ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ
Σήμερα τα νέα αγωνιστικά ραντεβού σε όλη τη χώρα
  • Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου

«Γυναίκες ξεσηκωθείτε», σημειώνει το πανό στη χτεσινή κινητοποίηση, στη Λάρισα
«Γυναίκες ξεσηκωθείτε», σημειώνει το πανό στη χτεσινή κινητοποίηση, στη Λάρισα
Βήμα κλιμάκωσης της πάλης της οργάνωσης των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εξαθλίωση αποτελούν οι σημερινές κινητοποιήσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ και ΜΑΣ, τιμώντας την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση αποκτά ιδιαίτερη σημασία (και γι' αυτό πρέπει να ενταθεί) η δράση που ξεδιπλώνεται για την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών της λαϊκής οικογένειας. Με στόχο να αποκαλυφθεί ότι πηγή της γυναικείας ανισοτιμίας είναι η πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια, ενάντια στην οποία πρέπει να στραφούν οι λαϊκοί αγώνες. Αγώνες των οποίων η αποτελεσματικότητα και η δυναμική συνδέονται και με τη συμμετοχή των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό και απαιτείται στοχευμένη και συνεχή δράση ενάντια στους μηχανισμούς και την επιχείρηση με την οποία η πλουτοκρατία θέλει να τις εγκλωβίσει στο συμβιβασμό, στην αδράνεια, στην υποταγή.

Από τη Λάρισα ξεκίνησαν χτες το βράδυ τα αγωνιστικά συλλαλητήρια. Στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα του νομού που διοργάνωσε το συλλαλητήριο ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη μαχητική πορεία που ακολούθησε, γυναίκες του μόχθου και της δουλειάς, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι των σπουδών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε εκ μέρους της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δ. Τζιμούλης και κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λίτσα Ούντρια, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - μέλος ΟΓΕ. «Ο φετινός γιορτασμός της Μέρας της Γυναίκας - τόνισε - η Λίτσα Ούντρια - πρέπει ν' αποτελέσει σταθμό και νέα αφετηρία για την οργάνωση, ακόμα πιο μαζικά, των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα της ΟΓΕ, στις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και της νεολαίας. Και υπογράμμισε: «Σας καλούμε σε αντεπίθεση, έχουμε καθήκον στον εαυτό μας και στις νέες γενιές που ακολουθούν. Απαιτούμε και θα το καταφέρουμε τελικά με την οργανωμένη και ενωτική πάλη μας να ζήσουμε σε μια άλλη κοινωνία, που την εξουσία δεν θα την έχουν τα μονοπώλια και οι εκπρόσωποί τους, αλλά ο λαός, δηλαδή, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου η γυναίκα θα βρει, επιτέλους, τη θέση που δικαιούται και της αρμόζει και την πραγματική ισότητα.

Σήμερα τη «σκυτάλη» παίρνουν πόλεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 6.30 μ.μ στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Δράση για την οργάνωση των εργατριών

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των συνδικάτων σε τόπους δουλειάς, ώστε να δυναμώσει η κουβέντα μέσα στην εργατική τάξη για τη σημασία που έχει η πάλη ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία για εργάτριες και άνδρες, η ανάγκη να δυναμώσει η δράση για την οργάνωση των εργατριών.

Χτες, στο κατάστημα του «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ» στις Τζιτζιφιές, πραγματοποιήθηκε μαζική εξόρμηση με τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών της περιοχής. Εκεί, κρατώντας πανό «Ανυπακοή, απειθαρχία καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», κάλεσαν τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες του καταστήματος - στην πλειοψηφία τους άνθρωποι του μόχθου - να συμμετέχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο. Η διεύθυνση του καταστήματος, ακολουθώντας την πάγια πρακτική της, επιχείρησε να εμποδίσει την εξόρμηση, και στελέχη του καταστήματος έφτασαν στο σημείο ακόμη και να σκίσουν προκήρυξη την ώρα που τα στελέχη του συνδικάτου τη μοίραζαν στους εργαζόμενους.

Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν σε πολλούς ακόμα τόπους δουλειάς, ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για εκδηλώσεις από πολλά συνδικάτα. Ετσι:

  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής οργανώνει σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση των γυναικών και όλων των εργαζομένων του κλάδου, την Κυριακή 13 Μάρτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος ορ.).
  • Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα προβλήματα της ανάπηρης γυναίκας, της νέας κοπέλας, της ανάπηρης μητέρας και της μητέρας με ανάπηρο παιδί, την Τρίτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη 16 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), όπου καλούνται οι εργαζόμενες στις κατασκευές, καθώς και οι εργαζόμενες, άνεργες, νοικοκυρές, γυναίκες και κόρες των οικοδόμων.

«Γολγοθάς» η δημιουργία οικογένειας

Χαρακτηριστικά όσα ανέδειξε χτεσινή περιοδεία της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ σε δημόσια νοσοκομεία

Από το συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων στο Τζάνειο που πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και σύλλογοι της ΟΓΕ
Από το συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων στο Τζάνειο που πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και σύλλογοι της ΟΓΕ
Συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες περιοδεία στα νοσοκομεία «Ελενα» και «Αγία Ελένη». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά και με όσους τα επισκέφτηκαν γιατί χρειάστηκαν τις υπηρεσίες τους.

Η ΟΓΕ έχει αποφασίσει να αναδείξει το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας σε αιχμή της δράσης και των παρεμβάσεών της στα πλαίσια της 8ης Μάρτη. Η επιλογή του νοσοκομείου - μαιευτηρίου «Ελενα» δεν έγινε τυχαία καθώς δίνει τη δυνατότητα να συνδυαστούν δύο από τα κορυφαία αιτήματα του ριζοσπαστικού γυναικείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος: Το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και το αίτημα για κοινωνική αναγνώριση της μητρότητας.

Τόσο η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, όσο και η Γιώτα Μαλλή, μέλος της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο «Ελενα», κάλεσαν τις γυναίκες σε συντεταγμένη αντίδραση στον πόλεμο που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους, σε οργανωμένη πάλη με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, νεολαίας και γυναικών για να αλλάξει η τάξη στην εξουσία και να γίνει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι κοινωνική ιδιοκτησία.

Τη στιγμή που η εργατική - λαϊκή οικογένεια υποφέρει κάτω από το βάρος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση με πρόσχημα τα ελλείμματα και το χρέος, η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας προσθέτει ένα σημαντικό βάρος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που υποχρεώνονται να πληρώσουν 5 ευρώ «εισιτήριο» για την είσοδό τους στο νοσοκομείο, να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τις εξετάσεις και τα φάρμακά τους. Μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες βρίσκονται τα νέα ζευγάρια, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος που συνεπάγεται σήμερα η δημιουργία οικογένειας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για τις πρώτες μόνο εβδομάδες της κύησης απαιτείται το ποσό των 180 ευρώ. Η κύηση, ο τοκετός, η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελούν «φιλέτο» που έχει παραδοθεί στο κεφάλαιο, η μητρότητα και οι ανάγκες του νέου ζευγαριού και της λαϊκής οικογένειας έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση για τους ιδιώτες.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής πλήττουν σφοδρά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Στα εργαστήρια (αιματολογικά, βιοχημικά κλπ.) του «Ελενα» αρκετές είναι οι εργαζόμενες που απασχολούνται με 8μηνες συμβάσεις και με προγράμματα stage και σε λίγους μήνες θα βρεθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό που φτάνουν το 40% των οργανικών θέσεων. Ενώ η δουλειά τους εκθέτει την υγεία τους σε κινδύνους και ασθένειες, οι εργαζόμενες αυτές δε συγκαταλέγονται στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κομμάτια της λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως η καθαριότητα, έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και οι εργαζόμενες που απασχολεί ο εργολάβος αντιμετωπίζουν εκτός από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Οπως επισήμανε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, η 8η Μάρτη δεν είναι μια μέρα για να μετρούν οι γυναίκες πόσα δικαιώματα έχουν χάσει και πόσες από τις κατακτήσεις τους είναι πια παρελθόν, αλλά μια αφορμή για να οργανώσουν την απάντησή τους στην επίθεση που δέχονται σε κάθε πτυχή της ζωής τους, με επόμενο σταθμό τη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Στις 14 Μάρτη η εκδήλωση της ΟΓΕ

Η ΟΓΕ τιμώντας τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, στις 18.30, στο θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σύλλογοι Γυναικών, αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα στις γειτονιές μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη 10 Μάρτη:

-- Στις 7 π.μ., εξόρμηση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

-- Στον «Παπουτσάνη», πραγματοποιείται στάση εργασίας 12 το μεσημέρι μέχρι 2 μ.μ. και ταυτόχρονα, το Σωματείο Εργαζομένων διοργανώνει εκδήλωση για τη γυναίκα στο χώρο του εργοστασίου.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Πειραιά θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους Παιδικούς Σταθμούς του Ε' Διαμερίσματος.

  • Αύριο, Παρασκευή 11 Μάρτη:

-- Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας Νίκαιας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «Το νέο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία και οι επιπτώσεις στις γυναίκες».

  • Το Σάββατο 12 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση των Συλλόγων Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου - Πεύκης, Μελισσίων, Κηφισιάς με θέμα «8 Μάρτη Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας» στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού στο Μαρούσι (Βασ. Σοφίας 85).

-- Η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και προβολή ταινίας με θέμα τον αγώνα του γυναικείου κινήματος.

-- Οι Γυναικείοι Σύλλογοι Κερατσινίου και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τις 8 Μάρτη.

-- Στο δημαρχείο της Δραπετσώνας θα προβληθεί η ταινία «Η ζωή στους βράχους».

  • Την Κυριακή 13 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς διοργανώνουν, στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, εκδήλωση με θέμα «"Καλλικράτης": Γυναίκα και Υγεία», με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, στέλεχος της ΟΓΕ.

  • Τη Δευτέρα 14 Μάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση στο θεατράκι της οδού Χιλής (1ο Λύκειο Καλαμαριάς). Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γιώργου Τεμενεκίδη «Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα - Η πορεία προς την απελευθέρωση».

  • Την Τετάρτη 16 Μάρτη:

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα την Υγεία.

Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών Αργυρούπολης και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πραγματοποιούν στις 20 Μάρτη, στο Α' ΚΑΠΗ, εκδήλωση με θέμα τις κατακτήσεις των γυναικών στον 20ό αιώνα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή εκδήλωση

Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο δημαρχείο Περάματος, στην πλειοψηφία τους από γυναίκες της πόλης και του Πειραιά που βιώνουν σε όλους τους τομείς τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κάτια Κρόκου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ και μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία που έχουν συγκροτήσει ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ ώστε να αναπτυχθεί ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και ισοτιμίας. Μιας κοινωνίας όπου γυναίκες και άνδρες μαζί, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα, στα σωματεία, στο μαζικό κίνημα θα διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν για τις ανάγκες τις δικές τους και των παιδιών τους».

Κλείνοντας κάλεσε όλους τους συγκεντρωμένους, άνδρες και γυναίκες, να βαδίσουν όλοι μαζί στα σημερινά συλλαλητήρια.

Προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ, στην Αθήνα, στις 10 Μάρτη, θα πραγματοποιηθούν στις 6 μ.μ. και θα είναι οι εξής:

  • ΣΤΥΛΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ: Μαζικοί φορείς Νότιων και Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
  • ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ: Μαζικοί φορείς Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ: Σωματεία και εργαζόμενοι Δημόσιου Τομέα και μαζικοί φορείς Α' Αθήνας.
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Σωματεία ιδιωτικού τομέα, μαζικοί φορείς Βόρειων, Βορειοδυτικών, Δυτικών, Νοτιοδυτικών Συνοικιών, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ: Πειραιάς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ