ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
Υποκρισία απύθμενη

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Κυριακή και χτες έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή της, αποκλειστικά για το Προσφυγικό, που όπως φαίνεται προσφέρεται για αντιπερισπασμούς. Τι μας λέει γι' αυτό το καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η «συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος, αλλά και η διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή». Την ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βάζει πλάτη σε πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της ΕΕ, που ανάβει «φιτίλια» στην μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής, η ηγεσία του κόμματος θα περιφέρεται φουμάροντας την «πίπα» της ειρήνης.

Λέει, ακόμα, ότι απαιτείται «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος» και πως «στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλει και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης». Τα λέει αυτά ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει το ισραηλινό κράτος σε προνομιακό της συνομιλητή και συνεταίρο στην περιοχή, βαθαίνοντας τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική συνεργασία μαζί του.

Και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο πρωθυπουργός πήγε χτες στις Βρυξέλλες με «εθνική γραμμή» μετά τη συναίνεση που έδωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ λέει πως το Προσφυγικό αναδεικνύει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα «στη συντήρηση και την πρόοδο, την αριστερά και τη δεξιά», που «δεν επιτρέπει επί της ουσίας εθνικές συναινέσεις»...

Υποκρισία δίχως όρια...

Α λα καρτ... ξέπλυμα

Αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Κάπως έτσι επιχειρούν εκεί κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά να ξεπλύνουν ό,τι πιο βρώμικο και αντιδραστικό κυκλοφορεί, στο όνομα ότι δεν είναι αυτό που... θα ήθελαν. Την ΕΕ; «Ενωση ειρήνης και σταθερότητας», απλά χωρίς τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και χωρίς πότε τους «νεοφιλελεύθερους Μέρκελ και Σόιμπλε» και πότε τους «κολλημένους του Βίσεγκραντ». Τη Σένγκεν και τα Δουβλίνα; «Φοβερές συμφωνίες» με πλεονεκτήματα, απλά χωρίς τις... επιπτώσεις. Το ΝΑΤΟ; «Εξαιρετικά παιδιά» και «δύναμη σταθερότητας», απλά με κακό παρελθόν, που δε θα ήθελαν για «ιδεολογικούς» - λέει - λόγους και «υπό άλλες συνθήκες» να σουλατσάρουν στο Αιγαίο. Και από χτες στη λίστα είναι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με την οποία φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, όπως μας πληροφορεί η «Αυγή», ούτε λίγο - ούτε πολύ κι αυτοί είναι «καλά παιδιά», αλλά... οι «αριστεροί» και όχι οι «δεξιοί» όπως π.χ. «ο "σοσιαλδημοκράτης" πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο», που άνοιξε το δρόμο για την είσοδο των ναζί στο σλοβάκικο κοινοβούλιο. Το σαπούνι τους χαλάνε...

Η «αλληλεγγύη» και οι...

Με φαινόμενα παρεμπόδισης της εκδήλωσης της αλληλεγγύης τους στους πρόσφυγες, στο λιμάνι του Πειραιά, έρχονται αντιμέτωπες Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και άλλοι φορείς του εργατικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή παράδοση αναγκαίων ειδών για τους πρόσφυγες που είχαν προγραμματίσει η Λαϊκή Επιτροπή Πειραιά, ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ανέργων, συνάντησε την αντίδραση από εκπροσώπους μιας «Παμπειραϊκής πρωτοβουλίας για τους πρόσφυγες», που, κατά τα φαινόμενα, έχει αυτοχαρακτηριστεί γενικός «επιτελάρχης» της αλληλεγγύης. Η έλευση του φορτηγού της Λαϊκής Επιτροπής προκάλεσε το μένος των συγκεκριμένων, οι οποίοι αντέδρασαν φωνάζοντας και υποστηρίζοντας ότι έχουν συγκροτήσει αποθήκη όπου πρέπει να παραδίνονται τα πάντα και μετά αυτοί έχουν την ευθύνη (από πού την ανέλαβαν άραγε;) να τα κατανείμουν... Μία από τις συστάσεις, μάλιστα, των αυτοχαρακτηριζόμενων «εθελοντών» - προστατών των προσφύγων ήταν ότι «δε θέλουμε κόμματα (!) εδώ».

... φίλοι της κυβέρνησης

Η Λαϊκή Επιτροπή προφανώς δε συμμορφώθηκε και έστησε την οργανωμένη παράδοση όλων των ειδών που είχε συλλέξει μερικά μέτρα παρακάτω, με τους «αλληλέγγυους» να την κυνηγούν από πίσω για να τη συμμορφώσουν. Το ότι μερικοί από αυτούς που πρωτοστατούν σε αυτές τις προσπάθειες (και «δεν θέλουν τα κόμματα») είναι νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που χρόνια τώρα πάλεψαν για να εκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση - συναυτουργός του προσφυγικού δράματος, τους καθιστά απλά προκλητικούς και θρασείς. Γιατί απαιτείται περίσσεια θράσους για να παριστάνεις όχι απλά τον «αλληλέγγυο», αλλά και το γενικό κουμανταδόρο, κάνοντας «face control» σε όσους εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους πρόσφυγες, και από την άλλη να στηρίζεις τους συνένοχους για τον πόλεμο και την καταστροφή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1876 Στη Βοστόνη, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κάνει για πρώτη φορά χρήση της νέας του εφεύρεσης: του τηλεφώνου.

1898 Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της στρατιωτικής ήττας του 1897, επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος (ΔΟΕ).

1900 Γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος. Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του Κόμματος το 1924. Ηγείται φραξιονιστικής ομάδας («Λικβινταριστές»), ενώ συνδέεται με τον τροτσκισμό. Διαγράφεται από το Κόμμα το 1927. Το 1934 συγκροτεί την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ). Το 1938 συνελήφθη από τη μεταξική δικτατορία και το 1943 εκτελέστηκε από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στο Νεζερό.

1905 Ξεσπά η Κρητική Επανάσταση του Θερίσου, με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1927 Οι επαγγελματοβιοτέχνες της Αθήνας κατεβαίνουν σε γενική απεργία και διαδήλωση κατά της άρσης του ενοικιοστασίου, που τη χτυπούν στρατός και χωροφυλακή.

1939 Συνέρχεται στη Μόσχα το 18ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων). Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο εκτίμησε τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και την όξυνση της πάλης μεταξύ τους για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, εκτιμώντας ότι «ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος έγινε γεγονός». Το Συνέδριο ενέκρινε το τρίτο 5χρονο πλάνο, που προέβλεπε διπλασιασμό της συνολικής παραγωγής και τη δημιουργία στις ανατολικές περιοχές της χώρας ισχυρών βιομηχανικών βάσεων και περιοχών αγροτικής παραγωγής.

1942 Πεθαίνει ο ποιητής Γιάννης Γρυπάρης, από τους ένθερμους υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας.

1944 Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η κυβέρνηση των τότε απελευθερωμένων περιοχών της Ελλάδας.

1945 Εκατοντάδες αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ανελέητα επί δύο μέρες το Τόκιο. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία άμαχοι.

1946 Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίοι πραγματοποιούν μεγαλειώδη συγκέντρωση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού και διαδηλώνουν για ελεύθερες εκλογές, δημοκρατία και ανεξαρτησία. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο κομμουνιστής νεοεκλεγείς ΓΓ της ΓΣΕΕ, Μήτσος Παπαρήγας, καθώς και αντιπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

1952 Πραξικόπημα Μπατίστα στην Κούβα. Θα εγκαταλείψει τη χώρα με τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (1/1/1959).

1956 Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται μεγάλες σε όγκο και μαχητικές διαδηλώσεις για το Κυπριακό.

1967 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Γιώργος Μπάτης. Τη δεκαετία του 1930 μετείχε με τον Μάρκο Βαμβακάρη στη ρεμπέτικη κομπανία «Η τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Εγραψε 17 τραγούδια. Σταμάτησε να ηχογραφεί το 1937, αρνούμενος τη λογοκρισία της μεταξικής δικτατορίας.

1970 Πεθαίνει ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης.

1992 Πεθαίνει ο σημαντικός λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Ζαμπέτας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ