ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Κορίτσια, ο στόλος!»

Το συμβάν στον Εβρο, με δύο αξιωματικούς προφυλακισμένους σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, ήρθε να συντρίψει και την τελευταία σταγόνα λαϊκής παραπλάνησης, απ' αυτές που μας ράντισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά το μεγάλο όχι, που έγινε τεράστιο ναι, με βάση τις ελληνικές, ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες σεβασμού των δημοψηφισμάτων. Και τώρα, αυτός ο δήμος - λαός συνειδητοποιεί ότι ψήφισε και ζει σε μια χώρα που η αριστερά ξέρει πολύ καλά τι ποιεί η δεξιά της, και το κάνει καλύτερα. Ετσι η αναγωγή των Αμερικανών σε προστάτες πάντων των κεφαλαίων και πασών των πολυεθνικών, που ήταν πάντα πολιτική επιλογή των συντηρητικών κυβερνήσεων, ήρθε κι έδεσε με την ανερυθρίαστη θριαμβολογία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που αναφωνούν με κάθε ευκαιρία στα σοβαρά εκείνο το αμίμητο λαϊκό και ειρωνικό «κορίτσια, ο στόλος»!

Από την εποχή που ο υπουργός Εξωτερικών αλάλαζε με τραγούδια ΝΑΤΟικού πρωταθλητισμού έως την επιτήρηση των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση έχτισε έναν ολέθριο φιλοαμερικανισμό στα χνάρια της καπιταλιστικής σωτηριολογίας, που δεν ονειρεύτηκαν ούτε οι ντόπιοι οπαδοί του Τραμπ. Η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με τις ευλογίες των Βρυξελλών και κυρίως του Βερολίνου. Μια φθηνή, τύπου reality, κριτική στη φίλη και ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία, με ειρωνείες περί σουλτάνων και σλόγκαν άξια του τύπου «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», η συγκυβέρνηση αυτοαξιολογείται ως το λαμπρότερο σπιρούνι στην αμερικανική μπότα, που λιώνει λαούς στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το σημιτικό «ευχαριστώ τους Αμερικάνους» έχει μετατραπεί σε «καλώ τους Αμερικάνους» να έρθουν στη χώρα με τα πλουσιότερα κοιτάσματα, την αποδοτικότερη ηλιοφάνεια και στο πιο εύκρατο κλίμα, για να εκμεταλλευτούν το εξευτελιστικά φθηνό εργατικό δυναμικό, για να επενδύσουν απ' τα πυρηνικά τους όπλα με τζάμπα νοίκι έως την καλή φαρμακευτική παραμύθα, όχι απλώς ανενόχλητοι, αλλά προστατευμένοι. Στην παραπλανητική τακτική της συγκυβέρνησης συγκαταλέγεται και η εθναρχεύουσα υποταγή, καθώς η χώρα προσφέρεται στο πολυεθνικό κεφάλαιο, κυριολεκτικά, ως οικόπεδο για αποκλειστική οικονομική εκμετάλλευση, αφού το πατριωτικό καθήκον είναι να παίζουμε το καλό παιδί στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, που ζητάει από τον ΝΑΤΟικό πατέρα να καταστείλει την ενδοοικογενειακή βία, που ασκεί ο νευρικός Τούρκος αδερφός.

Δεν είναι που ο Αμερικανός πρέσβης το πρωί πίνει καφέ στην Αλεξανδρούπολη και στήνει βάση ελικοπτέρων, το μεσημέρι πάει στο Πεντάγωνο και κεκλεισμένων των θυρών παίζει τον στρατηγό άνεμο, που σαρώνει τις έγνοιές μας, το απόγευμα πίνει το τσάι του με τον Τσακαλώτο μιλώντας για τα οικονομικά και το βράδυ δίνει συνέντευξη και λέει για δίκαιες μοιρασιές, αλλά που τα επισημότερα των κυβερνητικών χειλιών εκφράζουν ευγνωμοσύνη! Και επιπλέον υπνωτίζουν τις ανασφαλείς και φτωχοποιημένες μάζες των εργαζομένων, μοιράζοντας σκανδαλοχάπακα και περιφέροντας την ένταξη της κας Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ ως στρατηγική επιτυχία βυζαντινής μηχανορραφίας.

Η ξετσιπωσιά πωλείται ως καθαρότητα. Εκείνο το μυστηριώδες ταξίδι στο Τέξας, τώρα αποκαλύπτεται. Ωρες ώρες είναι σα να ακούς, με όρους εικοστού πρώτου αιώνα και μετά από τρία μνημόνια, εκείνο το ...στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σου, ως ...πλανητάρχη μου, ιδού η βολικότερη των πολιτειών σου!

Σ' αυτό το κλίμα το ΚΚΕ, πάνω στα εκατόχρονά του, επέλεξε να μην αναφωνεί για ποιον χτυπά η καμπάνα! Αλλά και να τη βαράει και να τη δείχνει... Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προς νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης με ενιαία στρατηγική

Τα αστικά επιτελεία καταστρώνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης (φωτ. από το «Φόρουμ των Δελφών»)

Eurokinissi

Τα αστικά επιτελεία καταστρώνουν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης (φωτ. από το «Φόρουμ των Δελφών»)
Με «ατού» τη «θετική αποτίμηση» του αντιλαϊκού έργου και στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης», συνεχίζονται οι διεργασίες αναφορικά με τα 88 νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ζήτημα του εποπτικού πλαισίου για την «επόμενη μέρα» όσο και η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να «κλειδώσουν» τον Ιούνη.

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης» προδιαγράφεται για το Μάη. Την ίδια ώρα, μόνιμα στην ατζέντα βρίσκεται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια. Αλλωστε, η Ευρωζώνη σταθερά επισημαίνει ότι η «περαιτέρω πρόοδος» στους πλειστηριασμούς είναι προϋπόθεση για τη δεύτερη υποδόση (1 δισ. ευρώ) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος (από την 3η «αξιολόγηση»).

Σε αυτό το φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Πέρα από τα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, η ατζέντα περιλαμβάνει τη συζήτηση αναφορικά με την πορεία για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη στην Ουάσιγκτον), θα εστιάσουν στο ζήτημα της εξέλιξης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, που με τη σειρά του αποτελεί ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών με την πλευρά των ΗΠΑ.

«Διατηρήσιμη ανάκαμψη» για το κεφάλαιο με επέκταση των αντιλαϊκών «πακέτων»

Η κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, η διατήρηση ολόκληρης της γκάμας με τα αντιλαϊκά μέτρα της μνημονιακής περιόδου και βέβαια οι «προβληματισμοί» γύρω από τις μορφές του εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής μετά τη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος» αποτελούν τις κεντρικές παραμέτρους και την κοινή συνισταμένη των διεργασιών που εντείνονται ανάμεσα σε κυβέρνηση, επιχειρηματικούς ομίλους και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην προοπτική πάντα της «διατηρήσιμης ανάκαμψης» και της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών», την περασμένη βδομάδα, που φωτογραφίζουν την «ένταση» των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα.

Μεταξύ αυτών:

  • Ο Ντ. Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, χαρακτηριστικά επισήμανε: «Παρότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, ενδεχομένως να μην είναι ακόμη ικανή να εφαρμόσει μόνη της τις μεταρρυθμίσεις, γι' αυτό και χρειάζεται κάποιου είδους εποπτεία. Ολοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», ενώ «αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι να τα βάλουμε όλα κάτω και να αναληφθούν δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρατικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, όπως και η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ «η εμπειρία δείχνει ότι η διόρθωση των προβλημάτων παίρνει πολύ χρόνο». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σημείωσε πως «το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να πετύχει διατηρήσιμη ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», ενώ «απομένει μακρύς δρόμος να διανυθεί για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

  • Ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), από την πλευρά του, τόνισε ότι «στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της μόνο αν συνεχίσει να λαμβάνει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις. Θα χρειαστεί πολλή επιμονή για να ανακτήσει τη διαρκή εμπιστοσύνη των επενδυτών και να θέσει την οικονομία της σε διατηρήσιμο έδαφος».

Επισημαίνοντας ότι «αν όλα πάνε καλά, σύντομα δεν θα χρειάζεται πια οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ότι το «ταξίδι», όπως αποκάλεσε την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, «δεν έχει τελειώσει - απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μου μήνυμα σήμερα», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Σημείωσε δε ότι ενώ όλοι συμφωνούν πως το ελληνικό χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, «η πρόσθετη ελάφρυνσή του δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα», τονίζοντας ότι «αυτό που η Ελλάδα πρωταρχικά χρειάζεται είναι η ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με επαρκή δημόσια διοίκηση».

Μπίζνες με «πολιτική συναίνεση» στο φόντο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Από την πλευρά του, ο Ευ. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου και επόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας στο «Φόρουμ των Δελφών», εστίασε στην «ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα», με στόχο την «ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομίας, ενώ, όπως επισήμανε, «όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν είναι σήμερα πολύ ανταγωνιστικές», αφού έριξαν στον πάτο την τιμή της εργατικής δύναμης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου είναι πολύ σημαντική ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Αν μπορούσε να υποδείξει τρία πράγματα σε έναν πρωθυπουργό, πρόσθεσε, «θα ήταν η εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, η δέσμευση ότι θα υλοποιεί όσα εξαγγέλλει και η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσου δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η "δαιμονοποίηση"».

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά είναι και όσα είπε αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, διατυπώνοντας την άποψη ότι «οι Σκοπιανοί επείγονται να τους υιοθετήσουμε, γιατί θεωρούν ότι η σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει όλα τα προβλήματα».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβασή του αναφορικά με τυχόν μελλοντικές εξελίξεις στη ΔΕΗ, εξαιτίας της μείωσης των μεριδίων αγοράς και της εισόδου νέων «παικτών» στο χώρο. Οπως είπε, «αν πέσει η ΔΕΗ, θα πέσουμε όλοι, γι' αυτό και πρέπει να τη στηρίξουμε».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί στρατηγικός κόμβος - ενεργειακός, διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός - στη Ν/Α Ευρώπη», εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που κατέχει γεωγραφικά, αλλά και των σημαντικών υποδομών που έχει αναπτύξει.

Οπως είπε, «οι πρόσφατες ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην ουσιαστική έρευνα και αξιοποίηση του πιθανού δυναμικού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα μας διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, στην οποία τα ΕΛΠΕ φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Την ίδια στιγμή που πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κονταροχτυπιούνται μονοπωλιακοί όμιλοι και οι στρατοί γυαλίζουν τα κανόνια τους, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ επισήμανε ότι «ο τομέας της Ενέργειας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή και τον βασικό πυλώνα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, βάση συνεργασίας για τους λαούς της περιοχής, προσφέροντας προστιθέμενη αξία, σημαντικές ευκαιρίες για απασχόληση, γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας θα αποτιμηθούν θετικά σε μια αγορά όπου το κόστος χρήματος είναι σημαντικός παράγοντας.


Α. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ