ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
«Καβγαδάκια»...

Την ώρα που εντείνεται η αντεργατική επίθεση για τη διασφάλιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ στήνουν «καβγά» για... το πώς αυτή η επίθεση θα αποδώσει καλύτερα. Χαρακτηριστικά, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε πρόσφατη δημοσίευσή του με τίτλο «Κόστος εργασίας και περιθώρια κέρδους στα χρόνια των μνημονίων», γκρινιάζει για... «την αποτυχία της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης», επειδή μαζί με τους μισθούς δεν μειώθηκαν και οι τιμές, ενώ αναφέρει ότι «το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα κερδοφορίας και όχι κόστους εργασίας». Σε χτεσινή του απάντηση ο ΣΕΒ (για την υποστήριξη της οποίας μάλιστα ανακατεύει και διάφορες αστικές εξυπνάδες για τον Στάλιν) υπογραμμίζει ότι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκτηση της «διεθνούς ανταγωνιστικότητας» του εγχώριου κεφαλαίου ήταν το χτύπημα των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων, κάνοντας λόγο για «τεράστια αύξηση των αμοιβών της εργασίας» στη δεκαετία 2000 - 2010 και για «στρεβλό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων»! Καλεί, μάλιστα, το συνδικαλιστικό κίνημα να νοιάζεται «για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του παραγωγικού και ανταγωνιστικού τομέα της οικονομίας»...

... και «εθνικά σχέδια»

Η εξόφθαλμη προσπάθεια του κεφαλαίου και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να στρατεύσουν τους εργαζόμενους πίσω από την «ανταγωνιστικότητα» και τους άλλους στόχους των μονοπωλίων, δεν αφορά βέβαια στο παρελθόν, αλλά στην επόμενη φάση της επίθεσης. Εχει σημασία να μην περάσει απαρατήρητη, ειδικά σήμερα που πάνε να «ξαναφρεσκάρουν» τους χρεοκοπημένους «κοινωνικούς διαλόγους». Η δήθεν «ευαίσθητη» για τους μισθούς ΓΣΕΕ απέρριψε με μένος την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανελλαδική, πανεργατική απεργία τον Μάρτη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ καλεί σε «πανεθνική μέρα δράσης», σε «συμμαχία» με «όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», με «αιτήματα που οριζόντια αφορούν όλους». Ο ΣΕΒ, αντίστοιχα, καλεί σε «συζήτηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» για την «εποχή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής». Η δε ΟΚΕ οργανώνει την ερχόμενη Τετάρτη την παρουσίαση «κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο».... Το «εθνικό σχέδιο», για το οποίο προετοιμάζουν έδαφος, η ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, πρέπει να απαντηθούν από τους εργαζόμενους με το δικό τους σχέδιο, με άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, η ικανοποίηση των οποίων είναι ασυμβίβαστη με τους στόχους και τα σχέδια του κεφαλαίου.

Τσαρλατανισμός

Πήρε ή όχι μίζες; Εκανε ή δεν έκανε ανακαίνιση στο σπίτι του ο Αδ. Γεωργιάδης; Πότε εμφανίστηκε η υγρασία στον τοίχο του, πριν από το 2008 ή μετά; Τι χρώμα είχαν (ή δεν είχαν;) οι βαλίτσες που έφταναν (ή δεν έφταναν;) στο Μαξίμου; Πόσα χαρτονομίσματα χωρούσαν; Ερωτήματα που πέφτουν σαν βροχή αυτές τις μέρες και αποτελούν τη θεαματική γαρνιτούρα της ειδησεογραφίας γύρω από την υπόθεση «Novartis». Και είμαστε ακόμα στην αρχή, μιλώντας για μια υπόθεση με μεγάλη ουρά, που όπως φαίνεται θα μας απασχολήσει για καιρό... Παρόμοια ήταν, όμως, η γαρνιτούρα γύρω και από το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό των Σκοπίων την περασμένη Κυριακή: Τι λένε οι «ειδικοί» για τον όγκο των συγκεντρωμένων; Γιατί σβήστηκε η ώρα από το βίντεο της αστυνομίας; Ενα πραγματικό ξεσάλωμα που τροφοδοτεί τη λασπομαχία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ενας τσαρλατανισμός, που στόχο έχει να συντηρείται μια αντιπαράθεση ξένη προς τα προβλήματα των εργαζομένων, για να κρύβεται η ουσία των εξελίξεων, να θεωρείται ως απαραβίαστη αρχή ότι το φάρμακο και γενικά οι ανάγκες των εργαζομένων είναι εμπορεύματα και ως αιώνιο δόγμα η συμμετοχή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς...

Λαδόκολλα

Ολα αυτά με την «κάθαρση» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την υπόθεση «Novartis», που έβγαζε χρήμα από τη διαπλοκή με το κράτος, μας έφεραν στο μυαλό τα τελευταία στοιχεία της ICAP για την κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2016. Σύμφωνα με αυτά, η εικόνα στην αγορά άλλαξε το 2015 και βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο το 2016. Συγκεκριμένα, από τα ομαδοποιημένα αποτελέσματα ενός μεγάλου δείγματος 10.696 ελληνικών επιχειρήσεων (όσες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι 22/12/2017, εκτός τραπεζών - ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2016 οι εταιρείες κατάφεραν να πετύχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις στην κερδοφορία τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά από μια πενταετία συνεχούς καταγραφής ζημιών. Παρόλο, λοιπόν, που ο κύκλος εργασιών το 2016 σημείωσε μικρή αύξηση κατά 3%, τα λειτουργικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 46%! Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για τις επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους επί ΣΥΡΙΖΑ, που χτυπάει τη διαφθορά και τη ρεμούλα, για να είναι απαλλαγμένα τα κέρδη τους από τη ρετσινιά του «κρατικοδίαιτου», σερβιρισμένα στη λαδόκολλα της «δίκαιης ανάπτυξης».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Φλεβάρη

1755 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1837 Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

1890 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Μπορίς Πάστερνακ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1958).

1898 Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

1910 Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών, που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

1925 Η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου αποφασίζει να απαγορεύσει με ειδικό νόμο την κομμουνιστική προπαγάνδα.

1947 Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στη Στρατονίκη του Κιλκίς.

1964 Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ.

1975 Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.

Κυριακή 11 Φλεβάρη

1650 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην Ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1847 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον.

1934 Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα και τις Σέρρες όπου εκλέγονται οι πρώτοι κομμουνιστές δήμαρχοι (οι Δημήτρης Παρτσαλίδης και Διονύσης Μενύχτας, αντίστοιχα).

1948 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν.

1949 Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάληψη της Φλώρινας (11-13/2/1949), που έχει καταγραφεί ως η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένες περιοχές.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942 - 1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

1959 Υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που, μαζί με τη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ του (27/2/1959) κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

1975 Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, καθώς εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών της χώρας.

1979 Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του σάχη (μονάρχης του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ