ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνομιλίες, «μηνύματα» και «ζεστή ατμόσφαιρα»

Copyright 2017 The Associated

Σε μια - κατά τον πρωθυπουργό - «πολύ ουσιαστική και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα» συζήτησαν χτες τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και τις «δουλειές» των επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, συνάντηση που έκλεισε τη διήμερη επίσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου στη χώρα.

Στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι στις αποσκευές της διήμερης επίσκεψής του στην Ουκρανία βρίσκονταν διαφόρων ειδών «μηνύματα» προς την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, που ανέλαβε με πραξικοπηματικές κινήσεις την αστική διαχείριση, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

Μιλώντας για τα «δύσκολα και μη ευχάριστα θέματα», όπως χαρακτήρισε το μακελειό του ουκρανικού λαού που βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, σημείωσε με νόημα πως «Για μας είναι σαφές: Και ως ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα, αλλά και ως ενεργό μέλος του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) και άλλων διεθνών Οργανισμών, είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μάς επηρεάζουν. Επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή».

Στο πλαίσιο δε αυτό, της διασφάλισης και της προώθησης των θέσεων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων γενικά και ειδικά σε ό,τι αφορά τον «ενεργειακό χάρτη» της περιοχής, από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν έλειψαν αναφορές όπως ότι «ο συνομιλητής μου είναι ένας ρεαλιστής και διορατικός ηγέτης, αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και σε αυτά τα νέα δεδομένα πιστεύω ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας του», συνοδευόμενες από επισημάνσεις όπως ότι «επανέλαβα (...) τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης. Μετέφερα στον Πρόεδρο Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει τα «νέα δεδομένα» - αναφορά που πήγαινε προφανώς στις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στην επιχείρηση αποκατάστασης των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, όπως έχει δηλώσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος - ως «ευκαιρία», προσπερνώντας το γεγονός ότι είναι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και λυκοφιλίες που τροφοδοτούν εκ νέου το μακελειό στα νοτιανατολικά, και μιλώντας για «περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης»! Κάπως έτσι ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε και ότι «συμφώνησε» με τον Π. Ποροσένκο «για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και κυρίως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ», που «πρώτη και καλύτερη» βέβαια παραβιάζει η... ουκρανική κυβέρνηση!

Κατά τα άλλα ο Αλ. Τσίπρας, βάζοντας μπροστά το «ενδιαφέρον για την ελληνική κοινότητα», ανέλαβε να αναδείξει τα «ιδιαίτερα» συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην Ουκρανία, αλλά και τον «χρήσιμο», «αναβαθμισμένο» ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στις διάφορες αποστολές, ως «δίαυλος επικοινωνίας», στο πλαίσιο πάντα του ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου στο οποίο είναι σταθερά ενταγμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν είμαστε μια χώρα που απλά παρακολουθούμε από απόσταση τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την άνεση της γεωγραφικής απόστασης. Διότι, όπως επεσήμανα πριν, έχουμε μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, που διαβιεί στις περιοχές όπου παρατηρούνται συγκρούσεις. Και βεβαίως, είμαστε και η μοναδική χώρα που διατηρεί Προξενείο στη Μαριούπολη. Αρα, το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και εξ αυτού του λόγου έχουμε μια ενεργητική πολιτική προώθησης της ασφάλειας, της συνεργασίας και των απαραίτητων ενεργειών για να έχουμε μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση».

Ταυτόχρονα, σε ερώτηση για το αν υποστηρίζει την επέκταση των κυρώσεων στη Ρωσία, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να κρατήσει ψηλά τη «σημαία» των ευρωενωσιακών αποφάσεων για επιβολή κυρώσεων, παρότι, όπως είπε, επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία. Ανέφερε επ' αυτού: «Η Ελλάδα είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα μια διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και συνεπώς τα αντίμετρα που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εντούτοις δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα...».

Η επίσκεψη αποτέλεσε επιπλέον ευκαιρία για «μπίζνες» ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εξετάστηκαν οι «προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, με έμφαση, όπως ειπώθηκε, στους τομείς των κατασκευών, των έργων υποδομής, της Ενέργειας και του Τουρισμού». Για την επιτάχυνση μάλιστα σ' αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το 6ο Μεικτό Διυπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Ουκρανίας.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Ουκρανίας. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, ο Τ. Κουίκ.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πέτρο Ποροσένκο, αυτός εμφάνισε την αντιδραστική κυβέρνησή του ως «αμυνόμενη», που «δέχεται την επίθεση του Ρώσου εισβολέα». Ισχυρίστηκε ότι εφαρμόζει τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, όταν τις τελευταίες μόνο μέρες έχουν γίνει χιλιάδες επιθέσεις στις θέσεις που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Οσον αφορά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και απόδοση ειδικού καθεστώτος αυτονομίας, κάτι που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ, το απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο υπάρχουν ξένα στρατεύματα στις δύο περιοχές».

Επίσης αξιοποίησε την πόλη Αντβίγιφκα, που δέχεται τα πυρά των πολιτοφυλάκων, ως «πόλη σε κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση εν μέσω ψύχους», αποσιωπώντας πλήρως ότι ακριβώς αυτή η πόλη είναι το κέντρο επιχειρήσεων που ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα που τον συνδράμουν έχουν επιλέξει για να εξαπολύουν επιθέσεις τις τελευταίες μέρες, τοποθετώντας μέσα σε κατοικημένες περιοχές άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό. Κατά τα άλλα και ο Ποροσένκο μίλησε για τις δυνατότητες της ευρύτερης συνεργασίας Ουκρανίας - Ελλάδας και ευχαρίστησε για τη «θέση της Ελλάδας, που στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνεται η πολεμική σύγκρουση με διεθνείς διαστάσεις

Την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός προχωρούσε τις συνομιλίες για λογαριασμό του κεφαλαίου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που αιματοκυλά το λαό του, κλιμακωνόταν η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Το τελευταίο 24ωρο, ο ουκρανικός στρατός μαζί με ακροδεξιά τάγματα εξαπέλυσαν πάνω από 750 επιθέσεις στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις οποίες εκφράζονται αυτά τα τμήματα των αστικών δυνάμεων που προσβλέπουν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους πολιτοφύλακες, χτες σκοτώθηκαν 3 και τραυματίστηκε 1, ενώ αναφέρουν ότι και ο ουκρανικός στρατός είχε απώλειες που αποκρύβονται, καθώς και ότι παρατηρείται κούραση και απροθυμία να συνεχιστεί ο πόλεμος. Επίσης, καταγγέλλεται ότι κάθε μέρα συγκεντρώνεται και νέος εξοπλισμός και άνδρες στη γραμμή αντιπαράθεσης που έχει ορίσει η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, που μόνο εκεχειρία δεν είναι, κάτι που προμηνύει ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου. Χτες ανακοινώθηκε και πάλι από τους επικεφαλής των πολιτοφυλάκων ότι «επιθυμούν να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, αλλά όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις, θα απαντάνε στη λανθασμένη εντύπωση που έχει η ουκρανική ηγεσία, πιστεύοντας ότι θα υπάρξει στρατιωτική λύση αντί να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα του Μινσκ». Επίσης, έγινε γνωστό ότι συγκεντρώνονται υπογραφές στους δύο θύλακες προς τους ηγέτες των ισχυρών χωρών, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις του ουκρανικού στρατού.

Χαρακτηριστικά, πάντως, της κατάστασης που επικρατεί στο Ντονμπάς είναι οι μεγάλες απώλειες αμάχων και των υλικών ζημιών. Σύμφωνα με την αξιωματούχο (συνήγορος του πολίτη) της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ Ντονέτσκ, Μαρία Μορόζοβα, μόνο από τις 27 Γενάρη έχουν σκοτωθεί 4 άνθρωποι και 47 έχουν τραυματιστεί. 250 κτίρια έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς, ανάμεσά τους και σχολεία, νοσοκομεία, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Μακέγιεφκα, κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης.

Επίσης, δόθηκαν στοιχεία ότι σε όλο το 2016 σκοτώθηκαν 59 άνθρωποι (ανάμεσά τους και 3 μικρά παιδιά) και τραυματίστηκαν 238. Ακόμα ότι στη διάρκεια των τριών σχεδόν χρόνων από τότε που άρχισε η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά», που προχωράει η κυβέρνηση του Κιέβου, έχουν σκοτωθεί 4.320 άνθρωποι (στρατιώτες και άμαχοι), 3.725 άνδρες και 595 γυναίκες, ενώ σε αυτούς τα μικρά παιδιά υπολογίζονται σε 74. Συνολικά 11.112 κτίρια (κατοικίες, ιδρύματα, υποδομές και κρατικές υπηρεσίες) έχουν καταστραφεί ολικώς ή μερικώς.

Ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να θυσιάζεται σε έναν πόλεμο στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, αλλά και μιας ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που από τη μια βρίσκονται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από την άλλη η Ρωσία. Μια σύγκρουση που αφορά τον έλεγχο των διαδρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων και εμπορευμάτων σε σχέση και με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονοδιάστατη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ουκρανία:

«Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέλεξε να επισκεφτεί την Ουκρανία σε μια περίοδο, όπου στη χώρα αυτή έχει επιβληθεί ένα καθεστώς που αναδείχτηκε μέσα από πραξικοπηματικές ενέργειες, με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την αξιοποίηση ακόμη και φασιστικών ομάδων.

Η επίσκεψη συνέπεσε με τη νέα όξυνση στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με μια νέα αιματοχυσία που έχει ξεσπάσει, με πρωταγωνιστικές ευθύνες του σημερινού Προέδρου Π. Ποροσένκο και της αντιδραστικής του κυβέρνησης. Επισκέφτηκε την Ουκρανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη - παρωδία για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, που γκρεμίζονται τα σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία και οι συνεργάτες των ναζί εκθειάζονται στη νεολαία ως "πατριώτες". Αυτό το καθεστώς που επισκέφτηκε ο κ. Τσίπρας, έχει δημιουργήσει "μαύρες λίστες" για τους πολιτικούς αντιπάλους του, στις οποίες έχει συμπεριλάβει και στελέχη του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής και αντιπρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, κι ο Σ. Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, γιατί έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με το λαό της Ουκρανίας, που αιματοκυλιέται στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι συζητήσεις για τη συνεργασία, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τις επιχειρηματικές συμφωνίες, αποδεικνύει πως η λεγόμενη "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι άλλη από τη μονοδιάστατη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας και της Ουκρανίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ