ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανείς να μη λείψει το Σάββατο από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα καλούν στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, σε κοινό βηματισμό με τους αγρότες που θα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια και καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζί με τους αγρότες, που εκείνη τη μέρα θα βρίσκονται για δεύτερη μέρα στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους κινητοποίησης.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρεται στην επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη και ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών. Δίνουμε το "παρών" κόντρα στον κοινωνικό αυτοματισμό και τη θεωρία της αποσταθεροποίησης που προωθεί η κυβέρνηση με μοναδικό σκοπό να στοχοποιήσει και να τσακίσει όσους αγωνίζονται για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ενιαία, συντονισμένα, αγωνιστικά, ταξικά, δίπλα στους αγρότες δίνουμε τη μάχη "να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος" που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα καλεί και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η αναχώρηση θα γίνει στις 5 π.μ. από την πλατεία Λαού στη Λάρισα. Το Εργατικό Κέντρο παλεύει για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, να στηθεί μπλόκο στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, να μην περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τονίζει επίσης ότι η κυβερνητική πρόταση δε διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις, δε βελτιώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται.

Κάλεσμα από ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο του Σαββάτου απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Επαγγελματίες - βιοτέχνες - μικροί έμποροι - αυτοκινητιστές - συνταξιούχοι, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται μαζί μας.

Με τους εργάτες, που με το ταξικό τους κίνημα δείχνουν τη δύναμη της συλλογικής ανυποχώρητης πάλης, που μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Με τους αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων στηρίζοντας την πρωτοβουλία τους για συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Θα είμαστε στο πλευρό τους. Ο αγώνας μας είναι κοινός, είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια και μας βυθίζει στη φτώχεια και την ανέχεια».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε φοιτητές, σπουδαστές, Επιτροπές Αγώνα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και όλο το λαό. Γιατί σε αυτή τη συμμαχία βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη. Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που ξεκληρίζει τους αγρότες, που γονατίζει τους εργαζόμενους γονείς μας, είναι η ίδια πολιτική που βάζει τεράστια εμπόδια στις σπουδές μας και μαυρίζει το μέλλον μας».

Τέλος, στο συλλαλητήριο καλεί τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επισημαίνει την ανάγκη οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι αυτοαπασχολούμενες να σταθούν στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς και του αγώνα επιβίωσης που δίνει, να σταθούν στο πλευρό των γυναικών της αγροτικής οικογένειας που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής.


Αύριο η σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης

Στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» καλούν οκτώ Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων

Οι διοικήσεις οκτώ Ομοσπονδιών εργαζομένων και συνταξιούχων απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, της νεολαίας, των γυναικών και των αγροτών, καθώς και στις Λαϊκές Επιτροπές και στους ανέργους, να συμμετάσχουν στην πλατιά σύσκεψη με θέμα: «Συμπεράσματα του αγώνα μας ενάντια στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ο σχεδιασμός της δράσης για την κλιμάκωση της πάλης».

Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 11 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4, πλατεία Βάθης).

Οι Ομοσπονδίες που καλούν είναι: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ανάλογο κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη απευθύνουν σε όλα τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Σε άλλες πόλεις

Συσκέψεις για το σχεδιασμό της δράσης και την κλιμάκωση της πάλης οργανώνουν οι κατά τόπους Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.
  • Η Γραμματεία Εύβοιας, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.
  • Η Γραμματεία Καβάλας, επίσης σήμερα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ».
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Στην Πάτρα, τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ποτών - Τροφίμων και Μετάλλου, την Τρίτη 16 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).

Τακτική πλαγιοκόπησης των αγώνων από την κυβέρνηση

Ομολογεί ότι οι «βελτιωτικές» προτάσεις δεν αλλάζουν την ουσία της πρότασής της, την οποία φιλοδοξεί να φέρει στη Βουλή στις αρχές Μάρτη

Ο δήθεν «διάλογος» για το Ασφαλιστικό που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με τις ηγεσίες διάφορων επαγγελματικών ομάδων, όπως και τα κελεύσματα προς τα μπλόκα των αγροτών και συνολικά προς τους ασφαλισμένους να συρθούν σε διαπραγμάτευση με το αντιασφαλιστικό σχέδιο πάνω στο τραπέζι, είναι μέρος της σχεδιασμένης επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ομολογούν τα στελέχη της, ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν πως κύριος σκοπός όλων των προτάσεων και των τακτικών ελιγμών είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας.

Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του υφυπουργού, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό («Παραπολιτικά»), όπου αναγνώρισε πως «η συζήτηση που κάνουμε εντός της χώρας με τους ενδιαφερόμενους φορείς δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με το πλαίσιο που έχουμε θέσει. Επομένως, όπως και από την αρχή έλεγα, αυτό που προσδιορίζουμε είναι ο τρόπος είσπραξης των εισφορών σε ένα πλαίσιο που πραγματικά μπορεί να εκτιμηθεί και να σταθμιστεί ως θετικό για την καλύτερη εισπραξιμότητα».

Κατά συνέπεια, οι δήθεν «βελτιωτικές προτάσεις» - όπως αυτές που παρουσίασε προχτές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές των επιστημόνων - δεν έρχονται σε σύγκρουση με το αντιασφαλιστικό σχέδιο, αλλά αποστολή τους είναι να κάμψουν τις αντιστάσεις που εκφράζονται, για να περάσει το αντιλαϊκό έκτρωμα στον πυρήνα του. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν παίρνει καμιά διόρθωση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη γραμμή άμυνας από την πλευρά του κινήματος, πέρα από το αίτημα για απόσυρσή του.

Επιπλέον, ο Τ. Πετρόπουλος επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως το νομοσχέδιο που τελικά θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, θα είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, αφήνοντας ορθάνοιχτη την παραπέρα χειροτέρευση της αρχικής κυβερνητικής πρότασης. Εξέλιξη που πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με βάση τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι, προς οριστική συμφωνία. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε θέσει ένα πλαίσιο στους δανειστές με την αρχική πρόταση, η οποία εκτιμάται στις συζητήσεις που κάνουμε και με βάση τα στοιχεία που δίνουμε ποσοτικοποιημένα. Βεβαίως, η εξέλιξη αυτής της συζήτησης θα κρίνει και το οριστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όταν θα το εισάγουμε στη Βουλή».

Οσον αφορά το χρονικό σημείο που η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι «ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας ο οποίος δε θα ολοκληρωθεί μάλλον με τη συμφωνία, θα την προετοιμάσει όμως σε μεγάλο βαθμό και ελπίζουμε να μπορέσουμε να εισάγουμε μέσα στις αρχές του Μαρτίου το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό είναι πρόβλημα και θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες ώστε να έχουμε πραγματικά και μέσα στο Φλεβάρη ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Εξαρτάται βεβαίως και από τους δανειστές, αλλά πάνω από όλα εξαρτάται από το εσωτερικό της χώρας μας».

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει το άγχος της κυβέρνησης να τιθασεύσει τις λαϊκές αντιστάσεις και ταυτόχρονα αποδεικνύει τη δύναμη των αγώνων, οι οποίες αν μέχρι τώρα φρέναραν χρονικά την εισαγωγή του νόμου - λαιμητόμου στη Βουλή, κλιμακώνοντας την πάλη μπορούν να τον ενταφιάσουν οριστικά και μαζί τα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης, κουαρτέτου και κεφαλαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ