ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα στο λαό να ακυρώσει στην πράξη τη δίωξη του δημάρχου

Κάλεσμα στο λαό να ακυρώσει στην πράξη τη δίωξη του δημάρχου, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η παραπομπή σε δίκη τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, του κομμουνιστή δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη, μετά από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο δήμαρχος δικάζεται γιατί, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος δεν διευκολύνει τη δράση των δολοφόνων - ναζιστών της Χρυσής Αυγής για να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις, δεν τους παραχώρησε χώρους στις βουλευτικές εκλογές του 2015, για να στάξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Εκείνο που πραγματικά ενοχλεί και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την τακτική της σιγοντάρει τους υπόδικους φασίστες - ναζιστές της Χρυσής Αυγής, είναι ότι η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή είναι λαϊκή αντιπολίτευση, υπερασπίζεται, με όσα μέσα διαθέτει, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας, από τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται για χάρη της κερδοφορίας της αστικής τάξης. Αλλωστε, εκτός των κυβερνήσεων που την εκπροσωπούν και την υπερασπίζουν, η αστική τάξη χρησιμοποιεί και τα μαντρόσκυλά της, τύπου Χρυσής Αυγής, για να τρομοκρατούν το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όποιον το υπερασπίζεται. Γι' αυτό, στο πρόσωπο του δημάρχου διώκεται συνολικά η δημοτική αρχή της πόλης, επειδή στέκεται στο πλευρό του λαού καθημερινά και έχει πάρει μια σειρά μέτρα όπως:

  • Η διοργάνωση κινητοποιήσεων, με την πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας της πόλης, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που βιώνει σήμερα ο λαός μας. Ξεχωριστή σελίδα αποτελεί η διοργάνωση της μεγάλης πορείας αγώνα Πάτρα - Αθήνα, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».
  • Η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας, απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της αστικής τάξης, των κυβερνήσεών της (παλαιότερων και της σημερινής), των μηχανισμών της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ΕSM) και των υπολοίπων αστικών κομμάτων που έχουν ίδια στρατηγική κατεύθυνση, παρά τις επιμέρους διαφορές τους για το μείγμα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Η υπεράσπιση των εργαζομένων στο δήμο απέναντι στις απολύσεις που προβλέπουν οι νόμοι των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης.
  • Η μείωση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των δημοτικών τελών, της τιμής του νερού, με την ταυτόχρονη προσπάθεια επιβάρυνσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της περιοχής. Με απόφαση της δημοτικής αρχής, δεν ενεργοποιείται η διαδικασία πλειστηριασμού για χρέη των λαϊκών στρωμάτων προς το δήμο.
  • Η διεκδίκηση και η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και υποδομών της πόλης μας που ορέγεται το κεφάλαιο για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το παραλιακό μέτωπο και το Νότιο Πάρκο, που παραδόθηκαν στο λαό για τις ανάγκες του στην άθληση, την αναψυχή, τον πολιτισμό. Η απόδοση προς χρήση στο λαό και τη νεολαία της Πάτρας του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Ταυτόχρονα, η παρεμπόδιση της ιδιωτικοποίησης του φράγματος Πείρου Παραπείρου, που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού.
  • Η κοινωνική πολιτική που ασκεί ο δήμος στο σύνολό της, με μέτρα όπως η αύξηση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και του ποσοστού των οικογενειών που δεν πληρώνουν τροφεία, τα δωρεάν θερινά προγράμματα απασχόλησης παιδιών με τη μορφή κατασκήνωσης. Η αξιοποίηση της πλαζ γι' αυτό το σκοπό, η λειτουργία των Λαϊκών Φροντιστηρίων Αλληλεγγύης, η καθιέρωση φθηνού εισιτηρίου στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού για ανέργους και φοιτητές.

Η ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ, απέναντι σε αυτή τη δίωξη, καλεί το λαό της πόλης, κάθε έναν που διατηρεί και τις επιμέρους επιφυλάξεις του, να σκεφτεί τι είναι αυτό που ενοχλεί, ποιοι και γιατί επιδιώκουν τη δίωξη της δημοτικής αρχής. Απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα στους εργαζόμενους της πόλης, στα λαϊκά στρώματα, με την κινητοποίησή τους τη μέρα της δίκης του δημάρχου, αλλά και καθημερινά, με την πάλη τους, να ακυρώσουν στην πράξη, να πάρουν πίσω τη δίωξη, για τη θέση αρχής που κρατά η δημοτική αρχή, να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, κάθε φασιστικό μόρφωμα και τσιράκι του συστήματος. Να μπει ταυτόχρονα μπλόκο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε με όπλο μας την κοινωνική συμμαχία και στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη ζωή που μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Πολιτική η δίωξη του Κώστα Πελετίδη

Διάβημα αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της δίωξης του δημάρχου Πατρέων

Αντιπροσωπεία του Κόμματος - αποτελούμενη από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Γιώργο Λαμπρούλη αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του Κόμματος και την Ελπίδα Παντελάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ - επισκέφθηκε χτες τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για το ζήτημα της δίωξης του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε:

«Αντιπροσωπεία του Κόμματος, της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών για να του εκθέσει τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη δίωξη του δημάρχου Πατρέων. Είναι μια πολιτική δίωξη από μεριάς της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ζητήσαμε από τον υπουργό Εσωτερικών, επειδή ο εισαγγελέας έχει καλέσει ως βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο υπουργός είδε το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει και θα τοποθετηθεί αναλόγως με το θέμα αυτό, γιατί η δική μας αντίληψη και εκτίμηση είναι ότι ακριβώς αυτή η δίκη είναι πολιτική. Δε στέκει καμία παραβίαση καθήκοντος και από αυτή την άποψη θα έχει και πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση σε περίπτωση που το δικαστήριο καταδικάσει τον Κώστα Πελετίδη».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνεται: «Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, θεώρησε ότι η πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ορθή και αυτονόητη σε μια περίοδο που ο φασισμός επιχειρεί να μεγεθύνει τον πολιτικό του ρόλο και την κοινωνική επιρροή του, σε βάρος των δημοκρατικών αξιών, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη».

Πλατιά καταδίκη της δίωξης

Τη διαμαρτυρία του εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός φορέων που καταδικάζουν την άσκηση δίωξης κατά του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διευκόλυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Τη στήριξη του Κ. Πελετίδη αποφάσισε χτες και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας, υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε στη συνεδρίαση της 9ης Φλεβάρη 2017 ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε:

«Καταθέτουμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ για τη στήριξη του δημάρχου της Πάτρας, ο οποίος τη Δευτέρα δικάζεται επειδή, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν διευκόλυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία δικάζεται χαρακτηριζόμενη ως ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να υιοθετήσει αυτήν τη στάση, συνενώνοντας τη φωνή του με δεκάδες δήμους σε όλη τη χώρα, σωματεία και μαζικούς φορείς».

Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν να φθάνουν στο Δήμο Πατρέων αποφάσεις και ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων και φορέων που απαιτούν να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, και να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες: Πρόκειται για τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμου Ερυμάνθου, Τρίπολης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ιωαννιτών, Κεφαλονιάς.

Ανάλογα ψηφίσματα έχουν πάρει ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς, ο Σύλλογος Προσωπικού ΔΕΥΑΠ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αχαΐας, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Καλαβρύτων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρας «Η Ενωση», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, το Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Νομού Αχαΐας, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, ο Ομιλος Παράκτιων Αλιέων και Θαλάσσιων Αθλημάτων Αχαΐας (ΟΠΑΘΑ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» «Ο Ιπποκράτης», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του γγ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Βασίλη Πετρόπουλου, και αντιπροσωπείας του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Διονύση Πλέσσα, ο γγ της ΠΟΕ - ΟΤΑ επέδωσε ψήφισμα του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, το οποίο καταδικάζει τη δίωξη του Κ. Πελετίδη.

Με ομόφωνη απόφαση, το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού ΔΕΥΑΠ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό του δημάρχου. Στάση εργασίας πραγματοποιείται στις 13/2, από τις 7.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ., με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και πορεία - συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων

Ψήφισμα κατά της δίωξης του δημάρχου Πατρέων, Κ. Πελετίδη, ενέκρινε χτες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (δεν το ψήφισαν οι σύμβουλοι της Χρυσής Αυγής). Το σώμα ενέκρινε το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο οποίο σημειώνεται: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στις 13 Φεβρουαρίου, ο οποίος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Απαιτεί να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων, καθώς και να αναληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και τις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Απεργούν ενάντια στην καθυστέρηση πληρωμών

Πανελλαδική απεργία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκήρυξε για την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φλεβάρη η ΑΔΕΔΥ, μετά από τη σχετική απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, με αίτημα να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα τους και να σταματήσει κάθε καθυστέρηση στις πληρωμές τους. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει την ίδια μέρα στις 10 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ