ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζωντανή κουβέντα με γυναίκες του μόχθου

Συζητώντας με εργαζόμενες στον πεζόδρομο της Ερμού
Συζητώντας με εργαζόμενες στον πεζόδρομο της Ερμού
Να πυκνώσουν τις γραμμές του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος, να μαζικοποιήσουν το σωματείο τους και να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, κάλεσαν τις γυναίκες εργαζόμενες τα μέλη της ΟΓΕ, που το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής περιόδευσαν στο εμπορικό κέντρο της Ερμού και στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αντίστοιχα. Οι πλατιές εξορμήσεις έγιναν στο πλαίσιο της δραστηριότητας που είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Εκατόν πενήντα δύο χρόνια μετά τον ξεσηκωμό των εργατριών της Ν. Υόρκης για το 8ωρο, γυναίκες εμποροϋπάλληλοι, νοσηλεύτριες, τραπεζοκόμες, καθαρίστριες διάβασαν την ανακοίνωση της ΟΓΕ. Μίλησαν με δεκάδες συναδέλφισσες για τη λεγόμενη διευθέτηση των χρόνου εργασίας, το 78ωρο δουλειάς την εβδομάδα, για την απλήρωτη εργασία, για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, για τα παιδιά, για την προσωπική δημιουργία. Η συζήτηση περιστράφηκε ακόμα γύρω από την καραμέλα των «ίσων ευκαιριών» με την οποία η κυβέρνηση, σημερινή και προηγούμενη, επιχειρεί να κρύψει την πολιτική της ανισοτιμίας, τη ληστρική εκμετάλλευση της γυναίκας στον καπιταλισμό.

«Δουλεύουμε πολλές ώρες», «τα μεροκάματα είναι χαμηλά», «οι παροχές για τα παιδιά μας ελλιπείς», «ούτε στα 65 δε θα βγούμε στη σύνταξη», «εγώ που είμαι μόνιμη μπορώ να πω κάτι, η τραπεζοκόμα που δουλεύει σε συνεργείο και παίρνει 500ευρώ;»... είναι μερικά από τα όσα ακούστηκαν από τις γυναίκες με τις οποίες η ΟΓΕ ήρθε σε επαφή στις εξορμήσεις.

Ενα γαρίφαλο για τις εργαζόμενες του Ευαγγελισμού
Ενα γαρίφαλο για τις εργαζόμενες του Ευαγγελισμού
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Με τις εργάτριες που έδωσαν τη μάχη

Από την εξόρμηση στην «Κατσέλης»
Από την εξόρμηση στην «Κατσέλης»
Την ανάγκη αντίστασης στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση που έχει σαν πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες εργαζόμενες, ανέδειξε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε περιοδεία που πραγματοποίησε χτες στο εργοστάσιο «Κατσέλης» στο Μενίδι, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα των κεντρικών παρεμβάσεων για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η αντιπροσωπεία, μιλώντας με τις εργαζόμενες, χαιρέτισε τον αγώνα που έδωσαν με τους συναδέλφους τους πριν λίγο καιρό, αναγκάζοντας την εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις που είχε κάνει.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην επίθεση που γίνεται σε βάρος του εργάσιμου χρόνου, από τις στρατηγικές πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Επίθεση που, με τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου για μέχρι και 78 ώρες δουλειά τη βδομάδα, βάζει βόμβα στα θεμέλια της οικογένειας. Κατάσταση που περιγράφει ανάγλυφα και το σύνθημα που αναγράφεται στο φυλλάδιο που μοίρασε η αντιπροσωπεία: «Δουλειά απλήρωτη και ελαστική σε κοινωνία καπιταλιστική, καθόλου χρόνος για ζωή». Καταλήγοντας, τα μέλη της ΟΓΕ κάλεσαν τις εργαζόμενες να παλέψουν ενάντια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει στις πλάτες τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, όπως 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κυριακή αργία και άλλα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πλούσια δραστηριότητα

Εκδηλώσεις με επίκεντρο τις επιπτώσεις από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Με εκδηλώσεις στοχευμένες στις επιπτώσεις από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων συνεχίζουν τη δράση τους με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται εκδηλώσεις με θέμα τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Σήμερα, Τρίτη 10 του Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας Αμπελοκήπων «Σείριος». Τετάρτη 11 του Μάρτη στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο Ρετζίκι. Σάββατο 14 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Θεατράκι Χιλής στην Καλαμαριά. Τετάρτη 18 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Ανάληψης - 5ου Διαμερίσματος.

Η πολύμορφη δραστηριότητα των Συλλόγων Γυναικών Θεσσαλονίκης θα κορυφωθεί με τη μεγάλη εκδήλωση που συνδιοργανώνουν με τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με θέμα «Γυναίκα και οικονομική κρίση». Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 16 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γγ του ΕΚΘ, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Προσβολή στην εργαζόμενη γυναίκα αγωνίστρια

Στο μεταξύ, οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, κατήγγειλαν το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδη, που χαρακτήρισε την 8η του Μάρτη «μέρα αφιερωμένη στη γυναικεία ομορφιά» και αντέδρασαν στην πρωτοβουλία εταιρείας καλλυντικών που ανέλαβε να φροντίσει σε δημόσιο χώρο την «αισθητική των γυναικών».

Οι Σύλλογοι Γυναικών σημειώνουν: «Δε θα επιτρέψουμε ούτε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πόσο μάλλον σε μια πολυεθνική να σβήσει από τη μνήμη μας κάθε επέτειο τιμής που θυμίζει αγώνες για μεροκάματο, για καλύτερη ζωή». «Ο αγώνας για την κατάργηση της ανισοτιμίας και της εκμετάλλευσης των γυναικών "δεν αρωματίζεται και δε μακιγιάρεται", περνάει μέσα από την ταξική πάλη. Ο ιμπεριαλισμός που γεννά και τη γυναικεία εκμετάλλευση είναι αυτός που έχει ανάγκη να "μακιγιαριστεί".

Για τη γυναίκα η πραγματική ομορφιά αναδύεται μέσα από τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Σύσκεψη - συζήτηση για την εργαζόμενη γυναίκα

Σύσκεψη - συζήτηση πραγματοποιούν μεθαύριο Πέμπτη, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα: «Οι σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης της εργαζόμενης γυναίκας και η θέση της στην ταξική πάλη». Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ