ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Καταγγέλλουν τα «σουλάτσα» στελεχών της Τοπικής Διοίκησης στα σαλόνια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Τα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης στην έδρα του ΝΑΤΟ
Τα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης στην έδρα του ΝΑΤΟ
Τον ενεργό ρόλο που φαίνεται πως έχουν αναλάβει στελέχη της Τοπικής Διοίκησης στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι αλλά και κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι. Θυμίζουμε ότι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι περιοχών της χώρας μας, κρίσιμων για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών, την προηγούμενη βδομάδα αρχικά συναντήθηκαν με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και στη συνέχεια επισκέφτηκαν την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συνοδεία στελεχών του Πολιτικού Τμήματος της αμερικάνικης πρεσβείας, με στόχο «την καλύτερη κατανόηση του σκοπού και της λειτουργίας της Συμμαχίας». Η ατζέντα του προγράμματος περιείχε μια σειρά από συζητήσεις για το ρόλο και τη χερσαία και θαλάσσια λειτουργία του ΝΑΤΟ, για τις τρέχουσες δραστηριότητες και προτεραιότητές του, τη συνεισφορά των κρατών - μελών της Συμμαχίας, τις τρέχουσες προκλήσεις και θέματα «καλύτερης επικοινωνίας με την κοινωνία».

Στην κοινή τους δήλωση, δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημαίνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας, ο περιφερειάρχης Εβρου και ο δήμαρχος Χανίων, κάτω από το συντονισμό της αμερικάνικης πρεσβείας - με την παρουσία του πρόεδρου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας - επισκέφτηκαν το ΝΑΤΟ για να ενημερωθούν, όπως ανακοίνωσαν, για το "θεάρεστο" έργο του! Οι "αυτοδιοικητικοί" της ΝΔ ζήλεψαν το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει αναλάβει σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην περιοχή και έτρεξαν με την παρουσία τους να συνεισφέρουν στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μια δουλειά, άλλωστε, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ξέρει καλά και την διεκπεραιώνει από παλιά.

Αλήθεια, θέλουν να ξεχάσει ο λαός μας το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στο γκριζάρισμα του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων, τη συνδρομή της βάσης της Σούδας στο συνεχιζόμενο μακελειό στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου; Και αν όλα αυτά δεν τα ένιωσαν ποτέ τους ως πρόβλημα, δεν αντιλαμβάνονται άραγε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου που παίζουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ μπροστά στις νέες, θρασύτατες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην ΑΟΖ της Κύπρου;

(...) Τα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που σουλατσάρουν στα σαλόνια της αμερικάνικης πρεσβείας και του ΝΑΤΟ καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν με τις αγωνίες και τους καημούς του λαού μας.

Δεν είναι τυχαίο που στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και της πολυδιαφημιζόμενης "ανάπτυξης", δήμαρχοι και περιφερειάρχες υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τον Αμερικανό πρέσβη που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, προωθώντας τους σχεδιασμούς για την παραχώρηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Αλεξανδρούπολη, Κ. Μακεδονία, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα κ.α.) σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια στιγμή συζητάνε ανοιχτά και "πετάνε τη σκούφια τους" για την επέκταση και αναβάθμιση όλου του πλέγματος βάσεων και στρατηγείων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, αλλά και για τη δημιουργία νέων (Αλεξανδρούπολη), με ενεργότερο ρόλο στο μακέλεμα των λαών της περιοχής.

(...) Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, καλούμε το λαό να αξιοποιήσει την πείρα του, παλιότερη και πρόσφατη, και να βγάλει συμπεράσματα. Να καταδικάσει στην πράξη τις κατάπτυστες φιέστες των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση, που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως "αθώα περιστερά" το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, να εξωραΐσουν την αντιδραστική και επικίνδυνη για τους λαούς πολιτική και το ρόλο τους.

(...) Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση. (...) Να ενταθεί η πάλη για καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία που βρίσκονται στη χώρα μας. Για αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό μας νοικοκύρη και αφέντη στον τόπο του».

Οι δήμαρχοι που υπογράφουν τη δήλωση είναι: Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας: Βασίλης Ρέβας, Τιμοθέα Ρακιτζή, Θεόδωρος Ιγνατιάδης. Θεσσαλίας: Τάσος Τσιαπλές. Βορείου Αιγαίου: Στρατής Κόρακας, Αντώνης Δράκος, Βαγγέλης Λομβάρδας. Κρήτης: Στέλιος Ορφανός. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Χρήστος Τρέλλης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Διεργασίες στο φόντο των μεγάλων αντιθέσεων

Σειρά πολιτικών και διπλωματικών διεργασιών πυροδοτεί η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, διεργασιών που επιβεβαιώνουν ότι οι «2» έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, του παζαριού και της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού του λαού, με τον πρωθυπουργό να μιλά, την Πέμπτη, στη Βουλή, για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», το οποίο δεν πρέπει να μετατρέπεται «σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες», ενώ εναποθέτει ελπίδες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, βασικούς παράγοντες όξυνσης της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, έχοντας ήδη ενημερώσει για το θέμα την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, και με την ΕΕ να έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση σε «χλιαρούς» τόνους, ενώ οι αρμόδιοι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αναλώνονται σε ευχολόγια για «σχέσεις καλής γειτονίας», ειδικά μεταξύ δύο χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επανήλθε την Παρασκευή ζητώντας την «απελευθέρωση αυτών των ΝΑΤΟικών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών», ως ένδειξη ...σεβασμού από πλευράς της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ!

Για το θέμα συνεδρίασε μέσα στη βδομάδα και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, ζητώντας την παρέμβασή του στην Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», γι' αυτό η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να κλιμακώσει» τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ωστόσο πρόσθεταν πως είναι σε εξέλιξη μια σειρά από επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι μόνο.

Πάντως, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε στις αρχές της βδομάδας πως «δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ, που θα κρατήσει επ' αόριστον», μία μέρα μετά, και ενώ η τουρκική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το θέμα θα τραβήξει, εκφράζοντας ταυτόχρονα και ανησυχίες για το «θολό» μέχρι στιγμής κατηγορητήριο με το οποίο οι «2» θα παραπεμφθούν σε δίκη (αν θα είναι για «απλή» παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη ή για απόπειρα κατασκοπείας). Την ίδια ώρα, αρθρογραφία στον Τύπο, επικαλούμενη κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, έκανε λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να αξιοποιήσει την υπόθεση ώστε να ασκήσει πίεση για την έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών, που το 18μηνο της προφυλάκισής τους ολοκληρώνεται το Μάη.

Συλλήψεις Γερμανών στον Εβρο

Στο μεταξύ, για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης συνελήφθησαν την Παρασκευή στον Εβρο δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, που σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν από την Αστυνομία να κινούνται σε περιοχή όπου απαιτείται ειδική άδεια από την XVI Μεραρχία Πεζικού, στην περιοχή Πραγγίου Διδυμοτείχου. Οι δύο, ένας άνδρας και μια γυναίκα, 31 και 33 ετών αντίστοιχα, δήλωσαν πως εργάζονται για το γερμανικό κανάλι ARD και βρέθηκαν στον Εβρο κάνοντας ρεπορτάζ για τους Τούρκους που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην πατρίδα τους κρυφά μέσω του ποταμού Εβρου. Το Σάββατο αναμενόταν να οδηγηθούν στην εισαγγελέα Ορεστιάδας.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Το Σάββατο 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟΒ στον κλάδο του Φαρμάκου Αττικής διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση στον πολυχώρο δημιουργίας «Μικρόβιο» στην Καλαμάτα (Φαρών και Παπατσώνη), με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ, 100 χρόνια αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας». Θα μιλήσει η Στέλλα Χρηστέα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 16 Μάρτη και το Σάββατο 17 Μάρτη, οι Οργανώσεις Νέας Ιωνίας Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Ιωνίας διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής στους 22 αγωνιστές του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Παναιτώλιο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της εργατικής τάξης στη δράση του ΕΑΜ - Τα μπλόκα των Γερμανών». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 17 Μάρτη, στις 11 π.μ., από την πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας, θα ξεκινήσει πορεία τιμής και μνήμης και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των εκτελεσθέντων του Μπλόκου.

Οι Οργανώσεις Φούρνων - Ικαρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο τραγούδι στην Κατοχή και στον Εμφύλιο: Την Τετάρτη 14 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα στο Μάραθο, και την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα στο Γλαρέδο.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, που εκτελέστηκε στις 9 Μάη 1947 μαζί με άλλους 9 μαχητές του ΔΣΕ, στη γενέτειρά της στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την Παρασκευή 16 Μάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας (πλ. Διάκου), με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ