ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Με καθημερινές περιοδείες στην τελική ευθεία

Πλάι στα ταξικά συνδικάτα, οι Επιτροπές Φορέων εξορμούν σε τόπους δουλειάς στις συνοικίες

Από προηγούμενο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την οικονομική κρίση
Από προηγούμενο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την οικονομική κρίση
Στην τελική ευθεία μπήκαν από χτες οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την άλλη Τρίτη 17 Μάρτη σε όλη τη χώρα, με αιχμή το αίτημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Με την ίδια αποφασιστικότητα, ταξικά Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες δίνουν τη μάχη και για την επιτυχία της απεργίας στις 2 Απρίλη και των απεργιακών συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 6.30 μ.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση στις 2 Απρίλη στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Στις καθημερινές εξορμήσεις, εκτός από τα συνδικάτα, ενεργό ρόλο αναλαμβάνουν και οι Επιτροπές Φορέων που έχουν συσταθεί σε συνοικίες με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Το πρόγραμμα για το συλλαλητήριο της Αθήνας περιλαμβάνει περιοδείες στις παρακάτω ανάμεσα σε άλλες επιχειρήσεις:

  • Σήμερα, Τρίτη: «ΕΛΦΟΝ», συνεργεία αυτοκινήτων «ΚΑΡΕΝΤΑ», «ΟΠΕΛ», «ΧΕΡΤΖ», κέντρο πληροφορικής ΔΕΗ, αποθήκες ΟΤΕ (Πάρνηθα), Αγροτική Τράπεζα, ΕΥΔΑΠ Αγίας Παρασκευής, καθαρίστριες Πολυτεχνείου, «Λαπέν», «Ελίτ», «Στάιλιστ», «ΜΑΤ», «Κορακίδης», επιχειρήσεις επισιτισμού (Ηλιούπολη).

  • Αύριο, Τετάρτη: Μέγαρο ΟΤΕ (Μαρούσι), ΟΤΕ Καλλιθέας, κεντρικά ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ (Κηφισίας), ΕΛΤΑ (Κολοκυνθού), ΕΛΠΕ, «Ασπροφός», «Γαβαλάς», «Ευρωκαμπτική», «Θερμοσόλ», «Εβέλ», «Βιαμέτ», «Κεμ», «Κέντια», «BSB», «Μοτίβο», «Τσιφ», Δήμο Ηλιούπολης. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη εμποροϋπαλλήλων.
  • Την Πέμπτη: Καθαρίστριες Ευαγγελισμού, «Μανταρίνο», «Τσακίρη», «Αλέγκρο», «Ωμέγα», «Μπουρνάζο», παιδικοί σταθμοί Ηλιούπολης, «Σκλαβενίτης», «Μαχ» «Κοκώσης» (Ηλιούπολη).
  • Την Παρασκευή: «Ρομέο», «Πέρλα», «Μακοπλέξ», ΝΥΜΑ ΟΤΕ, «Γκούντις», «Εβερεστ» (Ηλιούπολη).
  • Το Σάββατο: Λαϊκή Ηλιούπολης.
  • Τη Δευτέρα: Καθαρίστριες στα δικαστήρια της Λ. Ριανκούρ, «Μετρό» Ηλιούπολης, κολυμβητήριο Ηλιούπολης.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Στην ίδια όχθη με τους εργαζόμενους

Σύσκεψη χτες της ΟΒΣΑ για τη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 17 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

«Επιδιώκουμε μια μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση για να στείλουμε μήνυμα και στην κυβέρνηση και στην ΕΕ ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί την κρίση και όχι τα λαϊκά στρώματα. Γιατί αυτοί τη δημιούργησαν». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) Π. Γαλανόπουλος έθεσε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνδικαλιστικής σύσκεψης, το βασικό στόχο της αγωνιστικής κινητοποίησης που διοργανώνει η Ομοσπονδία στις 17 του Μάρτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, η οποία πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης. Συμμετείχαν σ' αυτή δεκάδες συνδικαλιστές από πολλούς κλάδους, σωματεία και τοπικές Ενώσεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε, σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για το δανεισμό των επιχειρήσεων, ότι πρώτα απ' όλα απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις διασφαλίζοντας και τα συμφέροντα των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι ο δανεισμός δε λύνει τα προβλήματα, αναστέλλει την έκφραση των συνεπειών τους.

Η ΟΒΣΑ καλεί σε αγώνα ρήξης με την ασκούμενη πολιτική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με τους οποίους θα πορευτεί στις 17 του Μάρτη. Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη ασκήθηκε κριτική τόσο στις πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται, όσο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν υιοθετούν αιτήματα και μορφές πάλης που θα οδηγήσουν πραγματικά σε λύσεις υπέρ των μικρών ΕΒΕ.

Τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, τέθηκαν και συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα για τον τρόπο δουλειάς μέχρι την κινητοποίηση, με έμφαση στην ενημέρωση των ΕΒΕ για το πλαίσιο αιτημάτων, τη συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων κλπ. Στο πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται διεκδικήσεις για την ενίσχυση του Ταμείου Ασφάλισης (ΟΑΕΕ), φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγχαίρει το κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ - ΣΕΒ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των συλλαλητηρίων και της πανελλαδικής απεργίας, την ώρα που οργανώνουν την πάλη ενάντια στις απολύσεις και τα αντεργατικά σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναδεικνύεται σε πρώτης γραμμής συνομιλητή και για τους δύο. Μετατρέπεται σε δοκιμαστικό σωλήνα της «εργασιακής ειρήνης» και του «κοινωνικού εταιρισμού», που διακαώς επιδιώκουν κυβέρνηση και ΣΕΒ.

Ετσι μετά τον ΣΕΒ, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο ζητάει και αυτή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και δίνει ταυτόχρονα το στίγμα των επιδιώξεων αυτού του διαλόγου: «Ολοι μας πρέπει να συμφωνήσουμε - γράφει η υπουργός - στην ανάγκη να επιμεριστούν ισομερώς οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης». Εννοείται πως ένας τέτοιος «ισομερής επιμερισμός» σημαίνει λυμένα χέρια προς τους εργοδότες να απολύουν και να μειώνουν την απασχόληση στο όνομα της κρίσης, όπως έτσι και αλλιώς κάνουν μέχρι τώρα. Μάλιστα, η υπουργός Απασχόλησης δεν παραλείπει και αυτή να συγχαρεί ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για το διάλογο που κάνουν και τις συγκλίσεις που έχουν και θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία «πρέπει να γίνει πυξίδα όλων»!


ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης

Οι ναυτεργάτες, συνολικά οι εργαζόμενοι, τόσο σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, όσο και σε περίοδο κρίσης, δέχονται επίθεση στα δικαιώματά τους, αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και τη διατήρηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο ναυτεργατικό κίνημα από το 1980 στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν αφανιστεί πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας για ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα. Αυτή την περίοδο έχουν ακινητοποιηθεί 43 ακτοπλοϊκά πλοία, σε σύνολο 83, παραβιάζοντας το 10μηνο επάνδρωσης, με πάνω από 2.000 ναυτεργάτες στην ανεργία. Στα εν ενεργεία ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων, παραβιάζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, ακόμη και αυτές που υπογράφουν οι εφοπλιστές με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, οι ειδικές μειωμένες οργανικές συνθέσεις, χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας, διευρύνεται το καθεστώς της άνισης αμοιβής για ίση εργασία, με ναυτεργάτες χαμηλόμισθους - ανασφάλιστους - χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, παρέχονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού τεράστια προνόμια - επιδοτήσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Με πρόσχημα τις άγονες γραμμές, μόνο την τελευταία πενταετία η επιδότηση είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, τα εισιτήρια 2001 - 2008 αυξήθηκαν κατά 376%, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για πλήρη απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από τις εφοπλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ, ανοίγει ο δρόμος για ανάλογη εφαρμογή και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων. Η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται σε βάρος των μισθολογικών, εργασιακών, κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συνεχίζουν τον αγώνα τους με τα πανελλαδικά - πανεργατικά συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη - στον Πειραιά, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή.

Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιείται και η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ στις 12 του Μάρτη εξετάζοντας τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο ναυτεργατικό - εργατικό κίνημα, για την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων και τη μαζική συμμετοχή των μηχανικών, των ναυτεργατών, στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 17 του Μάρτη. Αποφασιστικά, με οργάνωση - σχεδιασμό - παρέμβαση, καθημερινά μέσα και έξω από τα πλοία, σε ναυτότοπους, σε κάθε χώρο δουλειάς προβάλλουμε ολόπλευρα το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, με οργανωμένη δράση απαντάμε στη βία και τρομοκρατία του κεφαλαίου. Ή με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ή με τον εργαζόμενο λαό. Εμείς απαντάμε, με τον εργαζόμενο λαό. Στις 17 Μάρτη να στείλουμε μήνυμα λαϊκής αντεπίθεσης.


Σάββας ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ