ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Επιθεώρησαν» τη βάση εφόρμησής τους

Να «αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις» σε σύνορα και Συρία, «με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης», ζήτησε ο Μ. Πάλμερ

«Επιθεώρηση» στο «στρατηγικό» για τα επικίνδυνα σχέδιά τους λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, και τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Ο Τζ. Πάιατ επανέλαβε το ίδιο βράδυ σε ανάρτησή του τη σημασία του λιμανιού της πόλης καθώς και της πλωτής αποθήκης υγροποιημένου αερίου (LNG) FSRU, που κατασκευάζεται εκεί για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τα «κεντρικό μοχλό» του «οράματός» τους, προσθέτοντας μάλιστα με θράσος πως η επίσκεψη αυτή αποτελεί «χειρονομία αλληλεγγύης στο λαό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που φέρει το κύριο βάρος της αναζωπυρωμένης μεταναστευτικής κρίσης».

Την επομένη, Σάββατο, συμμετείχαν μαζί με τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σε σύσκεψη με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Στο περιθώριο της σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλία με τον γενικό επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Σκούμα, και τον διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πασχάλη Συριτούδη.

Ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε την αφοσίωση των ΗΠΑ στη συνέχεια της συνεργασίας τους με την ελληνική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη». Πρόσθεσε δε ότι αναμένει από την κυβέρνηση την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και την υλοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Τη σταθερή προσήλωση και τον «μεγάλο ενθουσιασμό» των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη τόνισε και ο Αμερικανός αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών, εντοπίζοντας μεγάλες ευκαιρίες για τα αμερικανικά μονοπώλια στο λιμάνι και την ευρύτερη περιοχή, εμβαθύνοντας έτσι τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας «τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε στρατηγική βάση».

«Μπούσουλας» η παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο

Σε αυτήν τη βάση ο Αμερικανός αξιωματούχους χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα «μη βιώσιμη και μη αποδεκτή», προσθέτοντας πως «ελπίζει» σε επίλυσή της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οσο για το τι σημαίνει αυτό, στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών μόλις την προηγούμενη μέρα ο Μ. Πάλμερ, μιλώντας από την Αθήνα, δήλωνε πως αν και «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της» και «μπορεί να βασιστεί στη φιλία, την υποστήριξη και τη σχέση με τις ΗΠΑ»,οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι«περίπλοκες» και ως εκ τούτου τόνιζε με νόημα πως πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της μετανάστευσης, «αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος».

Στο φόντο αυτής της προσπάθειας, που δίνει «αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης και δρομολογεί τα σχέδια «συνδιαχείρισης» σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Μ. Πάλμερ επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν «δίαυλοι» επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λέγοντας πως «ανώτεροι Αμερικανοί δεν διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να πάρουν το αεροπλάνο, να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Αθήνα και στην Αγκυρα για να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα σημεία τριβής πριν γίνουν σημεία σύγκρουσης».

Ανεπιθύμητοι οι Αμερικανοί φονιάδες

Με συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της Αλεξανδρούπολης το Σάββατο, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προκλητική «επιθεώρηση» των υποδομών και του λιμανιού από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, για την ετοιμότητά τους προκειμένου να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένων και των σοβαρών εξελίξεων στη συνοριογραμμή με τη Τουρκία. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πανό που ανέγραφε «Είσαι ανεπιθύμητος - Go home killer» και μοιράζοντας παράλληλα την ανακοίνωση της ΤΕ Εβρου στο λαό της πόλης.

Στην ανακοίνωση η ΤΕ Εβρου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι ιμπεριαλιστές είναι ο έλεγχος των πηγών και δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, ο έλεγχος περισσότερων αγορών σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Ερχονται λοιπόν για να επιθεωρήσουν το στρατηγικό τους "περιουσιακό στοιχείο", αν είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί για τις πρόβες πολέμου με τη Ρωσία».

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, ο οποίος την προηγούμενη μέρα είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή, συναντώντας τις δημοτικές αρχές Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας.

ΣΥΡΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία με απειλές «μονομερούς δράσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η τεταμένη ηρεμία που επικρατεί στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αφενός φαίνεται να διαταράσσεται από σποραδικές ρίψεις πυρών κυρίως από ομάδες τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και τουρκόφιλων μισθοφόρων. Αφετέρου φορτίζεται επιπρόσθετα από τις νέες ενισχύσεις τεθωρακισμένων οχημάτων του τουρκικού στρατού που συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, οι πιθανότητες διατήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Μόσχα από τους ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας, φάνηκαν να περιορίζονται και από τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Ερντογάν, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, απείλησε τον συριακό στρατό με «μονομερή δράση» σε περίπτωση «παραβίασης» της εκεχειρίας που εφαρμόζεται στο Ιντλίμπ, τονίζοντας: «Εάν αθετηθούν οι υποσχέσεις για την επιχείρηση "Ανοιξιάτικη Ασπίδα", διατηρούμε το δικαίωμα να καθαρίσουμε την περιοχή με τις δικές μας μεθόδους...».

Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας αναφερόμενο στην εκεχειρία του Ιντλίμπ διαπίστωσε τουλάχιστον 8 παραβιάσεις της εκεχειρίας σε ένα 24ωρο, εκ των οποίων οι τέσσερις καταγράφηκαν στη Λαττάκεια, τρεις στο Χαλέπι και μία στο Ιντλίμπ. Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», επικαλούμενη ανταποκριτές του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού», κατέγραψε παραβίαση της συμφωνίας «10 λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ» (τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή 6 Μάρτη).

Οι δυσκολίες που εντοπίζονται στην εφαρμογή της συμφωνίας και ζητήματα που αφορούν τον λεγόμενο «διάδρομο ασφαλείας» πλάτους έξι χλμ. σε στρατηγική περιοχή του Ιντλίμπ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην Αγκυρα στη συνάντηση Τούρκων και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων. Δηλώσεις του στρατηγού Λεονίντ Ιβάσοφ, που επικαλείται ρεπορτάζ του πρακτορείου «Σπούτνικ», ανέφεραν πως θα ασκηθούν πιέσεις από τη ρωσική αντιπροσωπεία, ώστε η Αγκυρα «να κάνει σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας».

Σήμερα ξεκινά το site ALT.GR

Από σήμερα βρίσκεται «στον αέρα» η ιστοσελίδα ALT.GR. Με ειδήσεις, σχόλια και απόψεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τους στρατευμένους.

Να σημειωθεί πως ήδη δεκάδες χιλιάδες είδαν τις προηγούμενες μέρες το σποτάκι που προανήγγειλε τον ερχομό της νέας ιστοσελίδας, γεγονός που αποτυπώνει και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα ζητήματα αυτά.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το Προσφυγικό

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις με βάση την Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν Οργανώσεις του Κόμματος:

Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στη Νέα Μάκρη Αττικής (γραφεία ΚΚΕ, Μαραθώνος 112), σε σύσκεψη θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Κάτω Ιλίου καλούν σε σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος).

Την Πέμπτη 12 Μάρτη:

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ καλούν στο «ΠΑΝΘΕΟΝ», όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Πιτσιάβας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Σερρών καλεί στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ελπίδα» (οδός Μεραρχίας) σε σύσκεψη με ομιλητή τον Γιάννη Χουβαρδά, μέλος του ΤΓ Σερρών του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στα Πετράλωνα, στην αίθουσα του 3ου Κοινοτικού Διαμερίσματος (Τριών Ιεραρχών 74), θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στην Ελευσίνα, στο μεζεδοπωλείο «Μαγατζές» (Παγκάλου 69), θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 6 μ.μ., η ΚΟ Κέντρου Αγ. Αναργύρων καλεί στο παλιό δημαρχείο (Δημοκρατίας και Μέρλα), όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ του Ανω Ιλίου καλούν σε σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος).

Τη Δευτέρα 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Μαρούσι, στο δημαρχείο (Β. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα), θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Την Τετάρτη 18 Μάρτη, οι ΚΟΒ Κέντρου Ιλίου καλούν σε σύσκεψη στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος) στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ