ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πασχίζουν για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο

Οι «επιχειρηματικές συνέργειες» συζητήθηκαν στα διάφορα επιχειρηματικά φόρα που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας

Από την παρουσία των Αλ. Τσίπρα και Α. Νταβούτογλου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
Από την παρουσία των Αλ. Τσίπρα και Α. Νταβούτογλου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
Αποτίμηση του ταξιδιού στην Τουρκία έγινε χτες σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο, χαρακτηρίζοντας ως επιτυχία την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η κυβέρνηση αρκείται να δηλώσει ότι «παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της» και αναλώνεται σε κομπασμούς ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε το ζήτημα του «casus belli» μέσα στην Τουρκία, προσπερνώντας έτσι την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλ. Τσίπρα, στο φόντο μάλιστα της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

«Προπομπός» οι «επιχειρηματικές κοινότητες»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ομιλίες του σε επιχειρηματικά φόρα στη Σμύρνη, ανέδειξε το ζήτημα της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προφανώς όχι από τη σκοπιά της ασφάλειας των λαών, οι οποίοι εμπλέκονται βαθύτερα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αλλά ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκε σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων για: Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, σιδηροδρομική υπερταχεία Ηγουμενίτσας - Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, απευθείας πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, διεύρυνση της συνεργασίας στον Τουρισμό κ.ά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη λιμενική συνεργασία Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «να αποτελέσει έναυσμα για τη σύντομη υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ένα επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο, από πλευράς μας, θα παράσχουμε κάθε στήριξη και διευκόλυνση».

Οπως είπε, «ουσιαστικός παράγοντας ο οποίος θα αποτελέσει εφαλτήριο για σημαντική περαιτέρω ώθηση των ελληνο-τουρκικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας (...) Η συστηματοποίηση των διμερών επαφών σε όλα τα επίπεδα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με κορυφαίο επίπεδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (...) Οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας έχουν προ πολλού αποδείξει, μέσα από την εντατικοποίηση των επαφών τους, ότι η αξία της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας υπερβαίνει τις όποιες δυσμενείς συγκυρίες, αντιλήψεις ισχύος και πολιτικές παραμέτρους. Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας θα συνεχίσουν να είναι προπομποί των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και η παρουσία σας εδώ σήμερα θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεργειών».

Οι «επιχειρηματικές συνέργειες» και οι τομείς προτεραιότητας

Μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ - όπου συμμετείχαν περισσότερες από 340 ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς - ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους των δύο κρατών ότι οι κυβερνήσεις τους είναι «αρωγοί στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών μας και στην καλλιέργεια επιχειρηματικών συνεργειών».

Σαν βάση για την οικοδόμηση επιπλέον κερδοφόρων συνεργασιών παρουσίασε τις επιδόσεις των ήδη υπαρχουσών, μιλώντας για:

-- Σημαντική ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, με αξιοσημείωτη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου (από 1,062 δισ. ευρώ το 2000 σε 3 δισ. ευρώ το 2015). «Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες προορισμού των ελληνικών εξαγωγών και κατέχει βαρύνουσα σημασία ανάμεσα στους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

-- Ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία, που σήμερα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα κλάδων των τομέων μεταποίησης και υπηρεσιών: Νέες τεχνολογίες, πληροφορική, τουρισμός, υπηρεσίες Υγείας, πλαστικές ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα, βιομηχανία τροφίμων και άλλοι.

-- «Αξιόλογες» επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα στους τομείς των τουριστικών υποδομών, τον τραπεζικό και τη μεταποίηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων στην Τουρκία υπολογίζονται σε 6 δισ. δολάρια, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400 εκατ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι στην επιχειρηματική αποστολή που οργάνωσε το «Enterpise Greece», αρμόδιος φορέας υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, συμμετείχαν 41 ελληνικές επιχειρήσεις και συλλογικοί φορείς, με συνολικά 60 εκπροσώπους, κυρίως από τους κλάδους δομικών υλικών, τροφίμων, μεταποίησης, τουρισμού και ακινήτων, Ενέργειας, logistics και μεταφορών, ναυτιλίας, υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το «Enterprise Greece», «είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν 400 επιχειρηματικές συναντήσεις με περισσότερες από 300 τουρκικές επιχειρήσεις, ενδεικτικό δείγμα του ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών».

Κράχτης η αντιλαϊκή πολιτική και η κρατική στήριξη των επενδύσεων

Αναφερόμενος στην κρατική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαφήμισε το περιβάλλον που διαμορφώνει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, λέγοντας: «Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό και φιλικό για τους επιχειρηματίες, Ελληνες και ξένους. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας με νέους νόμους, διευρύνουμε τις συνεργασίες σε παραδοσιακούς και νέους κλάδους».

Συγκεκριμένα, υπέδειξε τους κλάδους τουρισμού, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, ναυτιλίας, μεταφορών και κατασκευών, σημειώνοντας ότι σ' αυτούς «υπάρχουν αναξιοποίητα περιθώρια για ενίσχυση των σχέσεων και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα «ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο διμερούς οικονομικής συνεργασίας, το οποίο διέπει όλους τους ανωτέρω επιμέρους τομείς επιχειρηματικής συνεργασίας, παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών δράσεων ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές εταιρείες».

Βεβαίως, υπέδειξε και τη δυνατότητα συνεργειών για είσοδο σε άλλες αγορές. «Ευκαιρίες ελληνο-τουρκικών επιχειρηματικών συνεργειών αναδεικνύονται, ωστόσο, και σε αγορές τρίτων χωρών, δεδομένης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας και της επιχειρηματικής μας παρουσίας και σε άλλες ηπείρους», όπως είπε.

Στη βράση κολλάει το σίδερο...

Στο πλαίσιο, μάλιστα, του ζήλου που επιδεικνύει η συγκυβέρνηση για υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο τριήμερο, όπου θα έχει σειρά επαφών και ομιλιών με επιχειρηματίες και φορείς.

Μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με την Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων της Τουρκίας (ΤΟΒΒ), την Τουρκική Βιομηχανική και Επιχειρηματική Ενωση (TUSIAD) και την Ενωση Καταστηματαρχών της Κλειστής Αγοράς Κωνσταντινούπολης CAPALI CARSI, με την οποία θα συζητήσει την πρόταση για αδελφοποίηση των παλαιών παραδοσιακών αγορών Αθήνας (Πλάκα - Μοναστηράκι) με τις αντίστοιχες της Κωνσταντινούπολης και του Ισφαχάν του Ιράν.

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, σε δελτίο Τύπου για τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε στην Τουρκία με τον ομόλογό της, αναφέρει ότι στόχος είναι «η αύξηση της ανταλλαγής των τουριστικών ροών, η ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού και η ενθάρρυνση των τουριστικών αγορών των δύο χωρών για κοινά τουριστικά πακέτα, πρωτοβουλίες και προγράμματα απευθυνόμενα σε τρίτες και μακρινές αγορές». Προωθείται ακόμη «η συνεργασία στην τουριστική επαγγελματική κατάρτιση, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ενθάρρυνση τουριστικών επενδύσεων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση για τους λαούς τα συμπεράσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας

Παρέμβαση του Κ. Παπαδάκη σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τα «συμπεράσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας», παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Τα συμπεράσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας συνιστούν πρόκληση για τους λαούς, επικροτώντας τη βαρβαρότητα που ζουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, επιβραβεύοντας το σφράγισμα συνόρων και τις απελάσεις.

Το άσπρο το κάνετε μαύρο. Τους κατατρεγμένους πρόσφυγες από τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που εσείς, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ανταγωνιστές σας ανάψατε, τους θεωρείτε "παράτυπους μετανάστες". Το ποιος είναι πρόσφυγας κρίνεται αυθαίρετα στο κυνικό αλισβερίσι ΕΕ - Τουρκίας, με την ένθερμη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο μετατρέπεται σε χωροφύλακά του.

Η αστική τάξη της Τουρκίας που συστηματικά αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, που οξύνει την επιθετικότητά της στη Συρία, απολαμβάνει τις ΕυρωΝΑΤΟικες πλάτες, ανταλλάγματα, επιδοτήσεις και εμπορικές συμφωνίες.

Το συμπέρασμα αβίαστο: Η Σένγκεν, το Δουβλίνο και όλοι οι μηχανισμοί καταστολής ενισχύονται και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποκαλύπτονται πλήρως ως αντίπαλοι των λαών και ενώσεις συμφερόντων των μονοπωλίων. Γι' αυτό και η λαϊκή πάλη πρέπει να βάλει αυτούς και το εκμεταλλευτικό τους σύστημα στο στόχαστρο».

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στην Ελλάδα με ατζέντα - μπαρούτι

Στην Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται σήμερα και αύριο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε άλλη μια από τις πολλές επισκέψεις της επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για επαφές με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, άλλους αξιωματούχους, στο διαρκές αλισβερίσι της κυβέρνησης με τον αμερικανικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Β. Νούλαντ «θα μεταβεί στην Ελλάδα στις 10 - 11 Μάρτη για να συζητήσει μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών».

Κατά πληροφορίες, μέχρι αργά χτες το απόγευμα οι Αμερικανοί δεν είχαν ενημερώσει επισήμως την ελληνική κυβέρνηση για το ακριβές πρόγραμμα της Β. Νούλαντ, την οποία ανέμεναν στην Αθήνα αύριο Παρασκευή. Εξ ου και στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε χτες από το Μαξίμου, δεν είχε περιληφθεί συνάντηση μεταξύ τους.

Πηγές από την Ουάσιγκτον, που εν μέρει επιβεβαιώνονταν και από την Αθήνα, έλεγαν ότι η Β. Νούλαντ σκοπεύει πρώτα να επισκεφτεί τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, ίσως και τα Διαβατά.

Αλλωστε, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σηκώνουν το θέμα του Προσφυγικού, αξιοποιώντας το ως πρόσχημα για να αναπτύξουν πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε Αιγαίο και Λιβυκό, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ