ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέες φαρμακερές περικοπές

Αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα μιας σειράς ακόμα χρόνιων παθήσεων

Νέες περικοπές με καινούρια χαράτσια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων περιέχουν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για τον εφαρμοστικό νόμο σε υγεία-πρόνοια που ψήφισε πρόσφατα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Ετσι με μια απόφαση καθορίζονται οι παθήσεις για τις οποίες θα αναγράφονται φάρμακα μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής 10%. Σε αυτή την απόφαση δεν έχουν συμπεριληφθεί παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμία, βαριές ανοσοανεπάρκειες, χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, χρόνιες νευροπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια για τις οποίες ορίζεται αύξηση της «συμμετοχής» του ασφαλισμένου κατά ποσοστό 25%.

Επίσης με άλλη απόφαση χρεώνεται ένα ευρώ στο γιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή, το οποίο θα παρακρατείται απ' το μισθό του. Δηλαδή παρότι δεν έχει εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση -ή όπου έχει εφαρμοστεί καρκινοβατεί- έρχεται από πάνω και η απειλή προς το γιατρό. Ακόμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε προχτές στη Βουλή ότι ετοιμάζει σχέδιο για την πώληση χύμα χαπιών (!) ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Προάγγελος περαιτέρω συγχωνεύσεων

Προάγγελο περαιτέρω συγχωνεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί και η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου για την «εφαρμογή διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους σε εξωτερικούς ασθενείς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η διανομή θα γίνεται στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας «ξεκινώντας απ' τα νοσοκομεία 400 κλινών και άνω, πλέον των βασικών-κεντρικών νοσοκομείων κάθε νομού-αντιπεριφέρειας και των ειδικών νοσοκομείων (π.χ. ογκολογικά)». Στην εγκύκλιο επισυνάπτεται πίνακας μόνο 50 νοσοκομείων απ' τα 131 δημόσια νοσοκομεία.

Το στοιχείο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει παλιότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για τη λειτουργία 50 νοσοκομείων πρώτης γραμμής και των υπόλοιπων με συμπληρωτικές δραστηριότητες ή αλλαγές χρήσεων.

Με ...μυωπία ο ΕΟΦ

«Λάδι» βγάζει τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τις χτεσινές ανακοινώσεις του για τις ελλείψεις.

Με αφορμή τις προχτεσινές καταγγελίες των φαρμακοποιών ότι λείπουν 250 φάρμακα, κυρίως λόγω της άρνησης των πολυεθνικών να εφοδιάσουν την αγορά, γιατί δεν πληρώνονται τοις μετρητοίς, ο ΕΟΦ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Από τη διερεύνηση των αναφορών από τα φαρμακεία, αλλά και από τις επιθεωρήσεις που διενεργεί ο ΕΟΦ, προέκυψε ότι πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων που δεν οφείλονται σε προβλήματα εμπορικής φύσεως (πχ. πιστώσεις, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.) αφορούν μόνο 36 φάρμακα». Και απ' αυτά τα φάρμακα τα 24 «είτε έχουν ανακληθεί, είτε έχουν υποκατάστατα και ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς μπορούν σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους και το φαρμακοποιό τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους». Για τα «υπόλοιπα 12 φάρμακα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες, όπως έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, κάλυψη εξατομικευμένων περιπτώσεων μέσω Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και με κυρώσεις όπου χρειάζεται για την άμεση κάλυψη των ασθενών με τα αναγκαία αυτά φάρμακα». Τον ΕΟΦ διαψεύδει με χτεσινή του ανακοίνωση ο ίδιος ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας(ΣΦΕΕ) ενώ παραδέχεται ότι υπάρχουν παραγγελίες που δεν εκτελούνται διότι «κάθε φαρμακευτική επιχείρηση ακολουθεί τη δική της εμπορική και πιστωτική πολιτική». Ακόμα, ο ΣΦΕΕ διαμαρτύρεται για τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Απαίτησαν δυναμικά την επαναπρόσληψη της καθαρίστριας

Νέα συγκέντρωση και στάση εργασίας τη Δευτέρα

Από τη χτεσινή παρέμβαση στην εργοδότρια
Από τη χτεσινή παρέμβαση στην εργοδότρια
Με μια δυναμική παρέμβαση στην ιδιοκτήτρια της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού «ΑΡΙΑΔΝΗ ΗΛΙΑ ΕΠΕ» το σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), καθαρίστριες και εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαίτησαν χτες την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης μιας καθαρίστριας, η οποία έχει συνδικαλιστική δράση στο κλαδικό σωματείο της και είναι και μέλος του ΣΕΝΕ. Να θυμίσουμε πως η εργοδοσία του εργολαβικού συνεργείου, που έχει αναλάβει την καθαριότητα του «Ευαγγελισμού» -και άλλων νοσοκομείων- ζήτησε από τους εργαζόμενους να υποβάλλουν παραίτηση και να τους επαναπροσλάβει με νέα σύμβαση, οι όροι της οποίας είναι άγνωστοι.

Η απολυμένη, μαζί με άλλες συναδέλφους της, αντιτάχθηκαν σε αυτό και ετοιμάζονταν να καταγγείλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι η εργοδότρια τις βάζει με το ένα χέρι να υπογράψουν απόλυση και με το άλλο πρόσληψη με άγνωστους όρους. Ετσι ήρθε η απόλυση. Χθες η εργοδότρια εμφανίστηκε προκλητική λέγοντας στους συνδικαλιστές και στους εργαζόμενους ότι θα απολύει όποτε θέλει και όποιον θέλει, ενώ έχει ήδη απειλήσει πως όσες καθαρίστριες αρνηθούν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση θα τις απολύσει. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως η αναμέτρηση τώρα ξεκινάει και αμέσως μετά πήγαν στο διοικητή του νοσοκομείου απαιτώντας να παρέμβει για να ανακληθεί η απόλυση και να μη γίνουν άλλες, αλλά και για να ελέγξει τις υπηρεσίες που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία. Ο διοικητής για ακόμη μια φορά ισχυρίστηκε πως δεν περνάει τίποτα από το χέρι του, στάση που ουσιαστικά ισοδυναμεί με στήριξη της τρομοκρατικής δράσης του εργολάβου.

Τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» θα κάνει 2ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στο νοσοκομείο, στην οποία θα καλέσει και άλλα σωματεία να παραβρεθούν. Την Πέμπτη στις 9 π.μ. θα γίνει νέα συγκέντρωση μαζί με σωματεία, λαϊκές επιτροπές και μαζικούς φορείς της περιοχής.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Τη σύμβαση υπέγραψε κι άλλη εταιρεία

Απορρίφθηκε χτες από το δικαστήριο του Πειραιά η αίτηση της πολυεθνικής «ΖΗΜΕΝΣ» να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση και συγκεκριμένα την περιφρούρηση της απεργίας από τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κάνουν οι εργαζόμενοι εδώ και δύο εβδομάδες διεκδικώντας την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ν/Ζ για το 2012. Είχε προηγηθεί η αποφασιστικότητα με την οποία οι εργαζόμενοι της Ζώνης έδωσαν μαζικά το «παρών» τους στα δικαστήρια. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει μέχρι τώρα ο αγώνας των εργατών για την Σύμβαση καθώς ήδη η πλειοψηφία των εργολαβικών επιχειρήσεων την έχει υπογράψει. Να σημειωθεί ότι χτες υπέγραψε τη Σύμβαση και η ένατη από τις δέκα επιχειρήσεις που δουλεύουν στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Αυτή που έχει απομείνει είναι μόνο η εν λόγω πολυεθνική. Στο πλευρό της «ΖΗΜΕΝΣ» βρίσκεται και η ομάδα που αποτελεί τη διοίκηση της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά η οποία προχτές με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) απαιτεί τώρα, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας να μη θεωρούν ημερήσιες καταστάσεις με τα μεροκάματα που προβλέπει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση! Το επόμενο διάστημα αναμένεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μιλώντας στους εργαζόμενους αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος πρόεδρος του σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων τους κάλεσε σε κοινό αγώνα ενωμένα με τα ταξικά σωματεία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του «μαύρου» μετώπου που σήμερα καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και αύριο την ίδια μας τη ζωή.

Κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα (Θησέως 210 και Σπάρτης).

Την Τρίτη 13 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ (Θησέως 210 και Σπάρτης - Καλλιθέα) θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη για την πρόνοια, την ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή.

ΠΑΜΕ
Αύριο η αιμοδοσία

Αύριο, Κυριακή 11 Μάρτη, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β) θα γίνει η αιμοδοσία που οργανώνει το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Το αίμα μας το διαθέτουμε για τις ανάγκες της τάξης μας. Δημιουργούμε τράπεζα αίματος. Γνωρίζουμε τις ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Το αίμα της εργατικής τάξης το διαθέτουμε για τις ανάγκες των συναδέλφων μας όπου και όποτε απαιτείται, δεν το χαρίζουμε στην κερδοφορία του κεφαλαίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ