ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ολομέτωπος πόλεμος σε μισθούς, ασφάλιση, εργασιακά

Με όποιο μείγμα αστικής πολιτικής, η όποια εύθραυστη και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα συσσωρεύει μεγαλύτερο πλούτο στα μονοπώλια, ενώ από την άλλη θα απλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στον εργαζόμενο λαό
Με όποιο μείγμα αστικής πολιτικής, η όποια εύθραυστη και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα συσσωρεύει μεγαλύτερο πλούτο στα μονοπώλια, ενώ από την άλλη θα απλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στον εργαζόμενο λαό
Οι χειμερινές προβλέψεις της ΕΕ στις 22 Φλεβάρη 2013 για την περίοδο 2013 - 2014 περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την εκτίμηση ότι «(...) η οικονομική δραστηριότητα ήταν απογοητευτική το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με μια πιο βαθμιαία από την προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη, οδηγεί σε εκτίμηση για χαμηλή ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2013 κατά 0,1% στην ΕΕ και για συρρίκνωση κατά 0,3% στην Ευρωζώνη» και κατά 4,4 % για την Ελλάδα1.

Επίσης, ότι «η σημερινή αδυναμία της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να οδηγήσει εφέτος σε επιδείνωση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αναμένεται να φθάσει σε 11,1% στην ΕΕ και σε 12,2% στην Ευρωζώνη». Η ανάπτυξη μετατίθεται για το 2014, «η οποία αναμένεται να φθάσει σε 1,6% στην ΕΕ και 1,4% στην Ευρωζώνη», σύμφωνα πάντα με το αισιόδοξο σενάριο, χωρίς να έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι επιδείνωσης της κατάστασης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το πρόγραμμα της ιρλανδικής προεδρίας, ουσιαστικά το 18μηνο πρόγραμμα της «τρόικας» των προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ, που συνεχίζεται με τη Λιθουανία και τελειώνει με την ελληνική προεδρία το πρώτο 6μηνο του 2014, σηματοδοτεί ένταση της επίθεσης στη ζωή και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το πρόγραμμα της τριάδας των προεδριών της ΕΕ βάζει ως πρώτη προτεραιότητα να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα και οι συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ, την τελευταία 3ετία: Η λεγόμενη «ενισχυμένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση» και το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», το «Σύμφωνο για το ευρώ+», το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη 2013.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», ανεβάζουν τους ρυθμούς επιβολής νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, έτσι ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ευρωενωσιακά μονοπώλια σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Ενώ η ανεργία σπάει κόκαλα, 27% στην Ελλάδα (61% στους νέους), με 26 εκατομμύρια συνολικά ανέργους στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής της βρίσκεται ό,τι έχει απομείνει από τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικά - δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου και της πόλης.

Το πρόγραμμα και οι δηλώσεις στα ΜΜΕ των στελεχών της συγκυβέρνησης, της τρόικας, καθώς και των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, αποτελούν τον προπομπό νέας καταιγίδας αντιλαϊκών μέτρων.

Ο επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Lazlo Andor, με πρόσφατες δηλώσεις του σε εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο (25 και 26 Φλεβάρη 2013) για την απασχόληση και τη Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις, έθεσε τις προτεραιότητες των μονοπωλίων, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής2:

«Η πολιτική πρέπει να λάβει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις υπόψη - όπως την αλλαγή του πληθυσμού και την ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις με την παράταση του επαγγελματικού βίου και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης (...) Τέλος, οι δημόσιες αρχές μπορούν επίσης να εμπνευστούν από την ιδέα υποχρεωτικών ιδιωτικών συντάξεων. Ζούμε σε μία Ενωση όπου όλες οι χώρες προσυπογράφουν την ιδέα της υποχρεωτικής ασφάλισης από τρίτους για τους οδηγούς οχημάτων. Δεν θα έπρεπε επίσης να σκεφτούμε να κάνουμε υποχρεωτικό για τους πολίτες να λαμβάνουν συνταξιοδοτική ασφάλιση στο χώρο δουλειάς ή σε συστήματα του τρίτου πυλώνα για να ενισχύσουν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων;».

Να πώς η ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου, η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και του «ευρωμονόδρομου» προτίθενται να κινηθούν το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, «υποχρεωτικές ιδιωτικές συντάξεις» και μάλιστα κατ' αναλογία με την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων!

Τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό θεωρούν υψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συμβάσεων είναι στην προκρούστεια κλίνη. Ατομικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν τους όρους αμοιβής των εργαζομένων με βάση «το μοναδιαίο κόστος εργασίας - ανά μονάδα παραγωγής προϊόντος σε ορισμένο χρόνο», σύμφωνα με το αντεργατικό έκτρωμα «Σύμφωνο για το ευρώ+» της ΕΕ, με δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά 30-35%, με κατώτατο μισθό 300 ευρώ και παρακάτω στα επίπεδα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Ακόμα, διάλυση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και διείσδυση των μονοπωλίων, με την ιδιωτική ασφάλιση, σε αυτόν τον χρυσοφόρο για το κεφάλαιο τομέα. Εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικού αγαθού απαραίτητου για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Της δημόσιας Υγείας, των υποδομών Πρόνοιας, ακόμα και του νερού. Ξεπουλούν στα μονοπώλια δημόσια περιουσία, λιμάνια, αεροδρόμια, μεταφορές, ενέργεια για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας. Ζωή - κόλαση για την εργατική τάξη και άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Επιβάλλουν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ενεργό και ανενεργό - απλήρωτο χρόνο δουλειάς. Την οδηγία της ΕΕ εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που προβλέπει δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, χωρίς πληρωμή υπερωριών, με το κόλπο της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας σε εξάμηνη βάση.

Η αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης του κεφαλαίου δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Δεν εξαρτάται από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ύψος του δημόσιου χρέους. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αντεργατική πολιτική είχε περιγραφεί με ακρίβεια από το 2006 στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας τον 21ο αιώνα στην ΕΕ»3. Με την ίδια ένταση επιβάλλονται μέτρα σε Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, παντού, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι καπιταλιστές κλείνουν τα εργοστάσια και μετακινούνται εκεί που η εργατική δύναμη είναι ακόμα φθηνότερη. Η «Ford» έκλεισε το εργοστάσιό της στο Βέλγιο για να το μεταφέρει στη Γερμανία και στην Ισπανία, αφού είχε εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικών επιδοτήσεων και είχε επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 40%. Το ίδιο έκανε ο μονοπωλιακός όμιλος της «Arcellor Mittal», στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο, πετώντας στο δρόμο 13.000 εργάτες. Στις 28 Φλεβάρη το μονοπώλιο CATERPILLAR ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απολύσει 1.400 εργάτες στη μονάδα παραγωγής βαρέων μηχανημάτων, που έρχονται να προστεθούν στους 500 συναδέλφους τους που απολύθηκαν ήδη τους τελευταίους μήνες στην πόλη Charleroi του Βελγίου.

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων έχουν δραματικές επιπτώσεις, με 120 εκατομμύρια εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» ψάχνουν τρόπους να απαγορεύσουν το απεργιακό δικαίωμα ενισχύοντας ταυτόχρονα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Η αντιλαϊκή λαίλαπα συνοδεύεται από τον ιδεολογικό βομβαρδισμό, με την προπαγάνδα του «ευρωμονόδρομου», το εμπόριο ελπίδας και τρόμου που εναλλάσσουν για τον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στα δεσμά του «ευρωμονόδρομου».

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ από τη μία επισείει την απειλή ότι εάν ο λαός δεν ανεχτεί την εξόντωσή του δε θα εκταμιευτούν οι δόσεις της τρόικας και θα έρθει η καταστροφή. Από την άλλη πουλάει ελπίδες καπιταλιστικής ανάπτυξης για την ανακούφιση δήθεν των εργαζομένων από το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται με τη σειρά του την απόγνωση, προβάλλοντας ότι η δική του κυβέρνηση, με ένα άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης, θα φέρει και κέρδη για τα μονοπώλια και λύση των λαϊκών προβλημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αστική διαχείριση προς όφελος του λαού. Με όποιο μείγμα αστικής πολιτικής, η όποια εύθραυστη και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα συσσωρεύει μεγαλύτερο πλούτο στα μονοπώλια, ενώ από την άλλη θα απλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στον εργαζόμενο λαό.

Η πείρα και τα συμπεράσματα που κατακτήσαμε ως Κόμμα μέσα από τους σκληρούς αγώνες κόντρα στο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για την ενδυνάμωση της Λαϊκής Συμμαχίας, της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, την όξυνση και την αναβάθμιση των μορφών πάλης του εργατικού κινήματος στο βασικό μέτωπο της ταξικής πάλης στα εργοστάσια, στα καράβια, στα γιαπιά, σε όλους τους χώρους δουλειάς, στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.

Σε αυτές τις συνθήκες η ενίσχυση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή των μονοπωλίων, την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που θα λυτρώσει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία.

Παραπομπές

1. Εκτιμήσεις της τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) 2013

2. 25/2/2013, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες «Για τα συνταξιοδοτικά συστήματα» και 26/02/2013, Λονδίνο, στο Ινστιτούτο Ερευνας για τη Δημόσια Πολιτική {COM(2013) 83- 20/02/2013 και COM (2012) 55 - 16/02/2012 - «Ριζοσπάστης» 04/03/2012}

3. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λευκό ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ. και μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το αντιλαϊκό έκτρωμα


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ