ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Νέο συλλαλητήριο για τα ΤΕΙ

Την Πέμπτη 22 Μάρτη

Από την προηγούμενη Πανελλαδική Κινητοποίηση που είχε γίνει για τα προβλήματα των ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας
Από την προηγούμενη Πανελλαδική Κινητοποίηση που είχε γίνει για τα προβλήματα των ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας
Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Μάρτη, ειδικά για τους σπουδαστές των ΤΕΙ, κόντρα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανακοινώνει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Η Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει ότι «και στο νέο εξάμηνο συνεχίζεται η άθλια κατάσταση στα ΤΕΙ που βάζει ένα σωρό εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον των σπουδαστών στα ΤΕΙ» και περιγράφει αυτή την κατάσταση: «Μονά-ζυγά εξάμηνα, έλλειψη καθηγητών, λίστες αναμονής με εκατοντάδες σπουδαστές, απαρχαιωμένος εξοπλισμός, απλήρωτοι πρακτικάριοι. Το "κούρεμα" των προϋπολογισμών για τα ΤΕΙ, με βάση την ψήφιση του μνημονίου από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (μείον 200 εκατομμύρια ευρώ για την παιδεία) θα κάνει την κατάσταση ανυπόφορη».

«Σήμερα σπουδάζουμε με τεράστιες δυσκολίες και μεγάλες θυσίες για να συναντήσουμε την ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά. Μας θέλουν δούλους για 400 ευρώ. Αυτό αποφάσισαν πρόσφατα. Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν», τονίζει η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ και υπογραμμίζει:

«Ηρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή. Απαιτούμε τώρα:

  • Ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα.
  • Βιβλία για όλους τους σπουδαστές μέσα στις πρώτες 2 βδομάδες του νέου εξαμήνου.
  • Καμιά περικοπή στη σίτιση, δωρεάν σίτιση για όλους τους σπουδαστές.
  • Καμιά λίστα αναμονής, όλοι οι σπουδαστές να πάρουν κανονικά το εργαστήριό τους.
  • Απεριόριστο όριο για δηλώσεις μαθημάτων.
  • Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
  • Τώρα αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Στην Κρήτη

Σε Παγκρήτια κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών καλεί το ΜΑΣ, την Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 12.00 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Καλεί φοιτητές και σπουδαστές να μπουν στη μάχη για την επιτυχία της με γενικές συνελεύσεις, αποφάσεις από κάθε τμήμα, κάθε έτος, κάθε εργαστήρι.

Σε τέλμα τα ΤΕΙ εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής

Ολοκληρώθηκε χτες η σύνοδος των προέδρων των ιδρυμάτων

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται και στον τομέα της Παιδείας, αναδείχτηκαν κατά την 47η Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ, που ολοκληρώθηκε χτες στην αίθουσα του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Οι πρόεδροι ζητούν από το υπουργείο Παιδείας την αναγκαία χρηματοδότηση των ΤΕΙ για την κάλυψη των αναγκών τους, την επαρκή στελέχωσή τους με επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες, τη δυνατότητα απονομής διδακτορικών διπλωμάτων και ακόμα ζητούν να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων. Λένε για άλλη μια φορά ότι αν δε ληφθούν υπόψη οι διεκδικήσεις για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, «τα ιδρύματα θα αναγκαστούν σύντομα να αναστείλουν τη λειτουργία τους μόνα τους ή με αποφάσεις των διοικήσεών τους». Ωστόσο, οι πρόεδροι έχουν αποδεχτεί πλήρως τις αναδιαρθρώσεις που έχουν προωθηθεί όλα τα τελευταία χρόνια στην ανώτατη εκπαίδευση, έχουν αποδεχτεί την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων, δήμων κλπ. Στην τοποθέτησή της η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε: «Η κατάσταση στα ΤΕΙ είναι όντος τραγική. Δεν υπάρχουν αίθουσες για να διδαχτούν τα μαθήματα. Οι σπουδαστές περιμένουν ουρά έξω από τα εργαστήρια. Τα συγγράμματα είναι ανύπαρκτα. Οι συμβασιούχοι καθηγητές είναι όλοι απολυμένοι.

Τα προβλήματα δεν προέρχονται μόνο από την ελλειπή χρηματοδότηση αλλά είναι και απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής και της έκφρασής της στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ειδικότερα, για τα ΤΕΙ ήταν προμελετημένο το έγκλημα να γίνουν ΙΕΚ, να δίνουν πτυχία και πιστοποιητικά κατάρτισης, να παράγουν το αυριανό φτηνό και ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό.

Η μόνη λύση είναι να αλλάξει ριζικά η πολιτική αυτή που ασκείται. Να αλλάξει χέρια η εξουσία και σε αυτά τα πλαίσια να υπάρχει μια ενιαία Ανώτερη εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμούς σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ».

Δραστηριότητες των οργανώσεων της ΚΝΕ
Σήμερα Σάββατο
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δεν σκύβουμε το κεφάλι - Ηρθε η ώρα της αντεπίθεσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την εξουσία του λαού», στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βόλο (Παύλου Μελά 63 και Γαλλίας).
  • Η ΟΒ Σκοπέλου της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Υπάρχει λύση! Συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, οργανωμένος, ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά και τη ανεργία», στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «PABLOS».
  • Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μη ναρκώνεις το μυαλό και τη ζωή σου - Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά», στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ομιλήτρια Νικολέτα Γωνιάδη, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου της ΚΝΕ.
  • Η ΟΒ Χημικού και Βιολογικού Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα «πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ», στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Ομιλητής Δημήτρης Μπιργαλιάς, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.
Αύριο Κυριακή
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ διοργανώνει στο Αγρίνιο φεστιβάλ για μικρά παιδιά, από τις 11 π.μ. ως τις 2 μ.μ., στο στέκι του Εργατικού Κέντρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικοκινητικά παιχνίδια, δραστηριότητα «μουσικές ευχές», αφήγηση παραμυθιού «το τραγούδι των πουλιών», κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων, εργαστήρι ζωγραφικής.
  • Η Οργάνωση Ιταλίας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στο Ουρμπίνο με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 5 μ.μ., στο Collegio Tridente Urbino. Ομιλητής Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Οι ΟΒ Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και το νέο νομοσχέδιο», στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Ομιλήτρια Εφη Τσίγκα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Οι ΟΒ Σιάτιστας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 5 μ.μ., στο καφέ «ΣΥΡΙΟΣ».
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές Εξελίξεις και η Πρόταση Διεξόδου του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Ομιλητής Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για την Τεχνική Εκπαίδευση

Εκδήλωση με θέμα «Τεχνική εκπαίδευση για τις κοινωνικές ανάγκες ή τεχνική εκπαίδευση στα γρανάζια του κέρδους; Ποιο μέλλον ετοιμάζουν για σπουδαστές και εκπαιδευτικούς», πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) στην οδό Προξένου Κορομηλά 51. Την εκδήλωση διοργανώνουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

ΚΡΗΤΗ
Προσπάθησαν να απαγορέψουν εκδήλωση της ΚΝΕ

Ρητή απαγόρευση να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ για τις εξελίξεις και την πρόταξη εξουσίας του ΚΚΕ στις εστίες του Ιδρύματος, θέλησαν να επιβάλουν τα μέλη του Συμβουλίου Λέσχης του ΤΕΙ, που αρνήθηκαν ομόφωνα, να παραχωρήσουν χώρο στις εστίες για την εκδήλωση της ΚΝΕ, στη λογική του «έξω τα κόμματα από τις εστίες». Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να βγάλουν μόνοι τους ανακοινώσεις και να τις τοιχοκολλήσουν για να «ενημερώσουν» τους σπουδαστές ότι η εκδήλωση δε θα πραγματοποιηθεί στις εστίες!

Βέβαια, όσο και αν προσπάθησαν τελικά η εκδήλωση της ΚΝΕ έγινε, μέσα στις εστίες, με δεκάδες σπουδαστές που άκουσαν την πρόταση του ΚΚΕ και συζήτησαν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση για το λαό και τη νεολαία και ιδιαίτερα για τους σπουδαστές των εστιών, που είναι παιδιά από εργατικές, λαϊκές οικογένειες και τη βιώνουν από πρώτο χέρι.

Με ανακοίνωσή του, το Τομεακό Συμβούλιο ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ καταγγέλλει τη λυσσαλέα όπως χαρακτηρίζει επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ και της νεολαίας του και καλεί τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μέσα από τις επιτροπές αγώνα στις σχολές, στα μαθήματα, στις εστίες, για να μπουν εμπόδια στο μαύρο μέλλον που τους ετοιμάζουν. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των κομμάτων τους μέχρι ο πλούτος αυτής της χώρας να περάσει στα χέρια του λαού!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ