ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοι έτοιμοι για «σκληρό παζάρι» στις πλάτες ενός πολύπαθου λαού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με βάση τα στρατηγικά συμφέροντα των μονοπωλίων που κάθε πλευρά εκπροσωπεί δυναμώνει το αντιλαϊκό παζάρεμα για το Κυπριακό, ειδικά μετά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας και την απαίτηση της Αγκυρας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Τα χτεσινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου για τις συναντήσεις επί συναντήσεων που έγιναν ολόκληρη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο ακόμα και για απευθείας συνάντηση Νταβούτογλου - Αναστασιάδη, ενώ γενικά επιβεβαιώθηκε η αυξανόμενη σημασία που ισχυρές δυνάμεις (π.χ. Γερμανία) εντός της ΕΕ δίνουν στη συνεργασία με την Τουρκία.

Αν και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να εμφανιστεί ότι απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συναινέσει στο «άνοιγμα» των πέντε κεφαλαίων που ζητά η Τουρκία, φαίνεται ότι το παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε αυτό, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» του αεροδρομίου Ερτζιάν με πιθανό αντάλλαγμα την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και των διεργασιών, χτες η «Καθημερινή της Κύπρου», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να έρθει στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πάντως, τις διεργασίες θα επηρεάσουν και οι εξελίξεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Μάη στην Κύπρο. Χτες, ο πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ (από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γ. Ομήρου), Μαρίνος Σιζόπουλος, έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά που δόθηκαν πρόσφατα στο Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας) για όσα συζητιούνται στις συναντήσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι όσα προωθούνται οδηγούν σε μια συνομοσπονδία. Αντιδρώντας έντονα ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η αποσπασματική αποκάλυψη των απορρήτων πρακτικών συνιστούν αχαρακτήριστη πράξη».

Νέα άσκηση με το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες στην Κήπρο η κοινή στρατιωτική άσκηση της χώρας με το Ισραήλ, με τον κωδικό «ΟΝΗΣΙΛΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 1 - 2016», που ολοκληρώνεται αύριο 11 Μάρτη. Τη σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ ανέδειξε και η επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στο Ισραήλ. Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Ομήρου δήλωσε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι Κύπρος και Ισραήλ, ως πυλώνες σταθερότητας, συνεργασίας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, θα συνεχίσουμε μαζί να εργαζόμαστε για την εδραίωση των συνθηκών αυτών στην ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει - σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» - τη βαθιά του θλίψη «για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ» («φωτογραφίζοντας» ως τρομοκράτες τους Παλαιστίνιους).


ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις για «να αλλάξει το παιχνίδι»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για «γόνιμη διαπραγμάτευση» μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αποτιμώντας το πολύωρο παζάρι που Αγκυρα - Βρυξέλλες έστησαν στην πρόσφατη Σύνοδο, αναζητώντας στις «πλάτες» εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων τρόπους για να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

«Για να σας μιλήσω ειλικρινά, υπήρξαν τμήματα (της συμφωνίας) που θα ήταν δύσκολο να τα δεχτεί κανείς υπό φυσιολογικές συνθήκες. (Αλλά τελικά) υπήρξε καθοριστική ανάγκη για ένα βήμα, για κάτι που θα "αλλάξει το παιχνίδι". Αν συνεχίζαμε όπως ως τα τώρα, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη ροή των προσφύγων και αυτό θα έβλαπτε τους δεσμούς μας με την ΕΕ», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, προσπαθώντας να εμφανίσει τη χώρα του ως έναν αποφασιστικό αλλά και δίκαιο «εταίρο» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο επιδιώκει να αναβαθμίσει τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα και γι' αυτό έχει ξεκινήσει ένα ολόπλευρο αλισβερίσι, θέτοντας ουσιαστικά στο τραπέζι τα περισσότερα από τα κρίσιμα για το ίδιο ανοιχτά ζητήματα: Αιγαίο, Κυπριακό, αλλά και Συρία, προνομιακή σχέση με την ΕΕ, κ.τ.λ. Επιπλέον, μη κρύβοντας λόγια για τον κυνισμό με τον οποίο οι ιμπεριαλιστές «αξιοποιούν» σε πολλά επίπεδα το Προσφυγικό, εξήγησε ότι με τη συμφωνία «απομακρύνουμε την ελπίδα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας διασχίζοντας το Αιγαίο». Ενώ δεν παρέλειψε και να επισημάνει: «Οι πρόσφυγες έχουν γίνει αληθινά ένα βαρύ εμπόδιο. Οχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί, όλοι οι πρόσφυγες, όταν περάσουν το Αιγαίο, καλούν τους συγγενείς τους για να τους πουν πώς να κάνουν το (ίδιο) ταξίδι...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Νταβούτογλου δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 5,9 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 4,5 δισ. θα αφορούν παραγωγές της εγχώριας βιομηχανίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το πρώτο δίμηνο του 2016, οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 35%. Μεταξύ άλλων, η ντόπια βιομηχανία έχει προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά την προσπάθεια παραγωγής μη επανδρωμένων, εξοπλισμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Ακόμα, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι μεγάλη σημασία θα δοθεί και στον τομέα της παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τέλος, χτες, υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας των δύο προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και τριών ακόμα βουλευτών του. Το αίτημα συνδέεται με κατηγορίες που αφορούν δηλώσεις παρότρυνσης περί «αυτονομίας» περιοχών στα νοτιοανατολικά, στήριξης «τρομοκρατικών οργανώσεων» κ.τ.λ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Επίθεση σε κυβερνητικά γραφεία στη νότια επαρχία Χελμάντ έκαναν χτες δυνάμεις των «Ταλιμπάν», ενώ οι συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζονται ειδικά στη συγκεκριμένη επαρχία και ενώ τη (μερική) αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ακολουθούν εντατικά παζάρια με ΗΠΑ, Κίνα, Πακιστάν, για την «ασφάλεια» της χώρας και όλης της περιοχής.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κατέληξε τελικά η 16χρονη που την περασμένη Δευτέρα είχε πέσει θύμα βιασμού και μετά ο δράστης την είχε κάψει πάνω στη στέγη του σπιτιού της. Πρόκειται για ένα 19χρονο γείτονα της κοπέλας, του οποίου τα κίνητρα η αστυνομία δηλώνει ότι δε γνωρίζει. Οι συχνοί βιασμοί στην Ινδία αναζωπυρώνουν διαρκώς τη συζήτηση για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, σε ένα πλαίσιο όμως πολύ μακριά από την ανάδειξη των αιτιών της γυναικείας ανισοτιμίας, δηλαδή του χωρισμού της κοινωνίας σε τάξεις.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν χτες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκαλώντας πλημμύρες, προβλήματα στις αερομεταφορές και αναστολή των εργασιών στο Χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε χτες επτά Υεμενίτες, με αντάλλαγμα ένα στρατιώτη της που κρατούταν όμηρος εδώ και μερικούς μήνες. Το ίδιο 24ωρο, ανακοινώθηκε πως οι σαουδαραβικές αρχές επιδιώκουν τραπεζικό δάνειο 6-8 δισ. δολαρίων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Qadr εκτοξεύτηκαν χτες στο βόρειο Ιράν, πλήττοντας στόχους στις νοτιοανατολικές περιοχές σε ακτίνα 1.400 χλμ. Οι πύραυλοι είχαν γραμμένη πάνω τους τη φράση «Το Ισραήλ πρέπει να αφανιστεί τώρα» στα εβραϊκά. Το γεγονός δεν προκάλεσε άμεσα αντίδραση στο Ισραήλ.


ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια

Στους δρόμους βγήκαν και αρκετοί μαθητές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με τους εργαζόμενους πολλών κλάδων να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για να δυναμώσει την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στηρίζοντας τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στους δρόμους βγήκαν και πολλοί νέοι, καθώς το νέο νομοσχέδιο στοχοποιεί ειδικά αυτούς που θα ενταχτούν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να «προσαρμόζει» το ωράριο εργασίας, τις απολύσεις αλλά και τις αποζημιώσεις ανάλογα με το αν υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» (π.χ. για την εκτέλεση των παραγγελιών μιας επιχείρησης). Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», πάνω από 100 γυμνάσια και λύκεια συμμετείχαν οργανωμένα στις χτεσινές κινητοποιήσεις, ενώ σε δηλώσεις τους μαθητές σημείωναν ότι «το νομοσχέδιο μας αφορά, αφού σύντομα θα βγούμε να ψάχνουμε για δουλειά». Οσον αφορά την απεργία, σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής σε τομείς όπως το Δημόσιο.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί «διαλλακτική», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για «αλλαγές» στις ρυθμίσεις που προωθεί, πριν καταθέσει την οριστική πρόταση στη βουλή, όπως προγραμματίζει μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι «αλλαγές» αυτές, ωστόσο, καθόλου δεν θα θίξουν τον «πυρήνα» της ταξικής της στρατηγικής, κυρίως αφορούν την προσπάθειά της να ελέγξει διεργασίες που εντείνονται και στο εσωτερικό του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος, διαφοροποιήσεις φωνών που διαφωνούν με τη «συνταγή» προάσπισης της θέσης του γαλλικού κεφαλαίου.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στη «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», ξεκαθάριζε ότι «θέλουμε να προσφέρουμε ανακούφιση στις επιχειρήσεις». Πρόκειται ουσιαστικά για μεγαλύτερη «ευελιξία» και ευνοϊκότερες συνθήκες στη μεγαλοεργοδοσία να κάνει προσλήψεις με τη συχνότητα και με τους όρους που απαιτεί η κερδοφορία της, γενικά τα σχέδιά της να επενδύσει ή να αποσύρει κεφάλαια από έναν κλάδο ανάλογα με τις συνολικότερες συνθήκες στην οικονομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ