ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρια από τη σκοπιά συμφερόντων εχθρικών για τους λαούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολο και πιο σύνθετες γίνονται οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπαίνοντας σε όλο και περισσότερο «καυτά» ζητήματα (διακυβέρνηση, εδαφικό, εγγυήσεις κ.τ.λ.). Φαίνεται να επισπεύδεται ένα νέο ντε φάκτο διχοτομικό «σχέδιο Αναν», που οι αστικές τάξεις και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακά συμφέροντα επιδιώκουν, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωστρατηγικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε στους δημοσιογράφους ...έκπληξη επειδή τίθεται διαρκώς το ερώτημα αν η ενωμένη Κύπρος θα είναι μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φλεβάρη 2014. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί είναι, αφού όχι μόνο η διακήρυξη δεν κάνει καμιά σχετική αναφορά, αλλά και μιλά για δύο «συνιστώντα κράτη», στρώνοντας το έδαφος για τη διχοτομική «λύση». Μεταξύ άλλων, ο Αϊντε χαρακτήρισε κι αυτός «ιστορική» την πρόσφατη κοινή εμφάνιση των δύο διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες και επέμεινε να εμφανίζει ως επένδυση για το μέλλον του κυπριακού λαού τη συσσώρευση όλο και περισσότερων «αρπακτικών» - πολυεθνικών, αλλά και διεθνών ιμπεριαλιστικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που συγκεντρώνονται στην περιοχή για να βάλουν στο χέρι ακόμα περισσότερο τον πλούτο των λαών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόβαλε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι «είναι η πρώτη φορά που έχουμε εμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η οικονομική πτυχή της λύσης δεν αφορά μόνο το θέμα των περιουσιών. Ολοι θυμόμαστε τα περί ανάγκης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Η βιωσιμότητα αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική διάσταση της λύσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, φυσικά ως κατοχική δύναμη, σε αυτό το θέμα που αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης θα πρέπει να συνεισφέρει».

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε χτες «ένα μονόπλευρο σχόλιο που περιέχει λάθη και παραλείψεις» τα όσα ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Ακιντζί είπε ότι ο Αναστασιάδης εμφάνισε ως «σημεία σύγκλισης» πλευρές στις οποίες δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αναφέροντας για παράδειγμα ότι το ψευδοκράτος δεν έχει δεχτεί πως η αναλογία πληθυσμού θα μείνει σταθερή. Επιπλέον, για το θέμα των εγγυήσεων, επέμεινε ότι θα συζητηθεί σε πενταμερή σύσκεψη (με Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία), αλλά και πως «ο ισχυρισμός ότι έχει φύγει από τη μέση το θέμα των εγγυήσεων και πως επιπλέον ομονοούμε, είναι λάθος. Η θέληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι εκεί». Τέλος, για την εκ περιτροπής προεδρία, υπογράμμισε πως «εάν ο "ελληνοκυπριακός λαός" δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι με μια δίκαιη διαδικασία οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να βρεθούν στην κορυφή του ομόσπονδου κράτους, αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει συμφωνία». Και συνεχίζοντας εξήγησε: «Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)" υπάρχει και με τη λύση θα μετατραπεί σε μια συνιστώσα πολιτεία». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι εξετάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «δε θα εξεταστούν μόνο αυτές που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, που διοικείται μόνο από τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε, αλλά και αυτές που έγιναν από την «ΤΔΒΚ», έτσι ώστε αυτές που δε θα είναι αντίθετες με το νέο σύνταγμα και την ιδρυτική συμφωνία θα συνεχίσουν να ισχύουν.


ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Ετοιμάζονται για πιο «δυναμική» στάση κατά της ΛΔ Κορέας

Διαμαρτυρία της Κίνας για την ανάπτυξη του συστήματος THAAD

ΣΕΟΥΛ.--

Τηλεφωνικές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό της, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, είχε χτες η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χι, δυο μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση δορυφόρου παρακολούθησης της Γης στην οποία προχώρησε η ΛΔ Κορέας. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για «δυναμικές και περισσότερο αποτελεσματικές» κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Επίσης, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική προεδρία, Ομπάμα και Παρκ υπερθεμάτισαν και για την ανάγκη υλοποίησης πολλαπλών κυρώσεων και εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, η Παρκ φέρεται να τόνισε πως «η Πιονγιάνγκ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πετύχει η προσέγγιση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων παράλληλα με την (αν)οικοδόμηση της οικονομίας (της)».

Η εκτόξευση (στις 7/2) του δορυφόρου από την Πιονγιάνγκ ερμηνεύτηκε από τη «διεθνή κοινότητα» ως παραβίαση διεθνών συμφωνιών και ως χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας, κατά συνέπεια ως συγκάλυψη ή προετοιμασία για μια ακόμα πυρηνική δοκιμή. Αντιδρώντας σαν έτοιμες από καιρό, Ουάσιγκτον και Σεούλ ανακοίνωσαν προχτές πως θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στα νότια της κορεατικής χερσονήσου, κάτι το οποίο σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και, πλέον, φαίνεται ότι βρέθηκε η κατάλληλη αφορμή. Μάλιστα, οι ΗΠΑ υψώνουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή» που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους, τους οποίους και δηλώνουν πανέτοιμες να υπερασπιστούν.

Πάντως, η διεύρυνση των στρατιωτικών συμμαχιών και της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Κίνας. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον πρέσβη της Νότιας Κορέας στο Πεκίνο και πρώην υπουργό Αμυνας, Κιμ γιανγκ-σου, στον οποίο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχέδια ανάπτυξης του THAAD. Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ανάλογη παρέμβαση έγινε και προς την αμερικανική πλευρά μέσω των «διπλωματικών οδών».

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξαν ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε την Κυριακή η ΛΔ Κορέας φαίνεται πως ήταν πιο ισχυρός από εκείνον του 2012, εκτιμούν ωστόσο ότι εξακολουθεί να της λείπει η εμπειρογνωμοσύνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή πυραύλου που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αμερικανική επικράτεια.


ΗΠΑ
Το τελευταίο σχέδιο Ομπάμα για τον προϋπολογισμό

«Μποναμάς» κυρίως για μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πολεμικών βιομηχανιών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες κατά 35% σε σχέση με πέρσι, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της τρομοκρατίας, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως της αιολικής και της ηλιακής), ευχολόγια για αύξηση φορολογίας των πολύ πλουσίων, των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και θέσπιση νέων φόρων όπως εκείνος των 10 δολαρίων ανά βαρέλι αργού πετρελαίου για την εξοικονόμηση 319 δισ. δολαρίων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας του.

Προβλέπονται, επίσης, μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και της «προστασίας του περιβάλλοντος». Βεβαίως, το 2016 είναι προεκλογική χρονιά και οι υποσχέσεις αλλά και οι κόντρες μεταξύ των δύο κομμάτων του κεφαλαίου (Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών) αναμένεται να κορυφωθούν. Ηδη, οι Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να προσκαλέσουν το διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Σον Ντόνοβαν, για να τους ενημερώσει για το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οπως σημειώνουν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, το Κογκρέσο μπορεί να προωθήσει στοιχεία του προϋπολογισμού, χωρίς να εγκρίνει το σύνολο της πρότασης, με συνολικό ποσό δαπανών στα 4 τρισ. δολάρια, ακολουθώντας την πρόταση Ομπάμα για δαπάνες 3,99 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2016. Το φετινό σχέδιο προϋπολογισμού εκτιμάται ότι κινείται εντός των ορίων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου την προηγούμενη χρονιά, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των δαπανών της τελευταίας στιγμής στους τομείς της άμυνας αλλά και των εσωτερικών δαπανών.

Σήμερα τα αποτελέσματα από τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

Στο μεταξύ, άνοιξαν από χτες το πρωί, υπό σφοδρή χιονόπτωση, οι κάλπες στη βορειοανατολική πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ για τις προκριματικές εκλογές των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Ωστόσο, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν σήμερα στις 2 π.μ. και αργότερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα.

Μετά την Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ είναι η δεύτερη Πολιτεία που ψηφίζει, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται σε κάθε Πολιτεία χωριστά και έχει στόχο να ξεχωρίσουν τελικά δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές. Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως Δημοκρατικοί, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς (που αυτοπαρουσιάζεται ως σοσιαλιστής) και 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως Ρεπουμπλικάνοι και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους, μεταξύ των οποίων οι Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Τζεμπ Μπους. Αλλοι 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44%, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα και μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους Ρεπουμπλικάνους είτε για τους Δημοκρατικούς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Σάντερς να προηγείται, έναντι της Κλίντον, με 12 έως 26 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται με προβάδισμα από 11 έως 21 μονάδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ