ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Μέλη συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών βρέθηκαν χτες σε Σχιστό, Ελληνικό και Διαβατά και πρόσφεραν τρόφιμα, είδη υγιεινής και ρούχα στους εγκλωβισμένους ανθρώπους που ζουν εκεί

Πρόσφυγες στο Σχιστό
Πρόσφυγες στο Σχιστό
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η έκφραση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στη χώρα μας, από συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές που παρεμβαίνουν για να αντιμετωπιστούν οξυμένα προβλήματα, αφού οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.

«Ανοίξτε τα σύνορα» είναι το κυρίαρχο αίτημα που μετέφεραν χτες πρόσφυγες και μετανάστες στο Σχιστό σε μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας, που παρέδωσαν τρόφιμα, είδη υγιεινής και ρούχα. Αφγανοί, κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ, διαμαρτυρήθηκαν ότι «δεν είμαστε φυλακισμένοι» και αφού ευχαρίστησαν για τη συμπαράστασή τους τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, ζήτησαν βοήθεια και στήριξη στο αίτημά τους να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους. Κάτι που, όπως σημείωσε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής που συζήτησε μαζί τους, έπρεπε να εξασφαλίζεται με απευθείας μεταφορά τους από τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ακολούθως, περισσότεροι από 300 Αφγανοί, μαζί με γυναίκες και παιδιά, πραγματοποίησαν πορεία προς την πλατεία Βικτωρίας, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων. Αφού πέρασαν από τη Γρηγορίου Λαμπράκη στον Κορυδαλλό και την Πέτρου Ράλλη, έφτασαν έξω από το Αλλοδαπών, όπου προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Οι πρόσφυγες έφτασαν πεζή μέχρι την Πέτρου Ράλλη, όπου και αποκλείστηκαν από κλούβες των ΜΑΤ. Τελικά, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ με προορισμό το Κέντρο στο Σχιστό. Αυτή τη στιγμή, στο Σχιστό διαμένουν περίπου 1.800 άτομα, σχεδόν όλοι Αφγανοί. Κάποιοι Σύροι που έφτασαν το πρωί, δεν έμειναν και επέλεξαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους κατευθυνόμενοι προς την Καβάλα, όπου διέμεναν άλλοι συγγενείς τους, αναμένοντας κι αυτοί την... ελπίδα για άνοιγμα συνόρων.

Πρόσφυγες στο Ελληνικό
Πρόσφυγες στο Ελληνικό
Στο Σχιστό χτες βρέθηκαν, επίσης, μέλη της Επιτροπής Ειρήνης και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ευγενίας - Χαραυγής. Αμεσα αναμένεται η προετοιμασία από τις Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής εκδήλωσης για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών προσφυγόπουλων που μένουν στο Σχιστό, τα οποία χτες πέρα από τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη παρέλαβαν και είδη ζωγραφικής που υπήρχαν στην υλική βοήθεια που συγκεντρώθηκε. Βοήθεια που, όπως μας είπε η Αγγελική Τσιμπόγλου από τη Λαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνει την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη του κόσμου, η οποία και δεν επιτρέπει την εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων και αποτρέπει τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Στο Ελληνικό

«Δεν είναι προσφορά. Είναι η έκφραση της ταξικής μας αλληλεγγύης». Αυτό υπογράμμισε χτες η Μαρία Τσαγκατάκη από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την ώρα που συνδικάτα παρέδιδαν τρόφιμα και άλλα είδη σε πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ελληνικό. Τη βοήθεια πρόσφεραν τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, όπως και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, αλλά και Επισιτισμού από τα Χανιά. «Οι εργάτες για τους εργάτες, για τους κυνηγημένους», πρόσθεσε η Μ. Τσαγκατάκη και πρόσθεσε: «Γιατί και εδώ η εργατική τάξη είναι υπό διωγμό με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και γι' αυτό ακριβώς νιώθουμε το δικό τους το διωγμό, που, επίσης, πηγάζει από την ίδια πολιτική. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και αυτό που νιώθουμε ως εργάτες απέναντι στους εργάτες». «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε εκεί που έχουν επιλέξει και να μην τους εγκλωβίζουν εδώ», ανέφερε ο Σ. Κωνσταντάς από το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ. «Θέλουμε να καταδείξουμε ότι δεν είναι μόνοι τους», πρόσθεσε.

Στα Διαβατά

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, παρέδωσε στους πρόσφυγες στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσε. Στην Ξάνθη, η Λαϊκή Επιτροπή απευθύνεται στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και ζητά να προσφέρουν ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους, προς τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα μας και εγκλωβίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, θύματα της πολιτικής συγκυβέρνησης - ΕΕ, που με το σταγονόμετρο επιτρέπουν τη μετάβασή τους στη Βόρεια Ευρώπη. Η συγκέντρωση της βοήθειας γίνεται στο Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή.

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς καλεί σε συγκέντρωση υλικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νομό Κιλκίς. Η συγκέντρωση θα γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: Για Κιλκίς 6944890639. Για Πολύκαστρο 6958292256.

ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Εγκλωβισμένοι στο βούρκο

Κλειστά παρέμεναν και χτες τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη του Κιλκίς, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 9.000 πρόσφυγες, που, παρά το κρύο και τη βροχή, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεν εγκαταλείπουν τον καταυλισμό, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει και πάλι ο δρόμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες προορισμού τους.

Τον καταυλισμό στην Ειδομένη επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή. Επίσης, δήλωσε ότι «δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη», ότι «επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή». Πρόσθεσε ότι οι λοιμώξεις, που πλήττουν κυρίως τα παιδιά, είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στο μεταξύ, περίπου 110 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά διαφόρων ηλικιών - ακόμη και νεογέννητα - εντοπίστηκαν χτες σε ξύλινο σκάφος ανατολικά της Σαμοθράκης. Το Λιμενικό τούς μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μετά την ταυτοποίηση θα οδηγούνταν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Στον Πειραιά

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ήταν και χτες στοιβαγμένοι σε χώρους υποδοχής επιβατών και στην πέτρινη αποθήκη του λιμανιού στον Πειραιά. Πρόκειται για πάνω από 3.000 ανθρώπους, ενώ ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-2 είναι γεμάτος, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει δεκάδες σκηνές έξω από αυτόν. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε χτες στις 7 το πρωί το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη.

Στον Πειραιά κατέπλευσε και το επιβατηγό - οχηματαγωγό «Blue Star 2» από Ρόδο, Κω και Λέρο, με 144 μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Μέλη του Ερυθρού Σταυρού αναμενόταν να διανείμουν ξηρά τροφή, ενώ δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και το πολυϊατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Στο μεταξύ, άλλους 939 πρόσφυγες και μετανάστες διέσωσε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό, σε 22 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Μεγίστης.

Στο μεταξύ, τις 36.000 πλέον αγγίζουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Εκκληση από τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου

Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου κάνει έκκληση, για ακόμα μια φορά, σε όλους τους Χαϊδαριώτες να συμβάλουν στην έμπρακτη αλληλεγγύη, με την εξασφάλιση υλικής βοήθειας και στήριξης των προσφύγων με κάθε τρόπο, καθώς η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Καλεί τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές στα σχολεία και τους πολίτες σε κάθε γειτονιά της πόλης να συγκεντρώσουν κουβέρτες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, είδη ατομικής προστασίας ή όποια άλλη βοήθεια για να προωθηθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία προκειμένου να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων. Τα προσφερόμενα είδη συγκεντρώνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία, στο ισόγειο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org