ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΑΜΕΑ
Μακριά από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των αναπήρων

Νοθεία και κλίμα αποθέωσης της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ

Η νοθεία και το κλίμα αποθέωσης της κυβερνητικής κι ευρωενωσιακής πολιτικής, που τσακίζει θεμελιακά δικαιώματα και τη ζωή χιλιάδων αναπήρων, για να εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη όσοι εμπορεύονται κάθε πτυχή της αναπηρίας (από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και την αποκατάσταση), ξεκίνησε χτες το 9ο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).

Οι 9 σύνεδροι της ΕΣΚ ΑΜΕΑ επανέφεραν την πρόταση να κατέβει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού (είχε απορριφθεί την προηγούμενη βδομάδα). Ωστόσο, το προεδρείο της ΕΣΑΜΕΑ οχυρώθηκε ξανά πίσω από το απαράδεκτο καταστατικό και απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση, αρνούμενο ακόμα και να τη θέσει σε ψηφοφορία στο σώμα.

Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΕΣΚ ΑΜΕΑ, αφού κατήγγειλε τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου των αγωνιστικών δυνάμεων στο αναπηρικό κίνημα, σημείωσε ότι το καταστατικό διαμορφώθηκε από πλειοψηφίες που διαχρονικά στηρίζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Κάλεσε τους αντιπροσώπους να σταθούν με αίσθημα ευθύνης, να αποφασίσουν τη σύγκληση ενός γνήσιου παναναπηρικού συνεδρίου, που θα τους δίνει τη δυνατότητα της πραγματικής έκφρασης και της επιλογής, αντί να χειραγωγεί συνδικαλιστικές οργανώσεις και αναπήρους.

«Ας αναρωτηθούμε, στον 21ο αιώνα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, αν μας πρέπει αυτή η ζωή. Αν τα παιδιά με αναπηρίες πρέπει να σταματούν τις θεραπείες τους, είτε να τις κάνουν πλημμελώς, είτε να μην κάνουν έγκαιρα απαραίτητες εξετάσεις επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Οταν 200.000 παιδιά με αναπηρίες δε βρίσκουν την πόρτα του σχολείου. Οταν σημειώνονται κάθε χρόνο 5.000 νέοι παραπληγικοί επειδή δεν έχει στελεχωθεί το ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό για τον τόπο του ατυχήματος. Και την ίδια στιγμή, την περίοδο της κρίσης, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αναπηρία αυξάνουν την κερδοφορία τους μέχρι και 50%. Να γυρίσετε την πλάτη στους εμπόρους της αναπηρίας, σε ΕΣΑΜΕΑ και ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ. Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας, παραμερίζουμε αυτούς που τους έχουν κάνει σφραγίδες ή επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Χουρδάκης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Νωρίτερα, με συνθήματα και πανό κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων οι αντιπρόσωποι που συσπειρώνονται στην ΕΣΚ ΑΜΕΑ και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων.

Ιδιαίτερα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποθέωσαν την ΕΣΑΜΕΑ, επιβεβαιώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τη διαχρονική στήριξη όλων των κυβερνήσεων σ' έναν αδίστακτο κρατικό μηχανισμό χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού των αναπήρων και των οικογενειών τους, όπως είναι η συγκεκριμένη Συνομοσπονδία.

Τα συνθήματα «Τέρμα πια ο εμπαιγμός - ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Κυβέρνηση - ΝΔ - πλουτοκρατία, πάτε στον Καιάδα την αναπηρία», «Τέρμα στα παραμύθια και την κοροϊδία - Δημόσια και δωρεάν Πρόνοια - Υγεία», κυριάρχησαν στη διάρκεια των χαιρετισμών τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΒΕΧΡΩΜ»
Απήργησαν για να ανακληθεί η απόλυση συναδέλφου τους

Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς της περιοχής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΒΙΒΕΧΡΩΜ» στη Μαγούλα, μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους. Ο εργαζόμενος απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα, μετά από έναν περίπου χρόνο δουλειάς στη συγκεκριμένη εταιρεία. Είχε προηγηθεί η τοποθέτησή του στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, την Πέμπτη 2/2, με την οποία είχε καλέσει τους συναδέλφους του να οργανωθούν τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο κλαδικό τους συνδικάτο, ενώ είχε εκφράσει τη στήριξή του στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

«Πάρτε πίσω τώρα την απόλυση» απαίτησε το κλαδικό Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας, με το πανό που άνοιξε μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, όπου συγκεντρώθηκαν οι απεργοί. Οπως υπογραμμίζει το σωματείο, παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας πως η απόλυση έγινε για «λόγους απόδοσης», αυτά που βρέθηκαν στο στόχαστρο ήταν η παρέμβαση και το κάλεσμα του εργαζομένου προς τους συναδέλφους του.

Την υποστήριξή τους στην απεργιακή κινητοποίηση και το αίτημά της εξέφρασαν σωματεία και φορείς της περιοχής του Θριασίου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου και ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος της ΟΓΕ) σημειώνουν: «Δεν μας εκπλήσσει ούτε μας φοβίζει η συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου. Μας πεισμώνει περισσότερο και ισχυροποιεί το δίκιο μας».

Καλούν τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, καθώς και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Την απόλυση έχουν επίσης καταγγείλει το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας. Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στο μεταξύ, σχετική καταγγελία έχει γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συζητηθεί στις 24/2.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΡΤΑΣ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Αναδείχτηκε η πρώτη διοίκηση του Συνδικάτου

Τους εργαζόμενους του κλάδου στους νομούς Αρτας - Πρέβεζας χαιρετίζει το νεοσύστατο Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στους νομούς αυτούς, για τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, στις 4 - 6 Φλεβάρη, για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Στις εκλογές συμμετείχαν 214 εργάτες. Ψηφοδέλτιο κατέβασε μόνο η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», η οποία πήρε το σύνολο των ψήφων. Ακόμα αναδείχθηκαν τρεις αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία και επτά για το Εργατικό Κέντρο Αρτας.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες «έδωσαν μία πρώτη απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία, το φόβο και τις αυταπάτες που προσπαθούν να επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς οι εργοδότες, με τα "τσιράκια" τους. Με την ψήφο τους, έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν συλλογικά και οργανωμένα για τα δικά τους συμφέροντα, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους και των οικογενειών τους.

Η συμμετοχή εργαζομένων από τα εργοστάσια των νομών Αρτας και Πρέβεζας, από μικρούς και μεγάλους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα από μετανάστες, χωρίς διαχωρισμούς, ενάντια σε ρατσιστικές αντιλήψεις που σπέρνουν τα φασιστοειδή, αλλά με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων, την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας (...) δίνει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη οργανωμένου, ταξικού, μαζικού εργατικού κινήματος στην περιοχή.

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησε η προσωρινή διοίκηση του συνδικάτου όλο το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς, μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών καθώς και με το Εργατικό Κέντρο Αρτας, (...) είχαν ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της τρομοκρατίας και του φόβου και τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στάση εργασίας για τους απλήρωτους συμβασιούχους

Με αιτήματα αιχμής να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συμβασιούχοι που είναι απλήρωτοι και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας καλεί όλους τους συμβασιούχους - «παρατασιούχους» να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή στάση εργασίας που έχει κηρύξει (10.30 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας. Συνολικά ο Σύλλογος προβάλλει τα αιτήματα: Καμιά απόλυση, διατήρηση της επέκτασης των συμβάσεων μέχρι της 31/12/2017 και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσίας στους δήμους, όχι στην κατάργηση των ΒΑΕ.

Για το ζήτημα των απλήρωτων συμβασιούχων, οι συμβάσεις των οποίων έχουν παραταθεί, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ τους εμπαίζουν. Η κυβέρνηση με νομικίστικα τερτίπια προσπαθεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, να κερδίσει χρόνο με υποσχέσεις για τροπολογίες και εγκυκλίους που θα αντιμετωπίσουν τάχα την απληρωσιά που έχει προκύψει. Στις μεθοδεύσεις αυτές συμμετέχουν και κρατικοί μηχανισμοί, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο που, με απόφασή του, θέτει θέμα «νομιμότητας», μη υπογράφοντας τα εντάλματα για την πληρωμή των συμβασιούχων. Παράλληλα οι δημοτικές αρχές μετακινούν εργαζόμενους από υπηρεσία σε υπηρεσία, για να καλυφθούν διάφορες υπηρεσιακές ανάγκες, έχοντας όμως αρνητική μεταβολή για τους εργαζόμενους σε ωράριο και μισθό.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Καταγγελία για τον θανατηφόρο τραυματισμό εργαζόμενου

Το θανατηφόρο «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν 50χρονο εργάτη καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Ο εργαζόμενος καταπλακώθηκε από λάσπη και χώμα κατά τη διάρκεια διάνοιξης αρδευτικού αύλακα, την περασμένη Τρίτη. «Ο συνάδελφος δεν είναι η μοναδική περίπτωση εργατικού ατυχήματος στην περιοχή μας. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς πάντα τέτοια αποτελέσματα έχουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους, να προστατεύουν οι ίδιοι τη σωματική τους ακεραιότητα, γιατί αρκετές φορές εκτός από τον ιδρώτα τους έχουν δώσει και το αίμα τους για τα κέρδη των εργοδοτών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ