ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αποτιμούν τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Συνέντευξη με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

-- Στις αρχές της βδομάδας ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Πώς αποτιμάτε τις κινητοποιήσεις αυτές και πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

-- Η δράση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αγροτιά, εκδηλώνεται σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με τις μορφές πάλης που επιλέγουμε κάθε φορά, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας και προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, για να εμποδίσουμε την υλοποίηση μέτρων σε βάρος μας, παλεύοντας για την επιβίωσή μας.

Η πάλη μας αυτή, τα αποτελέσματά της, η ανάδειξη των αιτιών που συντηρούν και οξύνουν παραπέρα τα προβλήματά μας, η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, της σημερινής και των προηγούμενων, διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, πέρα απ' αυτόν της οργανωμένης απάντησης στην αντιλαϊκή πολιτική που μας ξεκληρίζει, ακριβώς επειδή εξυπηρετεί μια χούφτα αγροτοκαπιταλιστές και μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Η δράση δεκάδων Αγροτικών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, με συλλογικές αποφάσεις στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, εκφράστηκε φέτος με πολύμορφες τοπικές και περιφερειακές κινητοποιήσεις και πανελλαδικά με τα μπλόκα που στήθηκαν σε κομβικά σημεία, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο. Επίσης, με τη μαζική συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, στις 3 Φλεβάρη, με αφορμή την «Agrotica».

Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Φλεβάρη
Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Φλεβάρη
Αποτιμάμε θετικά όλη αυτήν τη δράση, που έφερε στο προσκήνιο το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, απάντησε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής, αποδοχής και ενσωμάτωσης στην πολιτική που συνδιαμορφώνει στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ.

Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ο αναντικατάστατος ρόλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην οργάνωση και στο συντονισμό του αγώνα, με ενιαίο πλαίσιο, που εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και πρόγραμμα δράσης που αποφασίζεται συλλογικά από τα όργανα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, τις συνελεύσεις των μπλόκων, των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι μια μεγάλη κατάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών και ως τέτοια καταξιώνεται στις συνειδήσεις ολοένα και περισσότερων.

Οι αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα, στο συλλαλητήριο και στις άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν τοπικά τις τελευταίες μέρες, ξέρουν πως κανένας αγώνας δεν είναι «μια κι έξω». Γι' αυτό ως Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους, συζητάμε ήδη τα επόμενα βήματα του αγώνα, ξεχωρίζοντας τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων, στις 21 Φλεβάρη. Και, βέβαια, τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 11 Μάρτη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά

-- Την περασμένη Δευτέρα, αντιπροσωπεία σας συνάντησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης;

-- Η κυβέρνηση και ο υπουργός αρνήθηκαν την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, μείωση του κόστους παραγωγής, σύνδεση των επιδοτήσεων/ενισχύσεων με την παραγωγή και κατάργηση των περικοπών, ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες κ.ά.

Αλλωστε, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα μπλόκα, η κυβέρνηση έλεγε ψέματα και αξιοποίησε όλα τα μέσα, για τη συκοφάντηση του αγώνα μας. Για παράδειγμα, διέδιδε ότι «οι αγρότες ζήτησαν κάτω από τραπέζι κρατικές επιδοτήσεις», πως «το υπουργείο έδωσε πάνω από 3 δισ. ευρώ στους αγρότες και κτηνοτρόφους», ότι «το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε». Στόχος τους ήταν να φέρουν τους εργαζόμενους σε αντιπαράθεση με τον αγώνα και τα αιτήματά μας. Δεν τα κατάφεραν, επειδή η πολιτική τους συνολικά πλήττει όλα τα λαϊκά στρώματα.

Στην πρόσφατη συνάντηση, κάτω από την πίεση του αγώνα μας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε ορισμένες υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους διεκδικήσεων, όπως το ακατάσχετο όριο στα 15.000 ευρώ το χρόνο κ.λπ. Είμαστε όμως πολύ επιφυλακτικοί για την υλοποίηση ακόμα και αυτών των υποσχέσεων, επειδή ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη μέχρι κεραίας στην πολιτική της ΚΑΠ και των μνημονίων. Υπηρετεί τους καπιταλιστές αγρότες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους. Αυτή η πολιτική είναι που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνει εγγυημένη τιμή στα φωτοβολταϊκά και στα αιολικά πάρκα, η οποία μετακυλίεται ως χαράτσι στο λαό, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δίνει εγγυημένα εκατομμύρια ευρώ με τα διόδια στους κατασκευαστικούς ομίλους, αρνείται όμως κάθε συζήτηση για εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα. Δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και σε μεγαλοξενοδόχους, αλλά όχι στους αγρότες, που το πληρώνουν 1,30/λίτρο.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρόλαβε να ψηφίσει το αφορολόγητο, μετά από τον σκληρό αγώνα των 40 ημερών στα μπλόκα το 2016 και λίγους μήνες αργότερα ψήφισε τη μείωσή του, πριν ακόμη εφαρμοστεί! Ανάλογα και για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Την κατάργηση του φόρου στο κρασί την έχουν υποσχεθεί 3-4 φορές μέχρι τώρα - ακόμη και ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα - αλλά καμιά εγγύηση δεν υπάρχει ότι θα την υλοποιήσουν.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ο αγώνας μας είναι μακρύς και δύσκολος. Η μαζικότητα και η ικανότητά μας ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, να οργανώνουμε τον αγώνα, να επιλέγουμε τις αποτελεσματικότερες μορφές πάλης, διεκδικώντας λύσεις προς όφελός μας, είναι βασικοί παράγοντες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για ένα μέλλον και μια ζωή που μας αξίζει.

Δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση

-- Στη διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, για άλλη μια φορά, ακούστηκαν και ορισμένες άλλες απόψεις σχετικά με το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό τους. Τι διαφορετικό εξέφραζαν;

-- Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Απέναντί μας έχουμε: Την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ και συμφωνούν στα αντιλαϊκά μέτρα που μας πλήττουν. Την ΚΑΠ της ΕΕ, που είναι το εργαλείο συγκέντρωσης γης, παραγωγής και εμπορίας σε λιγότερα χέρια. Τους εμποροβιομήχανους, που αγοράζουν πάμφθηνα τη σοδειά μας και πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και τα εφόδια, όπως και τα προϊόντα μας 5-10 φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση. Τους τραπεζίτες, που κερδοφορούν με επιτόκια και τα πανωτόκια, απειλούν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που θα γενικευτούν το επόμενο διάστημα. Τους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, που θέλουν να αρπάξουν τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί.

Εμείς εκφράζουμε τη γραμμή της αντίθεσης με όλους αυτούς. Είναι η γραμμή που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα, τις αγωνίες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Που παλεύει για τη συμπόρευση της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, επειδή έχουμε κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τα κόμματα και την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία τους.

Από την άλλη, υπάρχει και δρα μέσα στο κίνημα η γραμμή που με τα αιτήματα και την πρακτική της αντικειμενικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών αγροτών. Αυτήν τη γραμμή εκφράζουν και εκπροσωπούν διάφορες «επιτροπές» που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τις παραμονές των μπλόκων, προσπαθώντας να ξεστρατίσουν τον αγώνα μας, ενώ παραμένουν «μουγκές» όλο το προηγούμενο και το επόμενο διάστημα. «Επιτροπές» που απαρτίζονται από μεγαλοαγρότες και από άλλους, που θέλουν να γίνουν μεγαλοαγρότες.

Ετσι και φέτος, εμφανίστηκαν σε κάποιες συσκέψεις, στοχοποιώντας την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. «Κρύφτηκαν» σε διάφορες συσκέψεις, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αγροτών, την καλλιέργεια αυταπατών, αναμονής και απογοήτευσης. Ταυτόχρονα, έδρασαν υπονομευτικά, αφού, για παράδειγμα, αποφάσισαν συλλαλητήριο στην «Agrotika» την 1η Φλεβάρη, ενώ ήταν γνωστό ότι θα γινόταν εκεί συλλαλητήριο από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 3 Φλεβάρη.

Στόχος τους ήταν και είναι να προβάλουν αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών και ταυτόχρονα να συκοφαντήσουν και να εμποδίσουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, τη μαζικότητα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Γι' αυτό επιτίθενται με μανία στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Με τη στήριξη «παραγόντων» της κυβέρνησης, της ΝΔ και άλλων κομμάτων, χρησιμοποιούν ψευτιές, συκοφαντίες και βρώμικες επιθέσεις εναντίον μας, αξιοποιώντας όλα τα μέσα.

Επαναλαμβάνουν συνεχώς τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων με τα μπλόκα», μιλούν για «κόκκινα τρακτέρ», που «καπελώνουν» τάχα αιτήματα και στόχους πάλης, εξαπολύουν αισχρές συκοφαντίες για «ξεπούλημα του αγώνα». Κι όταν αυτά δεν πετυχαίνουν το στόχο, μας κάνουν και μια «επίθεση φιλίας», για να κοροϊδεύουν μετά τους αγρότες ότι είμαστε εμείς που δεν θέλουμε την ενότητα. Η δράση τους είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια...

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, παρά τις δυσκολίες, ριζώνει, δυναμώνει ολοένα και περισσότερο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, συγκροτήθηκαν 5 Ομοσπονδίες και πάνω από 50 Αγροτικοί Σύλλογοι σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ομως, έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και πολλά ακόμα να κάνουμε για να πετύχουμε τη ζωντανή και σταθερή λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν και να οργανώνουν την πάλη των αγροτών, τη συγκρότηση πολύ περισσότερων, τη μόνιμη και σταθερή παρέμβαση στα χωριά. Χρειάζεται επομένως οργάνωση, υπομονή και επιμονή.

Αγώνας με προοπτική

-- Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αναφέρεται στην ανάγκη μιας διαφορετικής προοπτικής για την αγροτική παράγωγη. Πώς την εννοείτε;

-- Η χώρα μας έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Υπάρχουν ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της παραγωγής, επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία από τους αγρότες. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε με επάρκεια την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα, αλλά και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Για να γίνει, όμως, αυτό, χρειάζεται να φύγουν από τη μέση οι παράγοντες που εμποδίζουν να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Απαιτείται μια διαφορετική οργάνωση, στην οποία η παράγωγη δεν θα είναι ατομική υπόθεση και αγωνία του κάθε αγροτοπαραγωγού, άλλα υπόθεση κοινωνική και ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ