 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 2.028 συμβάσεις από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Συνολικά, το 14μηνο Γενάρης 2016 - Φλεβάρης 2017, όσον αφορά τις νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, αυτές ήταν μόνο το 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% ήταν με μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Οσον αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον προηγούμενο μήνα, αυτό ήταν θετικό κατά 24.019 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο που έκανε το υπουργείο Εργασίας, για άλλη μια φορά σε διθυραμβικούς τόνους, να κάνει λόγο για «αύξηση της μισθωτής απασχόλησης» και για την «υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση από το 2001 μέχρι σήμερα...».

«Ξέχασε», δηλαδή, γρήγορα η κυβέρνηση το «κλάμα» για την ενίσχυση της «ευελιξίας», την οποία υπηρετεί με την πολιτική της, και πανηγυρίζει για τις «θετικές επιδόσεις»...

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο μήνας Φλεβάρης, αν εξαιρέσουμε την πρώτη πενταετία της κρίσης 2009-2013, πάντα είχε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων, γεγονός που σχετίζεται και με τη ροή απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη σχετικά μεγάλη άνοδο των προσλήψεων που καταγράφεται φέτος σε τουριστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα στα νησιά.

Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το ισοζύγιο για το δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2017 παραμένει ακόμα αρνητικό, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των νέων προσλήψεων κατά τον πρώτο μήνα του έτους, που φέτος ξεπέρασε τις 30.000 θέσεις απασχόλησης.

Επικυρώθηκε η τροπολογία για τον υπολογισμό των μειωμένων συντάξεων

Επικυρώθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία τροποποιείται η μέθοδος με την οποία θα υπολογίζονται οι νέες πετσοκομμένες συντάξεις. Αντί δηλαδή του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται μέχρι και το 2020 με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού έγινε μετά την όψιμη «ανακάλυψη» ότι δεν υπάρχει δείκτης ετήσιας μεταβολής των μισθών, με την ΕΛΣΤΑΤ να δηλώνει ότι δεν διαθέτει τέτοιες στατιστικές.

Η «έλλειψη» της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και το σημείο αντιπαράθεσης που ξέσπασε χτες στην Επιτροπή, ανάμεσα στον υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, και τον βουλευτή της ΝΔ, Ν. Μηταράκη, μέσα από την οποία αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο Ν. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι... «έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο της κατάστασης στο Ασφαλιστικό» και ότι «η μεταρρύθμιση γράφτηκε στο πόδι».

Ο υφυπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, υπερασπιζόμενος το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, κάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ να συναινέσει «με την προσπάθειά» της, αφού «η ΝΔ δεν κάνει μία αντιπολίτευση προτείνοντας κάτι διαφορετικό». Απέδωσε, εξάλλου, στη ΝΔ τις ευθύνες για την έλλειψη του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, κάνοντας λόγο για «άχρηστους».

Με λίγα λόγια, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος είναι ικανότερος και ποιος... «άχρηστος» για την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου!

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή, δήλωσε την καταψήφιση της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση λύνει προβλήματα εφαρμογής του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό, ο οποίος, όπως τόνισε, «κατάργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης και ενίσχυσε την ανταποδοτικότητα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο - λαιμητόμο και κάλεσε σε παραπέρα οργάνωση της πάλης για την ανατροπή του.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει μία ακόμα τροπολογία που αφορά τον ΟΑΕΔ. Στο πρώτο της άρθρο με πρόσχημα «την ανάσχεση της ανεργίας», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «διευρύνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης».

«Μιλάμε για πακτωλό δισ. ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν στις τσέπες των εργοδοτών στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει ένας απολογισμός, θα δούμε ότι δεν υπήρξαν θέσεις εργασίας», αλλά «ανακύκλωση».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συμφώνησε με το άρθρο 2 της ίδιας τροπολογίας, το οποίο προβλέπει να μην επηρεάζει το χρόνο ανεργίας η περιστασιακή εργασία, και με το άρθρο 3, που παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στους δανειολήπτες του ΟΕΚ, για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Ο

ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών έκανε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας να αρθούν άμεσα τα όποια εμπόδια βάζει αυτή τη φορά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στο να πληρωθούν οι συμβασιούχοι των οποίων έχουν παραταθεί οι συμβάσεις σε μια σειρά δήμους. Το υπουργείο δεσμεύθηκε για την επίλυση του θέματος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Οι εκλογές διεξάγονται από τις 16.00 έως τις 20.00 στα γραφεία του Συνδικάτου (πλατεία Μητροπόλεως 10, Αθήνα).

ΛΕΣΒΟΣ: Την Κυριακή 12/3 θα πραγματοποιηθεί το 27ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Με διακήρυξή της, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους αντιπροσώπους από τα σωματεία να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της, υπογραμμίζοντας ότι η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Στοιχεία για την ανεργία

Σε 1.100.640 άτομα υπολογίζει τους ανέργους και σε 23,1% το ποσοστό της ανεργίας η ΕΛΣΤΑΤ για το Δεκέμβρη του 2016. Το ποσοστό της επίσημης ανεργίας είναι στάσιμο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβρης 2016), ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015 υπολογιζόταν στο 24,1%.

Ο αριθμός των απασχολούμενων υπολογίζεται σε 3.569.762 άτομα.

Το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 27,6% στις γυναίκες και το 19,5% στους άντρες. Οσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, το υψηλότερο ποσοστό (45,2%) καταγράφεται στις ηλικίες 15 - 24 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 25 - 34 ετών (30,2%).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ