ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Να γίνει η απεργία του κλάδου υπόθεση κάθε σωματείου και εργαζόμενου

Η υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, η υπογραφή Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και η με νόμο επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ είναι τα αιτήματα που προτάσσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, μπροστά στην απεργία που έχει προκηρύξει για τους εργαζόμενους του κλάδου την Πέμπτη 29 Μάρτη.

«Κάθε σωματείο και συνδικαλιστής να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Να οργανώσει τη δουλειά στο χώρο του, στο δίπλα εργοστάσιο, να συγκροτήσει επιτροπές αγώνα στα τμήματα, απεργιακές φρουρές, να αναλάβει συλλογικά την ευθύνη για τη συμμετοχή και την περιφρούρηση της απεργίας από τους ίδιους τους συναδέλφους, να συντονίσει την προσπάθεια αυτή με την Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα συνδικάτα ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Αποφάσεις για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας έχουν ήδη πάρει τα κλαδικά σωματεία στην Αττική, στην Εύβοια - Βοιωτία και τη Λάρισα και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «ΕΒΓΑ», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Νηρέα» Εύβοιας και «Νηρέα» Θεσπρωτίας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 εργαζόμενοι δουλεύουν πανελλαδικά στον κλάδο. Χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με μισθούς πείνας, που δεν φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες. Επεκτείνονται οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, η δουλειά «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων μέσω εργολάβων και «δουλεμπορικών» γραφείων, αυξάνονται οι εποχικοί και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι». Η εντατικοποίηση φέρνει μαζί της την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» και των προβλημάτων υγείας των εργαζομένων.

Οι τελευταίες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις στους υποκλάδους υπογράφτηκαν το καλοκαίρι του 2009, μέσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κατακτήθηκαν δηλαδή με τον αγώνα των εργαζομένων. Με «εργαλείο» την πείρα αυτή, ενισχυμένη με πρόσθετες δυνάμεις, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να γίνουν μια γροθιά, ενάντια στους εργοδότες του κλάδου, οι οποίοι βλέπουν τις ΣΣΕ ως «εμπόδιο» για την κερδοφορία τους και επιδιώκουν να κατοχυρώσουν ως σημείο εκκίνησης των μισθών τα 586 ευρώ μεικτά.

Κοινή υπόθεση όλων των εργαζομένων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή, τους άξονες της δράσης του μέχρι τις 29 Μάρτη.

Ηδη έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη, μαζί με άλλα σωματεία της Αττικής, με αιτήματα που αφορούν τις ΣΣΕ. Στο μεταξύ, υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών σε χώρους δουλειάς, με στόχο να γίνει γνωστό σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου το σχέδιο ΣΣΕ της Ομοσπονδίας, να συζητηθεί πλατιά, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να ξέρουν «για τι παλεύουμε και με ποιον τρόπο θα το πετύχουμε», όπως τονίστηκε στη συνέλευση. Στις προτεραιότητες του Συνδικάτου βρίσκεται η συζήτηση με τους νέους εργαζόμενους που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Σύμβαση, ξεκινώντας «από την αλφαβήτα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Δε θα μείνουμε στη φτώχεια και στα ψίχουλα». Αυτήν την απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στη συνέλευση. Ανάμεσά τους, εποχικοί εργαζόμενοι που μαθαίνουν στη λήξη κάθε βάρδιας το ωράριο της επόμενης μέρας και περιμένουν να πεταχτούν στην ανεργία, απολυμένοι που «τιμωρήθηκαν» από την εργοδοσία όταν αρνήθηκαν να δουλέψουν πάνω από 12 ώρες, εργαζόμενοι σε χώρους όπου εκτός από την τρομοκρατία της εργοδοσίας αντιμετωπίζουν και τη δράση των εργοδοτικών συνδικαλιστών. «Η υπόθεση των Συμβάσεων μας αφορά όλους», ξεκαθάρισαν.

Δίπλα στο κλαδικό Συνδικάτο, μια σειρά από σωματεία παλεύουν παράλληλα για την υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων.

Για παράδειγμα, το Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» έχει ετοιμάσει σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης, το οποίο έχει μοιράσει στους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», το σωματείο έχει καταφέρει να υπογράψει Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς. Η υπογραφή της επιχειρησιακής δεν κάνει λιγότερο αναγκαία την κλαδική Σύμβαση, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές. Οπως εξηγούν, τα στελέχη της επιχείρησης σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν με δυσαρέσκεια πως πληρώνουν «δύο φορές τον μέσο μισθό του κλάδου», κάνοντας σαφή την πρόθεσή τους να απαλλαγούν από την επιχειρησιακή Σύμβαση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, σχέδια τα οποία η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ μπορεί να εμποδίσει.

Στην προσπάθεια να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης ξεχωρίζει η προσπάθεια του Συνδικάτου σε περιοχές και χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες εργάτες γης. Σε μια σειρά από περιοχές (Κορωπί, Κάτω Σούλι, Μέγαρα, Μαραθώνας) έχουν διαμορφωθεί δεσμοί του Συνδικάτου με τους εργάτες, έχουν γίνει καταγγελίες για φαινόμενα απλήρωτης εργασίας, ενώ έχουν συσταθεί και Σωματειακές Επιτροπές. Το Συνδικάτο έχει επεξεργαστεί πλαίσιο πάλης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργάτες. Για παράδειγμα, προβάλλει αιτήματα που αφορούν τη χορήγηση αδειών παραμονής, την τήρηση του 8ώρου, την ασφάλιση στο ΙΚΑ και όχι στο εργόσημο του ΟΓΑ, τον έλεγχο στους χώρους δουλειάς από γιατρό εργασίας τουλάχιστον μία φορά το μήνα κ.ά. Το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί περιοδείες και συνελεύσεις.

«Οπλο» για καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας οργανώνει την καθημερινή του δράση με σκοπό να γίνει το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων αντικείμενο συζήτησης σε κάθε χώρο δουλειάς. Στην προσπάθεια αυτή, προχωρά σε περιοδείες, συσκέψεις ανά χώρο ή τμήμα δουλειάς, σε Γενικές Συνελεύσεις, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα να ανατυπώσει τα σχέδια ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία και παλεύει για την υπογραφή τους, ώστε να μοιραστούν στους εργαζόμενους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καταγράφουν κέρδη που δημιουργούνται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, στην ένταση της εκμετάλλευσης: Στα χαμηλά μεροκάματα, στις μειώσεις μισθών, στις συμβάσεις ομηρίας ορισμένου χρόνου, στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, στα ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Το σωματείο αναδεικνύει πως η υπογραφή ΣΣΕ είναι «εργαλείο» για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, αφού συμπεριλαμβάνει προβλέψεις όπως επιπλέον διαλείμματα, μέτρα σε τμήματα όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη που καταγράφουν, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν πως οι αυξήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια «ανάσα» στους ίδιους και τις οικογένειές τους είναι στην πραγματικότητα «ψίχουλα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τους καλεί να επιβάλουν με τον αγώνα τους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία, τις αυξήσεις που οι βιομήχανοι αρνούνται να τους δώσουν στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

Στη δράση που έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, δίνει συνέχεια το Σωματείο Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες του ομίλου «Νηρέας» στην Εύβοια, μέσα από την προετοιμασία της απεργίας, συμβάλλοντας συνολικά στη δράση της Ομοσπονδίας στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων. Εκτός από τη συμμετοχή του στις 24ωρες απεργίες στις 14 Δεκέμβρη και στις 12 Γενάρη, το Σωματείο προχώρησε μέσα στο Φλεβάρη σε δύο στάσεις εργασίας. Η προετοιμασία της νέας κινητοποίησης και η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτή θα δώσουν απάντηση στην εργοδοσία, η οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα απογοήτευσης στους εργαζόμενους και να τους πείσει να χαμηλώσουν τον πήχη των απαιτήσεων για τους όρους εργασίας και αμοιβής τους στο ελάχιστο. «Είναι πολλά», λέει η εργοδοσία γι' αυτά που ζητάει μέσω της Σύμβασης το Σωματείο, ισχυριζόμενη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι που έχουν δουλειά και πληρώνονται και λίγα ψίχουλα πάνω από τον κατώτερο μισθό. Στα «επιχειρήματα» της εργοδοσίας, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρκεστούν σε λιγότερα δικαιώματα για να υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας, το Σωματείο απαντά οργανώνοντας την επιτυχία της απεργίας.


Ευ. Χ.

Ειδικές εκπομπές στο webradio του ΠΑΜΕ

Με ειδικές εκπομπές, αφιερωμένες στις εξελίξεις και σε σημαντικές μάχες που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εμπλουτίζεται το πρόγραμμα που εκπέμπει καθημερινά το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ, μαζί με τις προγραμματισμένες εκπομπές από κλαδικά συνδικάτα και τις εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Τη Δευτέρα 12/3, στις 6 μ.μ., θα παρουσιαστούν σε ειδική εκπομπή οι εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες, στο φόντο των οποίων διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος οι: Γιάννης Kιούσης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Ηλίας Βάσης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Φώντας Καϊμάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΗΣΑΠ, καθώς κι ένας εκπρόσωπος από το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

-- Την Τρίτη 13/3, στις 7 μ.μ., θα μεταδοθεί ζωντανή εκπομπή για τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων. Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, στο στούντιο θα φιλοξενηθούν συνδικαλιστικά στελέχη από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Επίσης, στη συζήτηση θα λάβει μέρος στέλεχος από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, μεταφέροντας την πείρα από την επιτυχημένη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τη συνέχεια που δίνουν οι μεταλλεργάτες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπομπές των σωματείων μεταδίδονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ. μεταδίδονται εκπομπές σωματείων σε επανάληψη, ενώ όλες τις υπόλοιπες ώρες μεταδίδονται μουσικές επιλογές.

Επίσης, στην ενότητα «Πολυμέσα / Ραδιόφωνο» στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ αναρτώνται εκπομπές που έχουν ήδη μεταδοθεί, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα ακρόασής τους οποιαδήποτε στιγμή (on demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό κ.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ