ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψάχνουν εθελοντές στη βαρβαρότητα

Την ανάπτυξη ενός «κινήματος εθελοντών» που θα συμπληρώνει την επιδοτούμενη κοινωνική εργασία των ανέργων, τόνισε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ως προϋπόθεση για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή στην εποχή της βαρβαρότητας που ζούμε. Υπάρχουν, είπε, πολλοί συνάνθρωποι που κατανοούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις «δύσκολες ώρες» που περνά η χώρα και «παρά τα προβλήματα θέλουν να βελτιώσουν τη γειτονιά τους και να δουλέψουν εθελοντικά, για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Εμείς, οφείλουμε να τιμήσουμε τις προσπάθειες αυτές και να στηρίξουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, από τον καθαρισμό, π.χ., μιας παραλίας, το βάψιμο μιας υπόγειας διάβασης, την παροχή του συσσιτίου ή τα δάση μας, μέχρι κάθε είδους κοινωνική εργασία».

Για να βάφουν διαβάσεις και να φυτεύουν ζαρντινιέρες τους θέλει τους νέους η κυβέρνηση, ώστε να συνεχίζει ανενόχλητη το «έργο» των περικοπών, των αντεργατικών νόμων, των απαλλαγών και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, της έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Να σκέφτονται «στενά», μόνο το άμεσο, το πρόβλημα «έξω από την πόρτα τους», χωρίς να ψάχνουν τον υπαίτιο - για να τον ψηφίζουν -, χωρίς να συνδέουν τα «μικρά καθημερινά» με προβλήματα, όπως η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η ακρίβεια, η σύνταξη που θα έρθει «μετά θάνατον».

Ετσι, με όχημα την κοινωνική εργασία ορισμένων ανέργων που θα παίρνουν ένα χαρτζιλίκι, επιδιώκει να θέσει σε λειτουργία προγράμματα εθελοντικής εργασίας, «που αφορούν στον αθλητισμό, ή στο περιβάλλον, όπως το καθάρισμα των παραλιών, ή την αναδάσωση, τη δημιουργία πάρκων και προσβάσιμων χώρων στα δάση μας, μία σειρά πρωτοβουλιών για τον καλλωπισμό περιοχών στην Αττική και την Θεσσαλονίκη». «Ο εθελοντισμός και η απασχόληση είναι δύο διαφορετικά θέματα, αλλά ως προς το στόχο της κοινωνικής εργασίας, μπορούν να είναι αλληλοσυμπληρούμενα», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Εν ολίγοις, το κράτος θα μαζεύει χρήματα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οι επιχειρήσεις θα ληστεύουν τον ιδρώτα των εργαζομένων, τεράστιος πλούτος θα παράγεται και αυτοί που τον παράγουν θα δουλεύουν και εθελοντικά για ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται, και, μάλιστα, δωρεάν! Ο καλύτερος τρόπος να δώσουν τη συναίνεσή τους στον άγριο «λιθοβολισμό» των λαϊκών οικογενειών...


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ