ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εκφράσεις παραστατικής ζωγραφικής

Εργο του Τ. Πατρασκίδη
Εργο του Τ. Πατρασκίδη
«Εξι εκδοχές παραστατικής ζωγραφικής» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται την Τρίτη το απόγευμα στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5». Παρουσιάζονται πρόσφατα έργα έξι γνωστών ζωγράφων (Ζαχαρία Αρβανίτη, Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, Νίκου Χουλιαρά, Γιάννη Ψυχοπαίδη), με μακρόχρονη θητεία στην παραστατική ζωγραφική και με κυρίαρχη παρουσία στην ελληνική τέχνη. Η θεματολογία τους ποικίλει, το ίδιο και ο τρόπος γραφής τους. Και οι έξι, όμως, δημιουργοί, ασχολούνται με την ουσία της ζωγραφικής παράστασης, το χώρο της εικόνας και τη σχέση του με τη φιγούρα πάνω στην επιφάνεια του πίνακα.

Οπως σημειώνει η Μάρθα - Ελλη Χριστοφόγλου, προλογίζοντας την έκθεση, «H συνύπαρξή τους στην ίδια αίθουσα αναδεικνύει πρώτα απ' όλα την πολυφωνία της ελληνικής παραστατικής ζωγραφικής και, κατά δεύτερο λόγο, επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τις πιθανές υπόγειες συγγένειες που συνδέουν μεταξύ τους τα έργα της έκθεσης». Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης, να διαπιστώσουν την επιρροή που έχουν ασκήσει στους νεότερους συναδέλφους τους, οι περισσότεροι μάλιστα ως καθηγητές στην ΑΣΚΤ.

Η επίμονη επεξεργασία μιας εικαστικής γλώσσας, που εκφράζει το προσωπικό όραμα του καλλιτέχνη, είναι το κοινό στοιχείο που συνδέει μεταξύ τους την ποιητική ματιά του Ζ. Αρβανίτη, τη λιτότητα του Γ. Βαλαβανίδη, το λυρισμό του Χρ. Μπότσογλου, τις χρωματικές εντάσεις του Τ. Πατρασκίδη, την υπαρξιακή αφήγηση του Ν. Χουλιαρά και τον κριτικό στοχασμό του Γ. Ψυχοπαίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/3.


Κυριακή 10/2
  • Μπάμπης Στόκας
    Μπάμπης Στόκας
    Η θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου» Καματερού ανεβάζει το έργο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», για τέσσερις παραστάσεις, από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη (9.45 μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661).
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος γνωριμίας με τα μουσικά όργανα της παράδοσής μας, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, στις 12-2μμ, παρουσιάζεται από τον Πέτρο Μουστάκα (ταμπουράς, λαούτο) και τον Στέλιο Βαρβέρη (ούτι) «Ο ήχος των χορδόφωνων».
Δευτέρα 11/2
  • Η Ute Lemper ξεδιπλώνει ένα διήμερο αφιέρωμα στις θρυλικές Εντίτ Πιαφ και Μάρλεν Ντίτριχ, σήμερα και αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο «Αγγελοι πάνω απ' το Βερολίνο και το Παρίσι».
  • Ο Πάρις Περυσινάκης και ο Βασίλης Σταυρακάκης ξεκινούν τις εμφανίσεις τους σήμερα και για τρεις ακόμη βραδιές (11,12, 15,16/2), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Ανω Πετράλωνα, 210 3421212). «Ταξιδεύουν» στην Κρήτη σε ένα 3ωρο πρόγραμμα, με μουσικές από τη Σητεία έως τα Χανιά, ριζίτικα, αμανέδες, ταμπαχανιώτικα, συρτά, σούστες κ.ά.
Τρίτη 12/2
  • Πρεμιέρα στο Θέατρο «Στοά» με το έργο «Με λένε Σωτηρία» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Στο ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου η Λήδα Πρωτοψάλτη. Παίζει επίσης η Εύα Καμινάρη.
  • «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», στο «Συρμό»
    «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» από τη θεατρική ομάδα «Εκτός Σχεδίου», στο «Συρμό»
    Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Fizz» (Βαλαωρίτου 9Γ), έκθεση έργων του Χάρη Πάλλα με τίτλο «Μία ηλιόλουστη νύχτα».
Τετάρτη 13/2
  • Εκθεση χαρακτικής του Γρηγόρη Κότσαρη εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη).
Πέμπτη 14/2
  • Ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής, ο 34ος Διεθνής Διαγωνισμός «Grand Prix Μαρία Κάλλας» 2008 για πιάνο, που διοργανώνει το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.
  • «Σαν τραγούδι μαγεμένο» τιτλοφορείται το πρόγραμμα - αφιέρωμα στο ρεμπέτικο του Γιώργου Νταλάρα, που ξεκινά (9μμ), στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Τριάντη). Μαζί του τραγουδούν: Μπάμπης Στόκας, Σοφία Παπάζογλου, Ζαχαρίας Καρούνης, Ασπασία Στρατηγού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τάνια Τρύπη, Αρτο Απαρτιάν, Νίκος Αλεξίου, Μάνος Σειραγάκης. Παραστάσεις επίσης: 15,16,18,19/2.
  • Ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου «Ιονέσκο live» στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Αργώ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Κώστας Φλωκατούλας, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Γιαννούτσος, Νικολίνα Μουαΐμη.
  • Οι «Ταξιδευτές» παρουσιάζουν κομμάτια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλιά και τραγούδια από την ελληνική και ξένη σκηνή, στο «Γυάλινο - upstage» (Λ. Συγγρού 143, 210 9316101).
Παρασκευή 15/2
  • Ute Lemper
    Ute Lemper
    Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής, με το «2ο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Σι ύφεση μείζονα» του Μπετόβεν (σολίστ η πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο) και την «5η Συμφωνία» του Γκούσταβ Μάλερ. Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.
  • «Τρεις κόρες εν καμίνω» τιτλοφορείται η μαύρη μουσική κωμωδία που ανεβάζει η Ομάδα «Δράσις» κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10μ.μ.), στο «Συρμό», σε κείμενο, στίχους και σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου.
  • Ενα απρόβλεπτο πρόγραμμα, χωρίς μουσικά στερεότυπα, θα παρουσιάζει ο Μπάμπης Στόκας, από τις 8/2 (10.30μμ) και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο «Ζουμ» (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα, τηλ. 210 3225920).
  • Ο Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι, τραγούδι) και ο Χαλίλ Καραντουμάν (κανονάκι, τραγούδι) συναντώνται σήμερα και αύριο, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074). Μαζί τους οι μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος, Βασίλης Κετετζόγλου, Μανούσος Κλαπάκης.
  • Η Μαίρη Εσπερ παρουσιάζει κάθε Παρασκευή στο «Ατενέουμ -Κελάρι» (Αδριανού 3, Θησείο, 210-3211955) τραγούδια αγαπημένα, που κουβαλάνε μνήμες, θυμίζουν γεγονότα και εποχές.
Σάββατο 16/2
  • Στο καφέ «Αρετούσα» (γήπεδα Καλλιτεχνούπολης, τηλ. 22940 31740), ο Γιώργος Καλκάνης θα μας ταξιδέψει στα γοητευτικά μονοπάτια της μουσικής.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ