ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
Βλέπουν τον αγωνιζόμενο λαό ως «εσωτερικό εχθρό»

Οσοι είδαν το βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση που έγινε στο Κιλκίς για την αντιμετώπιση διαδηλωτών, βεβαιώνουν πως σε ορισμένες πλευρές της η άσκηση τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Κερατέα. Στο Κιλκίς, ο στρατός χτυπούσε εικονικούς στόχους, ενώ στην Κερατέα η Αστυνομία ασκείται επί πραγματικών στόχων.

Ο διευθυντής της «Καθημερινής» έγραψε ήδη για τρόμο μπροστά σε μια κρίση που θα απλώνεται από τον Προμαχώνα ως την Κερατέα και το κέντρο της Αθήνας.

Το σίγουρο είναι πως η κυβερνητική πολιτική έχει βάλει απέναντί της το σύνολο του εργαζόμενου λαού. Το κάνει, βέβαια, αριστοτεχνικά. Προσπαθεί να ρίχνει τη μια ομάδα εργαζομένων ενάντια στην άλλη, έτσι που στο τέλος κανείς να μη βλέπει τη μεγάλη εικόνα, ότι όλοι είναι θύματα της ίδιας επίθεσης.

Σ' αυτήν την επιχείρηση, ο αστικός Τύπος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Παπαχελάς, Πρετεντέρης, Παναγιώτου, Βλαβιανός, Μανδραβέλης, δηλαδή οι κεντρικοί αρθρογράφοι στις μεγάλες εφημερίδες της αστικής τάξης, είναι οι χτεσινοί αστέρες που ανέλαβαν να εξηγήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ότι η χώρα βυθίζεται στην αναρχία. Ως αναρχία χαρακτηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, τις οποίες προβοκάρουν τσουβαλιάζοντάς τες με πράξεις τραμπούκων.

Το άρθρο στα ΝΕΑ έκανε καθαρό πως αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο ταξικός αγώνας χαρακτηρίζοντας τον ως «κοινωνική αυτοδικία».

Το άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αρκείται να ζητήσει να βγει στους δρόμους η «σιωπηλή πλειοψηφία».

Ολοι μαζί ψάχνουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τη δίκαιη οργή. Του συνταξιούχου που τον πετάνε στον Καιάδα, του γιου του που τον απολύουν και του εγγονού που με τρία πτυχία και 600 αιτήσεις για δουλειά εισπράττει ένα «είσαι άχρηστος».

Απέναντι σ' αυτή τη δίκαιη οργή παίρνουν θέση οι Παπα-Πρετεντέρηδες με το αθώο δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιος διεκδικεί και ποιος είναι τραμπούκος. Κι όμως μπορούν. Τους το γράψαμε προχτές από αυτή εδώ τη στήλη: «Το μπάσιμο τραμπούκων σ' ένα θέατρο, ως "αθλητική", δήθεν, διαμαρτυρία, έκανε μπαμ από χίλια μίλια μακριά για το στημένο του πράγματος. Τα άρθρα, που επιχείρησαν να το αναγάγουν σε "κοινωνικό φαινόμενο", είχαν γραφτεί πριν ακόμα οι τραμπούκοι εκτελέσουν το σχέδιο. Η βιασύνη με την οποία στον αστικό Τύπο έσπευσαν να στήσουν συνειρμό με τη "Μαρφίν", αποκάλυψε το ενιαίο κέντρο που κινεί τέτοιου τύπου νήματα και ποιον αντίπαλο θέλουν πράγματι να αντιμετωπίσουν» (Ριζοσπάστης 7 Φλεβάρη).

Οτι όλοι αυτοί δουλεύουν κάτω από ενιαίο κέντρο, ενισχύεται κάθε μέρα. Απόδειξη τα χτεσινά πανομοιότυπα άρθρα τους.

Στα οποία απαντάμε με τις ίδιες λέξεις: Εχουν καθαρό πως απέναντι στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται και τα ακόμα χειρότερα που αυτή φέρνει, δεν μπορεί παρά να ορθώσει το ανάστημά του ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που θα αξιώνει την ανατροπή και αυτής της πολιτικής και των φορέων της. Εχουν καθαρό πως η επιδιωκόμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η δουλειά λάστιχο, οι συντάξεις πείνας, η ακριβοπληρωμένη Υγεία, η Παιδεία - εργοστάσιο παραγωγής σύγχρονων σκλάβων, η εξαφάνιση κάθε ίχνους Πρόνοιας, δεν μπορούν να περάσουν με τα θύματα να κραυγάζουν «σφάξε με αγά μου να αγιάσω»...

Αυτό το κίνημα θέλουν να προλάβουν.

Δεν θα τους περάσει. Απόδειξη: Η σημερινή μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προωθούν τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει το κεφάλαιο.

Ασχετο: Ο Καρατζαφέρης προανήγγειλε μέσω «Αυριανής» πόλεμο με άλλον μεγαλοεκδότη. Από την «Ελευθεροτυπία» απέδωσαν «σταλινισμό» στο MEGAλο κανάλι. Οι εξελίξεις στον πόλεμο των βουβαλιών αναμένονται καυτές. Ας έχει το νου το λαϊκό κίνημα καθώς τελειώνουν μία προς μία όλες οι αυταπάτες περί δημοσιογραφίας που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τα αφεντικά της και όλα τ' αφεντικά γενικά.


ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΥΓΟΝΙΚΗ: «είναι προτιμότερο, λένε, να διαθέσουμε πόρους στους νέους και τους άρρωστους, παρά στους γέρους που έτσι κι αλλιώς θα πεθάνουν. Ετσι, όπως γράφει η εφημερίδα «Χέραλντ της Σκωτίας», υπάρχουν σήμερα γέροι που κρύβουν την ηλικία τους προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη θεραπεία (...) αυτοί οι ηλικιωμένοι πλήρωναν σε όλη τη ζωή τους το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς πολλοί από αυτούς να χρειαστούν τις υπηρεσίες του παρά μονάχα στα τελευταία τους. Ποιος έχει το δικαίωμα να τους αρνηθεί την ευκαιρία να παρατείνουν τη ζωή τους, χωρίς να ολισθήσει η κοινωνία σε αυτό που λέμε «ο θάνατός σου η ζωή μου;». Η επιλογή των κυβερνήσεων είναι να αποδομήσουν την αλληλεγγύη και να παραδώσουν στους ιδιώτες ό,τι είναι δημόσιο και δωρεάν, ακόμη και την υγεία (...) Η παράδοση της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες προοιωνίζεται μια νέα ευγονική, που θα διαιωνίζει το είδος των πλουσίων και θα εξοντώνει το είδος των φτωχών» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ: «Αντρες της Ασφάλειας με πολιτικά έκαναν αιφνιδιαστικές έρευνες χθες το μεσημέρι, γύρω στις τέσσερις, σε σπίτια κατοίκων (...) δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν πως οι έφοδοι στα σπίτια πραγματοποιήθηκαν «χωρίς να υπάρχει ένταλμα ή παρουσία εισαγγελέα» (...) Οι καμπάνες όλων των ενοριών καθώς και οι σειρήνες του πολέμου άρχισαν για ακόμη μία φορά να ηχούν (...) Για περισσότερο από τρεις ώρες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταμάτησαν να ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα (...) «Δεν το 'χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα. Πόλεμο έχουμε μέσα στην πόλη μας. Ρίχνουν δακρυγόνα, μας βαράνε στο ψαχνό, μας κυνηγάνε μέσα στην πόλη, στις γειτονιές, στις αυλές των σπιτιών μας. Γιατί;» (...) έξω από τα σπίτια έβγαιναν άνθρωποι που ούτε μια φορά έχουν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και φώναζαν στους άντρες των ΜΑΤ: «Σταματήστε, φύγετε από 'δω, κάνετε πίσω, έχουμε γέρους, έχουμε παιδιά, δεν μπορούμε να ανασάνουμε». Λίγο αργότερα, βρίσκονταν και οι ίδιοι στις ταράτσες των σπιτιών τους και τους πετούσαν κεραμίδια και πέτρες» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Το 80% αγνοεί τα αιτήματά τους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μείωση 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ 36 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΤΑ ΝΕΑ: Καρότο και μαστίγιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι 5 όροι της Α. Μέρκελ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Η ΑΥΓΗ: Στοπ στα διόδια της διαπλοκής

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ στις τιμές των αυτοκινήτων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΠΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ: ΜΑΖΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚ - ΓΙΩΡΓΟ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΥΤΑ DVD ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ολα στο τσουβάλι

«Υπάρχει μια μεγάλη κακή παράδοση ανοχής στις καταλήψεις δημοσίων χώρων και κτιρίων, είτε πρόκειται για υπουργεία, είτε για γραφεία υπουργών, πανεπιστήμια, σχολεία, εθνικούς δρόμους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Και το "δεν πληρώνω" έχει πίσω του... παράδοση. Δεν αφορούσε βέβαια τα "διόδια" και τα "εισιτήρια των ΜΜΜ", αλλά λ.χ. τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Το ότι όλα αυτά συνιστούν μια στρέβλωση της Δημοκρατίας μας είναι αδιαμφισβήτητο» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

Φόβος για τη λαϊκή οργή

«Η κοινωνία τσαντίζεται από τον καναπέ και αφήνει λίγους να δημιουργούν το χάος. Οι πολλοί δυστυχώς δεν αποφασίζουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους (...) η αναρχία και το μπάχαλο δεν είναι δύσκολο να εξαπλωθούν σε πολλούς άλλους τομείς» (ο Γ. Βλαβιανός στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Προβοκάτσια

«Δεν βρίσκω ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που ετσιθελικά δεν πληρώνουν επειδή θεωρούν ότι τους προσβάλλουν οι εργολάβοι και στους άλλους που έσπασαν ένα θέατρο επειδή θεώρησαν ότι προσβάλλεται ο Ολυμπιακός (...) και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ακριβώς την ίδια μέθοδο: την αυτοδικία» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

Οι ταξικοί αγώνες στο στόχο

«Οι επιδρομές στα θέατρα είναι πλέον μέρος των επαναστατικών παραδόσεων αυτού του λαού, όπως είναι οι καταλήψεις, η τζάμπα ανυπακοή και άλλα τερπνά αριστερά χάπενιγνκ (...) Πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Αν η παρανομία για "ιερούς" σκοπούς δεν σταματήσει, τότε η παρανομία θα γίνει ο κανόνας και θα είναι πάντα και παντού μόνο για "ανίερους" σκοπούς» (ο Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Εκκληση για «κοινωνικό αυτοματισμό»

«Η ΕΛ.ΑΣ. τρέμει με την ιδέα ότι θα κληθεί να διαχειρισθεί μια τεράστια κρίση, από την Κερατέα έως τον Προμαχώνα και τα γκέτο των μεταναστών. Κανείς δεν τολμά να πάρει θέση (...) Δυστυχώς οι μόνοι που έχουν στόχο είναι η μειοψηφία αριστεριστών, λαϊκιστών και βεβαίως και απελπισμένων που θέλει να βάλει φωτιά στον τόπο είτε με τη μορφή της ανυπακοής είτε με την αναρχία και τη βία (...) Η μεγάλη πλειοψηφία μιας σκληρά εργαζόμενης, δημιουργικής μεσαίας τάξης (...) θέλει νόμο και τάξη (...) Το κακό είναι ότι αυτή η πλειοψηφία σπάνια κατεβαίνει στους δρόμους ή φωνάζει δυνατά» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ