ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η συγκεντρωμένη πείρα εφαλτήριο στη δουλειά για τη λαϊκή συμμαχία

Με την ομόφωνη ψήφιση των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος για το 19ο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης του ΚΚΕ. Γραμματέας της νέας Επιτροπής Περιοχής επανεκλέχθηκε ο Σάββας Βασιλειάδης.

Η συζήτηση στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την αναδιάταξη των ιμπεριαλιστικών αξόνων για τον έλεγχο αγορών και εδαφών, τη θέση της χώρας μας και της Κρήτης, λόγω και της γεωστρατηγικής της σημασίας. Συγκεκριμένα, τονίστηκε η επιλογή των αστικών επιτελείων να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων από την Ασία προς την ΕΕ, με τη συνεκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων (Αιγαίου - Ιονίου και Νότιας Κρήτης), με βασικό σκοπό να βελτιώσει τη θέση του ντόπιου κεφαλαίου στην ΕΕ, στην περιοχή και γενικότερα στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Η Κρήτη θα αποτελέσει ένα σημαντικό κόμβο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για έλεγχο των πετρελαίων, του φυσικού αερίου, τη διείσδυση στις αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και τους ανταγωνισμούς μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τη στρατηγική συνεργασία του άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, που περιλαμβάνει και τους υδρογονάνθρακες, με δεδομένη την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων, ιδιαίτερα νότια της Κρήτης.

Επίσης, αναδείχθηκε ότι το νησί θα αποτελέσει κόμβο οξύτατων ανταγωνισμών ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων για τις επενδύσεις στην ενέργεια με έμφαση στις ΑΠΕ, το διαμετακομιστικό εμπόριο - logistics (λιμάνι νότου), την κατασκευή «δικτύου οδών» ή βελτίωση αυτοκινητόδρομων (ΒΟΑΚ, Νότιος Αξονας, εγκάρσιοι δρόμοι), τις λιμενικές υποδομές, την κατασκευή νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και τη διασύνδεσή τους με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα ερευνητικά ιδρύματα (ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΙΘΑΒΙΚ, ΒΕΜΜΟ ΕΘΙΑΓΕ).

Η δράση για την ανασύνταξη του κινήματος

Βασικό θέμα στις εργασίες της Συνδιάσκεψης ήταν η δράση της Οργάνωσης για την ανασύνταξη του κινήματος και τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας. Αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι η Οργάνωση σημείωσε βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στη συσπείρωση εργαζομένων στο ΠΑΜΕ, στις άλλες αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας. Συνέβαλε στην κοινή δράση πάνω στα διάφορα μέτωπα πάλης, στον προσανατολισμό των δυνάμεων αυτών σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων.

Βέβαια, όπως εκτιμήθηκε, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα σε σχέση με τη μαζικοποίηση των συσπειρώσεων και τη συγκρότηση της συμμαχίας τόσο σε επίπεδο γειτονιάς, όσο, πολύ περισσότερο, σε επίπεδο κλάδου. Κοινό συμπέρασμα είναι ότι η Οργάνωση είχε ανοδική πορεία σε τόπους δουλειάς και κλάδους, όπου μέλη και στελέχη της βρέθηκαν σταθερά πλάι στους εργαζόμενους, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της δουλειάς βοηθώντας έμπρακτα να αντιμετωπιστεί η επίθεση της εργοδοσίας, αντιπαρατέθηκαν με επάρκεια με τη γραμμή της συναίνεσης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, κάνοντας διαφωτιστική δουλειά για τις αιτίες της κρίσης και τη διέξοδο.

Αυτό που θα πρέπει η Οργάνωση να δει καλύτερα, όπως υπογραμμίστηκε, είναι το πώς θα ανέβει η ικανότητα ολοκληρωμένης πολιτικής - συνδικαλιστικής παρέμβασης, σε όλο το δυναμικό και τις εφεδρείες των κομματικών οργανώσεων, ώστε να πολλαπλασιαστούν σε όλους τους νομούς οι τόποι δουλειάς - εστίες οργάνωσης και ρήξης με την εργοδοσία.

Θετική πείρα επίσης μεταφέρθηκε από τις δύο μεγάλες απεργίες που οργανώθηκαν στο Ηράκλειο, στην «Αριάδνη» και στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης ΕΠΑΝΑ ΑΕ. Για το πώς δέθηκε η συμβολή στην οργάνωση του αγώνα με την προσπάθεια συσπείρωσης νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, την οργάνωση στο σωματείο, τη δημιουργία σωματειακής επιτροπής και την κομματική οικοδόμηση.

Αναδείχτηκαν ζητήματα όπως: Η δύναμη της συμμετοχής των εργατών στον αγώνα σε έναν τόπο δουλειάς, της συλλογικής δράσης και της οργάνωσης μέσα στον τόπο δουλειάς (αποφάσεις σε τακτικές συνελεύσεις, δημιουργία σωματειακής επιτροπής ή επιτροπής αγώνα). Οπως επίσης και η ανάγκη να προωθείται από τις δυνάμεις του Κόμματος η οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης, για την υλική και ηθική ενίσχυση που είναι ικανή να δίνει αντοχή και συνέχεια στον αγώνα και να διαπαιδαγωγεί ευρύτερες εργατικές - λαϊκές μάζες.

Εκτιμήθηκε ακόμα ότι τέτοιες εστίες αγώνα πρέπει να αξιοποιούνται για να διευρύνεται το μέτωπο του αγώνα στον κλάδο, ή ακόμα και στην περιοχή, ιδίως αν πρόκειται για ΒΙΠΕ, να λειτουργεί δηλαδή ως κέντρο του αγώνα και να μεταλαμπαδεύεται η σπίθα και σε άλλους τόπους δουλειάς. Τέλος, αναδείχτηκε πόσο σημαντικό είναι να επιμένει η Οργάνωση στο να αναπτύσσονται δεσμοί κομματικοί και συνδικαλιστικοί, να συνδυάζεται η πολιτική με τη συνδικαλιστική παρέμβαση, με στόχο να αποκτά οργανωμένες δυνάμεις μέσα στο χώρο.

Επίσης, αναδείχτηκε η θετική πείρα από τη συγκρότηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, στην οποία συμμετέχουν 11 αγροτικοί σύλλογοι και ο κτηνοτροφικός του νομού. Αποτέλεσμα που ήρθε, μετά από χρόνια, μέσα από τη συνεχή πλατιά διαφωτιστική κομματική παρέμβαση, όπως επίσης και της ΠΑΣΥ. Με επιμονή στη γραμμή μας - ακόμα και με κόστος στην αρχή - και σε σύγκρουση με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με τη συνεχή αποκάλυψη των θέσεών του και της διαλυτικής κατάστασης που επέβαλε στο αγροτικό κίνημα, με όργιο νοθείας και δικαστικών παρεμβάσεων στην πρώην Ομοσπονδία.

Καλύτερος προσανατολισμός των δυνάμεων

Για την κομματική οικοδόμηση, αυτό που εκτιμήθηκε από το σύνολο των αντιπροσώπων είναι ότι έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς, γνωριμία και δεσμοί με εργαζόμενους, που επιτρέπουν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στρατολόγησης και οικοδόμησης κυρίως εργατών. Αντίστοιχα, δυνατότητες υπάρχουν και για την ΚΝΕ από τους χώρους της μαθητείας.

Επίσης, εκτιμήθηκε ότι έγιναν σοβαρά βήματα στη συγκρότηση των κλαδικών οργανώσεων στις μεγάλες πόλεις, σε Χανιά και Ηράκλειο. Ενισχύθηκαν με νέους, μέλη, στελέχη της ΚΝΕ με απειρία, αλλά και διάθεση για προσφορά, έγινε πιο συγκεκριμένη συζήτηση για τον κλάδο, την εικόνα του χώρου τους και πιο συγκεκριμένο το σχέδιο δράσης. Επιπλέον, δόθηκε καλύτερη καθοδηγητική βοήθεια για τον παραγωγικό προσανατολισμό των εδαφικών ΚΟΒ. Οι εδαφικές ΚΟΒ, είτε έχουν κύρια ευθύνη για συγκεκριμένους κλάδους, είτε έχουν ξεχωρίσει και παρεμβαίνουν συστηματικά σε συγκεκριμένους μεγάλους τόπους δουλειάς στην περιοχή τους.

Βασικό ζήτημα για άμεση επίλυση, όπως τονίστηκε, είναι η εξειδίκευση της δουλειάς της Οργάνωσης με βάση τη συγκεκριμένη χρέωση που υπάρχει στις ΚΟΒ, όλων των βασικών και στρατηγικής σημασίας κλάδων. Συνολικά η βελτίωση της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος στα προβλήματα και τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι σε όλους τους νομούς προκύπτει η ανάγκη να οργανωθεί πιο συστηματικά η παρέμβαση του Κόμματος για την παρουσίαση των Θέσεων για το 19ο Συνέδριο, για τα λαϊκά προβλήματα και την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, αξιοποιώντας τις αντίστοιχες επεξεργασίες (π.χ., ενέργεια, νερά, για τη διατροφική επάρκεια - ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής κ.λπ. ή για την Παιδεία, την Υγεία, τη μητρότητα, κ.λπ.). Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε σε επίπεδο ΚΟ Κρήτης να πραγματοποιηθεί άμεσα εκδήλωση για την ενέργεια, με έμφαση στις ΑΠΕ και τα πετρέλαια και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Για τη δουλειά του Κόμματος στη νεολαία και τη βοήθεια στην ΚΝΕ, μπήκε ως άμεσος στόχος να γίνει συζήτηση στο σύνολο των Οργανώσεων για την παρέμβασή τους στους χώρους νεολαίας, τον προσανατολισμό αντίστοιχα των σωματείων κ.λπ., κάνοντας δική τους υπόθεση την ανάπτυξη της ΚΝΕ στο χώρο ευθύνης τους.

Επίσης, αυτό που εκτιμήθηκε είναι ότι πρέπει να γίνει πιο εξειδικευμένη δουλειά για τους άνεργους νέους απόφοιτους που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία, σημειώνοντας ότι η ανεργία σε αυτούς φτάνει το 60%. Τα προγράμματα απασχόλησης, μαθητείας κεντράρουν σε αυτούς. Επομένως, χρειάζεται να σχεδιαστεί η παρέμβαση στα 5μηνα, με καταγραφή και την παρέμβαση της Οργάνωσης σε αυτά.

Τέλος, τονίστηκε το ιδιαίτερο βάρος που πρέπει να ρίξει η Κομματική Οργάνωση στη δουλειά στα σχολεία. Να προχωρήσει σε όλα τα όργανα και τις ΚΟΒ η συζήτηση για τους μαθητές, όπου είναι κρίσιμης σημασία η οικοδόμηση. Χώροι που παρεμβαίνουν οι άλλες δυνάμεις και παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη η Χρυσή Αυγή, οι φασιστικές αντιλήψεις που δηλητηριάζουν τα μυαλά νέων παιδιών με εργατική - λαϊκή καταγωγή.

Για τη συγκρότηση των Λαϊκών Επιτροπών

Πλούσια είναι η πείρα που έχει αποκομίσει η Οργάνωση από τη δράση της για την προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Πείρα που μεταφέρθηκε μέσα από πολλές ομιλίες για το στήσιμο Λαϊκών Επιτροπών σε κάθε νομό, τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της λαϊκής αλληλεγγύης με τα χαράτσια της ΔΕΗ και τις επανασυνδέσεις ρεύματος, την Υγεία και άλλα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Επισημάνθηκε ότι πρέπει να προσεχθεί το επόμενο διάστημα το βάρος που πρέπει να δοθεί στην εργατική τάξη, με άξονα τα ταξικά σωματεία και τις κλαδικές επιτροπές του ΠΑΜΕ, τις αντίστοιχες σωματειακές και άλλες επιτροπές στις γειτονιές. Αντίστοιχα, βέβαια, και για τις άλλες συσπειρώσεις που συγκροτούν τη συμμαχία.

Να γίνεται συγκεκριμένος σχεδιασμός της δράσης με περιεχόμενο τη διεκδίκηση για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, από τις δυνάμεις του Κόμματος που συμμετέχουν στη συμμαχία. Αντίστοιχα, οι κομματικές δυνάμεις να συζητούν πώς θα ανεβάζουν τη διαφωτιστική δουλειά σε ανώριμες πολιτικά μάζες που θα συγκεντρώνονται σε αυτές, θα διαμορφώνουν ιδεολογικούς - πολιτικούς δεσμούς με τους πιο πρωτοπόρους, πώς θα αντιμετωπίζουν τη δράση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού που θα εμφανίζεται με στόχο να ενσωματώνει τις λαϊκές μάζες.

Οπως και για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και να απομονώνεται η δράση της Χρυσής Αυγής, που ήδη παίρνει «φιλανθρωπικές» πρωτοβουλίες, περιορισμένες ακόμα, που όμως θα προσπαθήσει να γενικεύσει με στόχο να δηλητηριάζει λαϊκές και νεανικές συνειδήσεις.

Τέλος, ιδιαίτερο μέτωπο πάλης, που πρέπει να απασχολεί πιο σταθερά τη λαϊκή συμμαχία, είναι ο αγώνας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στη λειτουργία της βάσης της Σούδας και των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών υποδομών. Πρέπει να αναπτύσσονται σταθερές πρωτοβουλίες από το Κόμμα, να καλλιεργούνται μαζικά αντιιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά, να προετοιμάζεται για τη στάση που πρέπει να έχει το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης, με συμμετοχή της χώρας μας και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζεται η προσπάθεια ενσωμάτωσης, χειραγώγησης των συνειδήσεων που γίνεται με διάφορους τρόπους (δήθεν ανταποδοτικά οφέλη, κοινωνικό έργο κ.λπ.).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ