ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Κλιμακώνουν αντιλαϊκά με πρόσχημα την κρίση

Αξιώσεις για περισσότερη «ευελφάλεια», πάγωμα μισθών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, «άνοιγμα επαγγελμάτων» κ.ά. Ανοιχτό και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ

Τη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής με βάση τις κατευθύνσεις που επιτάσσει η «Στρατηγική Λισαβόνας» συζητούν από χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ. Στην ατζέντα μπαίνουν η εφαρμογή των εθνικών «προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης» κάτω από το φόντο της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης και ακόμη η διαμόρφωση κοινής θέσης των κρατών - μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 20 ισχυρότερων κρατών (G20). Στα διάφορα σενάρια των μέτρων που επεξεργάζεται, μάλιστα, η κυβέρνηση, όλο και πιο συχνά ακούγεται και το ενδεχόμενο μαζικής φοροαφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και άλλων ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, χτες το βράδυ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Οπως είπε ο Γ. Παπαθανασίου, η αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων δεν είναι μέσα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τους οικονομικούς δείκτες και αν στο μέλλον κριθεί αναγκαία κάποια παρέμβαση, θα υπάρξει.

Αποκαλυπτικό, όμως, είναι και το κείμενο εργασίας στη βάση του οποίου γίνονται οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι η εφαρμογή πολιτικών της αποκαλούμενης ευελφάλειας, η ταχύτατη εφαρμογή και νέων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, νέες ελαφρύνσεις για την εργοδοσία και οι άλλες αντιλαϊκές κατευθύνσεις με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας για την πλουτοκρατία.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ζητούν την «άμεση εφαρμογή» των παρακάτω μέτρων:

  • Η κυβέρνηση «βασιζόμενη στην αρχή της ευελιξίας με ασφάλεια να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης», ακόμη να «μειώσει το έμμεσο εργασιακό κόστος στους χαμηλόμισθους, να ενισχύσει περισσότερο τις ενεργές πολιτικές στον τομέα της αγοράς εργασίας». Πρόκειται δηλαδή για νέες προκλητικές ενισχύσεις στους επιχειρηματίες με τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλων μέτρων «ευελφάλειας» που έρχονται να δυναμιτίσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με ιδιαίτερη «προτίμηση» στους νέους εργαζόμενους. Στην ίδια παράγραφο του κειμένου επισημαίνουν στην κυβέρνηση να «επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης», να «αυξήσει τη συμμετοχή στη διά βίου μάθηση».
  • Να παρθούν μέτρα για την «αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών». Πρόκειται για τη λεγόμενη «απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων» (όπως για παράδειγμα δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.) προκειμένου να ευνοηθεί η είσοδος ισχυρών επιχειρήσεων στους κλάδους αυτούς.
  • Να «προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος»... Ακόμη να «συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα και να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πρωτογενών δαπανών».
  • Ζητούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» με την «απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις».
Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ

Στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα διατυπωθεί και η επίσημη «γνώμη» για τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας (και της Ελλάδας) στη βάση των οποίων θα αξιώσουν την επιβολή και πρόσθετων «μόνιμου χαρακτήρα» αντιλαϊκών μέτρων. Για τα «περαιτέρω» θα αποφασίσουν σε επόμενο Συμβούλιο μέσα στο Μάρτη. Επισημαίνουν την κατάσταση «οικονομικής επιβράδυνσης και αβεβαιότητας» και την ανάγκη (τους) να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ΕΕ. Αναμένεται επίσης να εγκριθούν οι «προτεραιότητες και τα κοινά μηνύματα» της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής των 20 ισχυρότερων κρατών (G20). Κοινή συνισταμένη της πολιτικής τους είναι η «ανάγκη αποφυγής του προστατευτισμού, του συντονισμού των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο και της αναθεώρησης των μηχανισμών εποπτείας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ετοιμότητα» για αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
  • Τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαπιστώσει τα περιθώρια των ελιγμών
  • Είναι απαραίτητο και αναγκαίο να επικαιροποιούνται τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την ετοιμότητά της να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα επιδεικνύει διαρκώς η κυβέρνηση, αποφεύγοντας ωστόσο προς το παρόν να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Το βλέμμα του κυβερνητικού επιτελείου ήταν στραμμένο στις συνεδριάσεις του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, χτες το βράδυ, και του ΕΚΟΦΙΝ, σήμερα, προκειμένου να διαπιστώσει τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες πάνω στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει.

Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δε χρειάζονται επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ήδη οι «Βρυξέλλες» έχουν διαμηνύσει ότι αυτά δεν αρκούν και απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως η μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, για τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο, η αύξηση των έμμεσων φόρων, κ.ά.

Αν και δε σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη κάποιων από τα παραπάνω μέτρα, καθώς συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος ενόψει ευρωεκλογών και πιθανών πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, προκειμένου αφενός να προετοιμάζει το έδαφος αλλά και να καθησυχάζει τις «διεθνείς αγορές» και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας από τη μια ότι το «ολοκληρωμένο σχέδιο» που εφαρμόζει η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις «ανάγκες της οικονομίας» αλλά και ότι δε θα διστάσει να πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί προσαρμοζόμενη στα «δεδομένα» που δημιουργεί η κρίση. «Εγκαίρως πήραμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται - κατά την κρίση μας φυσικά, διότι σε εμάς έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τη διακυβέρνηση της χώρας - που είναι απαραίτητες, αναγκαίες και συνεχώς επικαιροποιούνται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι «το σχέδιο αυτό - που είναι ολοκληρωμένο και αγγίζει όλες τις πτυχές των προβλημάτων, με την ένταση που επιβάλλεται από την ένταση που έχει κάθε πρόβλημα και κάθε πτυχή του προβλήματος - ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας, στις ανάγκες της κοινωνίας, στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών». Ταυτόχρονα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αύξηση του ΦΠΑ με το σκεπτικό ότι «δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο»! Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο εκπρόσωπος είπε «δεν έχω να πω κάτι επ' αυτού. Συνεχώς, γίνεται συζήτηση για νέες πρωτοβουλίες, για νέα μέτρα»...

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει το προφίλ του ικανού διαχειριστή της κρίσης το Μέγαρο Μαξίμου πρόβαλε ως «εθνική επιτυχία» το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», από την οποία μάλιστα επιδιώκει να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη. Εμφανίζοντας την επιθυμία του ως πραγματικότητα ο Κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης «συναντά όλο και μεγαλύτερη αποδοχή», ενώ ως βασικό μήνυμα από την υπόθεση της ΟΑ ανέδειξε το ότι «πρέπει πάντα να αγνοούμε το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος και να προχωρούμε μέχρι το τέλος...». Γενικότερα τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα έχει πολιτικά οφέλη αν κινηθεί με σοβαρότητα και έχει αποτελέσματα στη διαχείριση της κρίσης, εννοείται αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επιβολής αντιλαϊκών μέτρων. «Είμαι βέβαιος ότι αν εργαστούμε σωστά το επόμενο διάστημα θα επιβεβαιωθεί στις ευρωεκλογές και θα ανανεωθεί όποτε γίνουν οι εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Ευρ. Στυλιανίδης (στον «Αλφα 9,89»), εκτιμώντας ότι «αν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες το επόμενο διάστημα, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο», να βγει δηλαδή η ΝΔ πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καλλιεργούν το κλίμα για την «αναγκαιότητα» λήψης νέων μέτρων. «Και αν ακόμη η ΕΕ δε μας υπεδείκνυε κάποια πράγματα, θα έπρεπε μόνοι μας, θα έπρεπε για το καλό της εθνικής μας οικονομίας και κατ' επέκταση της ελληνικής κοινωνίας, κάποια πράγματα να κάνουμε», είπε ο Β. Μαγγίνας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να αποτυπώσει την πλήρη πραγματικότητα προς τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι θα είμαστε όλοι μαζί που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θα χτυπήσουν αλύπητα τους εργαζόμενους

Μετά τη συνάντησή της με την αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, αναφερόμενη στις αποφάσεις της ΕΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Αυτό, που μόνο έχουμε να δούμε, είναι τους καυγάδες που κάνουν μεταξύ τους οι κυβερνήσεις για το ποια θα βγει πιο ωφελημένη από την κρίση. Ομως, και οι κυβερνήσεις που θα βγουν ωφελημένες και αυτές που θα χάσουν, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τους εργαζόμενους θα τους χτυπήσουν αλύπητα».

ΚΚΕ
Καμιά συναίνεση, όχι στον «ευρωμονόδρομο», αντεπίθεση

Σε δήλωσή του, αναφορικά με τα περί συναίνεσης, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Οπως η πλουτοκρατία φροντίζει για το ταξικό της συμφέρον, έτσι και οι εργαζόμενοι πρέπει να φροντίσουν για το δικό τους: Αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Καμιά συναίνεση, όχι στον "ευρωμονόδρομο", αντεπίθεση»!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ