ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
Να «κλειδώσει» το πλεονέκτημα

Με στόχο να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, ή και να ανέβει, αν ηττηθεί η ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα στο ΣΕΦ την Ζαλγκίρις Κάουνας (21.00 Νovasports 2) για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Προερχόμενοι από τη σπουδαίας σημασίας νίκη στο Καζάν επί της Ούνιξ, οι «ερυθρόλευκοι», που παραμένουν στη δεύτερη θέση, επιδιώκουν μια ακόμα εντός έδρας επιτυχία, που θα τους δώσει το δικαίωμα να «κλειδώσουν» την παρουσία τους στην πρώτη τετράδα που δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Απέναντί τους θα βρεθεί η λιθουανική ομάδα, η οποία προέρχεται από σημαντική νίκη κόντρα στη Μπαρτσελόνα και θέλει να διατηρήσει ζωντανές τις όποιες ελπίδες έχει για πρόκριση στην επόμενη φάση. Στα συν για την ελληνική ομάδα ενόψει της αναμέτρησης συγκαταλέγεται η επιστροφή του Σπανούλη στη δράση, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Αντίθετα, απόντες συνεχίζουν να είναι οι Παπαπέτρου και Γιανγκ.

Μιλώντας για το παιχνίδι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, το χαρακτήρισε σημαντικό για την ομάδα του, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να παρουσιαστεί έτοιμη για αυτό. Αναφερόμενος στη Ζαλγκίρις, ο Ελληνας τεχνικός εστίασε στο νικηφόρο σερί της των τριών συνεχόμενων νικών, χαρακτηρίζοντάς την μαχητικό και αξιόλογο σύνολο. Οπως είπε, οι παίκτες του σήμερα θα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στον έλεγχο του ρυθμού, καθώς αυτόν θεωρεί ο κόουτς του Ολυμπιακού ως τη βάση προκειμένου να έρθει η καλή άμυνα, που θα εξουδετερώσει τα ατού των αντιπάλων.

Από την πλευρά του ο τεχνικός της Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για τον στόχο της πρόκρισης ένα «διπλό» στο ΣΕΦ, τονίζοντας πως οι παίκτες του θα πρέπει να είναι σήμερα πιο αποτελεσματικοί από ό,τι στο πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων.

  • Από τα υπόλοιπα σημερινά ματς ξεχωρίζει το τουρκικό ντέρμπι Φενέρμπαχτσε - Νταρουσάφακα (19.00 Novasports 3), ενώ η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Γαλατασαράι (22.00 Novasports 3).
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Αγκάλιασε την πρόκριση ο ΠΑΟΚ

Με τον ΠΑΟΚ να αγκαλιάζει την πρόκριση μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη στην Ξάνθη, και τους Πλατανιά και ΑΕΚ να αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, ολοκληρώθηκαν χτες τα πρώτα παιχνίδια για τα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Στα Πηγάδια ο ΠΑΟΚ συνέχισε τη νικηφόρα πορεία του, παίρνοντας πολύτιμη νίκη με 2-1 επί της γηπεδούχου Ξάνθης. Κάτι που τον φέρνει «με το ενάμισι πόδι» στα ημιτελικά, αφού για τη ρεβάνς της Τούμπας έχει την τύχη στα χέρια του. Αν και το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, εντούτοις οι φιλοξενούμενοι αποδείχτηκαν πιο ουσιαστικοί στην τελική προσπάθεια και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη στα γκολ αρχικά του Μυστακίδη στο 21` και μετέπειτα του Πρίγιοβιτς στο 63`, που ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τέρμα του πρόσφατου μεταγραφικού αποκτήματος του «Δικεφάλου». Για την Ξάνθη είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Λάζιτς (52`).

Στα Χανιά η ΑΕΚ μπορεί να παρέμεινε για έναν ακόμα αγώνα (από την έλευση του Χιμένεθ) αήττητη και χωρίς να δεχτεί γκολ, ωστόσο δεν κατάφερε και να βάλει αυτήν τη φορά, μένοντας στο 0-0 με τον Πλατανιά. Ετσι τα πάντα θα κριθούν στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν ελαφρύ προβάδισμα μετά την ισοπαλία στην Κρήτη. Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα δυνατό από πλευράς μαρκαρισμάτων, ωστόσο μέτριο από πλευράς θεάματος, με τις δύο ομάδες να ρίχνουν το βάρος στην άμυνα, χωρίς να δημιουργήσουν αρκετές φάσεις.

ΠΑΟ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ 81-72
Εμεινε ψηλά... ελπίζει για ψηλότερα

Σπουδαίας σημασίας νίκη, που τον εδραιώνει στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας, πέτυχε χτες ο Παναθηναϊκός επί της Μπάμπεργκ στο ΟΑΚΑ με 81-72 για την 22η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Παράλληλα, με το αποτέλεσμα αυτό, οι πράσινοι διατηρήθηκαν και στο κυνήγι για το κάτι παραπάνω και την 4η θέση (έστω και με δύσκολο έργο για αυτό) που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Με όπλο την πολύ καλή άμυνα και τις επιθετικές λύσεις που προσέφεραν αρχικά ο Φελντέιν στο πρώτο μέρος και οι Μπουρούσης, Τζέιμς στο δεύτερο, ο Παναθηναϊκός πήρε απο το ξεκίνημα τα ηνία του αγώνα διατηρώντας το προβάδισμα. Αν και η ευστοχία κυρίως από τα τρίποντα κρατούσε τη γερμανική ομάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του αγώνα, εντούτοις η καλή εμφάνιση των γηπεδούχων, κυρίως στο τέταρτο δεκάλεπτο, έκοψε τα όποια... όνειρα των αντιπάλων.

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 27-19 στο πρώτο δεκάλεπτο, ωστόσο στη δεύτερη περίοδο η αντίδραση της Μπάμπεργκ από την περιφέρεια, σε συνδυασμό με τα αμυντικά λάθη και το επιθετικό μπλακ άουτ του Παναθηναϊκού (5` χωρίς καλάθι), έκανε ρευστό το σκηνικό μέχρι το ημίχρονο (42-41). Με μπροστάρη τον Μπουρούση, το «τριφύλλι» άλλαξε εκ νέου τα δεδομένα στο τρίτο δεκάλεπτο, παίρνοντας και πάλι διαφορά ασφαλείας (65-54) στις αρχές της 4ης περιόδου, αλλά η Μπάμπεργκ μείωσε εκ νέου σε 65-61. Ωστόσο η αμυντική βελτίωση της ελληνικής ομάδας από κείνο το σημείο και οι λύσεις των Παπά, Τζέιμς στο σκοράρισμα, έγειραν την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της.

Στα ψηλά της βαθμολογίας εδραίωσε τον Παναθηναϊκό η χτεσινή νίκη επί της Μπάμπεργκ για την Ευρωλίγκα

Eurokinissi

Στα ψηλά της βαθμολογίας εδραίωσε τον Παναθηναϊκό η χτεσινή νίκη επί της Μπάμπεργκ για την Ευρωλίγκα
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 17 (4), Νίκολς, Ρίβερς 4, Τζέιμς 15 (2), Παππάς 8, Φελντέιν 16 (4), Γκάμπριελ 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 16 (1), Καλάθης. ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ: Κοζέρ 5 (1), Μέλι 2, Ζήσης 10 (2), Τάις 18 (3), Λο 2, Στρέλνιεκς 5 (1), Βερεμεένκο 2, Μίλερ 11 (2), ΜακΝιλ, Χέκμαν 6 (2), Ραντόσεβιτς 11.

  • Αλλα χτεσινά αποτελέσματα: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ερυθρός Αστέρας 102-80, Μακάμπι Τελ Αβίβ - Μπασκόνια 85-84, Εφές - Αρμάνι 90-86, Ούνιξ Καζάν - Ρεάλ Μαδρίτης 77-81.
  • Η βαθμολογία (νίκες-ήττες): Ρεάλ Μαδρίτης 17-5, ΤΣΣΚΑ Μόσχας 16-6, Ολυμπιακός (21αγ) 15-6, Φενερμπαχτσε (21αγ) 14-7, Παναθηναϊκός 13-9, Ερυθρός Αστέρας 12-10, Μπασκόνια 12-10, Εφές 11-11, Νταρουσάφακα (21αγ) 10-11, Ζαλγκίρις Κάουνας 9-12, Μπαρτσελόνα (21αγ) 8-13, Μακάμπι Τ.Α. 8-14, Ούνιξ 7-15, Αρμάνι 7-15, Γαλατασαράι (21αγ) 6-15.
FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Δυσκόλεψε το έργο του

Αρκετά δυσκόλεψαν τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ όσον αφορά την πρόκριση στους «16» του FIBA Champions League, καθώς έχασε στην Πυλαία με 74-76 από την Παρτιζάν για την φάση των «24» του θεσμού και πλέον καλείται να κάνει την ανατροπή στο Βελιγράδι.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ωστόσο ο «Δικέφαλος» κατάφερε να βελτιωθεί στο τρίτο δεκάλεπτο και να ανατρέψει τα δεδομένα, προηγούμενος με 56-53. Η κακή αρχή στην τέταρτη περίοδο, όμως, διάστημα στο οποίο ο ΠΑΟΚ έμεινε χωρίς καλάθι για περίπου τέσσερα λεπτά, επέτρεψε στους Σέρβους να τρέξουν σερί 8-0 και να φτάσουν στο 56-61. Με ηρωικές προσπάθειες του Κλάντον ο ΠΑΟΚ μείωσε στον πόντο (63-64), όμως τότε ο Χάτσερ δήλωσε «παρών» και οδήγησε την Παρτιζάν εκ του ασφαλούς στη νίκη.

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

ΠΟΛΟ: Αλλαγή σκυτάλης και θέσεων υπήρξε στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής γυναικών, με τον Γιώργο Μορφέση να επιστρέφει στο «τιμόνι» της ομάδας μετά από δύο χρόνια, αντικαθιστώντας τον Σάκη Κεχαγιά. Ο τελευταίος μετακινήθηκε στη θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, θέση την οποία κατείχε μέχρι πρότινος ο Γιώργος Μορφέσης.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Στο Ταρτού της Εσθονίας θα κάνει... ποδαρικό στη νέα αγωνιστική περίοδο η Ελένη Κελαϊδίτη, η οποία θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά γυμναστικής Μiss Valentine, που αρχίζει σήμερα στην πόλη της Εσθονίας και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Φλεβάρη. Στους αγώνες θα συμμετάσχουν 44 αθλήτριες από 22 χώρες. Παράλληλα στο διεθνές τουρνουά αναμένεται να γίνουν τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» τόσο του νέου κώδικα βαθμολογίας Ρυθμικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIG) για τον Ολυμπιακό κύκλο 2017-2020, όσο και των καινούριων προγραμμάτων των αθλητριών, που έχουν δομηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου κώδικα.

ΣΤΙΒΟΣ: Τη δεύτερη ευκαιρία τους ώστε να πιάσουν τα όρια για συμμετοχή στο επερχόμενο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βουδαπέστης θα έχουν σήμερα Λίλη Αλεξούλη και Ευθυμία Κολοκυθά στο μήκος, συμμετέχοντας στο διεθνές μίτινγκ του Λιντζ της Αυστρίας. Στην προηγούμενη συμμετοχή τους η Αλεξούλη αγωνίστηκε στο μίτινγκ του Σαμπαντέλ, κάνοντας 6.38μ., ενώ η Κολοκυθά ξεκίνησε από τη Γαλλία και το μίτινγκ της Ναντ, πηδώντας στα 6.08μ.

ΒΟΛΕΪ
Πρόκριση... εξπρές για Ολυμπιακό

Χωρίς να δυσκολευτεί ο Ολυμπιακός, χρειάστηκε ελάχιστα περισσότερο από μια ώρα (63` για την ακρίβεια) προκειμένου να νικήσει την Παναχαϊκή με 3-0 σετ και να σφραγίσει το τελευταίο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου ανδρών. Σημειώνεται πως οι φιλοξενούμενοι κατέβηκαν στον αγώνα με αρκετούς νεαρούς παίκτες και μόλις δύο βασικούς (Ρεκ, Μαυραγάνη). Τα σετ: 25-17, 25-11, 25-15. Πλέον στην οκτάδα οι κάτοχοι του τίτλου «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή Χαλκίδας.

  • Από τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών ξεχωρίζει το Κηφισιά - Παναθηναϊκός, ενώ θα κοντραριστούν επίσης ΠΑΟΚ - ΓΑΣ Παμβοχαϊκός, ΑΟ Ορεστιάδας - Κύζικος.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ