ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφαλτήριο για νέα επίθεση το «κούρεμα»

Διεκδικεί τα εύσημα από την πλουτοκρατία για τη συμβολή στην αναδιάρθρωση του χρέους της

Η ρύθμιση του χρέους δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, που δεν πρέπει να το αποδεχτεί σαν δικό του, να αρνηθεί να το αποπληρώσει, παλεύοντας για αποδέσμευση από την ΕΕ με δική του, λαϊκή εξουσία
Η ρύθμιση του χρέους δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, που δεν πρέπει να το αποδεχτεί σαν δικό του, να αρνηθεί να το αποπληρώσει, παλεύοντας για αποδέσμευση από την ΕΕ με δική του, λαϊκή εξουσία
Μερίδιο από την «επιτυχία» - όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν - του «κουρέματος» του χρέους διεκδικεί η ηγεσία της ΝΔ, συμμετέχοντας προκλητικά στην ξεδιάντροπη θριαμβολογία, ενώ ταυτόχρονα ζητά να αποτελέσει η εξέλιξη αυτή εφαλτήριο για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων δικαιώνει τη στάση της ΝΔ και τη στήριξη στη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στήριξη, χωρίς την οποία, το σημερινό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που παίζει η ΝΔ στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ διαπιστώνει ότι «η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται ούτε μόνο με το "κούρεμα", ούτε με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, τα χαμηλότερα επιτόκια και τη νέα δανειακή συμφωνία», πλειοδοτώντας υπέρ της άμεσης υλοποίησης του πακέτου των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, πρέπει να συμπληρωθούν με νέα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας με την αυριανή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ προεκλογικού χαρακτήρα είναι και η σημερινή παρουσία του στα εγκαίνια της γέφυρας της περιμετρικής οδού Καλαμάτας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Μεταφορών Μ. Βορίδη. Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ ανακοίνωσε τη διαγραφή από το κόμμα τριών μελών της Πολιτικής Επιτροπής, των Γ. Μανώλη, Γ. Αναγνωστάκο, Π. Τζώρτζη, που δραστηριοποιούνται ήδη στο κόμμα του Π. Καμμένου.

Τα άλλα κόμματα

«Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο πανηγυρισμός» σχολίασε αναφορικά με την έκβαση του PSI ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επικρίνοντας τη διαδικασία μόνο ως προς το γεγονός ότι «δεν μπορούμε να πάμε ξανά στις αγορές, σε βάθος χρόνου 10, 20 ετών» και «αν η Ελλάδα χρειαστεί εσωτερική βοήθεια, κανείς δεν εμπιστεύεται τα ομόλογα. Ποιος θα πάρει ομόλογα όταν του έχουν "ψαλιδίσει" τα λεφτά;». Πρόκειται για τον ίδιο που καυχιόνταν ότι το κόμμα του μπήκε στη συγκυβέρνηση ακριβώς για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» προς όφελος της πλουτοκρατίας και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, επέκρινε το συγκεκριμένο μόνο «κούρεμα», καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι στο πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους. Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «αναμφισβήτητα πρώτο θετικό νέο μετά από πολύ καιρό», επέστησε όμως την προσοχή της κυβέρνησης στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην «εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη ρύθμιση των χρεών στον ιδιωτικό τομέα».

«Αναμφισβήτητα αποτελεί ανάσα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλης προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα τα οποία εξακολουθούν να έχουν αρνητικό βάρος», όπως προσδιόρισε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία χύνει κροκοδείλια δάκρυα και το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν φυσικά πρόσωπα.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Πανηγυρίζουν αλλά ανησυχούν τα κοράκια

Ολα δείχνουν ότι τα «νούμερα» της ενδοκαπιταλιστικής συμφωνίας τους δύσκολα θα «βγουν»

Την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέος πανηγύρισαν, όπως αναμενόταν, οι εταίροι και δανειστές, ακριβώς επειδή διασφαλίζουν πρώτα απ' όλα τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και τη σταθερότητα της ιμπεριαλιστικής Ευρωζώνης και του ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ απλά κέρδισαν χρόνο στη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, αφού είναι βέβαιο ότι τα «νούμερα» ενός ακόμα ενδοκαπιταλιστικού συμβιβασμού δε «βγαίνουν».

Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις της «JP Μοrgan», που λέει ότι «η επιτυχία του PSI ανοίγει το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αλλά οι στόχοι του προγράμματος δύσκολα θα επιτευχθούν». Η «JP Morgan» σημειώνει ότι με βάση τη μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που εκτιμάται, το νέο πρόγραμμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά εκείνη τη χρονιά το χρέος θα διαμορφωθεί στο 180%! Στη διάρκεια του χτεσινού Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρός του, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και την κάλεσε μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα «να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Ο. Ρεν υπογράμμισε ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν την «αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών που περιλαμβάνει» η συμφωνία με την τρόικα. Πιο σαφής ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της Ελλάδας εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων, κυρίως δε από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα όλων των αγορών».

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μ. Κέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι παρά την υψηλή συμμετοχή στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη «διάσωσή» της. «Δεν θα πρέπει τώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε και ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία και προκλητικά για το λαό είπε: «Ο ιδιωτικός τομέας επέδειξε αλληλεγγύη, αλλά η δουλειά αρχίζει μόλις τώρα».

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην Ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε», είχε δηλώσει λίγο πριν από την ολοκλήρωση του PSI η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η ανάπτυξη είναι ασθενική, το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό». «Δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, όμως κάναμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Τέλος, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η αρμόδια επιτροπή της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) αποφάσισε ομόφωνα ότι στην Ελλάδα συνέβη πιστωτικό γεγονός, μετά την ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» από την ελληνική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, στις 19 Μάρτη θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση για την πληρωμή CDS ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, που συνδέονται με ελληνικά ομόλογα.

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας

Εκανε το «άσπρο μαύρο» σε διάγγελμα για το PSI

Να συγκαλύψει ότι το κούρεμα και η νέα δανειακή συμφωνία θα συνοδευτούν από κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης εναντίον του λαού και να εμφανίσει την συντεταγμένη χρεοκοπία σαν «ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από την κρίση», επιχείρησε χτες με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Εκανε λόγο για «ιστορική επιτυχία» που δίνει το δικαίωμα στη χώρα «να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ», επιδιώκοντας να παρουσιάσει τα οφέλη που αποκόμισαν το μεγάλο κεφάλαιο, οι εγχώριοι και ξένοι τραπεζικοί όμιλοι σαν «παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας για την Ελλάδα».

Ο Λ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η σκληρή πολιτική λιτότητας και η προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών ανατροπών. «Συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τους τόκους και τα χρεολύσια, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της χώρας, να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος». Δηλαδή, να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα αντεργατικά μέτρα του νέου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα υποστήριξε ότι «η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) όμως δεν είναι μόνο μέρα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί. Είναι και ευκαιρία περισυλλογής. Διότι γνωρίζουμε ότι επενδυτές και αποταμιευτές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες απλοί πολίτες αυτής της χώρας, υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Και αυτό μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας, τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός, παρότι ενδιαφέρθηκε για τις «απώλειες» των επενδυτών, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους μικροεπενδυτές και δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το κούρεμα που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, χάνοντας μεγάλο μέρος των αποθεματικών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ