ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συλλαλητήριο στο Κιλελέρ!

Την Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, ο αγωνιστικός γιορτασμός της 99ης επετείου από την ηρωική εξέγερση των κολίγων

Την ερχόμενη Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα γιορταστεί, με αγωνιστικό συλλαλητήριο, η 99η επέτειος του Κιλελέρ.

Την αγωνιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και η Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Νίκαιας, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος, για ν' αποτίσουν φόρο μνήμης και τιμής στους κολίγους που εξεγέρθηκαν και, χύνοντας το αίμα τους, κατάφεραν να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Ταυτόχρονα, να διαμηνύσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στους «νεοτσιφλικάδες» - μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες - οι οποίοι έχουν ριχτεί, σαν τους γύπες, πάνω τους, για να αρπάξουν τη γη που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Καλούνται, επίσης, να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρέμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, καθώς ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για να καλλιεργεί τα χωράφια και να παράγει επαρκή, φτηνά και ασφαλή, ως προς την υγεία, προϊόντα, είναι και δική τους υπόθεση.

Οπως κοινή υπόθεση είναι η συγκρότηση του αγωνιστικού λαϊκού μετώπου, το οποίο θα παλεύει κατά των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα και της εργαζόμενης αγροτιάς για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους και κερδοσκοπούν, ασύδοτα, σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων, πουλώντας πανάκριβα στην κατανάλωση τα αγροτικά προϊόντα.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ έρχεται μετά την πρόσφατη μεγάλη, πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση, στη διάρκεια της οποίας αναδείχτηκε, πιο καθαρά, η αντίθεση του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εκφράστηκε, επίσης, η απόφασή τους ν' αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Αυτή η κινητοποίηση ανέδειξε πιο έντονα και την ανάγκη να προχωρήσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την αναζωογόννηση, τη μαζικοποίηση και την ισχυροποίηση των αγροτικών συλλόγων και των Ενωτικών Ομοσπονδιών, τον παραμερισμό των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων και πολλών δευτεροβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του αγροτικού κινήματος, που είναι η ΠΑΣΥ. Και όσα, ήδη, γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι ενθαρρυντικά και δημιουργούν την πίστη και την αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συγκρότηση ενός «νέου αγροτικού κινήματος», που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών...

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα

Ως ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης του κεφαλαίου, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στη Βουλή το πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Σύστημα Αϋλων Τίτλων - Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά - Φορολογικά Θέματα». Στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί και σειρά τροπολογιών, ανάμεσά τους και αυτή που αφορά επίδομα 500 ευρώ σε συνταξιούχους με οφειλές στεγαστικών δανείων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε πως παρότι είναι «συρραφή διατάξεων και δεν έχει αρχή», «είναι αντιλαϊκό» αφού «προσφέρει γην και ύδωρ στο κεφάλαιο» ενώ περιέχει ως «κερασάκι στην τούρτα, την ενίσχυση 500 ευρώ στους συνταξιούχους που έχουν στεγαστικά δάνεια». Οπως επισήμανε, το μέτρο είναι ανεπαρκές μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και στοχεύει στο να καλλιεργηθεί ένα «ψευδεπίγραφο φιλολαϊκό προφίλ». Πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους, «υπάρχει λύση: Στο 80% του κατώτερου μεροκάματου η σύνταξη» και «ο μισθός στα 1.400 ευρώ». Επίσης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «καλλιεργεί αυταπάτες περί του ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στη χρηματαγορά» μέσω ρυθμίσεων για τον ρόλο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Ασκώντας συνολικά κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα των πακέτων διαχείρισης, προς τις χρηματαγορές, τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους» η οποία «δεν μπορεί να απαντήσει στις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι είναι «αντιδραστικός ο χαρακτήρας του ευρωενωσιακού σχεδίου ανάκαμψης» αφού στοχεύει στο «να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων» και γι' αυτό «επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις». Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «ο μονόδρομος της ΕΕ δεν αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς» και «πρέπει ο λαός με εμπιστοσύνη να ακουμπήσει πάνω στο ΚΚΕ» αφού «επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του» για την πορεία της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «πνεύμα συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο» και όσοι ασκούν κριτική για έλλειψη σχεδίου «προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική συμφωνία τους με το αντιλαϊκό και ταξικό σχέδιο».

Σύμφωνα με τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, εξαιρούνται από τη ρύθμιση περί μείωσης των παρεπιδημούντων από 2 σε 0,5%, «τα έσοδα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός καζίνο».

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Αξιώνουν περισσότερη «απελευθέρωση»

Τις αξιώσεις τους για ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς βρήκαν την ευκαιρία να βάλουν οι εκπρόσωποι επιχειρηματιών χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή την «Εβδομάδα Καταναλωτή». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Θ. Βάρδας επανέφερε το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου, ισχυριζόμενος ότι αυτό που λείπει από τους καταναλωτές είναι ο ...χρόνος! Πάντως, για λόγους τακτικής και λόγω, προφανώς, της κρίσης, εμφανίστηκε ...πρόθυμος να μεταθέσει το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας για μετά το 2010. Σχολιάζοντας σχετικά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την ώρα το υπουργείο δεν ανοίγει θέμα Κυριακών, δεν είναι εκείνο που ιεραρχούμε σαν πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς». Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ εντόπισε το πρόβλημα της ακρίβειας στις αγορές που δρουν καρτέλ (τρόφιμα και καύσιμα, κατά τον ίδιο), επαναφέροντας την αξίωση των μεγαλοεπιχειρηματιών για πλήρη απελευθέρωση όλων των κλάδων της αγοράς και τονίζοντας ότι για τους επιχειρηματίες «δεν υπάρχει θεμιτό ποσοστό κέρδους σε μια ελεύθερη οικονομία». Αναφέρθηκε, επίσης, στις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, λέγοντας ότι ούτε τα πρόστιμα πληρώνονται ούτε οι τιμές πέφτουν και μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι το πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ δε διοχετεύτηκε στην αγορά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Γ. Τσακίρης, που συμμετείχε χτες στη συνέντευξη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εργατικό κόστος του κλάδου. Είπε συγκεκριμένα ότι έχουμε το ίδιο κόστος ποσοστιαία σε μισθοδοσία με τους «ώριμους» τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μ. Βρετανία ή Γαλλία, αλλά πολύ μεγαλύτερο από την Τυνησία, την Τουρκία ή την Αίγυπτο, κάτι το οποίο «πληρώνουμε σαν χώρα χάνοντας σημαντικό αριθμό πελατών».

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Ν. Χατζηαργυρίου ήταν αρκούντως σαφής, μιλώντας για τον προσανατολισμό της επιχείρησης, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ σήμερα έχει να λειτουργήσει σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον», ουσιαστικά, δηλαδή, με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος. Κατά τα άλλα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, με στόχο να ...έρθει η ΔΕΗ «πιο κοντά στον κάθε πελάτη»!

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αφού ανακοίνωσε τις ...δράσεις (βλ. φυλλάδια, έντυπα, ημερίδες) στο πλαίσιο της «ενημέρωσης» των καταναλωτών την εβδομάδα αυτή, παρέπεμψε μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που θα διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και στη στελέχωση της ειδικής γραμματείας για την εποπτεία της αγοράς, συνοδεύοντας τις εξαγγελίες με τους γνωστούς λεονταρισμούς απέναντι στα καρτέλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ