ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο επίκεντρο οι σχέσεις με ασιατικές δυνάμεις

Ενώ συνεχίζονται οι κόντρες του νέου Προέδρου με μέρος του δικαστικού σώματος και μελών του Κογκρέσου....

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» δείχνει να ακολουθεί ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις με την πολλαπλώς ανταγωνιστική Κίνα. Χτες, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για την κινέζικη πρωτοχρονιά, τονίζοντας ότι αναμένει να συνεργαστεί μαζί του «προκειμένου ν' αναπτυχθεί μία «εποικοδομητική σχέση συνεργασίας» που θα εξυπηρετεί και τις δύο χώρες.

Είναι πάντως ενδεικτικό το γεγονός πως ο Τραμπ επέλεξε την οδό της επιστολής, αποφεύγοντας από τις 8 Νοέμβρη και έπειτα την άμεση, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του. Η κίνηση Τραμπ δεν έμεινε απαρατήρητη από το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, επιβεβαίωσε την επιστολή Τραμπ, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο «δίνει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της σχέσης με τις ΗΠΑ» και ότι «είναι έτοιμο να εργαστεί με την αμερικανική πλευρά για να επεκτείνει τη συνεργασία και να διαχειριστεί τις όποιες διαφορές με γνώμονα τις αρχές της μη σύγκρουσης και μη αντιπαράθεσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας».

Ο Λου πρόσθεσε ότι Κίνα και ΗΠΑ έχουν αμφότερες «την ευθύνη να προστατεύσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να προωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία». «Η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή για την Κίνα και τις ΗΠΑ», κατέληξε.

Σήμερα η συνάντηση Τραμπ - Αμπε

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις και τις γνωστές απειλές του Προέδρου Τραμπ για μεγάλους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά αλλά φτιάχνονται σε άλλες χώρες, πραγματοποιείται σήμερα στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίντζο Αμπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπε θα προτείνει τη διεξαγωγή νέων διμερών συνομιλιών για θέματα που σχετίζονται με το εμπόριο, μακροοικονομικά ζητήματα, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ασφάλεια. Αναμένεται επίσης να προσπαθήσει να δελεάσει τον Πρόεδρο Τραμπ με υποσχέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από ιαπωνικά μονοπώλια, και τον εκσυγχρονισμό των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να ανοίξουν οι μπίζνες για αμερικανικά μονοπώλια της αμυντικής βιομηχανίας. Θα επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας για τον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, υποστηρίζοντας (όπως δήλωσε χτες ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα) πως «επιδεινώνεται συνεχώς» και ως εκ τούτου «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η στέρεη βάση της συμμαχίας ΗΠΑ - Ιαπωνίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς».

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που έχουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ. Πέρυσι έφτασε τα 68,9 δισ. δολάρια.

Αργότερα χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με πλήθος θεμάτων στην ατζέντα και το ζήτημα της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ και ΗΠΑ, που οι τελευταίες θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν ή έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί και να αποχωρήσουν. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, ωστόσο, δεν είχαν δοθεί πληροφορίες για τις συζητήσεις.

Η ορκωμοσία του Σέσιονς

«Οι επικίνδυνοι καιροί που ζούμε απαιτούν έναν αποφασισμένο υπουργό Δικαιοσύνης, σαν τον Τζεφ Σέσιονς», δήλωσε χτες ο Τραμπ, απορρίπτοντας τις διαμαρτυρίες Δημοκρατικών Γερουσιαστών και ακτιβιστών για τις διασυνδέσεις του νέου υπουργού με ακροδεξιές οργανώσεις...

Μετά την ορκωμοσία του, που έγινε εφικτή μετά από μέρες θυελλωδών συζητήσεων στη Γερουσία, ο Σέσιονς δήλωσε πως η αύξηση της εγκληματικότητας είναι «μια επικίνδυνη, διαρκής τάση στη χώρα» και πως ο ίδιος πρόκειται να βάλει τέλος «στην ανομία της παράνομης μετανάστευσης».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τρία νέα διατάγματα, το ένα εκ των οποίων υποτίθεται πως βάζει στο στόχαστρο τα καρτέλ των ναρκωτικών, ενώ ένα δεύτερο επικεντρώνεται στα εγκλήματα εναντίον αστυνομικών. Για τους Αφροαμερικανούς - θύματα αστυνομικής, ρατσιστικής βίας, ούτε κουβέντα...

Ο νέος Πρόεδρος «περιέλαβε» ακολούθως τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν, με αφορμή τις επικρίσεις για την πρόσφατη επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Υεμένη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πεζοναύτη των ειδικών δυνάμεων, αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιών) και την καταστροφή αεροσκάφους αξίας 75 εκατ. δολαρίων. Ο Μακέιν είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «πλήρη αποτυχία» και ο Τραμπ αντέτεινε πως ο Μακέιν «δεν θα έπρεπε να μιλά στα ΜΜΕ για την επιτυχία ή την αποτυχία της αποστολής, γιατί έτσι το μόνο που κάνει είναι να ενθαρρύνει τον εχθρό...».

Οσον αφορά το «σίριαλ» σχέσεων έντασης του Προέδρου με μέρος του δικαστικού σώματος, είχαμε χτες νέο «επεισόδιο». Ο Τραμπ αμφισβήτησε τις δηλώσεις του δικαστή Νιλ Γκόρσατς, τον οποίο διόρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο, και ο οποίος φέρεται πως είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία τα απαξιωτικά σχόλια του Προέδρου για συναδέλφους του σαν «απογοητευτικά» και «αποκαρδιωτικά» . Ο Τραμπ είπε πως τα σχόλια του Γκόρσατς «παρερμηνεύτηκαν»...

Συναντήσεις με προέδρους αεροπορικών εταιρειών

Ανάμεσα στις πολλές συναντήσεις που είχε χτες ο Πρόεδρος Τραμπ, ξεχώρισε εκείνη με τα στελέχη μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των αμερικανικών αεροδρομίων, την αναβάθμιση των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών που εφαρμόζονται με ξένες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, «American Airlines Group Inc», «United Continental Holdings Inc» και «Delta Air Lines» ασκούν πιέσεις ώστε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τις συμφωνίες για τους «Ανοιχτούς Ουρανούς», στις οποίες συμμετέχουν τρεις ανταγωνιστικές εταιρείες από τη Μέση Ανατολή («Qatar», «Etihad» και «Emirates»).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην 805μελή Βουλή των Λόρδων μεταφέρονται πλέον οι ενδοαστικές κόντρες μπροστά στην πιθανή εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς προωθήθηκε εκεί το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας (Brexit), έπειτα από την προχτεσινοβραδινή ψήφισή του με 494 ψήφους υπέρ και 122 κατά στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η έναρξη συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στις 20 του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο, μπροστά στο ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Λόρδων (όπου το συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν έχει πλειοψηφία), κυβερνητικοί παράγοντες φρόντισαν να εκτοξεύσουν απειλές για πιθανή κατάργηση του θεσμού, που λειτουργεί από τον 14ο αιώνα, με το επιχείρημα πως θα προκαλέσει γενική λαϊκή κατακραυγή αν δεν κάνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιούνη.

Η βρετανική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το νομοσχέδιο μπορεί να έχει ψηφιστεί έως τις 7 Μάρτη, ώστε να ενεργοποιήσει επίσημα το άρθρο 50 πριν τις 31/3/17.

Πάντως στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις ακόμη και μεταξύ βουλευτών του ίδιου κόμματος, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Εργατικού Κλάιβ Λιούις, που διαφοροποιήθηκε από την κατεύθυνση του κόμματος για υπερψήφιση, λέγοντας ότι δεν θα ήταν καλά με την συνείδησή του αν ψήφιζε κάτι που θα μπορούσε «να βλάψει την πόλη» που εκπροσωπεί. Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του κατανόησε τις δυσκολίες αρκετών βουλευτών του κόμματός του να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για το Brexit, αλλά υπογράμμισε ότι το απαιτεί επειδή το κόμμα δεν προτίθεται να «μπλοκάρει» τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Ο ίδιος, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, προειδοποίησε την πρωθυπουργό Μέι πως «δεν έχει λευκή επιταγή» για να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η συνάντηση Μέι - Τζεντιλόνι

Τα παζάρια για το Brexit απασχόλησαν τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών Βρετανίας, Τ. Μέι, και Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα του δεν επιθυμούσε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ θέλουν «την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση για το Brexit και όχι μία καταστροφική προσέγγιση στις συνομιλίες», ότι Βρετανία και Ιταλία συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικά διμερείς συνόδους κορυφής και τέλος πως συνεργάζονται και στο ζήτημα της μετανάστευσης. Η Μέι, αναφερόμενη στο τελευταίο, υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταματήσουν οι ροές μεταναστών από τη Μεσόγειο. Ερωτηθείσα σχετικά, χαρακτήρισε «λάθος» το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται προσωρινά η είσοδος στις ΗΠΑ υπηκόων επτά Μουσουλμανικών χωρών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει παρόμοια πολιτική.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εκρηξη σημειώθηκε χτες το πρωί στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της EDF, στην περιοχή Φλαμανβίλ της βορειοδυτικής Γαλλίας. Η έκρηξη έγινε «εκτός της πυρηνικής ζώνης» της μονάδας, και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας. Ωστόσο, πέντε εργαζόμενοι υπέστησαν ελαφρά δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις. Πριν από την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ ένας από τους αντιδραστήρες τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας.

TEXEΡΑΝΗ.-- Εκρηξη φυσικού αερίου σε ερευνητικό ίδρυμα γεωπονικής κοντά στη νότια ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς (1.200 χλμ. νότια της Τεχεράνης) προκάλεσε χτες τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννιά. Νωρίτερα, ιρανικές δικαστικές αρχές ακύρωσαν τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε έξι νεαρούς, που είχαν καταδικαστεί για έναν φόνο που είχαν διαπράξει όταν ήταν ανήλικοι.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, των Ινδιάνων Σιου και περιβαλλοντικών οργανώσεων, η εταιρεία κατασκευής του μεγάλου αγωγού πετρελαίου Βόρεια Ντακότα - Ιλινόις, Energy Transfer Partners, ανακοίνωσε χτες πως ξεκίνησε την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του αγωγού (κόστους 3,8 δισ. δολαρίων), που θα περάσει κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, προβλέποντας ολοκλήρωση των γεωτρήσεων για τη διέλευση του αγωγού σε ένα δίμηνο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας μπλόκαρε χτες τα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του προσφυγικού καταυλισμού Νταντάαμπ, που είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως και φιλοξενεί εδώ και χρόνια πάνω από 260.000 Σομαλούς πρόσφυγες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ